detector.media
02.06.2019 10:40
У мережі опублікували радянські оригінали «пакту Молотова — Ріббентропа» та секретного протоколу
У мережі опублікували радянські оригінали «пакту Молотова — Ріббентропа» та секретного протоколу
Скани радянського оригіналу Договору про ненапад між Радянським Союзом і Німеччиною від 23 серпня 1939 року і секретного додаткового протоколу до нього опубліковано вперше.

Скан-копії документів розміщено на сайті російського фонду «Историческая память».

Зазначається, що раніше історикам були доступні лише фотокопії німецьких оригіналів цих документів. Скани надані Історико-документальним департаментом МЗС Росії.

У додатковому протоколі зазначено, що сторони домовилися «про розмежування сфер обопільних інтересів у Східній Європі» у разі «територіально-політичного перевлаштування областей», які входять до складу Прибалтійських держав (Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва) та Польщі. Також обумовлюються межі цих сфер інтересів.

На документахі стоять підписи наркома закордонних справ СРСР В'ячеслава Молотова і міністра закордонних справ нацистської Німеччини Йоахіма фон Ріббентропа.

Як відомо, вже 1 вересня 1939 року Німеччина напала на Польщу, почалася Друга світова війна. 17 вересня зі сходу на Польщу також напав Радянський Союз. Згодом її поділили відповідно до «сфер інтересів», які були зазначені у секретному протоколі до договору.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY