detector.media
10.05.2019 10:55
Режисера Олега Сенцова вже п'ять років незаконно утримують у російській в'язниці
Режисера Олега Сенцова вже п'ять років незаконно утримують у російській в'язниці
Українського режисера Олега Сенцова вже п'ять років незаконно утримують у російській в'язниці. Його затримали в Криму в травні 2014 року.

Про це 10 травня повідомляє Український інститут національної пам'яті на своїй сторінці в Facebook.

«Сьогодні – 5 років, як український режисер Олег Сенцов незаконно утримується у російській в'язниці. Сенцова затримали в Криму в травні 2014 року. Його було засуджено в Росії до 20 років ув'язнення за обвинуваченням у плануванні терактів в анексованому Криму», – йдеться в повідомленні.

За даними організаторів глобальної акції SaveOlegSentsov, щонайменше 98 українських політв’язнів утримуються в РФ та окупованому Криму, близько 120 військовополонених та цивільних заручників у підвалах окупованого Донбасу та 24 українські військовополонені моряки – у СІЗО «Лефортово».

Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. 25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

5 жовтня Сенцов написав відкритого листа про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування. Голодування з вимогою звільнити усіх українців-політв'язнів Кремля він тримав 145 днів.

Також у жовтні 2018 року стало відомо, що ЄСПЛ прийняв до розгляду позов режисера Олега Сенцова.

У січні 2019 року ЄСПЛ повернув пріоритет розгляду справи Олега Сенцова.

1 березня 2019 Сенцова відвідала адвокатка Ольга Дінзе. За її словами, наразі він перебуває в спільній казармі на 50-60 осіб та очувається нормально.

Фото: УІНП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY