detector.media
Оксана Соловйова
для «Детектора медіа»
24.05.2019 15:14
У конкурсі «Честь професії» перемогли журналісти «Наших грошей», «Радіо Свобода» і Мар’яна П’єцух
У конкурсі «Честь професії» перемогли журналісти «Наших грошей», «Радіо Свобода» і Мар’яна П’єцух
23 травня відбулася десята церемонія нагородження журналістів на конкурсі «Честь професії». Серед п’яти переможців – три журналістських розслідування проекту «Наші гроші з Денисом Бігусом», репортаж «Радіо Свобода» і серія статей Мар’яни П’єцух в «Українській правді».

У номінації «Найкраще подання складної теми» перемогла телеробота Марини Ансіфорової з програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» (Bihus.Info) «Штаб-квартира судді Артура: гості з лави підсудних». Це журналістське розслідування про діяльність відстороненого судді Артура Ємельянова, відомого своєю «активністю» в часи Януковича. Не в суді, а у власному офісі в центрі столиці він вирішує кримінальні справи. Розслідування розповідає, хто користується послугами судді.

У номінації «Найкращий репортаж» переміг матеріал «Мінна долина» Тетяни Якубович, співаватори: Сергій Коровайний (фото), Владислав Закревський (мультимедіа-дизайн), «Радіо Свобода». Це репортаж про роботу демінерів, хто вони, звідки приїхали. Журналісти разом з ними шукали вибухівки і в матеріалі описують, як вони проживають свій робочий день.

У номінації «Найкраще подання резонансного матеріалу» перемогла телеробота Лесі Іванової з програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» (Bihus.Info) «Розвідкою по нирках (Спецагент СБУ: 8 мільйонів $, російські паспорти та 200 смертей)». Це розслідування про статки, минуле й теперішнє заступника голови Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка.

У номінації «Найкращий матеріал з громадянською позицією» перемогла серія статей Мар'яни П'єцух в «Українській правді» «Серійна бездіяльність, або Особливості слідства у справі Гандзюк (Серія матеріалів в рамках розслідування справи Катерини Гандзюк)».

Мар’яна П'єцух на врученні наголосила: «Подавати заявки на подібні конкурси – це одна з мотивацій залишатися в професії. Завдяки цьому матеріалу невинну людину відпустили. Я вважаю, що можна було зробити значно більше, і я продовжую працювати над цією темою».

У номінації «Надія журналістики» перемогла ще одна робота з проекту «Наші гроші з Денисом Бігусом» (Bihus.Info) – «Гніздечко від орла: як в гуртожитку Поплавського оселились депутати» Антона Столярова. Сюжет показує, у яких насправді гуртожитках проживають студенти, а в квартирах з кращими умовами живуть депутати або їхні родичі.

«Я не очікував, що переможу. Ця винагорода, напевно, додасть мені більше впевненості в собі. Мало хто може готувати розслідування про рідного ректора (Михайла Поплавського – ДМ) і при цьому там навчатися», – сказав Антон Столяров.

Цього року в конкурсі змагалися 711 учасників, з яких журі обрало 25 найкращих. Виставляти свої роботи на конкурс можуть усі, хто професійно займається журналістикою в Україні – без обмежень за віком, типом ЗМІ (преса, телебачення, радіо, інтернет), жанром і сферою журналістики, регіоном роботи і мешкання. Один і той же журналіст, редакція або третя особа можуть подавати по одній роботі в кожну з номінацій.

Утім, подані на конкурс матеріали переважно є журналістськими розслідуваннями. Чому так, пояснила Катерина Мясникова, виконавча директорка Незалежної асоціації телерадіомовників, яка є організатором заходу:

«Наш головний виклик – у тому, що навіть у номінацію “Репортаж” журналісти подають роботи, які повністю є журналістським розслідуванням або мають розслідувальний ухил.

Я думаю, це пов’язано з тим, що зараз журналістське служіння асоціюється з розслідувальною журналістикою. Це відчуття реалізації в професії, тому що ти приносиш користь і допомагаєш суспільству. Також багато грантів зосереджено на розслідувальній журналістиці. Тому пишаються журналісти, як правило, такими своїми доробками.

Журналістські жанри, на жаль, не є чорно-білими, щоб можна було сказати, що ми не беремо вашу роботу, бо це не аналітика чи публіцистика. Є ситуація, коли частину робіт відсіювали через те, що матеріал був поданий у номінацію “Репортаж”, але репортажем він бути не може.

Ми плануємо провести впродовж наступного року широку дискусію між нашими номінантами й журі щодо критеріїв, щоб уточнити їх, посилити для того, щоб журналісти подавали різні жанри і різні формати».

Церемонія нагородження конкурсу «Честь професії» проходила в Будинку звукозапису «Українського радіо». Значною частиною церемонії став виступ симфонічного оркестру «Українського радіо», співачок Каті Чілі та Марії Бурмаки, яка виконала свої обидві пісні двома мовами: українською та мовою жестів. Концерт знімав «UA: Перший».

Конкурс «Честь професії» організовано Незалежною асоціацією телерадіомовників за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку через Internews та Посольства Швеції. Раніше співорганізатором була Українська асоціація медіа бізнесу, але цього року вони не брали участі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY