detector.media
Олександра Горчинська
для «Детектора медіа»
04.07.2019 14:10
Правила створення якісного відео в інтернеті. Поради експертів BBC
Правила створення якісного відео в інтернеті. Поради експертів BBC
Нотатки з виступів журналістів і редакторів BBC на конференції «Як зробити ваш контент оригінальним і надихаючим», організованої SV7 Media в Києві.

Як завоювати прихильність аудиторії за допомогою відео

У 2018 році 60% всього інтернет-трафіку у світі було використано для завантаження відео. З них 15% — це відео на ресурсі Netflix. Очікується, що вже у 2020 році більшість контенту в інтернеті становитиме саме відео. Такі дані озвучив редактор BBC Minute Кріс Гібсон (Chris Gibson).

«Детектор медіа» записав основні тези з презентації експерта:

— Новини на телебаченні мають виконувати одразу кілька функції: надихати, навчати, оновлювати знання своєї аудиторії, допомагати їй формувати світогляд та краще розуміння картини світу, розповідати про світові тренди.

Люди різного віку потребують різних форматів. Проте не варто підганяти всіх своїх глядачів під один шаблон, вважаючи, наприклад, що більш старша аудиторія 45+ більше цікавиться суто класичним контентом та консервативними форматами.

Я маю кілька порад щодо того, як оформити відео якісно. Особливо якщо це відео — для інтернету та соцмереж:

1. Ви маєте подумати над гарним заголовком — підписом до відео. Радив би використовувати максимум шість слів у заголовку. Та ці шість слів мають бути такими, що зачеплять глядача за живе.

2. Є правило під назвою Gold at the top: найголовніший меседж, найбільш яскраву цитату або вражаючий образ завжди давайте на початку вашого повідомлення — аби привернути увагу глядача.

3. Саме повідомлення має бути чітким та зрозумілим. Не навантажуйте глядача деталями, не змішуйте в одному відео кілька історій. Що простіше — то краще.

4. Останнє — якісний брендинг. Часто буває так, що людина дивиться на фейсбуці відео, воно її вражає та вкарбовується в пам'ять, але коли ти запитаєш, хто саме зробив це відео, людина не зможе дати відповідь. Тож аби ваш контент був упізнаваним, не забувайте про брендинг. Пропрацюйте єдиний стиль, який стане вашою візитівкою, не забувайте про логотип тощо.

Не забувайте про сторітелінг. Відео — це не лише якісний монтаж та оздоблення. Перш за все, в центрі сюжету має бути гарна історія. Ось декілька варіантів того, на чому може триматися сторітелінг:

1. У центрі розповіді — герой, персонаж. Важливо показати його емоції та переживання, можна вдаватися до крупних планів, знімати його очі, руки, щось, що покаже, у якому емоційному стані він перебуває під час розмови.

2. У центрі сюжету може бути сам журналіст, який розповідає власну історію, щось, що перевірив на власному досвіді.

3. У центрі розповіді — надихаюча історія, історія успіху.

4. У центрі розповіді — драма. Всі ми любимо дивитися кіно або серіали із цікавими, закрученими драматичними сюжетами. Проте життя іноді навіть більш нереалістичне, ніж кіно.

Читайте коментарі під вашими відео, спілкуйтеся з аудиторією, звертайте увагу на смаки та вподобання ваших читачів. Вони самі розкажуть, що їм сподобалося, а що можна було б покращити, які ще теми вони хотіли б побачити у ваших сюжетах, які історії, яких героїв. І візьміть це до уваги. Поважайте смаки свого глядача.

Як знімати на смартфон якісні журналістські відео

Для того, щоб знімати оригінальні й захоплюючі сюжети, журналісту не обов'язково мати професійну відеокамеру. Цілком достатньо мати хороший смартфон, портативний мікрофон для покращення звуку та трішечки фантазії, каже мультимедіа-журналіст ВВС News Патрік Клахан (Patrick Clahane).

Ми занотували головні його поради:

1. Перед початком роботи не забудьте перевірити основні моменти: чи досить пам'яті у вашому смартфоні, чи він заряджений на повну, подбайте про павербанк. Не забудьте включити режим «У літаку» перед початком зйомки, аби вас не відволікали несподіваними дзвінками чи смс. Заздалегідь вивчіть налаштування та доступні функції свого телефону.

2. Якщо це відео для сторіз в інстаграмі, знімайте відео вертикально. Якщо ж сюжет піде на телебачення або в YouTube — горизонтально. Не використовуйте зум, якщо вам потрібен крупний план, а краще просто підійдіть ближче до вашого героя. Стежте за тим, щоб потрібне завжди залишалось у фокусі. Спостерігайте за освітленням.

3. Фантазуйте. Обирайте різні локації та ракурси для зйомок. Це може бути стандартний ракурс до поясу або портрет, можете поставити телефон на підлогу, знімати знизу, збоку тощо.

4. Використовуйте монопод — селфіпалицю — для створення незвичного ракурсу. Скажімо, за допомогою цього пристрою можна знімати кадр згори, піднявши камеру над героями. Інші додаткові пристрої, які можуть вам знадобитися: штатив, навушники для переслуховування записів під час монтажу.

5. Не забувайте про звук. Подбайте про те, щоб у вас завжди був із собою портативний мікрофон, який підключається одразу до вашого смартфона. Під час запису інтерв'ю звертайте увагу на фоновий шум: чи не заважатимуть машини, що проїжджають повз, перехожі та інші вуличні звуки.

6. До речі, ви також можете надиктувати на диктофон аудіодоріжку — зробити начитку, яку потім підставите у ваше відео під час монтажу.

7. Не варто гребувати і фронтальною камерою. Знімайте себе, якщо вам необхідно зробити якесь роз'яснення в сюжеті, записати візитівку або представитися перед глядачами.

8. Заздалегідь подумайте над тим, які саме кадри вам потрібні для вашого відео. Якою буде динаміка сюжету, який настрій він має передати глядачеві. Чи буде там фонова музика або саундтрек, яка, що ви хотіли б підкреслити цими звуками. Міксуйте статичні й динамічні кадри.

9. Вирішіть для себе також, чим має закінчуватися ваше відео. Яким буде фінальний кадр, фінальна думка, висновок.

Фото: SV7 Media

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY