detector.media
Марина Довженко
для «Детектора медіа»
09.06.2019 11:06
Електоральний табачок. Огляд тижневиків 31 травня — 2 червня 2019 року
Електоральний табачок. Огляд тижневиків 31 травня — 2 червня 2019 року
Підготовка до виборів, розмови про дефолт, незвільнення Гройсмана та повернення людини-торпеди Саакашвілі. Про що говорили підсумкові програми «Інтера», ZIKа, 5 каналу, «України», ICTV та «1+1».

На низькому старті

Партії готуються до виборів, тижневики розповідають про партії. У «Подробицях тижня з Олексієм Ліхманом» на «Інтері» розповіли, що «депутати дедалі активніші, але не на роботі — готуються до виборів». «Неробство» ВР — звична тема для «Інтера». У сюжеті Катерини Лисенко традиційні для каналу коментатори: Нестор Шуфрич, Вікторія Сюмар, Сергій Березенко, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Юлія Тимошенко, Артур Герасимов, Ірина Луценко й Тетяна Острікова. Авторка робить прогноз: наступного тижня виборчий кодекс із майже п’ятьма тисячами правок може з'явитися на розгляді в парламенті, але коментарі депутатів без особливих сподівань — кажуть, що для ухвалення в залі бракує депутатів.

Також розповів ведучий і про опубліковану стенограму зустрічі Зеленського з лідерами фракцій. Мовляв, це перший такий досвід в Україні, однак текст нагадує сатиричну п'єсу. «Стенограма демонструє, що з таким набором учасників і без перезавантаження українська політика не може стати ефективною», — сказав Ліхман. Утім не пояснив, що там було смішного.

Завсідник студії «Подробиць тижня», народний депутат від Радикальної партії Ігор Попов, «добре поінформована людина», позитивно прокоментував новий виборчий кодекс. Народний депутат каже, що команда президента необізнана, наводить приклад закону про недоторканність, який за регламентом не можна ухвалити на останній сесії.

Про «настрій на валізах» говорив і тижневик «Час Підсумки тижня» (5 канал). У підводці Віталій Гайдукевич сказав, що зі стенограми зрозуміло: домовленостей із президентом про закриті списки не було. Депутати вважають, що вибори неминучі. Щодо виборчого кодексу звучить думка, що депутати вирішили ставити його на голосування, але самі не вірять, що подужають.

Кілька тижневиків підкріпили інформацію про підготовку до виборів результатами соціологічних опитувань. 5 канал та «1+1» навели результати опитування, проведеного «Рейтингом» 16–21 травня, в якому «Слуга народу» набирає 43,8 %, «Опозиційна платформа — За життя» — 10,5 %, «Солідарність» — 8,8 %, «Батьківщина» — 7,3 %. А тижневик «Інтера» розповів глядачам про опитування, проведене невідомим Інститутом аналізу та прогнозування 21–29 травня: «Слуга народу» має 38,8 %, «Опозиційна платформа — За життя» — 12,4 %, «Солідарність» — 8,9 %, «Батьківщина» — 8,3 %. За даними цієї компанії, близькі до 5 % партії «Сила і честь», «Голос» та «Громадянська позиція».

Ведуча програми «ТСН. Тиждень» на «1+1» Алла Мазур закликала глядачів уважно дивитися на політичну боротьбу, бо цього разу вперше партії, що наберуть понад 2 %, будуть п’ять років фінансуватися з держбюджету, навіть ті, що не увійдуть до парламенту. Журналіст Сергій Швець у сюжеті зазначив, що партіям, які подолають 5 % і пройдуть до парламенту, повернуть гроші, витрачені на агітацію (в межах 350 мільйонів гривень).

Розповідали тижневики і про з’їзд «Солідарності», що змінила назву на «Європейську солідарність».

Об'єднання опозиційних сил

«Батьківщина»

«Самопоміч»

«Народний фронт»

Радикальна партія

Про нову політичну силу, яку формують мери Одеси та Харкова, повідомили не всі. У тижневику ZIK про неї згадали, але навіть не подали назви («Довіряй ділам»). Хіба зазначили, що формується вона на базі «Відродження».

«Перші про головне. Деталі» запропонували глядачам сюжет про молоді партії, які можуть конкурувати з тими, що нині є у ВР. Сказали, що багато хто називає вибори прем’єрськими, адже на них вирішиться доля майбутнього уряду. Хоча, здається, це стосується будь-яких парламентських виборів в Україні. Також на ZIK розповіли, що:

«Час. Підсумки тижня» на 5 каналі ствердив, що «Слуга народу» живе у віртуальному світі й кандидатів визначатиме в інтернеті. У програмі «Сьогодні» повідомили, що штаб партії «Сила і честь» очолив Гордон, який після виборів збирається повернутися в журналістику. А про «Слугу народу» — що партія вже отримала 20 тисяч заяв і 8 червня проведе з'їзд. Лідер «Голосу» Святослав Вакарчук був гостем студії й мав нагоду попіарити свою партію без жодних незручних запитань.

«Україна» та ICTV розповіли про співачку Ольгу Полякову, яка задекларувала політичні амбіції. «Сьогодні» зазначили: «Полякова вирішила, що в українській політиці є вільне місце». За інформацією програми, вона планує організувати жіночу партію, але на дострокові вибори нове об'єднання зареєструвати не встигне. Крім того, «Факти тижня» згадали й інших зірок шоу-бізнесу, які говорили про політичні амбіції чи щодо яких ЗМІ висували такі припущення, зокрема Олега Винника та Віктора Павліка. У сюжеті процитували політексперта Володимира Фесенка, який вважає, що феномен Зеленського та Вакарчука повторити майже неможливо.

Корисну інформацію про те, як проголосувати не за місцем прописки, пропонують тижневики ZIKа, 5 каналу та «України».

Крім того, 5 канал розповів, як ЦВК готується до виборів. Про проблеми з підготовкою, зокрема очікування грошей для друку бюлетенів, повідомила й «Україна»: мовляв, вибори 21 липня під питанням.

Президент і ситуаційна кімната

Одне з призначень тижня, що минув — Олександр Данилюк на посаді секретаря РНБО. «Подробиці тижня» навели коментар Володимира Фесенка, який вважає, що в Зеленського не вистачає людей на ключові посади. Авторка сюжету зауважила, що міністра закордонних справ та оборони президент має погодити з парламентом, тому поки що розставляє своїх людей на ті посади, які не потребують узгодження ні з ким. Звучить припущення, що восени Данилюк може пересісти в інше крісло, щоправда, в яке — не уточнюється. Фесенко вважає, що РНБО Зеленський розглядає як паралельний уряд, бо впливу на Гройсмана не має. Про розширення складу РНБО повідомив і Віталій Гайдукевич на 5 каналі, нагадавши, що Зеленський обіцяв, навпаки, скоротити органи влади.

Із прізвищем Данилюка пов'язаний один із скандалів тижня — про обладнання із ситуаційної кімнати в Адміністрації Президента. У сюжеті «Інтера» нагадали, як Порошенко нею хвалився. Показали відеозвернення Данилюка зі звинуваченнями. Порошенка критикує Валентин Наливайченко: мовляв, той не розуміє, що таке державна таємниця. Є пояснення команди Порошенка, що апаратура була орендована. Повідомили також, що Олександр Турчинов розкритикував свого наступника в соцмережах, мовляв, той не розібрався, що до чого. «Факти тижня» назвали це «головним скандалом тижня» і виклали всі версії. Розповіли про це й на ZIKу де також показали відео Данилюка, процитували реакцію Турчинова та Цеголка.

У програмі «ТСН. Тиждень» після відео Данилюка ствердили: «Це те, що залишив по собі Петро Порошенко в президентському офісі». Журналістка каже, що цей екстравагантний спосіб передачі влади більше скидається на викрадення (в цей час показують Порошенка в парламенті, який зловісно смієтся), а «Зеленського намагаються максимально пригальмувати, як чужака, що загрожує стабільній конструкції що побудована на взаємних домовленостях та взаємовигідних звязках».

Аварія на шахті. У підводці до сюжету ведучий «Інтера» повідомив про реакцію Зеленського на трагедію й нагадав, що подібний сюжет був у фільмі «Слуга народу»: «Тільки в житті без хепіенду». На ZIK також повідомили, що Зеленський прибув на місце трагедії та скликав РНБО, на якому були як старі, так і нові урядовці. Про приїзд на шахту розповів і «1+1».

Заяви Бориса Шефіра про скасування закону про мову й потребу домовлятися з Путіним згадали «Перші про головне. Деталі». Пізніше пояснили, брат Шефіра — заступник голови адміністрації Зеленського, але в АП від заяви відхрестилися й запевнили, що думка Зеленського інша. Також побіжно це інтерв'ю згадали у «Сьогодні» — зокрема про те, що «закон про мову та мовні квоти шкодять медійному бізнесу з Росією, а з господарем Кремля варто домовлятися». Відповіддю була фраза Андрія Парубія: «Український народ цього вам не дозволить. Земля під вами буде горіти. Ми не дозволимо ні відмінити закон про мову, ні відмінити квоти, ні відмінити декомунізацію».

«Перші про головне. Деталі» повідомили, що команда нового президента вирішила відкласти запуск ринку електроенергії через ризик зростання тарифів на світло. Додали, що ринок лобіюють компанії Ріната Ахметова.

За інформацією каналу Ахметова «Україна», саме питанню запровадженню ринку було присвячене засідання РНБО, скликане цього тижня. У програмі показали сюжет-оду вільному ринку електроенергії, мовляв, із його запровадженням не буде монопольного впливу на ціни, але бюджет отримає значні кошти. Ще й проанонсували: «Чому Ігорю Коломойскому вигідно відтерміновувати запуск конкурентного енергоринку, і на як кроки підуть політики аби задовольнити телебачення впливового бізнесмена. Ця тема заслуговує на окреме, летальне, журналістське розслідування яке ми обіцяємо в наступних випусках».

«Факти тижня» ствердили, що експерти б'ють на сполох, але хто конкретно — не уточнили. «ТСН. Тиждень» назвав суперечку в РНБО «одним із найбільших боїв».

Страшне слово на букву «Д»

Тему дефолту тижневики подавали по-різному. «Інтер» не робив трагедії — мовляв, МВФ підтвердив співпрацю, але тепер усе залежить від політичної ситуації. У програмі є коментарі експерта Олега Устенка про те, що в Зеленського більше сподіваються на нову програму. Вона має початися восени й бути ще масштабнішою за теперішню. Журналістка Олена Зоріна каже, що дефолт не такий страшний, як його малюють, а експерти й політики відкидають його ймовірність. Цікаво, що Ігоря Коломойського в цьому контексті «Інтер» не згадує, хоча все почалося саме з його інтерв’ю.

А от на ZIK про Коломойського згадали. За словами ведучої Катерини Романюк, усе почалося після інтерв'ю, де той навів приклад Греції та Аргентини з «успішними» дефолтами. Таку позицію критикує колишній прем’єр Юрій Єхануров, який називає заяву «помстою і атакою, оскільки Коломойському не вдається вплинути на президента Володимира Зеленського».

5 канал стверджує, що розмови про дефолт — це тест для суспільства від оточення Зеленсьского. За словами ведучого Віталія Гайдукевича, іноземні партнери реагують негативно, а Україна «ризикує стати розмінною монетою». Сюжет починають із кадрів серіалу «Слуга народу», де теж говорять про дефолт: «Де фільм, а де життя, розібратися важко». Журналіст Сергій Барбу говорить про падіння курсу гривні, ймовірне зростання цін, робить історичний екскурс у 1998-й, коли дефолт оголосила Росія, та згадує про наслідки дефолту в Аргентині та Греції. У сюжеті говорить колишній урядовець Віктор Пінзени, який нагадує, що дефолт не є звільненням від боргів. Також глядачам розповідають, що в Коломойського особистий конфлікт із Міжнародним валютним фондом через «Приватбанк». Позиції Коломойського в сюжеті немає.

Про Коломойського згадав і канал «Україна». Мовляв, саме цей олігарх говорить про припинення співпраці з МВФ, дефолт та зупинення закону про енергоринок. Однак в Адміністрації Президента ці ідеї назвали особистою думкою Коломойського.

Тим часом на «1+1» у тому, що в суспільстві обговорюють дефолт, звинуватили Артура Герасимова з БПП. Мовляв, саме він скандалізує висловлювання Ігоря Коломойського.

Прем'єр у сідлі

Верховна Рада не набрала достатньої кількості голосів за відставку прем'єр-міністра. На «Інтері» Володимир Гройсман був гостем студії. У розмові з Олексієм Ліхманом він сказав, що за крісло не тримався. «Моє головне завдання — зберігати стабільність», — додав прем'єр.

«Подробиці тижня» подали не лише його версію — в сюжеті про діяльність парламенту сказали, що Гройсман «попросився на вихід, проте рада сказала ні». Народна депутатка від «Самопомочі» Тетяна Острікова сказала, що це вигідно Порошенку, адже якщо Гройсман лишатиметься на посаді, матиме менше часу на агітацію. Прокоментував ситуацію й гість студії, лідер «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко. Він не здивований, адже нинішня Верховна Рада перебуває у конфронтації з президентом і буде робити все, щоби заблокувати його роботу.

На 5 каналі назвали спробу Гроймана піти у відставку «передвиборчим ходом». «Сьогодні» згадали про Гройсмана в кількох словах — мовляв, йому не до партійних зборів, бо парламент відмовився відправляти його у відставку.

За інформацією «Фактів тижня», в сесійній залі під час голосування було замало депутатів, щоби підтримати відставку. Наводять думку Володимира Фесенка, що прем'єр-міністр може бути конкурентом для партії Порошенка, тому БПП заблокував відставку.

Людина-торпеда

Ще одна яскрава тема тижня — повернення Михеїла Саакашвілі. На «Інтері» коротко повідомили, що Зеленський повернув громадянство Саакашвілі (коментар експрезидента Грузії: «Пацан сказал, пацан сделал»). Політкоментатор Володимир Фесенко зазначив, що Саакашвілі тут нікому не потрібен, тому в передвиборних перегонах його карта не зіграє.

Дещо докладніше говорили про це в тижневику ZIK. Нагадали, як і коли Саакашвілі отримав громадянство, повідомили, що Зеленський це громадянство йому повернув. Політик, мовляв, не планує змагатися на виборах, «але зробить усе, щоб до влади в Україні прийшли нові обличчя». А от після перебивки в рубриці «Головне +» глядачам показали явно джинсовий сюжет про відкриття алеї художників у Києві із синхронами Кличка та Саакашвілі.

Найбільший сюжет про Михеїла Саакашвілі зробили «Факти тижня». У матеріалі Михайла Колесникова йдеться про «тріумфальне повернення учорашнього вигнанця», про його кар'єру в Україні, скандали, що були з ним пов'язані, зокрема протистояння з Аваковим, діяльність «Руху нових сил», протести під ВР. Нагадали і про те, як Саакашвілі незаконно перетнув кордон. У сюжеті є коментарі самого Саакашвілі — мовляв, мститися не збирається. Журналіст розмірковує про те, для чого його повернули, й висловлює припущення, що політичні сили будуть робити ставку на «таранні здібності» Саакашвілі. ICTV нагадує, що одним із ворогів грузинського експрезидента є Порошенко.

Втім, цьому сюжету було далеко до матеріалу «ТСН. Тижня». Спочатку Сергій Швець назвав Саакашвілі «людина-торпеда» і повідомив, що він буде консультувати соратників глави держави. Потім Саакашвілі став героєм рубрики «Інтимні зони»: журналістка Даша Щаслива приїхала до його будинку й поговорила з ексгубернатором Одещини про особисте (схуднення, вибір одягу, витрати на дім, вживання маріхуани) і про політику. З’ясувала, що Саакашвілі ображений на Порошенка, тому що в них були особисті стосунки, «він мені багато обіцяв і збрехав». На тлі недобудованого будинку розповідають, як «Саакашвілі веселий, підтягнутий і показує нам свого першого співмешканця» (кота). «Хочу бути Стівом Джобсом української політики», — заявив герой.

Цікаво, що тема протистояння у Православній церкві України була висвітлена тільки в «ТСН. Тижні», і то в дещо фамільярний спосіб: у дайджесті Сергій Швець сказав, що «як заспокоїти старця (Філарета) — не знає ніхто. Іноді буває, що старість не радість».

Цей звіт підготовлено за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. Зміст звіту є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа»; висновки та погляди, викладені в тексті, не обов'язково представляють позицію Міністерства закордонних справ Данії.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY