detector.media
07.06.2019 11:42
У Москві поліція затримала журналіста-розслідувача «Медузи»
У Москві поліція затримала журналіста-розслідувача «Медузи»
У Москві 6 червня поліція затримала кореспондента відділу розслідувань «Медузи» Івана Голунова. Йому інкримінують нібито «замах на збут наркотиків у великих розмірах».

Про це повідомив адвокат журналіста Дмитро Джулай, передає «Медуза».

Згідно з протоколом допиту, Івана Голунова затримали 6 червня о 14:40 на Кольоровому бульварі, після чого при огляді у нього з рюкзака дістали пакет з невідомою речовиною. Водночас ще один пакет і ваги знайшли під час обшуку в квартирі журналіста.

«Експертиза показала, що в пакеті з рюкзака знаходилося 3,56 грама мефедрона. Голунова підозрюють в замаху на збут наркотиків у великих розмірах (пункт «г» частини 4 статті 228.1 КК). Сам він ці звинувачення заперечує», – йдеться в повідомленні.

Журналіст також розповів, що з моменту затримання вимагав викликати адвоката, але цього зроблено не було. За його словами, коли під час огляду він схопився за стілець, «працівники поліції почали волочити його по підлозі, а один з них – вдарив кулаком в щоку».

Дмитро Джулай заявив, що пана Голунова також штовхали ногами в груди, а викликати йому швидку в поліції відмовилися. Зазначається, що поліцейські відмовилися провести змиви з рук і зрізи нігтів, щоб перевірити, чи торкався журналіст наркотиків або чи вживав їх. Зробити змив з рюкзака або зріз тканини в поліції також відмовилися. Зараз Іван Голунов знаходиться в УВС по Західному округу Москви.

«Медуза» з посиланням на джерело в поліції повідомила, що в справі журналіста може з'явитися другий епізод – через пакет і ваги, знайденв в його квартирі.

За даними російської служби BBC, пана Голунова затримали по дорозі на зустріч з джерелом.

Іван Голунов відомий як журналіст, який спеціалізується на розслідуваннях зловживань столичної мерії. Він працював у виданнях «Ведомости», Forbes, РБК, «Слон», на телеканалі «Дощ», а останні роки співпрацює з інтернет-виданням «Медуза».

Нагадаємо, 6 березня російські силовики провели обшук у журналіста Євгена Гайворонського: вилучили документи, електронну техніку, телефон, комп'ютер. 26 березня його затримали за підозрою у вживанні наркотиків, того ж дня підконтрольний РФ суд у Ялті заарештував Гайворонського на 12 діб. Крім того, суд зобов'язав журналіста пройти лікування від начебто наркотичної залежності. Гайворонський назвав «маячнею» звинувачення у вживанні наркотиків.

7 квітня його випустили з ізолятора тимчасового тримання Сімферополя. Проте 8 трваня в анексованому Криму Київський районний суд Сімферополя на 10 діб взяв під варту  Євгена Гайворонського. Його арештували через відмову проходити медобстеження під час попереднього затримання, що відбулося 26 квітня.

Фото: Радіо Свобода 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY