detector.media
16.05.2019 10:26
«Голос України» оприлюднив закон про мову
«Голос України» оприлюднив закон про мову
Державне видання «Голос України» 16 травня опублікувало закон «Про функціонування української мови як державної», ухвалений Верховною Радою 25 квітня і підписаний президентом 15 травня.

Текст закону опублікований на сайті видання.

Зазначається, що цей закон набирає чинності через два місяці з дня його опублікування, однак низка статей та їх частин вступають в силу пізніше.

Згідно з документом, єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова, її статус як єдиної державної мови зумовлений державотворчим самовизначенням української нації.

«Статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов'язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначені цим законом», – йдеться в документі.

Цей закон також регулює функціонування і застосування української мови як державної у сферах суспільного життя по всій території України.

«Дія цього закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів», – наголошується в документі.

Крім того, порядок застосування кримськотатарської мови та інших мов корінних народів, національних меншин України у відповідних сферах суспільного життя визначається законом щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України з урахуванням особливостей, визначених цим документом.

Серед завдань закону визначають:

1) захист державного статусу української мови;

2) утвердження української мови як мови міжетнічного спілкування в Україні;

3) забезпечення функціонування державної мови як інструмента об'єднання українського суспільства, засобу зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежної державності і національної безпеки;

4) забезпечення застосування української мови як державної на всій території України у сферах суспільного життя, визначених цим Законом, а також у міжнародному спілкуванні, під час здійснення посадовими та службовими особами представницьких функцій;

5) забезпечення розвитку української мови для зміцнення національної ідентичності, збереження національної культури, традицій, звичаїв, історичної пам'яті та забезпечення її подальшого функціонування як державотворчого чинника української нації;

6) підтримка української мови шляхом сприяння:

7) поширення української мови у світі та сприяння в задоволенні мовних потреб закордонних українців і громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за межами України.

Як писав «Детектор медіа», 14 травня Верховна Рада відхилила чотири постанови про скасування рішення парламенту щодо ухвалення законопроекту «Про функціонування української мови як державної», тим самим розблокувавши підписання цього закону. Спікер ВР Андрій Парубій одразу підписав закон.

Раніше, 14 травня, Комітет з питань регламенту та організації роботи парламенту розглянув на засіданні чотири постанови про скасування рішення Верховної Ради щодо ухвалення законопроекту «Про функціонування української мови як державної». Комітет рекомендував народним депутатам шляхом голосування визначити прийняти чи відхилити ці постанови.

Нагадаємо, Верховна Рада 25 квітня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект «Про функціонування української мови як державної». Закон підтримали 278 нардепів. Однак у якій редакції він прийнятий наразі не відомо.

Станом на 26 квітня у Верховній Раді зареєстрували чотири проекти постанов про скасування рішення парламенту про прийняття закону про українську мову. Підписання закону заблоковане до моменту розгляду цих проектів постанов. Спікер Андрій Парубій обіцяв їх розглянути «невідкладно».

11 травня Окружний адміністративний суд Києва повідомив, що відмовився задовольнити заяву про забезпечення позову щодо заборони підписувати та публікувати закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Фото: «Голос України» 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY