detector.media
09.05.2019 13:28
У Казахстані 9 травня блокують низку новинних сайтів
У Казахстані 9 травня блокують низку новинних сайтів
Від ранку 9 травня в Казахстані почали блокувати сайти новинних видань.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Зокрема, заблоковані сайти місцевої служби «Радіо Свобода» - «Радіо Азаттик» azattyq.org, а також новинних видань holanews.kz, vlast.kz.

У Міністерстві інформації і суспільного розвитку й у комітеті національної безпеки ситуацію поки не коментували.

У центрі Алмати 9 травня проходить підтримувана владою акція «Безсмертний полк», учасники якої йдуть за заздалегідь узгодженим маршрутом із портретами ветеранів Другої світової війни.

Паралельно про свою акцію заявив заборонений у країні рух «Демократичний вибір Казахстану» (ДВК, створений опальним екс-банкіром і критиком казахстанської влади Мухтаром Аблязовим, який з 2009 року живе за кордоном, і засуджений на батьківщині до довічного ув’язнення за звинуваченнями в низці злочинів). Рух має намір провести протести в Алмати, Нур-Султані (столиця, колишня Астана), а також у деяких інших містах.

«Радіо Свобода» нагадує, що 19 березня 79-річний Нурсултан Назарбаєв пішов у відставку з посади президента, але зберіг посаду голови Ради безпеки країни. Це дозволить йому і далі контролювати основні напрямки розвитку Казахстану й ухвалювати ключові кадрові рішення.

Дострокові президентські вибори в Казахстані призначені на 9 червня. Експерти припускали, що на них може піти старша дочка Назарбаєва Даріга, яка займає посаду спікера Сенату. Але у квітні кандидатом від владної партії став колишній спікер сенату Касим-Жомарт Токаєв, який з 20 березня виконує обов’язки президента.

1 травня в Нур-Султані, Алмати, Караганді, Семеї і Актобе були затримані 80 учасників протестних акцій. Протестувальники вимагали бойкотувати дострокові президентські вибори в Казахстані 9 червня.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY