detector.media
Гала Скляревська
20.06.2019 19:50
Що відбувається на ZIK: звільнення, «чорні списки» та перемовини з АП
Що відбувається на ZIK: звільнення, «чорні списки» та перемовини з АП
У перший вечір, коли стало відомо про зміну власника, було написано 90 заяв про звільнення, розповіло джерело.

Уже майже тиждень у телеканалу та інформаційного агентства ZIK новий власник. Через купівлю медіа соратником Віктора Медведчука Тарасом Козаком та об’єднання ним трьох його каналів («112 Україна», NewsOne і ZIK) у єдиний медіахолдинг під назвою «Новини» на чолі з продюсером Олексієм Семеновим, із ZIK звільняються багато людей.

За оцінками різних джерел «Детектора медіа», з каналу звільнилося приблизно 35% співробітників, а з інформаційної агенції ZIK, яка розташована у Львові, йдуть майже 95% працівників. Саме львівська редакція інформаційної агенції на 85% відсотків наповнює сайт zik.ua. Тетяна Вергелес, яка очолювала агенцію, підтвердила «Детектору медіа», що з колективу ІА ZIK не звільняються лише дві людини: «Ми взяли на себе добровільне зобов’язання допрацювати до першого липня, і потім практично всі працівники звільняються. Вчора (19 червня. – ДМ) відбулася зустріч із генеральним директором телеканалу Наталією Вітрук та юристом, ми коректно обговорили всі трудові відносини та домовилися про обставини звільнення. З нами не вели перемовин: колектив звільняється через очевидні світоглядні розбіжності з новим власником холдингу, це очевидно і новому керівництву, тому ми просто допрацьовуємо і йдемо».

Джерело, яке наближене до керівництва каналу, стверджує: із ZIK офіційно звільнилася 51 людина, загалом мають намір піти ще близько 350 людей. У перший вечір, коли стало відомо про зміну власника, було написано 90 заяв про звільнення. «Наразі складно оцінити, скільки людей звільнилися, – каже колишній працівник медіахолдингу. – Зарплата на каналі виплачувалася “в конвертах”, та ще й практично з місячною затримкою: сьогодні, наприклад, повинні виплатити зарплату за травень, червневу чекаємо у двадцятих числах липня. Хтось дочекається всіх виплат – і піде, хтось шукає роботу – і піде на нову роботу, зараз більшість, що звільнилася, пішла в нікуди».

Проте всі співрозмовники «Детектора медіа» впевненні: ці п’ятдесят – це тільки початок. Тому що навіть ті, хто залишив собі час на роздуми та мав певні надії на компроміс або збереження статус-кво на каналі, вже за цей тиждень отримали багато приводів для звільнення. Насамперед ідеться про журналістів новин.

«У ньюзрум підбиралися люди, які не сприймають цензуру. І коли вони почали чути, що Новинського в Раді ми не пишемо, Мураєва не пускаємо в ефір, перемикаємо на студію чи на виступ правильного” іншого депутата, коли починає виступати “не та” людина, – це їх шокує», – каже колишній співробітник.

Три різних джерела «Детектора медіа» стверджують, що так званий блеклист, тобто список людей, яких не можна показувати в ефірі, представила в перший же день людина, яка зайняла посаду шеф-редактора каналу. Йдеться про Дарію Гордійко, яка працювала раніше на Прямому, а перед тим – на NewsOne. «Ця людина на всіх телеканалах приходила, щоб зайнятися прямою цензурою. Вам це підтвердять багато журналістів, які працювали з цією людиною на будь-якому каналі», – стверджує співрозмовник «Детектора медіа», який уже не працює на каналі.

Хто саме фігурує в цьому списку, наразі не відомо. Проте всі співрозмовники називають народного депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського, представників так званої «ахметівської групи», тобто частини «Опозиційного блоку», яка не приєдналася до медведчуківської «Опозиційної платформи – За життя» (ОПЗЖ), наприклад, народного депутата Олександра Вілкула, а також лідера партії «Наші», народного депутата Євгена Мураєва. Також відомо, що на інших каналах, які належать соратнику Медведчука, є заборона на появу в ефірі голови Всеукраїнського комітету захисту політв'язнів Степана Хмари та голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича.

«Судячи з побаченого в ефірі й почутого від колег – на каналі уникають показувати представників наразі ворожого до ОПЗЖ Опозиційного блоку”, обережно показують представників ексбільшості з БПП та “Народного фронту”. Можна констатувати, що в ефірі почали з'являтися Вадим Рабінович і так далі, хоча раніше їх, навпаки, майже не показували. Яскравий приклад – сьогодні гостем у маріупольській студії був тамтешній лідер ОПЗЖ», – каже вже колишній працівник каналу.

Є й інші причини, які непокоять частину колективу, яка ще не звільнилася. «Попри запевнення про невтручання в редакційну політику, яке ми почули від генпродюсера на зборах, з перших годин роботи вже були помітні дрібні перекоси на користь нових власників», – каже ще одне джерело «Детектора медіа». Раніше, за його словами, керівники редакції брали участь у ключових рішеннях і делегували основну роботу, зокрема планування і розробку тем, журналістам і редакторам. Зараз на каналі все навпаки – «будують жорстку вертикаль влади», яка не передбачає активних обговорень і дискусій щодо побудови й наповнення ефіру. Шефредактор, за словами одного з колег, постійно в процесі і безпосередньо «допомагає» формувати «правильний» ефір.

Проте чітких прикладів жорсткого втручання в роботу редакції співрозмовники не навели. Але запевняють, що зміни помітні в меседжах, які доносять до глядача: наприклад, що Україна повинна вести перемовини напряму з представниками ОРДЛО, що саме Україна не дотримується Мінських угод, що коментарі від представників ОПЗЖ у пріоритеті (зокрема, Вадим Рабінович), проте поява саме цих представників однієї політсили подається саме як «донесення всіх позицій» заради заявленої мети «зшивання» країни (після зміни власника ZIK оголосив про початок свого переформатування з новим слоганом – «ZIK. Об’єднуємо країну»).

Отримати коментар від шеф редакторки каналу Дарії Гордійко на момент публікації не вдалося ані через прес-службу, ані особисто через месенджер. Генеральний продюсер медіахолдингу Олексій Семенов та заступник генерального директора каналу Данило Нікуленко також не відповіли на дзвінки «Детектора медіа».

Частина колективу, що звільнилася, має намір організуватися задля спроби унеможливити хоча б у майбутньому ситуацію, за якої новий власник встановлює власні правила. Про це «Детектору медіа» розповів колишній шефредактор новин каналу ZIK Роман Недзельский: «Ми з деякими колишніми колегами зустрічалися, у тому числі, щоб обговорити варіанти тиску на владу заради зміни правил гри на ринку. Можливо, на законодавчому рівні прописати те, що ліцензію канал буде отримувати тільки тоді, коли буде редакційна угода, щоб захистити всіх журналістів (від ситуації, в якій опинився колектив ZIK. – ДМ). Ми б хотіли, щоб ринок отримав якісь запобіжники. Зараз виходить так, що ковбасу в нас треба робити за стандартами, а телебачення – як завгодно. Проте ми не є юристами, і це дуже серйозна штука, яку потрібно обговорювати і прописувати. Ми в цьому напрямку рухаємося. Також обговорювали можливість організувати якусь акцію під Адміністрацією президента, під Верховною Радою, щоб привернути до цієї теми увагу. Держава, яка перебуває в стані війни, має якимось чином захищати свій інформаційний простір».

Тим часом 19 червня частина колишнього колективу ZIK зустрічалася з представниками Адміністрації президента Володимира Зеленського. За словами присутнього на ній Ігоря Туркевича, колишнього гендиректора холдингу, зустріч відбулася з ініціативи саме представників АП. Ігор Туркевич не став коментувати теми та мету зустрічі, яка відбувалась офрекордз, проте підтвердив, що серед присутніх були представники журналістського колективу каналу, редактори та ведучі. За повідомленням інших джерел «Детектора медіа», загалом до Адміністрації президента прийшли близько 15 людей, серед них, зокрема, ведучі Тетяна Даниленко (вона не підтвердила і не спростувала цієї інформації) та Павло Кругляковський.

На зустрічі від АП були присутні заступник голови Адміністрації президента Кирило Тимошенко та радник команди президента України з політичних питань Микита Потураєв. Кирило Тимошенко уточнив, що зустріч відбулася з обопільної ініціативи. «Ми обговорювали ситуацію, що склалася; скільки людей у них пішло; які в них далі плани; чим може допомогти їм адміністрація. Ми розповіли, що ми працюємо на законодавчому рівні для того, щоб такі ситуації не відбувалися», – розповів він і додав, що за декілька днів відбудеться ще одна зустріч із колишніми працівниками ZIK.

«Детектор медіа» сподівається отримати коментарі від керівництва ZIK щодо звільнень працівників і змін у редакційній політиці каналу.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY