detector.media
Зоя Красовська
для «Детектор медіа»
21.06.2019 15:00
Ляшко проти клоунади в парламенті. Моніторинг теленовин 10–16 червня 2019 року
Ляшко проти клоунади в парламенті. Моніторинг теленовин 10–16 червня 2019 року
Піар-дайджести, замовні політкоментатори та викривлені рейтинги. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5 каналу.

Період, коли політичні сили могли провести свої з’їзди, завершився. Деякі так і зупинилися на оприлюдненні першої п’ятірки чи десятки, а деякі почали публікувати 50, 100 або ж увесь список. Поки що в новинах були лише одиничні випадки аналізу списків і віднайдення сумнівних персонажів, яких ховають у нижній частині.

До новин повернулися піар-дайджести. Вперше за останні роки цей формат з’явився на 5 каналі, який під час президентської кампанії здебільшого утримувався від замовних матеріалів. Також помітно гіршим дотримання балансу й повноти стало в новинах «UA: Першого»: інформацію про висування кандидатів усе рідше добалансовують змістовним бекґраундом, а в одиничних випадках подають інформацію в паркетному стилі.

10 червня, понеділок

Свої перші номери у списках представили «Батьківщина», «Громадянська позиція», Радикальна партія Олега Ляшка та «Опозиційний блок». Канали по-різному приділили увагу цим подіям, але ключовим форматом став піар-дайджест. Такі ж матеріали були типовими для президентської кампанії. Тоді, імітуючи баланс, в одному матеріалі зводили заяви кількох кандидатів, але не давали бекґраунду, експертних коментарів щодо реалістичності обіцянок чи бодай рейтингів.

Канал канал «Україна» присвятив по окремому сюжету «Опозиційному блоку», «Батьківщині» та Радикальній партії, наголошуючи виключно на позитивних характеристиках і зовсім не згадуючи, що дві з них — «Опоблок» і партія Ляшка — можуть не потрапити до парламенту, оскільки мають низький рейтинг. Згодом випуск доповнила поява у студії народного депутата Вадима Новинського, який розхвалював список своєї партії, хоча з нього озвучили тільки першу десятку.

ICTV дав серію позитивних матеріалів: спершу про політичні плани «Батьківщини», об’єднаної з Тарутою та Наливайченком. Далі Євгеній Мураєв запевнив у тому, що «Опозиційний блок» підтримують мільйони громадян, Анатолій Гриценко пообіцяв, що фракція «Громадянської позиції» в парламенті стане запорукою захисту інтересів України, а сам він готовий очолити уряд.

5 канал в одному сюжеті виписав компліменти «Батьківщині», Радикальній партії, «Опозиційному блоку» та «Громадянській позиції». Це досить нетипова ситуація для цього медіа, яке в політичних темах частіше дотримується стандартів. У паркетному форматі показали з’їзди, в закадровому тексті створили позитивний образ політиків: «команда вся в білому», «незмінна лідерка», «чимало знайомих облич», «закликає єднатися». При цьому дали синхрони всіх трьох лідерів об’єднаного списку «Батьківщини»: і Тимошенко, й Тарути, й Наливайченка, де кожен обіцяє сильну коаліцію, рух вперед і апелює до емоцій. Більш стримано, але в подібній манері розповіли про «Опоблок», який обіцяє мир і зростання якості життя, про партію Ляшка, який несподівано почав розказувати, що в парламенті треба «не юморити і не артистизмом займатися». А щодо партії Гриценка додали, що вона поки що не долає п’ятивідсоткового бар’єру. «Утім, Анатолій Гриценко сподівається на голоси громадян, які голосували за нього на президентських виборах», — додав кореспондент.

На СТБ згадали кілька партій, які провели з’їзди на вихідних, оскільки в ці дні новини каналу не виходять. З’їзди подавалися стриманіше, але з промов політиків пустили найвигідніші тези:

На «1+1» теж вийшов один сюжет про кілька політсил, але з критичними елементами. Наприклад, зауважили, що на з’їзді «Батьківщини» в масовці стояли переважно студенти, а Анастасія Приходько, яка відмовилася від сцени на користь політики, навіть не увійшла в топ списку (згодом виявилося, що вона піде по мажоритарці). Іронічно зазначили, що у Ляшка амбітні плани, а далі він у синхроні заявив про амбіції очолити парламент. Також коротко назвали обіцянки «Опоблоку», де, крім «досягнення миру», йдеться про «скасування декомунізації, закону про мову і закону про люстрацію», які неоднозначно сприймаються суспільством.

На «Інтері» теж вийшов позитивний сюжет про три партії. «Батьківщина» бачить себе в коаліції й готова запропонувати свій «Новий курс». Тимошенко обіцяла, що українці відчують результати перших ста днів парламенту, Наливайченко розказав, що за уряду Тимошенко почали рости зарплати, а в політиків не було офшорів, а Тарута назвав «ноу-хау» те, що в «Батьківщин» знають, що робити, і що є кому це робити. Гриценко розповідав, що у списку «Громадянської позиції» є мікс досвідчених політиків, які пройшли випробування владою й не дискредитували себе, й нових. Розповіли, що перед з’їздом Радикальної партії Ляшко помолився, а на сам захід прибув із родиною у вишиванці й обіцяв не допустили капітуляції.

Також у випуску «Інтера» вчетверте за тиждень показали уривки зі з’їзду партії «Опозиційна платформа — За життя», де обіцяли привести мир, змінити економічну політику, переглянути угоду із СОТ та номінувати Юрія Бойка у прем’єри. Останню тезу підкріпили соцопитуванням КМІС, згідно з яким кандидатуру Бойка на цю посаду найбільше підтримують у суспільстві.

Теж в одному сюжеті про з’їзди «Батьківщини», «Опозиційного блоку», Радикальної партії та «Громадянській позиції» йшлося на «UA: Першому». Але тут фокусувалися на біографіях лідерів партій, що не виглядало оцінною критикою й доповнювало заяви політиків.

Попри насиченість дня політичними подіями, нічого про них не сказали у праймових новинах «112». Тільки на «Інтері» згадали про критичну заяву речниці президента Юлії Мендель щодо поїздки Бойка й Медведчука до Москви. Далі у випуску йдеться про те, що голова політради «Опозиційної платформи — За життя» Медведчук «вважає, що усі заклики щодо притягнення до кримінальної відповідальності лідерів опозиції ніщо інше як політичний тиск».

Чотири канали передали заяву Зеленського, якою він анонсував, що прийде в Конституційний Суд, де вирішуватиметься питання позачергових виборів. ICTV, СТБ та «UA: Перший» дали сам коментар без бекґраунду по темі. На 5 каналі — із бекґраундом.

Акцію «Зупини капітуляцію», критичну до Зеленського, показали тільки 5 канал, «1+1», «UA: Перший» та СТБ.

На каналі «Україна» звітували про благодійність Ріната Ахметова на Донбасі. Про діяльність його благодійного фонду в новинах цього каналу розказують щодня.

11 червня, вівторок

Конституційний Суд почав розглядати справу щодо позачергових парламентських виборів. Усі канали повідомляли про це розлогими матеріалами, передаючи позицію і президента та його представників, і народних депутатів «Народного фронту», який є ініціатором розгляду. Тільки «1+1» обмежився коротким повідомленням із синхронами двох сторін. Інший аспект події врахували не всі телеканали. Про мітинги прибічників і опонентів Зеленського перед будівлею суду сказали в матеріалах «України», «112» та «UA: Першого». У сюжеті 5 каналу помітно більше уваги приділили опонентам президента, сказали, що їх було з півсотні, а прихильників мало: «На пікет прийшло і декілька прихильників Володимира Зеленського. Між людьми спалахнула штовханина. Правоохоронці розборонили її учасників».

У Києві відсвяткували другу річницю надання Україні безвізового режиму. Головним героєм дійства став Петро Порошенко. На 5 каналі та СТБ вийшов сюжет про цю акцію з коментарями Петра Порошенка про здобутки під час його каденції. На 5 каналі також показали представників «Солідарної молоді» — молодіжки партії Порошенка. На каналі «Україна» зробили простіше — просто включили експрезидента в ефір.

Потім у студії «України» була Юлія Тимошенко, з нею обговорювали розгляд указу президента у Конституційному Суді. Вона казала, що підтримує рішення Зеленського про розпуск парламенту і що загалом 80 % населення хоче перевиборів. Звідки цифра — знову питання: за даними соціологічної групи «Рейтинг», протягом місяця підтримка розпуску парламенту зросла із 72 % до 88 %. Також Тимошенко хвалила список своєї партії й обіцяла план на перші сто днів парламенту.

Також на «Україні» продовжили курс на популяризацію Олега Ляшка політкоментаторами. Цього разу Володимир Цибулько: «Радикальна партія не лише зміцнилася, а ще й якісно скажімо так відмобілізувала з інших партій не найгірших, м'яко кажучи депутатів. Але справжньою перлиною в списку є Георгій Лозинський — постать і з одного боку яскрава, і з іншого боку міжнародно визнана з таким партійним списком не соромно їхати в тур…»

На 5 каналі зібрали досьє на Владислава Бухарєва у зв’язку з його призначенням на посаду голови Служби зовнішньої розвідки. Із посиланням на Центр протидії корупції «з'ясувалося, що він не голосував зокрема за надання дозволу на арешт депутата Олександра Онищенка, зняття імунітету з депутатів Станіслава Березкіна, Олександра Мількова, Борислава Розенблата, Максима Полякова та Євгена Дейдея. Водночас у декларації про доходи Бухарєва за 2017 рік зазначена кількість кілька подарунків дочці загальною сумою понад 15 мільйонів гривень». Про саме призначення сказали «UA: Перший», «1+1» та СТБ. Решта тему проігнорувала.

На «Інтері» народний депутат Сергій Каплін, який має намір балотуватися по мажоритарці в Полтаві, вчергове закликав знизити тарифи.

12 червня, середа

Представник президента в уряді Андрій Герус сказав, що передвиборна обіцянка Зеленського знизити тарифи була жартом. Про це сказали в новинах «України» та «Інтера». На каналі «Україна» пояснення про жарт дали прокоментувати Олегу Ляшку: «Не думайте, що це тема для жартів. Особливо для людей, які останні гроші платять за ці кляті тарифи. Люди показують оті платіжки, руки трусяться».

На «Інтері» ведуча повідомила, що слова Геруса обурили «навіть політиків». В ролі усіх політиків виступили однопартійці й лідери списку «ОПЗЖ» Юрій Бойко та Вадим Рабинович. Рабинович емоційно сказав, що йому подобається Зеленський, який обіцяв мир та економічне зростання: «Сейчас, что получается? Экономики нема, потому что он пошутил. Тарифы хай остаются». Після цього Юрій Бойко нагадав, що брав участь у прямих переговорах із російським прем’єром і керівником «Газпрому». Не згадують лише, що ця поїздка вартувала кримінальних справ. Насамкінець це звели до поради Геруса, щоби Бойко з Медведчуком створили приватну компанію для поставки російського газу. Принаймні так це трактувала кореспондентка за кадром, а в підсумку поставила риторичні питання: «Така заява виглядає досить неочікувано, адже у понеділок речниця президента дуже дивувалась, чому політики вже двічі їздили до Росії, а реакції з боку правоохоронців на це немає. Отже, чию фразу представників президента можна вважати жартом чи невдалою фразою?».

На «Інтері» поширили заяву пресслужби Святослава Вакарчука, який вважає, що провести вибори до парламенту треба якомога швидше. Затим одразу прозвучала схожого змісту заява Віктора Медведчука, який назвав роботу чинного парламенту неефективною. Згодом у випуску з’явився цілий сюжет про поїздку співголови «Опозиційної платформи — За життя» Юрія Бойка на Луганщину. Він дав людям висловитися та поскаржився, що люди страждають у Щасті, скаламбуривши з назвою прифронтового містечка. А кореспонденти за кадром вирішили за всіх мешканців Щастя: «За словами мешканців фронтового Щастя вони чекають Юрія Бойка на її відкриття вже як прем’єр-міністра».

Колишнього міністра економічного розвитку Айвараса Абромавичуса призначили членом наглядової ради «Укробонопрому». Про це коротко, майже без бекґраунду, сказали лише на «Україні».

На «1+1» вийшов критичний сюжет про заборону на видачу прокатного посвідчення для другого сезону серіалу «Свати». І хоча в сюжеті є позиція Держкіно в особі Пилипа Іллєнка, його пояснення нівелює вступна фраза ведучої: «Безпідставно відмовлено у видачі прокатного посвідчення на другий сезон серіалу “Свати”».

13 червня, четвер

У Маріуполі відзначали річницю звільнення міста з-під контролю бойовиків у 2014-му. На ICTV та СТБ єдиним коментатором у матеріалах на цю тему був другий номер списку «Батьківщини» Сергій Тарута. «Я цим жив, цим займався, організовував, і чітко була прописана операція взаємодії між всіма силовими підрозділами», — розказав Тарута. Втім у цих повідомленнях не звучить назви жодного добровольчого підрозділу, що брав участь у визволенні міста.

Партія «Європейська солідарність» оприлюднила імена перших 50 осіб у виборчому списку. Про це повідомили на 5 каналі та «Україні». На «Україні» лише коментар Софії Федини та запевнення, що більшість людей у списку — нові обличчя. На 5-му каналі новину коментував ексведучий «Часу новин» Віталій Гайдукевич — він запевнив, що про кожну людину зі списку незабаром оприлюднять детальну інформацію.

Три канали сказали про першу п’ятірку «Руху нових сил» Михайла Саакашвілі. На 5 каналі ведуча Яна Конотоп додала контексту щодо нюансів із громадянством: «Нагадаю, згідно із законом, кандидат у народні обранці має прожити на території України не менше 5 років до виборів. Раніше Саакашвілі зазначав, що це питання має вирішувати суд. На його думку, у нього є 5 років проживання в Україні. Але є перерва у зв'язку із позбавленням громадянства. Сам він назвав це “почесною відсутністю”». «UA: Перший» процитував Саакашвілі: «Я вважаю своїм обов'язком відкрити дорогу цим людям. Ми йдемо туди не коаліцією створювати, не в посадах брати участь, ми йдемо туди боротися, підтримати Україну і саджати». Жодного бекґраунду про політичну кар’єру, роздуми Саакашвілі щодо політичного об’єднання з іншими партіями тут не дали. А на «1+1» теж без бекґраунду повідомили, що у списку партії сотня прізвищ, хоча назвали лише п’ятьох. У синхрон дали хоч і не інформативну, але найемоційнішу фразу: «Если вы найдете хоть одно место, с намеком на то, что это так называемые инвесторы, то есть место продано, то я могу съесть все ваши микрофоны».

Про розширені списки «Слуги народу» та «Батьківщини» сказали на 5 каналі. У бекґраунді додавали рейтинги політсил без називання джерела. Так, рейтинг партії «Слуга народу» назвали на рівні 37 %, хоча серед тих, хто планує брати участь у виборах (і цю цифру коректніше використовувати), підтримка становить понад 47 % за даними групи «Рейтинг», 48,5 % у КМІС і понад 51 % у центру «Социс».

На каналі «Україна» також розповіли, що Борис Колесніков з’їздив до Дружківки, розказував про пріоритетність промислового розвитку й подарував кардіограф лікарні. Після цього матеріалу — Ляшко у студії. Виступ закріпили синхроном політкоментатора Олега Лісного: «Одне головне гасло: землю, як Україну, і землю, як те, де живуть Українці і де працюють, Ляшко не збирається ні віддавати, ні продавати. Він веде партію в черговий раз, щоб захищати її».

На «Інтері» Юрій Бойко з’їздив в Одесу, розповідав про досвід партії в опозиції та сильну програму й обіцяв «повернення миру, зниження тарифів на енергоносії, передусім, на газ». Сергій Каплін у Полтаві розповідав про свої десять законопроектів про соцзахист, які готові до розгляду.

Володимир Гройсман побував на Рівненському льонокомбінаті й розказував, що уряд готовий підтримувати бізнес, який працює чесно і платить податки. Такі паркетні матеріали вийшли на «Інтері» та СТБ.

Напередодні ввечері СБУ поширила заяву свого керівника Івана Баканова про російське громадянство його дружини. Жоден телеканал про це не згадав узагалі.

14 червня, п’ятниця

Цього дня не аналізується випуск «Інтера», оскільки там виходять «Подробиці тижня».

ICTV розповів про об’єднання націоналістів, яке відбулося 9 червня. Приводом стала додаткова пресконференція, яку учасники об’єднання провели 14 червня. «Ми беремо на себе відповідальність для того, щоб зупинити реванш промосковських сил», — прокоментував Олег Тягнибок. На «1+1» його партії дорікнули сумнівними спонсорами: «Крім того, за словами Тягнибока, в них є багато ідейних прихильників, які готові допомагати, а от ім'я давнього і головного спонсора “Свободи” Ігоря Кривецького, більше відомого як Пупс, Тягнибок під час пресконференції не назвав. Колишньому нардепові “Свободи” приписують кримінальне минуле». Цю тезу прокоментувала прессекретарка партії, яка підтвердила, що Кривецький є одним зі спонсорів і членів партії.

Зеленський вшанував пам’ять загиблих у збитому 2014 року літаку Іл-76. Паркетно це показали на ICTV. Також на ICTV, СТБ та «112» розповіли, що в Адміністрації президента раді зниженню тарифів на газ і далі будуть тримати це на своєму контролі. Про це дали лише коментар Андрія Геруса, який раніше то називав обіцянки знизити тарифи жартом, то жартом називав свої слова про жарт. Також тільки коментар Геруса про відтермінування реформи ринку електроенергії на рік пролунав на «1+1». Тож важлива тема подавалася однобоко й поверхово.

На «Україні» у студії Петро Порошенко розповідав, що він як лідер партії і п’ятий президент підтримуватиме курс на ЄС і НАТО і що стосовно миру вважає безальтернативним нормандський формат. На «1+1» з усього списку «Європейської солідарності», яку очолює Порошенко, взяли лише одне прізвище. Мовляв, громадськість обурена включенням Наталії Баласинович: «Торік жінку звинувачували в побитті консьєржки, поліцейські навіть відкрили провадження щодо завдання чиновницею легких тілесних ушкоджень. Окрім того мережею ширяться кілька відео, на яких керівниця райради нецензурно лається і погрожує фізичною розправою». У матеріалі не було коментарів від партії чи намагань дізнатися, чи реагуватимуть там на критику.

На «Україну» теж повернулися піар-дайджести. Один із лідерів «Опоблоку» Борис Колесніков розказував, як влаштувати курортний рай у Слов’янську. У партії «Голос» розповіли, як прискіпливо добирали своїх кандидатів, тому у списку молоді, але професійні люди. А також прийшли реєструвати своїх кандидатів представники Радикальної партії й заодно пообіцяли втілити свій антикризовий план і покращити зростання економіки. Всі ці піар-матеріали подані одним блоком у рубриці «Україна обирає Раду».

Згодом на «Україні» озвучили дослідження на замовлення каналу, проведене компанією «Edison Research». Там порівняно з іншими соцопитуваннями вищий рейтинг у «Голосу»: йому дали третю позиція і 9,5 %, тимчасом як за даними «Рейтингу», «Социс» і КМІС ця партія має підтримку 5-6 %.

І знову на «Україні» коментатор Олег Лісний, якого титрували політологом, відверто нахвалював Олега Ляшка: «А ще Ляшко дуже гарно сказав: “В Верховній Раді треба "пахать", а не проводити перформенси”». І це про Ляшка, який то цілував землю в парламенті, то приводив корів під Кабмін.

15 червня, субота

Зеленський відвідав Маріуполь. Паркетно про це подали на ICTV, «Україні» та «UA: Першому»: коротко розповіли про план подій і дали коментар лише президента. На каналі «Україна» ще один матеріал зробили про президентський похід на завод «Метінвест», що належить власнику каналу Рінату Ахметову. Представники заводу хвалилися інвестиціями у виробництво та своїм внеском у розвиток промисловості в Україні. Інші канали зробили оглядові сюжети за участі різних посадовців, полку «Азов» та мешканців міста.

Порошенко теж привітав Маріуполь із річницею звільнення. Сюжет про це вийшов на ICTV. «Криза, яку спричинила російська агресія ми вже подолали. І будемо рішуче захищати наші цінності», — сказав Порошенко. І далі про військових у списках «ЄС».

На «Україні» за підсумками політичного ток-шоу «Головна тема. Вибір» зробили піар-дайджест. Хоча ведуча і сказала, що в студії лунали незручні питання, в сюжеті — суцільні компліменти. Ляшко казав, що готовий очолити парламент, Смешко — уряд, а Мураєв називав «Опоблок» справжньою опозицією, готовою увійти в коаліцію зі «Слугою народу». Всі вони розказували, що мають план зростання добробуту країни. Згадок про те, що рейтинги всіх трьох політсил поки що не дають їм надії на подолання п’ятивідсоткового бар’єра, немає.

На «Україні» з інтерв’ю Дмитра Гордона з Арсенієм Яценюком зробили оглядовий піар-сюжет. Попри те, що Гордон очолює виборчий штаб Смешка, його й далі титрують журналістом. Яценюк натякнув, що в майбутньому може балотуватися у президенти.

На «Інтері» вийшов cюжет про те, як депутат облради від «ОПЗЖ» Віталій Саутьонков організував в одному з районів на Одещині акцію з безкоштовної роздачі окулярів.

16 червня, неділя

Аналізується лише випуск «Інтера» замість п’ятниці. У випуску був тільки один сюжет, що просував політичні інтереси партії «Опозиційна платформа — За життя». У сюжет про «Козак-фест» на Одещині включені коментарі народного депутата Миколи Скорика й місцевого депутата від «ОПЗЖ» Князя Хачатряна. Зрозуміти, про що було свято, складно: тут в одному флаконі і привітання з Днем медика, і з Трійцею, і згадки про вирішення проблем місцевої дамби. Очевидно, що цей фестиваль став тлом для піару політиків.

Підсумки

Як і минулого тижня, з великим відривом переважає «Слуга народу», оскільки значна частина згадок пов’язана з діяльністю владної команди. Порівняно з минулим тижнем більше згадували «Опозиційний блок», він навіть обігнав за кількістю згадок «Опозиційну платформу — За життя», хоча має значно нижчий рейтинг. Це можна пояснити тим, що партія провела з’їзд. Але увагу їй новинарі приділяли непропорційну до її рейтингів. Також, на відміну від попереднього тижня, з переліку для моніторингу виключили «Народний фронт», оскільки лідер партії прямо заявив, що політсила не братиме участі у парламентських виборах.

Якщо порівнювати «Опоблок» та «Опозиційну платформу — За життя», то у другої за меншої кількості згадок більш концентрований піар. Окремо пораховані матеріали, що апелюють персонально до Зеленського як президента і щодо його партії. Очікувано, що президента в новинах згадують частіше, ніж його партію.

Аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Більше про висвітлення виборів читайте в огляді «Детектор виборів».

Фото: Фейсбук-сторінка Олега Ляшка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY