detector.media
11.06.2019 13:56
Моніторингова місія ООН засудила напади на журналістів у Харкові та Черкасах
Моніторингова місія ООН засудила напади на журналістів у Харкові та Черкасах
Моніторингова місія ООН з прав людини засудила напади на журналіста Вадима Комарова в Черкасах та оператора служби телевізійних новин «Вісті» Вадима Макарюка в Харкові.

Про це повідомляється на сторінці місії в Facebook.

Місія ООН також закликала правоохоронців до ефективного розслідування.

«Засуджуємо жорстокі напади на співробітників медіа в Україні. Журналіст Вадим Комаров, на якого в травні напали в Черкасах, знаходиться в комі. Минулого тижня, 7 червня, здійснено насильницький напад на оператора Вадима Макарюка в Харкові», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 7 червня на території торговельного центру «Барабашово» сталася сутичка між підприємцями і групами активістів, внаслідок чого постраждав телеоператор Вадим Макарюк. Зараз він перебуває в реанімації.

Відділ комунікації поліції Харківської області повідомляє, що слідчими відкриті кримінальні провадження за ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста), ч. 1. ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 2 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за санкціями статтей передбачає до 10 років позбавлення волі.

Як писав «Детектор медіа», 4 травня о 9:30 черкаські патрульні отримали повідомлення, що в центрі міста виявлено чоловіка з травмою голови. Ним виявився місцевий журналіст і відеоблогер Вадим Комаров. Його відвезли до лікарні та прооперували, журналіст знаходиться у комі.

Голова громадської ради при Черкаській облдержадміністрації Олег Скалько написав у Facebook, що Комарову «нанесли три удари по голові тупим металевим предметом»

Черкаські ЗМІ зазначають, що Вадим Комаров у своїх публікаціях не раз порушував гострі теми. Один із найбільш гучних матеріалів перед нападом – про обставини п'яного бунту в Черкаській колонії №62. Серед інших тем публікацій Комарова – розкрадання бюджетних коштів, незаконне будівництво, корупція у Черкаській міськраді. В 2016 році журналіста намагалися застрелити.

Поліція перекваліфікувала кримінальне провадження за фактом нападу на черкаського журналіста Вадима Комарова зі статті «Умисне тяжке тілесне ушкодження» на статтю «Замах на умисне вбивство».

Фото: моніторингова місія ООН

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY