detector.media
01.07.2019 17:40
У ДБР спростували інформацію про обшуки на Прямому каналі
У ДБР спростували інформацію про обшуки на Прямому каналі
Державне бюро розслідувань повідомило, що не проводило жодних слідчих дій на Прямому каналі.

Про це 1 липня повідомила речниця ДБР Анжеліка Іванова у коментарі каналу.  

«Сьогодні слідчими ДБР не проводилось ані виємок документів, ані обшуків, ані інших дій щодо доступів до документів чи речей. Сьогодні їх (слідчих, – ДМ) там не було», – розповіла вона.

Раніше колишній заступник голови Адміністрації президента часів Януковича – Андрій Портнов написав у своєму Telegram-каналі про те, що на Прямому каналі нібито «проходить санкціонована судом виїмка документів у справі про відмивання коштів та легалізації акцій телеканалу через кіпрську компанію». Крім того, інформаційне агентство «Українські Новини» опублікувало відповідну інформацію з посиланням на джерела. Низка ЗМІ поширила це повідомлення.

На каналі, своєю чергою, заперечили факт проведення обшуків.

«Правоохоронців наразі на телеканалі немає. Будь-яке втручання в роботу каналу будемо вважати наступом на свободу слова», – йдеться в повідомленні.

Водночас ведучий Прямого каналу Тарас Березовець звинуватив Офіс президента України й голову ОПУ Андрія Богдана в атаці на канал.

«Слова Портнова це фейк. Не ведіться. Що було насправді. Я щойно розмовляв з власником каналу Володимиром Макеєнко. Приїжджали в Парус представники ДБР, до них спустився юрист Прямого і віддав бухгалтерські документи, які і так є в податковій. Ніяких вилучень, ніяких обшуків. Але з огляду на накат на канал, все може бути. Але не цього разу. Це замовна атака з боку Офісу президента і його голови Богдана. Путін теж починав з знищення свободи слова. Першим був закритий опозиційний канал НТВ. В Україні так не вийде»,написав він у своєму Telegram-каналі.

Крім того, на думку голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради Вікторії Сюмар, якщо це не провокація Андрія Портнова, то «ситуація буде гіршою, ніж за часів Віктора Януковича».

«Хочеться вірити, що це банальна провокація пана Портнова, оскільки обшуки в період виборчої кампанії у будь-яких ЗМІ є нічим іншим, як прямим наступом на свободу слова і прямим тиском на засоби масової інформації. Інакше це ніяк трактувати не можна. Ми напередодні фактично всіх виборчих кампаній приймали мораторій на будь-які перевірки, не говорячи вже про вилучення документів і подібні речі в ході виборчої кампанії»,заявила вона в коментарі Прямому.

За її словами, оскільки ця кампанія є позачерговою, такого мораторію прийняти не встигли.

«Але це є абсолютно типова практика для всіх нормальних країн, європейських країн у тому числі. І звісно це було типовою практикою навіть в часи Леоніда Кучми та Віктора Януковича. І якщо дійсно на каналі будуть відбуватися обшуки – це буде гірше часів Януковича. Це буде ще гірший прецедент», – додала Вікторія Сюмар.

Нагадаємо, у травні 2019 року ексзаступник глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов після поверенння до України подав до Державного бюро розслідувань уже третю заяву, у якій фігурує Петро Порошенко. Зокрема, у новій заяві Андрій Портнов звинувачує Петра Порошенка в тому, що той нібито в складі злочинної групи нібито заволодів Прямим каналом. 21 червня правоохоронці відкрили кримінальне провадження, у рамках якого мають оцінити заяви Андрія Портнова, які він подав до Державного бюро розслідувань, про нібито скоєння злочинів п'ятим президентом України.

24 червня відбулися збори колективу Прямого каналу з власником Володимиром Макеєнком, на яких були присутні п'ятий президент України Петро Порошенко та народна депутатка Вікторія Сюмар. Під час зустрічі пан Макеєнко представив колективу телеведучу Світлану Орловську в якості нової очільниці Прямого каналу. Вона підтвердила «Детектору медіа», що 24 червня на зборах колективу Прямого каналу її представили як нового керівника телекомпанії.

Вікторія Сюмар пояснила присутність Петра Порошенка на зборах тим, що він отримає опціон на купівлю Прямого каналу.

Фото: Прямий канал 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY