detector.media
Марина Довженко
«Детектор медіа»
23.06.2019 12:00
Не по-кварталівськи. Огляд телетижневиків 14–16 червня 2019 року
Не по-кварталівськи. Огляд телетижневиків 14–16 червня 2019 року
Місяць президентства Зеленського, куплений Медведчуком ZIK та електоральне диво, в яке вірить Гриценко. Про що говорили й мовчали підсумкові програми «Інтера», ZIK, 5 каналу, «України», ICTV та «1+1».

Медовий місяць

Ведучий «Подробиць тижня» на «Інтері» Олексій Ліхман назвав перший місяць Володимира Зеленського найдивнішим порівняно з тим, як це було в інших президентів. Зеленський не зміг призначити міністрів, що йдуть за його квотою, та і з іншими призначеннями справи йдуть кволо. Інна Томіна в сюжеті аналізує діяльність президента — звільнення губернаторів, критерії пошуку їхніх наступників (за словами прессекретарки Зеленського Юлії Мендель, вони мають бути порядні, професійні й не замішані в корупційних схемах) за допомогою міжнародних HR-компаній (яких саме, не зазначили). Говорили і про інші кадрові зміни: зняття голів п’яти управлінь спецслужб (нібито за контрабанду), призначення Бухарєва (обговорювали медаль від ФСБ та дружбу з «Кварталом 95»), можливість звільнення Юрія Луценка (політкоментатор Вадим Карасьов вважає, що генпрокурор буде опиратися).

Ведучий каже, що в «найпомітнішому інтерв’ю тижня» представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук повідомив: у команді розглядають можливість повернення до результатів референдуму 2000 року, зокрема впровадження двопалатного парламенту.

Також тижневик повідомив, що Конституційний Суд визнав неконституційними деякі положення про створення Національної комісії, що регулює енергетику та комунальні послуги. Втім Олексій Ліхман не пояснив глядачам, що ж це означає і як позначиться на тарифах. Є коментар представника президента в Кабміні Андрія Геруса про те, що в закон можна внести зміни.

Також у випуску тижневика «Інтера» в паркетному форматі розповіли, як Володимир Зеленський вшанував пам'ять загиблих у катастрофі Іл-76, збитого 2014 року.

Інші канали також звернули увагу на діяльність президента, щоправда без підсумків місяця.

ZIK розповів, що президент звільнив 15 очільників областей, скерував до Ради подання про звільнення Луценка, яке той назвав незаконним. Розповіли і про скандал, який викликало призначення Бухарєва, зокрема його медалі від ФСБ, з коментарем самого Бухарєва. Також розповідають про скандал навколо російського громадянства дружини Івана Баканова.

5 канал повідомив, що Банкова продовжила розставляти своїх на посадах. Називають кілька прізвищ, зокрема «з крісел заступників голів ОДА у крісла керівників пересіла Світлана Шаталова та Олег Пругло, це Полтавська та Одеська області» (тут, правда, дещо наплутано, бо Світлана Шаталова була заступницею одеського губернатора, а Олег Пругло — полтавського). Бухарєва назвали «медалістом ФСБ» та нагадали, що за нього на окрузі безкоштовно агітував «Квартал 95».

У тижневику розповіли про роковини збитого Іл-76, визволення Маріуполя, але на тому, як президент брав участь в урочистостях, не наголошували. Хіба що наприкінці сюжету показали, як Зеленський «бігав через фонтан». І для контрасту з нагоди другої річниці безвізового режиму показали Петра Порошенка, завдяки якому це все сталося, й розповіли про десятки мільйонів поїздок за кордон без візи.

«Україна» теж розповіла, як Зеленський відвідав Маріуполь, а конкретніше — ахметовський металургійний комбінат, а також вийшов у море із прикордонниками. Паркетний сюжет доповнили окремим сюжетом про маріупольську промисловість і внесок Ахметова в її розвиток.

Гість студії Олега Панюти — глава Адміністрації президента Андрій Богдан. Він говорив про перспективу інвестицій в українську економіку, зокрема із Франції, а також окремо згадав про заповнений робочий графік президента, який формує «не команда, а українці». Згадує чиновник і про перспективу реформування АП: «будем створювати такий європейський орган, який допомагає Президенту бачити напрямки розвитку України, де концентруються все-таки науковці і інтелектуали, і формують політику Президента в розвитку держави, а не впливають на якісь сьогоденні проблеми, не розуміючи при цьому, куди рухається країна». Богдан підтвердив намір перенести Адміністрацію до іншого приміщення, а нинішнє або продати, або перетворити на музей.

«1+1» про діяльність президента говорив не так багато, натомість зосередився на його попередникові. За словами Алли Мазур, «нарешті хтось замахнувся на неубієнну формулу, яку вже давно викрили, давно зрозуміли, що вона доїть гроші з наших кишень на користь двох олігархів, по 12 млрд гривень на рік». Олігархів не називають, але можна здогадатися, що Порошенко — один із них. КС також визнав неконституційними деякі положення про формування тарифів, «але власники “Роттердам+” продовжують багатіти — 30 тисяч гривень за хвилину» (звідки беруться всі ці суми, не пояснюють). Сюжет «Тиждень z-мін» Ірина Прокофьєва починає з розпуску Верховної Ради, періодично повертаючись до гріхів попередників.

«Тиждень, просякнутий виборами»

Так тиждень, що минув, охарактеризували у програмі «Перші про головне. Деталі» на ZIK. Тут повідомили, що Конституційний Суд має оголосити вердикт не пізніше 29 червня. А про самі вибори сказали, що електоральний тренд — «українці прагнуть нових облич, тому і обирають людей поза політикою». Розповіли про те, як готуються до виборів різні політичні сили. Втім, автор сюжету Дмитро Будкевич нагадав, що 236 народних депутатів нинішнього парламенту теж зайшли в нього вперше, але якості, на його думку, це не додало. У сюжеті соціологи застерігають, що бажання вибрати нові обличчя може призвести до розчарування.

Нова ведуча програми на 5 каналі «Час. Підсумки тижня» Анна Мірошниченко пожартувала, що фразою тижня може стати питання «ви в якому списку?». За її підрахунками, тринадцять партій уже оприлюднили списки. ЦВК повідомила, що бюлетені на вибори обійдуться у 300 млн гривень. У сюжеті йдеться про те, що деякі партії провели з'їзди заздалегідь (при цьому показали Порошенка), а от решта політсил тягнули зі з’їздами до останнього, не полишаючи спроб створити коаліцію. Впевненості в тому, що вибори відбудуться 21 липня, на той момент ще не було, поки це питання розглядав Конституційний Суд.

«Факти тижня» на ICTV занурилися в передвиборні пасьянси. Володимир Соколов у матеріалі про підготовку до виборів зазначив, що такого відкритого процесу в КС іще не було, втім, «яким би не було рішення суду, головне, щоби з ним не тягнули цілий місяць, кажуть фахівці. Адже ЦВК вже створила 199 окружних виборчих комісій. На черзі – створення приблизно 30 тисяч дільничних. І що тоді з цим щастям робити?»

«Сьогодні. Підсумки з Олегом Панютою» на «Україні» докладніше розповідають про засідання КС — за словами ведучого, його супроводжували «два мітинги, одне повідомлення про замінування, прямі трансляції». Олег Панюта повідомив, що суд працюватиме в закритому форматі. Голова Верховної Ради Андрій Парубій надав списки коаліції, а Зеленський називає аргументом на користь розпуску відсутність довіри до ВР. У програмі повідомили результати дослідження компанії Edison Research (12-13 червня, опитано 702 людини, із них 665 телефоном, 37 особисто), яка цього разу з'ясовувала, на яке рішення суду очікують українці. Виявилося, що 54 % вважає, що КС визнає рішення Зеленського законним; незаконним — 10 %; 24 % вважають, що рішення ґрунтується на волі народу, тому суд узагалі не має розглядати це питання.

У сюжеті Наталії Заморської, крім інформації про конкретні партійні списки, є нагадування, що партії, що наберуть щонайменше 2 %, наступні роки існуватимуть коштом платників податків. А партіям-переможцям відшкодують витрати на рекламу не більше 350 млн гривень.

Така різна соціологія

Про опитування КМІС, проведене 26 травня — 7 червня, розповів ZIK, уточнивши, що замовник невідомий. За цим опитуванням «Слуга народу» може отримати 48,5 %, «Опозиційна платформа — За життя» — 11,8 %, «Європейська солідарність» — 8,1 %, «Батьківщина» — 7,8 %, «Голос» — 5,6 %. Також у програмі звернули увагу на опитування, проведене «Рейтингом», — за ним «Слуга народу» має 47,5 %, «Опозиційна платформа — За життя» — 10,4 %, «Європейська солідарність» — 7,9 %, «Батьківщина» — 7,5 %, «Голос» — 6,4 %.

А 5 канал проінформував про дослідження близької до Порошенка компанії «Социс», у якому «Слуга народу» має 42,6 %, «ЄС» — 7,9 %, «ОПЗЖ» — 7,7 %, «Батьківщина» — 7,2 %. «Голос» за цим дослідженням має 4,1 %.

В ефірі «Інтера» представник Аграрної партії Денис Марчук розкритикував вибірку фахових соціологів і заявив, що його політсила має 7,5 %.

«Опозиційна платформа — За життя», як завжди, найпопулярніша політсила на «Інтері» — Юрій Бойко коментує газові домовленості, а інші її учасники беруть участь у проекті «Подробиці вибору» з ведучим Олексієм Фадєєвим, який канал відновив до парламентських виборів. Наталія Королевська та Нестор Шуфрич говорили переважно про тарифи на газ і неконституційність НКРЕКП. Політики критикували комісію як таку й лякали тим, що «Укртрансгаз» зупинить усю систему. Експертами в цій частині програми були Дмитро Марунич, Володимир Землянський та Вадим Карасьов. Марунич був найемоційнішим — заявив, що Зеленський ніколи не обіцяв знизити тарифи: «Не понимаю, почему все так возбудились». Він вважає, що потрібно нести відповідальність за рішення і, зокрема, за те, що нинішня влада не знижуватиме тарифи. Він називає нову владу «Порошенко лайт» — без армії, мови і віри. Шуфрич і Королевська виглядали дещо здивованими його заявами й намагалися суперечити. Королевська назвала Юрія Бойка найкращим кандидатом на пост прем'єр-міністра «для балансу молодості і мудрості». Хвалить Бойка й Валентин Землянський. А Нестор Шуфрич сказав, що, порушуючи кримінальні справи за поїздки Бойка й Медведчука в Росію, Зеленський діє «не по-кварталівськи» й починає перетворюватися на Порошенка.

У другій частині програми виступали політики, які є постійними гостями студії «Інтера», — Альона Шкрум із «Батьківщини», Ігор Попов із Радикальної партії, Ірина Венедиктова зі «Слуги народу» та Денис Марчук із Аграрної партії. Обговорюють можливе рішення Конституційного Суду, зокрема експерт Богдан Бондаренко зауважив, що КС може визнати рішення неконституційним, але не дати відповіді, що робити з виборами.

Олексій Ліхман розповів, що у Кривому Розі розгромили громадську приймальню «ОПЗЖ» — мовляв, туди вдерлися двадцятеро молодиків у балаклавах із балончиками. На відеозапису нападу видно людей у символіці «Національного корпусу», про причетність цієї організації говорять і свідки, втім, коментаря від представників цієї сили, лідер якої Андрій Білецький часто коментує в ефірі «Інтера» поточні події, немає.

Інші канали говорять про «ОПЗЖ» без пієтету. На ZIKу повідомили, що у списках партії переважно досвідчені політики, а «свіжою кров'ю» для них є Ілля Кива. 5 канал зазначив, що список «ОПЗЖ» — це колишні соратники Януковича, а Бойко на з'їзді заявив про прем'єрські амбіції. «1+1» критикує партію на повен голос — називає її проросійською, використовує будь-які приводи, щоби ущипнути. Наприклад, відсутність нових облич, бо «вся перша двадцятка партії Медведчука-Рабиновича — це колишні депутати». Крім того, «ТСН. Тиждень» став єдиним тижневиком, який повідомив, що телеканал ZIK купив Тарас Козак і, по суті, він перейшов під контроль Медведчука. Цікаво, що в тижневику каналу ZIK «Деталі» про це теж змовчали, хоча в соцмережах шеф-редактор програми Роман Недзельський повідомив, що випуск 15 червня стане останнім для його команди.

Про «Опозиційний блок» розповідають в іншій тональності — він не є настільки демонізований. 5 канал повідомив про невеликі шанси пройти до ВР цієї партії, для якої «дружба з Кремлем важливіша за патріотизм». На ICTV згадали, що до «Опозиційного блоку» приєднався Олександр Єфремов, якого судять за сепаратизм. Більше розповіли в сюжеті на «Україні» — в піар-сюжеті повідомили, що відбувається активізація місцевої влади і мерів, процитували виступ Геннадія Кернеса на з'їзді партії, а також слова Олександра Вілкула про те, що мер — це господарник. Вілкул був гостем студії Олега Панюти: привітав православних із релігійним святом, подякував своїм виборцям, попросив підтримати справжній «Опозиційний блок». Критикує «ОПЗЖ», Порошенка, Киву, якого назвав «радикальним націоналістом». Натомість у списку «Опоблоку» буде справжній борець — Єфремов, який сидить у камері 2х3 метри. Журналістка Наталія Заморська в матеріалі про партійні списки озвучує компліменти «Опоблоку», зокрема цитує Кернеса: «Ми не ті, хто кричить, а ті, хто говорить і робить». Там же звучать синхрони Новинського й Колеснікова.

«Слуга народу» фігурує в тижневиках часто, але без особливої конкретики. ZIK повідомив, що на з'їзді партії оголосили список зі 100 осіб. Людей, до яких мають питання — небагато, середній вік — 30 років, вища освіта, багато у кого західна. У програмі наголошують, що у списку «багато медійних облич та просто гідна молодь — більшість людей не були у політиці». Позитивно налаштовані і «1+1». За словами Алли Мазур, завдяки партіям «Голос» та «Слуга народу» маємо нову забаву — «перевір кандидата». Вона називає безпрецедентною ситуацію, коли партії не просто відкрили списки, але й відкликали тих, хто викликав питання. Втім, потрібен закон, щоби це було врегульовано. За її словами, зі списку партії вилетіли семеро осіб: «Додаткову перевірку, наприклад, не пройшла 25-річна дочка бізнесмена із Кіровоградщини і любителька потусуватися з юридичним дипломом Ірина Панченко. Зник зі списку і 23-річний Роман Карабаджак, який привернув увагу журналістів не тільки родинними зв'язками. І батько, і мати — депутати місцевих рад в Одеській області з цікавими деклараціями, ну, ще й тим, що, як видно із соцмереж, останні роки хлопець живе за кордоном. Після звинувачень активістів у зв'язках із кумом Путіна Медведчуком відмовився від свого місця у партійному списку і ексдепутат Одеської міськаради, ведучий каналу “NewsОne” Дмитро Співак. Не брати участь у парламентських перегонах вирішив і директор Департаменту молоді та спорту КМДА Вадим Гутцайт».

ICTV процитували голову штабу «Слуги народу», який сказав, що партія не об’єднуватиметься з «Опозиційним блоком», «ОПЗЖ» й «Батьківщиною», але готова об'єднуватися з «Голосом» і партією Ігоря Смешка «Сила і честь». У сюжеті є згадка про Ірину Панченко, виключену зі списку «Слуги народу». Цитують без конкретики слова Дмитра Разумкова, що якісь люди беруть до 200 тисяч за обіцянку включити кандидата до списку партії.

Говорячи про «Голос», наголошують на прагненні провести до парламенту молодь. На ZIKу повідомили, що Вакарчук планує провести до ВР «молодих, амбітних і незаплямованих», і наголосили на гендерній рівності у списку партії. У «ТСН. Тижні» розповіли про відкликання двох кандидатів-мажоритарників: «Журналісти руху “Чесно” надали докази того, що кандидат у Волинській області Тарас Шкітер був пов'язаний із партією “Український вибір” Віктора Медведчука в Луцьку, ну, а погляди кума Путіна в Україні знають добре. Прізвище кандидата у Києві Євгена Кугука активісти знайшли у списках соратників Януковича партії “Опозиційний блок” на позачергових парламентських виборах 2014 року».

Про партію Порошенка говорять небагато. ZIK повідомив, що в «Європейській солідарності» обіцяють оновлення — добір нових облич відбувався через праймериз, але «більшість фаворитів громадськості до переліку не потрапила», натомість частина списку сформована без урахування праймериз. За словами політкоментатора Олега Саакяна, частина нових облич у списку — військові, волонтери, які мають своїм статусом додати балів політсилі. На «1+1» повідомили, що список партії почали оновлювати після скандального відео, пов'язаного з № 30 Наталією Баласинович, головою Васильківської райради. Показали відео, в якому Баласинович матюкається.

Значно більше в інформаційному полі Радикальної партії та її лідера Олега Ляшка. Переважно це піар. На ZIKу Олега Ляшка похвалили у джинсовій рубриці «Головне+»: протиставили лідерці «Батьківщини» Юлії Тимошенко, яка, на думку політкоментатора Володимира Цибулька, дуже хоче влади, тому розчиняється в Зеленському, повторює його риторику і зрадила свого виборця. Натомість Ляшко залишився підтримкою простих виборців. Хвалить його й політкоментатор Тарас Загородній, кажучи, що політики переважно бояться спілкуватися з людьми, а в Ляшка великий особистісний ресурс. На «Україні» лідера радикалів також пропіарили — цього разу він виступив проти високих комунальних тарифів. За словами Ляшка, йому поскаржився пенсіонер, що отримує захмарні суми у платіжках. Ляшко пообіцяв: не дасть грабувати народ. В іншому сюжеті зазначено, що у списку Ляшка не буде жодного блатного, натомість будуть колишні вихованці інтернатів.

Ще кілька каналів згадали партію в нейтральному ключі. На 5 каналі сказали, що Ляшко не хоче коаліції і буде в опозиції до президента. А от ICTV повідомили, що він мріє стати спікером. Розповіли про з'їзд партії, згадали заклик Ляшка, що «в парламенті пахать треба, а не артистизмом займатися». Втім, нагадали, що п’ять років тому у списку Радикальної партії була співачка Злата Огневич.

Говорили тижневики і про «Батьківщину», переважно в нейтральному ключі. ZIK розповів, що до списку партії увійшли Наливайченко й Тарута. На 5 каналі зазначили, що в партії намагаються укласти союз із Гриценком, Ляшком і Кличком, але марно. Сама ж Тимошенко говорить про готовність до коаліції зі «Слугою народу». Авторка сюжету наголошує, що лідерка партії хоче очолити уряд. В такому ж ключі про партію повідомляють і на ICTV.

Доволі мало говорять про «Громадянську позицію»: 5 канал згадав, що Гриценко заговорив про посаду прем'єр-міністра, і озвучив першу п'ятірку його політсили — самого Гриценка, Дмитра Добродомова, Миколу Томенка, Миколу Катеринчука та Марину Соловйову. Разом із тим нагадали, що рейтинги «Громадянської позиції» не надто оптимістичні, але її лідер «вперто вірить в електоральне диво». «Факти тижня» констатували, що Гриценку дають не більше 3 %, але він не вірить рейтингам і хоче бути прем'єром. А на «Інтері» згадали про напад на партійця «Громадянської позиції» у Вінниці.

Про «Народний фронт» згадали хіба що на «Україні», де розповіли, як лідер політсили Арсеній Яценюк дав інтерв'ю журналісту Дмитру Гордону. Олег Панюта традиційно хвалить Яценюка: «Його уряд на заході визнали найбільш реформаторським, але він вважає, що можна було зробити більше». У сюжеті багато цитують самого Яценюка, зокрема його висловлювання про те, що внутрішньоукраїнська війна призвела до поразки Порошенка. Сам він упевнений, що у Зеленського все вийде, якщо буде команда, але критикує указ про розпуск виборів, який порушує Конституцію. Рідкісне явище для центральних телеканалів — так багато уваги чужому телеконтенту.

На 5 каналі партію згадують побіжно, зазначивши, що демократичні сили, які не спромоглися об'єднатися, можуть відійти в політичне небуття.

«Факти тижня» також побіжно згадують про те, що брати участь у виборах хоче Михайло Саакашвілі зі своєю політичною силою, але не зрозуміло, чи його зареєструє ЦВК, бо останні п’ять років він не мешкав в Україні.

Володимира Гройсмана ICTV запросив до студії. Оксана Соколова анонсувала, що в ефір запрошуватимуть лідерів різних політсил, і от лідер «Української стратегії» — перший. Розмова в позитивному ключі — говорять про мінімальну зарплатню 300 доларів, про те, що система не давала Гройсману робити змін, а сам він критикує критерій «нові обличчя» і розповідає, що його команда — це команда професіоналів. Демонструє послуги на смартфоні — держава у смартфоні вже існує. Також прем’єр розповів, як виживає на зарплатню 30 тисяч гривень.

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY