detector.media
Галина Петренко
17.06.2019 18:31
Як корейська «гонитва озброєнь» допомагає кінотеатральній битві за Одесу
Як корейська «гонитва озброєнь» допомагає кінотеатральній битві за Одесу
Навіщо мережа кінотеатрів Multiplex купила технологію ScreenX.

Специфічний ринок Одеси довго не підкорювався мережі Multiplex. І лише навесні цього року вона нарешті відкрила в цьому місті свій перший кінотеатр – у новозбудованій другій черзі ТРК Gagarinn Plaza.

«Так вийшло, що спочатку ми не могли знайти майданчик. Кілька підписаних контрактів у нас знаходяться на початкових етапах будівництва. Цей об’єкт виявився першим і був закінчений», – пояснив причини тривалої відсутності на привабливому одеському ринку генеральний директор Multiplex Віталій Писаренко. Кінотеатр у Gagarinn Plaza обладнаний лазерним проектором.

На кінець серпня, до Дня незалежності, заплановано відкриття ще одного кінотеатру Multiplex у Одесі – цього разу вже в діючому ТРЦ Riviera. Раніше тут був кінотеатр Kinostar мережі «Одесса кино», яка наразі переживає не найкращі часи: в колись розгалуженій мережі наразі залишилося двоє кінотеатрів в Одесі та один у Києві.

«З уже діючими кінотеатрами нам простіше, тому що це більш передбачувані проекти. Все залежить тільки від нас. Зрозуміло, що коли адаптуєш готове приміщення, то завжди спливають якісь несподіванки. Але ми в будь-якому разі можемо вкласти ці несподіванки в свій план заходів. Якщо ж відкривається кінотеатр цілком, то ми на це жодним чином вплинути не можемо (зокрема, на терміни здачі об’єкта. – Авт.). Тому деякою мірою нам зручно заходити в діючі кінотеатри», – розповів Віталій Писаренко.

Multiplex у Riviera вирішили обладнати унікальною для України технологією ScreenX, яку придбали в південнокорейської компанії CJ 4DPLEX і з якою сьогодні, 17 червня, кінотеатральна мережа підписала договір про співпрацю.

ScreenX – це 270-градусний панорамний формат зображення. Завдяки цій технології зображення будується на центральному і двох бічних екранах. Такого ефекту допомагають досягнути чотири проектори, кожен із яких вибудовує картинки на окремих зонах. На центральному екрані демонструються головні сцени фільму, а бічні розширюють композицію кадру. Для бічних екранів світові студії кіновиробництва спеціально знімають сцени, завдяки чому глядачі отримують унікальну можливість побачити трохи більше, ніж демонструється в стандартному форматі.

На сьогодні технологія ScreenX встановлена в 220 залах у світі, включаючи 90 екранів в Південній Кореї, 73 екрани в Китаї, 20 у США, 12 у Великобританії, 4 в Туреччині, 4 в Японії, 3 в Швейцарії, 3 у Франції, 2 у В'єтнамі і по 1 в Іспанії, Угорщині, ОАЕ, Кувейті, Таїланді, Індонезії, Ізраїлі, Канаді та Польщі. Тепер перший зал з'явиться і в Україні. Протягом року Multiplex обіцяє розповсюдити цю технологію і на кілька інших своїх кінотеатрів по всій країні.

Основну «гонитву озброєнь» Multiplex веде з «Планетою кіно». В Одесі у «Планети кіно» є зали з IMAX та 4DX. Останню, до речі, «Планета кіно» купує у тих же південнокорейців – CJ 4DPLEX. У 2016 році, коли «Планета кіно» запроваджувала 4DX у Києві, її співвласник Дмитро Деркач в одному з інтерв’ю розповідав, що придивляється до ScreenX. А цього року Multiplex на кілька місяців випередив «Планету кіно» з відкриттям у Києві залу з IMAX with Laser, нарешті зруйнувавши монополію останньої на IMAX у Києві. Вочевидь, спрацювало правило про те, що відкриття кінотеатру в існуючому торговому центрі (Multiplex у Lavina Mall) є краще передбачуваним, ніж у тому, що тільки будується («Планета кіно» в River Mall). Від специфіки українського ринку нерухомості не рятує навіть те, що власники обох кінотеатральних мереж мають до нього стосунок: батько співвласника «Планети кіно» Андрія Шпига Федір Шпиг вказаний у державному реєстрі підприємств кінцевим бенефіціаром девелопера River Mall «Вільна Україна», а співвласник Multiplex Володимир Трофименко є співвласником будівельної компанії НЕСТ.

«10 березня ми показали в залі номер сім у Lavina Mall останній сеанс. Після цього робітники зайшли на будівництво, повністю розібрали зал, тому що там дещо інша геометрія. І вже за місяць все було готово. Я радий, що ми відкрили IMAX у Києві, тому що в столиці є попит на 4–5 залів IMAX. Звичайно, досі “Планета кіно” почувала себе в “Блокбастері” (де мережа мала єдиний у Києві зал IMAX. – Авт.) суперпривільно. Окей, вони жили в такій ситуації десять років і, мабуть, колись це мусило закінчитися», – висловив свою думку Віталій Писаренко.

Multiplex зі 141 залом є найбільшою кінотеатральною мережею в Україні. На другому місці з великим відривом – «Планета кіно», на третьому – Cinema Citi. Цього року Multiplex тільки в Києві відкриє ще 13 залів. До речі, мережа брала участь і в конкурсі на оренду приміщення столичного кінотеатру «Київ», який зрештою виграла Cinema Citi, зобов’язавшись сплачувати 2 млн 119 тис. 253 грн. на місяць (аукціон стартував з цифри 569 тис. 253 грн.).

«Наскільки обґрунтованою є ця ціна, я не знаю. Якщо вони на неї погодилися, отже, в них є якесь бачення того, як вони платитимуть. Зі старими будівлями завжди складно щось зробити. Якщо не помиляюся, ця будівля – ще й пам’ятка архітектури. Її частини знаходяться під охороною, що, звичайно, ускладнює ремонтні роботи», – розповів Віталій Писаренко.

Як ми знаємо, останнім часом не тільки статус пам’ятки архітектури ускладнює роботу цієї будівлі.

«Кінотеатральний ринок ще має великий потенціал, навіть у Києві. Я думаю, протягом найближчих 3–5 років ми дійдемо до показника в два зали на 100 тис. людей. Наразі маємо близько одного залу на 100 тис. людей. Хоча останнім часом від різних людей я чую думку, що якщо буде перепис населення, то всі показники на душу населення зміняться дуже сильно. Тому що зараз ми розраховуємо кількість залів на 100 тис. людей, виходячи з 42 млн мешканців країни», – підсумовує Віталій Писаренко.

Фото: Надія Федорова

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY