detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
24.06.2019 10:45
«Ви стріляєте людям у голову». Огляд ток-шоу за 18–21 червня 2019 року
«Ви стріляєте людям у голову». Огляд ток-шоу за 18–21 червня 2019 року
Ще більше Медведчука, агресивний піар Гройсмана та «одиничний пікет» Романа Реведжука.

На тижні з 17 по 21 червня Гройсман і Тимошенко на ICTV помірялися прем’єрськими звитягами, на «1+1» вирішували, що буде із ZIKом, та обговорювали серіал «Чорнобиль», а на Прямому тужили за «країною без господаря».

18 червня. «Свобода слова», ICTV

Піарити власні політсили за місяць до виборів прийшли прем’єр-міністр та лідер партії «Українська стратегія» Володимир Гройсман, лідер «Слуги народу» Дмитро Разумков, голова партії «Сила і честь» Ігор Смешко, лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко, її соратник народний депутат Сергій Соболєв, заступник голови партії «Голос» Ярослав Юрчишин та член фракції «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул. чоловіків та одна жінка. Представників «Опозиційної платформи — За життя» знову не було.

Зайшлося про те, чи загрожує Україні узурпація влади. Тема, вочевидь, навіяна результатами соцопитувань, за якими партія «Слуга народу» може мати більшість у новому парламенті, навіть не вступаючи в коаліцію.

Першим до мікрофона запросили прем’єра / кандидата в народні депутати Володимира Гройсмана, якому цього разу не наливали «теплої ванни», як це було ще кілька місяців тому, а дали змогу брати участь у відвертій дискусії з політичними опонентами.

Втім лідер «Української стратегії» опинився у вигідній позиції: нахвалюючи власні здобутки як прем’єр-міністра, Гройсман піарив себе як майбутнього ефективного народного депутата, приправивши промову порцією популізму. Зокрема ствердив, що ми «обираємо між старою і новою системами» (себе він зараховує до нової). А також анонсував, що штат районних і обласних державних адміністрацій мають незабаром скоротити наполовину. Коли ж лідер «Слуги народу» Разумков поцікавився, чому питання скорочення штату адміністрацій назріло тільки тепер, отримав популістську відповідь про «зміну підходів» та «передачу влади людям».

«Я зламав хребет старої системи», — не стримував себе Володимир Гройсман. Проте на запитання соратника Вакарчука Юрчишина про долю очільника МВС Арсена Авакова конкретно відповідати не став, назвавши того «самодостатньою фігурою».

Потому місце біля мікрофона зайняла експрем’єрка Юлія Тимошенко, яка розкритикувала кроки чинного уряду. Опонувати їй взявся той-таки Гройсман, а інтереси Тимошенко обстоював народний депутат Сергій Соболєв. Опоненти не соромилися перебивати одне одного й мірялися пенсіями, зарплатами, темпом росту економіки та зовнішнім боргом.

Ведучий Вадим Карп’як виявився неспроможним контролювати розбурханих учасників дискусії. У цей час оператор, який стояв поруч із ведучим, вправлявся у вмінні блискавично перефокусовуватися на обличчях спікерів. «Я закриваю очі і чую: кожен ваш спіч — однаковий», — критикував попередницю Гройсман. Отримавши у відповідь репліку про те, «що це нове обличчя 5 років робило в уряді?».

Пристрасті вщухли, коли до мікрофона вийшов голова партії «Слуга народу» Дмитро Разумков. Він говорив про необхідність «поменять систему власти»: зняти недоторканість, прийняти закон про відкликання народних депутатів та про відповідальність за кнопкодавство. Були у промові Разумкова й неоднознаачні фрази на кшталт «идем в ЕС — это тоже ограничение свобод государства».

Соратник Вакарчука Ярослав Юрчишин запевнив, що першим пакетом законопроєктів, які внесуть народні депутати від «Голосу», буде «про обмеження влади олігархів». Зокрема, у сфері медіа. Те ж саме на інших ефірах любить говорити лідер політсили Святослав Вакарчук. Та як саме планують накладати обмеження, політики чомусь не уточнюють.

Олександр Вілкул від «Опозиційного блоку», ставши до мікрофона останнім, узявся критикувати «Опозиційну платформу — За життя». Хоча ще днями Вілкул пропонував колишнім соратникам «мирову» по мажоритарних округах. Крім того, політик посперечався із прем’єром Гройсманом про тарифи. Вінцем ефіру стала фраза чинного голови уряду про те, як він «страждає, що людям важко живеться».

Зрештою, відхід від практики «теплих ванн» пішов «Свободі слова» лише на користь. Проте показав і зворотний бік медалі: інтелігентний Вадим Карп’як не в змозі самотужки зупиняти політиків, які не гребують перебиванням опонентів, відвертим пересмикуванням та популізмом.

18 червня. «Пульс», «112 Україна»

На телеканалі Віктора Медведчука виступали: у першій вступній частині — завсідник етерів цього мовника, засновник «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Рабинович, у другому «сольному» блоці — лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко; до дискусії долучилися народні депутати,  кандидати від ВО «Свобода» Андрій Білецький, Юрій Левченко, кандидат від «Громадянської позиції» Анатолія Гриценко Дмитро Добродомов, Наталя Королевська, Василь Німченко, Нестор Шуфрич (всі — «Опозиційна платформа — За життя»), Артур Герасимов (керівник фракції Блоку Петра Порошенка, кандидат за списками «Європейської солідарності» Петра Порошенка), кандидат політичних наук Олексій Якубін, кандидатка в народні депутати за списком «Слуги народу» Галина Янченко, політкоментатор Сергій Годний, політтехнолог Дмитро Раїмов, кандидат у народні депутати від «ОПЗЖ» Ілля Кива, ексміністр транспорту і зв’язку України Євгеній Червоненко. Відеозв’язком долучалися народний депутат-утікач Олександр Онищенко та політолог Олександр Рар. Разом 14 чоловіків і 3 жінки.

Вадим Рабинович був як завжди: Україні потрібен мир, Зеленський має його забезпечити за будь-яких умов, тож перемовини з Росією на часі як ніколи. Порція критики від лідера «ОПЗЖ» дісталася не тільки президенту, а й лідеру «Голосу» Святославу Вакарчуку через його роздуми про узаконення одностатевих шлюбів.

Ведуча Анна Степанець, коментуючи зростання рейтингів політсили Вакарчука, запитала Рабиновича: «Виходить, гей-шлюби не лякають українців?». Вона також нетолерантно пожартувала про «тремтіння» Ангели Меркель на зустрічі з Володимиром Зеленським.

Рабинович піарився як народний депутат, який «подал 191 закон», хоча на сайті ВРУ є інформація лише про 71. Згадав політик і про появу у списках «ОПЗЖ» «націоналіста» та «бойца Правого сектора» Іллі Киви, яку назвав ще одним елементом зшивання України.

Друга гостя вступної частини, Юлія Тимошенко, сказала, що «дуже рада бути на 112-му». Вона закликала суддів Конституційного суду «стояти на захисті інтересів України».

– Хочете посаду прем’єр-міністра? — прямо запитав гостю Володимир Полуєв.

– Це визначиться на парламентських виборах, — сказала Тимошенко, додавши, що зараз «не час боротись за посади». Хоча раніше доволі прозоро натякала на бажання очолити уряд.

Неконкретно відповіла Тимошенко й на запитання, чому у списку «Батьківщини» суттєво потіснили вниз молодих політиків. Мовляв, вона планує завести у Верховну Раду «велику команду». Хоча нинішні рейтинги такої розкоші Тимошенко не обіцяють.

Традиційно пожвавішало у студії на дискусійній частині. Євген Червоненко накинувся на Галину Янченко, яка, мовляв, не має достатнього життєвого досвіду, аби йти у велику політику.

«Кто такие эти эксперты (у списках партій. — Авт.)?», — риторично цікавився у присутніх Червоненко, який сам коментує все на світі, від бойових дій до мовних законопроєктів. Свій сповнений сексизму виступ Червоненко завершив словами «вы — красивая женщина».

Загалом, черговий ефір «Пульсу» йшов за давнім сценарієм: опозиційні (здебільшого проросійські) учасники ефіру розповідали про зубожіння, тоді як представники команди Порошенка заводили заїжджену платівку про «армію з нуля».

«Маємо добре підфарбовану постсовкову армію… Значить, гроші (зібрані на армію. — Авт.) туди не дійшли», — опонував лідеру фракції БПП Герасимову Білецький.

Цікавинкою ефіру стало те, що представник «Опозиційної платформи — За життя» Василь Німченко, отримавши слово, заговорив українською. Це скидалося на технологію «зшивання країни». Втім Німченко не полишив проросійських тез про перемовини з Росією, а також маніпулятивно поцікавився у присутніх, «коли ж був напад Росії на Україну?».

«Украинцы не могут оккупировать Украину», — вже російською коментував бойові дії на Донбасі Нестор Шуфрич. Олександр Онищенко, долучившись відеозв’язком, обіцяв ближче до виборів оприлюднити «сенсационное заявление» щодо Петра Порошенка, щоб завадити «Європейській солідарності» пройти в парламент. Хоча розмови про «компромат» від народного депутата точаться ще з 2016 року. Проте оприлюднення й досі не відбулося, якщо не рахувати окремих заяв політика для ЗМІ, не підкріплених доказами.

На завершення в ефірі «Пульсу» пройшлися по міжнародних візитах Володимира Зеленського. «Не превращайтесь в Порошенко, чтобы всем понравиться», — закликав президента Нестор Шуфрич. «Маємо вести перемовини з усіма сторонами», — підтримував «генеральну лінію партії» політкоментатор Якубін, помічений у зв’язках із представниками «ОПЗЖ».

А от Галина Янченко, в якої присутні допитувалися про кандидатури на посаду Генпрокурора, жодної конкретики не озвучила.

19 червня. «Український формат», NewsOne

У «Передмову» прийшов засновник «ОПЗЖ» Вадим Рабинович, який напередодні побував у вступній частині на «Пульсі». І майже дослівно повторював тези виступу на «Пульсі». Промову розбив на вже звичні глядачу блоки: Зеленський не чує Донбас, Вакарчук за гей-шлюби, Супрун погана, Медведчук хороший.

Із новинок — дорікання каналу «1+1» за ігнорування представників «ОПЗЖ». Хоча не має соратників Медведчука не тільки на «Плюсах», а й на «Україні» та каналах Пінчука.

Запитав ведучий гостя і про те, чому таки не об’єдналися «ОПЗЖ» та ахметовський «Опозиційний блок», хоча для того й були передумови. «Я сделал все, что мог», — відповів Рабинович.

Коментуючи загадкову смерть народного депутата Дмитра Тимчука, політик двозначно промовив, що «если человек касается войны — война его догоняет».

У першій дискусійній частині «Українського формату» у студії народні депутати Євген Балицький та Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»), Андрій Іллєнко (позафракційний, висуванець «Свободи»), кандидат у народні депутати від «ОПЗЖ» Ілля Кива, кандидатка в народні депутатки від «Слуги народу» Ірина Верещук (підписана «експертом з міжнародних питань»), її потенційний колега, який вже зі списку «Слуги народу» вибув — Дмитро Співак, політкоментатор Володимир Цибулько, політтехнолог Дмитро Раїмов, журналіст інтернет-газети «Страна.ua» Денис Рафальський.

Говорили про те, коли ж таки відбудуться позачергові вибори. «Опозиціонери» стояли на проведенні голосування 21 липня, тоді як прихильний до Порошенка політкоментатор Цибулько висловлював сумніви у тому, що ЦВК зможе вчасно підготуватися.

Критичні стріли цього вечора здебільшого змушена була відбивати представниця партії «Слуга народу» Ірина Верещук. Критикували за різне. Почали зі згадки про те, що партія продає місця на мажоритарних округах. Потому персонально Верещук відповідала за слова однопартійця, гендиректора «1+1» Олександра Ткаченка, який закликав бойкотувати канали, що опинилися у власності Віктора Медведчука. Питання, до слова, поставив ексчлен списку «Слуга народу» Дмитро Співак, який помітно «охолонув» у симпатіях до політсили. «Думку Ткаченка не поділяю», — сказала Верещук. Нападки опонентів вона відбивала досить рішуче.

У свою чергу представник «ОПЗЖ» Балицький закликав «не голосовать за предателей», маючи на увазі «Опоблок» Ахметова. Він також час від часу нападав на Ірину Верещук, а потім назвав її «симпатичной женщиной».

Ілля Кива вразив самокритичністю, зазначивши, що «за полтора года (в ефірах каналів Медведчука. — Авт.) успел всем примелькаться». Хоча далі промова політика пішла звичною стежкою: ностальгія за СРСР та критика Порошенка.

Критикував Кива й відсутність на сайті «Слуги народу» списків мажоритарників, яких на момент ефіру справді не було. Втім на сайті «ОПЗЖ» годі шукати жодних списків. Нестор Шуфрич, своєю чергою, повторював тези про прямі переговори з Росією та автономію для Донбасу.

У другій частині «Українського формату» в ефірі залишилася Ірина Верещук, компанію якій склали вже згадуваний екс-міністр транспорту та зв’язку Євген Червоненко, політкоментатори Руслан Бортник та Ростислав Балабан, журналіст Юрій Молчанов, народні депутати Юрій Павленко («ОПЗЖ») та Сергій Шахов (позафракційний, висуванець «Нашого краю»), народний депутат 4–7 скликань Микола Катеринчук, який нині в топ-п’ятірці «Громадянської позиції», ексзаступник міністра юстиції Грузії Георгій Вашадзе, а також спецкор та блогерка «Страна.ua» Олеся Медвєдєва.

Участь у програмі взяли 17 чоловіків та 2 жінки. Рівно стільки ж, до слова, було й позаминулого ефіру проєкту. Говорити взялися про місяць президентства Зеленського.

Якщо раніше Зеленського у студіях ток-шоу каналів Медведчука зазвичай підтримували, то тепер дедалі частіше критикують за те, що не бажає чути Росію та Донбас, занадто покладаючись на західних партнерів.

Червоненко на початку «Українського формату» говорив, що хоче «ввести моду на корректность», а вже під кінець погрожував «прорезать в челюсть» «грантоеду» Георгію Вашадзе.

«Я б говорив із Путіним напряму», — хвалився народний депутат Сергій Шахов. А проросійська блогерка Медвєдєва переконувала присутніх, що «Порошенко прогнулся под националистами» і що схожа «загроза» нависає зараз і над Зеленським.

Наприкінці ефіру у студії навели підсумки опитування глядачів у студії про те, чи задоволені ті діями новообраного президента. Задоволених виявилося 45 %, хоча три тижні тому аналогічне опитування показувало 82 %.

Загалом, тональність ефірів «Українського формату» (як і «брата-близнюка» — «Пульсу») останнім часом зазнала змін. Тепер представників команди Зеленського сюди запрошують не як тих, хто несе позитивні зміни, а як «хлопчиків для биття», яких звинувачують у несприйнятті президентом проросійських ідей.

20 червня. «Право на владу», «1+1»

До студійної дискусії долучилися перший президент України Леонід Кравчук, штурман гелікоптера, який виконав 29 польотів над 4-м реактором ЧАЕС, Ігор Письменський, автор фільму «Російський дятел» про катастрофу на ЧАЕС Федір Александрович, Славутицький міський голова (1990–2015) Володимир Удовиченко, представник президента в Кабміні Андрій Герус, ексголова СБУ, кандидат у народні депутати від «Батьківщини» Валентин Наливайченко, ще один ексочільник СБУ, а нині лідер партії «Сила і честь» Ігор Смешко, заступник голови партії «Голос» Ярослав Юрчишин (який, вочевидь, підміняє на ефірах Святослава Вакарчука на час «Туру змін»), радник команди Президента Зеленського з політичних питань Микита Потураєв, екстелеведуча ZIK Тетяна Даниленко, народний депутат з «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул, народний депутат від «Народного фронту» та кандидатка в народні депутатки від «Європейської солідарності» Вікторія Сюмар, журналіст Роман Скрипін, міністр культури України та кандидат у народні депутати у списку «Української стратегії» Євген Нищук, медіаюристка Тетяна Котюжинська. Отже разом у «Праві на владу» участь взяли 12 чоловіків та троє жінок.

Через те, що випуск стартував по завершенні трансляції серіалу «Чорнобиль», першу частину «Права на владу» присвятили саме обговоренню телепродукту HBO та подій на ЧАЕС загалом.

Наталя Мосейчук на вступному слові ледь стримувала сльози. Також вона взялася цитувати слова із фінальної промови фізика-ядерника Валерія Легасова, коли той виступав на суді над керівництвом ЧАЕС: «[…] Кожна наша брехня робить борг перед істиною. І рано чи пізно його буде сплачено».

Біля мікрофона по черзі виступали ліквідатор Ігор Письменський, який згадував про перші дні після вибуху та про сьогодення чорнобильців; тодішній заввідділу агітації ЦК КПУ Леонід Кравчук, розповідаючи про брехню у вищих ешелонах радянської влади; слово брали й інші гості.

Кандидат у народні депутати від «Батьківщини» Валентин Наливайченко, зокрема, демонстрував документи керівництва СРСР, у яких ішлося про засекречення причин трагедії.

Представника президента в Кабміні Андрія Геруса, своєю чергою, Наталя Мосейчук запитала про нинішній стан атомних станцій. Що виглядало трохи дивно, враховуючи, що посаду гість студії займає менше місяця й розібратися в питанні фахово навряд чи встиг. А отже отримав ефірний час радше «для галочки».

У другій частині ефіру зайшлося, зокрема, про перемогу на чемпіонаті світу юнацької збірної України з футболу, зустріч Зеленського та Меркель, повернення старої назви проспекту Жукова в Харкові, рішення КСУ про конституційність призначення дострокових парламентських виборів. Не оминули увагою й перехід телеканалу ZIK у володіння оточення Віктора Медведчука. Для того до студії покликали вже колишню ведучу Тетяну Даниленко.

«Ми бачимо абсолютний дисбаланс в інформаційній галузі», — коментувала медійні зміни Наталя Мосейчук. Тетяна ж Даниленко назвала скуповування телеканалів Медведчуком «проблемою національної безпеки». А також наголосила, що поки медійники «бідкаються», відповідні служби та політики й далі «розводять руками».

За словами Даниленко, ZIK обійшовся соратнику Медведчука у «значно більше, ніж 4 млн євро» (отже, дозвіл на угоду мав би дати Антимонопольний комітет). Вона озвучила інформацію, що очільник новоствореного медіахолдингу Тараса Козака Олексій Семенов веде перемовини про купівлю 5 каналу. Хоча днями керівництво останнього інформацію спростовувало.

Вікторія Сюмар, у свою чергу, переводила стрілки на Службу безпеки України. Хоча й не відповіла на запитання співведучого Сергія Іванова, який цікавився, чи не є медійний розгул Медведчука наслідком бездіяльності силовиків, підконтрольних Порошенку.

Наталя Мосейчук нагадала слова Рабиновича, який в ефірі NewsOne за день до того нарікав на ігнорування представників «ОПЗЖ» з боку «1+1». «Запрошуємо щотижня», — ствердила ведуча.

За кого ж має Медведчука президент? — допитувалася Мосейчук у радника Зеленського з політичних питань Микити Потураєва.

Ми вважаємо ситуацію небезпечною, — неконкретно відповів той, додавши, що держава не має ефективних інструментів впливу на такі ситуації. Разом із тим, озвучив деякі пропозиції від команди Зеленського. За його словами, пакет законопроєктів щодо медіаіндустрії, який розробляє команда Адміністрації президента Володимира Зеленського, матиме три ключових механізми. А саме: незалежність редакційної інформаційної політики, прозорість фінансування та економічна спроможність медіа. «Медіа, які в мінусах і невідомо звідки беруть гроші, не можуть працювати в Україні», — наголосив пан Потураєв.

У свою чергу представник «Опоблоку» Вілкул об’єднав «Європейську солідарність» Порошенка, «Українську стратегію» Гройсмана, «Голос» Вакарчука та «ОПЗЖ» Медведчука в незриму коаліцію союзників, які, мовляв, ідуть на вибори «одним крилом». До якої, за словами народного депутата, «Опоблок» стосунку не має. Вілкул вдався до відкритої агітації за власну політичну силу та «мочилова» Петра Порошенко, й хоча ведуча та присутня на ефірі медіаюристка позірно зробили йому зауваження за це, зупиняти потік словесного пафосу не стали.

Журналіст Роман Скрипін узявся критикувати як політиків, так і колег по цеху. Дісталось і Савіку Шустеру, і Дмитру Гордону. А прессекретарку Зеленського Юлію Мендель журналіст узагалі назвав «шльондрою» за роботу на різних телеканалах, наразившись на зауваження ведучої та гостей (згодом, під час трансляції на власній ютуб-сторінці Скрипін заявив, що у «Праві на владу» більше не з’явиться. — Авт.).

21 червня, «Народ проти», ZIK

Перехід каналу під контроль Віктора Медведчука практично не вплинув на традиційний склад гостей у студії. На студійних диванах сиділи знайомі глядачам проєкту маркетолог Дмитро Розенфельд, журналіст Сергій Лямець, народні депутати: від «Нашого краю» — Сергій Шахов, від «Нарфронту» — Антон Геращенко, від «Опоблоку» — Михайло Добкін, екскерівник Голосіївського райуправління поліції Києва Денис Ярославський, кандидат у народні депутати від «Слуги народу» Василь Мокан, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, журналіст Роман Реведжук, кандидат у народні депутати від «Сили і честі» Анатолій Макаренко. Резонували, як і раніше, Макс Бужанський та Юрій Михальчишин, обоє, до речі, кандидати в народні депутати. Відеозв’язком долучалися представник Незалежної профспілки гірників України Олександр Абрамов та оперна співачка, вдова ексдепутата Держдуми Росії Марія Максакова.

Незриму ж присутність Медведчука в ефірі ZIK забезпечили народний депутат Микола Скорик із «ОПЗЖ», а також завсідник «112» та NewsOne, лояльний до нового власника каналу політкоментатор Олексій Якубін. Разом 12 чоловіків та 2 жінки.

У першому блоці говорили про можливу екологічну катастрофу на Донбасі через затоплення тамтешніх шахт на окупованих територіях. Біля бар’єру зійшлися народний депутат Шахов та голова Всеукраїнської екологічної ліги Тимочко. Сергій Шахов намагався навернути тему в суто політичне русло, заявивши, що ексочільник Луганщини Юрій Гарбуз «вместе со смотрящими разграбили 300 миллионов гривен», які мали би піти на ліквідацію проблеми.

Розмова тривалий час ішла у звичному для проєкту руслі. Аж поки постійний гість програми — журналіст Реведжук — не дістав табличку з написом «ви стріляєте людям у голову». Наголошуючи, що «обстріли» на каналах Медведчука ведуться пропагандистськими тезами «русского мира». Хоча й сам прохоплювався проросійськими гаслами за часів роботи на «112».

Ведуча у боргу не лишилася, сказавши, що Реведжук — «представник Адміністрації президента Порошенка». Коли ж гість знову намагався критикувати Віктора Медведчука, на його захист став Сергій Шахов, ствердивши, що «Медведчук звільнив багатьох полонених».

У другому тематичному блоці, зачепившись за смерть народного депутата Тимчука від вогнепального поранення, говорили про те, хто і на яких засадах може мати зброю в Україні. Одне навпроти одного стали народний депутат та соратник Арсена Авакова Антон Геращенко та ексочільник Голосіївського райуправління поліції Києва Денис Ярославський. Перший, зокрема, сказав, що серед версій загибелі колеги — необережне поводження зі зброєю, самогубство та вбивство. На що Ярославський закликав не відкидати й версію доведення до самогубства.

Блок запам’ятався двома суперечками. Спершу народний депутат Добкін підколов колегу Геращенка затягуванням справи іншого нарфронтівця — Сергія Пашинського, який свого часу стріляв у людину з нагородної зброї. На що соратник Авакова порадив опоблоківцю, маючи статус народного депутата, самотужки контролювати хід справи.

У той час Реведжук вирішив знову нагадати всім присутнім, як канал, зі зміною власника, міняє й вектор на проросійський. На думку журналіста, «краще б прострілювати ноги свідкам “русского мира”». За це Реведжук отримав від давнього опонента Добкіна означення «упырь».

Третьою темою стали вибори до ВРУ, а пару опонентів сформували кандидат від «Слуги народу» Василь Мокан та представник «ОПЗЖ» Микола Скорик. Першому майже одразу нагадали співпрацю з народним депутатом від БПП Артуром Палатним. А другий, у свою чергу, згадав про білборди із зображенням Іллі Киви та «неіснуючими (а насправді — цілком реальними. — Авт.) цитатами», що днями з’явилися в Одесі.

«Вони встановлені за погодженням з місцевою владою», — ділився думками Скорик, зрештою звинувативши міську владу Одеси у змові з представниками нинішнього президента. Хоча Геннадій Труханов, як відомо, ще нещодавно підтримував Петра Порошенка, а тепер долучився до «Опоблоку» Ахметова.

Зайшлося і про списки партій. Ведуча, зокрема, запитала у представника «Слуги народу», як у партії виключали людей із погодженого списку, якщо з’їзд був тільки одного разу. Василь Мокан чіткої відповіді дати не зміг.

У представника партії «Сила і честь» Влащенко, своєю чергою, поцікавилася, чи не є поява у списку партії Смешка Рефата Чубарова проявом того, що останньому просто не давали прохідного місця у «Європейській солідарності». «Він вболіває за долю кримських татар», — відповів Анатолій Макаренко.

Олексій Якубін, лояльний до Медведчука, запитав у Василя Мокана, чи розглядають у «Слузі народу» варіант коаліційного об’єднання з «ОПЗЖ».

– Будь-яка коаліція без «За життя» — неефективна, — додав Микола Скорик.

– Ніяких коаліцій з цією політсилою у «Слуги народу» не буде, —відрізав Василь Мокан.

Наостанок Реведжук утретє акцентував увагу на зміні власника каналу. Проте, на відміну від журналіста Дмитра Гордона чи кандидата в народні депутати Тараса Козака, про припинення співпраці із ZIKом так і не заявив. Розривом відносин із постійним гостем натомість погрожувала сама ведуча.

У підсумку резонер Юрій Михальчишин звернув увагу на те, що, до прикладу, родина Вакарчуків — «люди глибоко системні» (попри те, що лідер «Голосу» позиціонує партію як «нову силу». — Авт.), а обирати треба «не просто нових, а дієвих».

Поки що зміна власника відображається на присутності у студії шоу «Народ проти» представників «ОПЗЖ», але загалом риторика поки що не перейшла в русло пропаганди Медведчука та замирення із Кремлем. Можливо, це питання часу.

21 червня, «Ехо України», Прямий канал

Славословити Петру Порошенку та шукати чергові недоліки в роботі Володимира Зеленського на каналі зібралися лідер фракції БПП Артур Герасимов, нардепи від «Народного фронту» Вікторія Сюмар та Леонід Ємець, народний депутат від «ОПЗЖ» Юрій Мірошниченко, кандидат у народні депутати від «Європейської солідарності» Сергій Таран, позафракційні нардепи Борислав Береза та Остап Єднак, лідер партії «Сила права» Андрій Сенченко, політкоментатори Катерина Одарченко та Костянтин Матвієнко, політтехнолог Віктор Уколов, голова молодіжного крила «Солідарності» Дінара Габібулаєва, відеоблогер Андрій Луганський. Гуртом 10 чоловіків та 3 жінки.

«Україна зараз схожа мені на дім без господаря. А коли так, то всяка сволота вважає себе господарем», — сказав Матвій Ганапольський на старті ефіру. Говорили ж про протести у Грузії, поновлення / звільнення Андрія Портнова в КНУ та «повернення реваншистів».

Присутність у студії медпрацівника видається цілком обґрунтованою. Адже після 3,5 годин говоріння про те, як добре було за часів Порошенка і як летить до прірви Україна за Зеленського, вразливим глядачам може знадобитися допомога.

21 червня, «Головна тема. Вибір», канал «Україна»

У гості до ведучих навідалися два лідери політичних партій: «Слуги народу» — Дмитро Разумков та «Європейської солідарності» — Петро Порошенко (2 чоловіки).

Тема програми: «30 днів до виборів: Хто з ким іде до Ради?»

21 червня, «Протистояння», NewsOne

У студії зібралися народний депутат від «Свободи» Олег Осуховський, від Радикальної партії Ляшка — Ігор Мосійчук (який нещодавно політсилу залишив) та Юрій Чижмарь, від «Батьківщини» — Іван Крулько, від «ОПЗЖ» — Нестор Шуфрич, заступниця головного редактора видання «Страна.ua» Світлана Крюкова, політкоментатори Олег Волошин та Валерій Димов, співзасновниця ГО «КиївПрайд» Анна Шаригіна, генеральний продюсер телеканалу «112 Україна» Артем Марчевський, кандидатка в народні депутатки від «Слуги народу» Ірина Верещук (яку на каналі вперто підписують «експертом з міжнародних питань»), громадський діяч та новий ведучий ZIK Василь Апасов, представниця «Громадсько-політичної платформи Надії Савченко» Тетяна Проторченко. Разом 9 чоловіків та 4 жінки.

Мова пішла про перші 33 дні Володимира Зеленського на посаді президента, прийдешні парламентські вибори та проведення «КиївПрайду».

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Фото: скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY