detector.media
08.06.2019 16:10
Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. Випуск №2. Зеленський може стати «кривавим»
Період моніторингу: 27 травня — 2 червня 2019 року.

Texty.org.ua

Обмеження дослідження: теми російської пропаганди в Україні ми беремо виключно з інернет-видань, які пишуть для населення окупованих територій (для зручності ми називатимемо їх «видання з окупованих територій»), та з українських сайтів-»зливних бачків». Під терміном «зливні бачки» ми розуміємо інтернет-видання, котрі розраховані на українську аудиторію і публікують велику кількість маніпулятивних новин різної ідеологічної спрямованості. В даному дослідженні ми враховували тільки ті новини, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями.

Російські дезінформаційні видання з окупованих територій та українські «зливні бачки», як і під час минулого періоду моніторингу, багато писали про війну на Донбасі, Президента України Володимира Зеленського й міжнародну політику. На українських «зливних бачках» ми виявили чималу кількість публікацій матеріалів штибу «вор, преступник, депутат». Як свідчить наше дослідження цього сегменту медіа-середовища, це традиційна тематика для таких видань. Однак такі матеріали про партійців БПП та оточення колишнього президента в даний момент співзвучні російській дезінформації.

Теми дезінформаційних новин. 27/05/2019 - 02/06/2019

Як і під час минулого моніторингу, видання з окупованих територій видавали традиційні фейки про «обстріли ЗСУ мирного населення», «карателів СБУ» та паркетні матеріали про діяльність топ-бойовиків і хороше життя місцевого населення.

Сайти з окупованих територій пишуть про Зеленського або нейтрально, показуючи, як йому непросто впоратись із країною, старою владою й критиками, або негативно. У його політиці вже вбачають продовження попереднього курсу української влади та ставлять під сумнів його наміри досягти миру. Ми знайшли матеріали зі словосполученнями «кривавий клоун» та «топтання на крові» у заголовку. Маніпулятивні новини зі «зливних бачків» повторювали міфи російської дезінформації про те, що Зеленський є нікчемним президентом, або як тяжко йому протистояти «поро хоботам».

Cайти з окупованих територій також багато писали про олігарха Ігоря Коломойського як про «сірого кардинала» нової влади. Ця тема допомагає їм виставляти Україну як «недодержаву», а її політичне керівництво — як безвольних маріонеток. Окремою темою, пов’язаною з Коломойським, став можливий дефолт (згаданий олігарх в інтерв’ю Financial Times заявив, що Україна має оголосити дефолт) і, як наслідок, посилення бідності українців. Сайти з окупованих територій розмірковували на тему дефолту частіше, ніж українські «зливні бачки».

Обидві групи досліджуваних медіа писали про дострокові парламентські вибори. Маніпулятивні матеріали стосувались партії «Слуга народу», багато уваги приділили партіям Вакарчука й Порошенка, їх подавали як реваншистів. Видання з окупованих територій представляли передвиборчу боротьбу у вигляді цирку — ще одного симптому “тотального занепаду” України.

Заяви проросійських українських політиків та юриста, заступника голови Аміністрації Президента часів Януковича, Андрія Портнова, котрий після перемоги Зеленського повернувся Україну, давали привід сайтам із окупованих територій просувати теми про «злочини київського режиму» часів Порошенка. Крім заяв Портнова, «зливні бачки» згадували історію з «ситуаційною кімнатою РНБО», з якої команда Порошенка забрала монітори та сервери (насправді, в ситуативній кімнаті РНБО все обладнання на місці, воно зникло із ситуативної кімнати в Адміністрації Президента). Ця тема про «крадіжку» Порошенком моніторів перегукувалася із темою про «токсичність» його оточення. Це той випадок, коли поточні події використовуються для просування давнього кремлівського наративу про тотальну корумпованість українського політичного класу.

Для ілюстрації семи найпопулярніших тем ми вибрали декілька показових заголовків:

1. Донбас, ООС, фейки про обстріли

2. Зеленський: президент війни, некомпетентний голова пропащої держави, можливий референдум про мир

3. Україна непотрібна Заходу, не потрібна як така, дружба з Росією

4. Видача російських паспортів на Донбасі

5. «Злочини» Порошенка, державна зрада, втеча з країни

6. Крадій Порошенко, роздування історії про «ситуаційну кімнату»

7. Нелегітимна ПЦУ та обдурений Філарет

Методологія

Ми шукали теми у 1883 маніпулятивних новинах російською мовою з 18 пропагандистських сайтів та 18 українських «зливних бачків», усього — 36 сайтів. Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту «У нас погані новини».

Список сайтів, які потрапили у випуск моніторингу: metayogg.com, odnarodyna.org, mir-lug.info, mnyug.com, naspravdi.info, e-news.su, e-news.pro, anna-news.info, newsland.com, nahnews.org, elise.com.ua, rusvesna.su, censoru.net, rnbee.com.ua, nation-news.ru, antifashist.com, uazmi.org, comitet.su, ukraina.ru, znaj.ua, kompromat1.news, rusnext.ru, alternatio.org, glavk.info, glavcom.life, newnews.in.ua, nk.org.ua, ukranews.life, expres.life, spichka.news, glavred.life, ua24ua.net, person.org.ua, spzh.news, skelet-info.org, begemot.media

Дайджест створено за підтримки NDI.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY