detector.media
16.05.2019 13:19
МІП і Fresh Production випускають документальну стрічку про депортацію кримських татар «1944»
МІП і  Fresh Production випускають документальну стрічку про депортацію кримських татар «1944»
Прем’єра фільму відбудеться 17 травня о в галереї D12 (вул. Десятинна, 12) о 18:00.

Про це повідомляє прес-служба Fresh Production.

Кінокомпанія Fresh Production Group і Міністерство інформаційної політики України 17 травня представлять свій документальний повнометражний фільм «1944». Прем'єру, що відбудеться в галереї D12 о 18:00, присвячено Дню пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Фільм розповість особисті історії про депортацію, які є в родині кожного кримського татарина, - йдеться в релізі.

Режисери - Фатіма Осман та Юнус Паша. 

Перша історія (і головна сюжетна лінія) – історія самої Фатіми Осман, яка знає про депортацію з перших вуст і хоче розповісти про це своїм дітям. Її родичі народилися в засланні в 50-х, вона знала про Крим з їхніх слів, і лише в дорослому віці вперше відвідала рідне село, звідки була вислана її сім'я.

Друга історія – історія Фетіє, батька якої розстріляли німці за допомогу партизанам. В ніч депортації вона була у подруги, в результаті висланої на Урал. Її мама опинилася в Узбекистані, і щоб віднайти свою сім’ю, ще дитиною, подолала довгий і страшний шлях.

Третя історія – історія Хатідже Куртасановій, якій в 44-му виповнилося тільки 12 років. Вона була старшою з шістьох дітей. Батька забрали в трудармію, мати в ніч депортації перебувала в сусідньому селі. Майже півроку вона не мала змоги побачити своїх дітей через існуючий у той час комендантський режим. Коли їй все ж таки це вдалося, виявилося, що з шести дітей вижили лише троє. Інші загинули від голоду. Одразу після цього, наступного ранку, померла сама мати Хатідже, а услід за нею - ще одна сестричка. Свою єдину живу сестру, 12-річна Хатідже віднесла до дитбудинка, і таким чином врятувала її та себе від голодної смерті.

Як писав «Детектор медіа», ТОВ «Фреш Продакшн Ю Ей» отримало від МІП 1 млн 664 тис. 900 грн. на комплекс послуг з виробництва стрічки (робоча назва «1944. Повернення»).

Фото: прес-служба Fresh Production

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY