detector.media
15.06.2019 13:58
Єврокомісія опублікувала звіт про дезінформацію, якою РФ намагалася вплинути на вибори в Європарламент
Єврокомісія опублікувала звіт про дезінформацію, якою РФ намагалася вплинути на вибори в Європарламент
У Брюселі 14 червня Єврокомісія опублікувала звіт про те, як Росія намагалася зменшити явку і вплинути на думку виборців на виборах у Європарламент, що пройшли в кінці травня.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Звіт представили два єврокомісара - з питань юстиції Віра Юрова і з безпеки Джуліан Кінг. Останній на прохання DW навів приклади російської дезінформації.

«У Польщі Sputnik (російське державне ЗМІ іномовлення - ред.) - давайте будемо чемними і назвемо його "прокремлівських агентством" - поширював недостовірні повідомлення про те, що ЄС нібито зробив Польщу біднішою, ніж за часів комунізму», - розповів єврокомісар.

Також, за його словами, Sputnik поширював історію, що президент Франції Еммануель Макрон начебто хоче виключити з ЄС кілька держав-членів, щоб показати, що ряд країн точно не зможе вступити до Євросоюзу. Крім того, фейковий акаунт у Twitter, «пов'язаний з Росією», а також проросійська група в Facebook поширювали «аналітичну доповідь», яка стверджує, що у ЄС - пов'язане з нацизмом коріння.

Єврокомісар Кінг додав, що з початку 2019 року виявили да задокументували майже тисячу прикладів російської дезінформації.

Як заявляють у Єврокомісії, у них немає даних про великі зловживання перед виборами до ЄП, накшталт скандалу з Facebook і Cambridge Analytica.

«Але ми також побачили, що вибори в Європі не були повністю вільні від дезінформації», - зазначила єврокомісарка з питань юстиції Віра Юрова.

У звіті зазначено, що дезінформацію поширювали не тільки з Росії. Так, в Іспанії мережа фейкових акаунтів і ботів у Twitter намагалася просувати антиісламські хештеги для посилення підтримки правопопулістської партії Vox. Загалом понад 600 груп і сторінок у Facebook поширювали дезінформацію або розпалювали ненависть в цілому ряді країн.

Раніше дослідники Лондонського аналітичного центру Institute for Strategic Dialogue (ISD) знайшли у польськомовному сегменті інтернету дві мережі проросійських ботів у Twitter та Facebook. Обидві мережі поширювали антисемітські дописи та розпалювали ненависть до України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY