detector.media
04.06.2019 19:07
Нацрада звернулась до Google, щоб запобігти блокуванню каналу ATR
Нацрада звернулась до Google, щоб запобігти блокуванню каналу ATR
Національна рада звернулася листом до глобальної корпорації Google, щоб унеможливити блокування трансляції на її відеохостингу YouTube матеріалів супутникового телеканалу «ATR T» (ТОВ «ТК «Атлант-СВ»).

Про це повідомляє прес-служба Нацради. 

Повідомляється, що вимогу видалити з офіційного YouTube-каналу мовника деякі його передачі телеканал отримав внаслідок скарги. Федеральна служба з нагляду у сфері масових комунікацій і зв’язку (Роскомнагляд) Російської Федерації звернулась до YouTube із заявою, що розміщені матеріали порушують російське законодавство про інформацію, інформаційні технології та про захист інформації.

Національна рада, в свою чергу, в листі до корпорації Google наголошує, що мовлення українських медіа перебуває під юрисдикцією української держави, і єдиним регуляторним органом, що має право звертатися до третіх сторін стосовно розміщеного ними контенту, є український регулятор – Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Регулятор запевнив американську компанію, що контент ТОВ «ТК «Атлант-СВ» відповідає вимогам українського та європейського законодавства, правових підстав для блокування контенту телеканалу немає, а цей прецедент вважає небезпечним для свободи слова як в Україні, так і у світі.

Нацрада такоє нагадала про попередні спроби Роскомнагляду впливати на контент українських телеканалів, розміщений на YouTube, зокрема вимоги видалити програму Національної суспільної телерадіокомпанії України «Знай наших» про спогади українського добровольця, який воював на сході країни, і сюжет про політв’язня – фігуранта так званої ялтинської справи Хізб ут-Тахрір Емір-Усеіна Куку та його дружину Мерьєм Куку.

Нагадаємо, 1 листопада 2017 року технічній підтримці Дніпровської філії НСТУ на електронну пошту прийшов лист від адміністрації YouTube з вимогою видалити з YouTube-каналу «51 каналу» відео програми «Знай наших» про військовослужбовців. Роскомнагляд поскаржилася на відео цієї програми адміністрації YouTube, яка прийняла рішення, наче програма «Знай наших» порушує закон. Через це YouTube заблокував відео програм «Знай наших» та онлайн-трансляцію «51 каналу».

Дніпровська філія у відповідь написала листа, що видаляти відео з програмою не буде і що телеканал «51 канал» не порушував закону, адже це український Суспільний мовник, а не російський. Лише згідно з російським законодавством «Правий сектор» заборонений, учасники якого є гостями програми «Знай наших».

6 листопада під стінами Дніпровської філії НСТУ пройшов флешмоб учасників АТО на підтримку свободи слова і програми «Знай наших» каналу «51 канал». 

YouTube зняв з Дніпровської філії НСТУ всі санкції і повернув контент, незважаючи на скарги Роскомнагляду.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY