detector.media
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
05.05.2019 13:00
«Оскотинивание». Огляд ток-шоу 30 квітня — 3 травня 2019 року
«Оскотинивание». Огляд ток-шоу 30 квітня — 3 травня 2019 року
Менше Зеленського, більше лякалок про мовний закон та ностальгія за радянськими святами.

Через свята в ефір не вийшли «Свобода слова» ICTV та «Право на владу» «1+1». Натомість «Пульс», «Український формат» та «Протистояння» вийшли в незмінних форматах, із незмінними гостями та незмінними розмовами про мовний закон.

30 квітня. «Пульс», «112 Україна»

На гостини до ведучих Володимира Полуєва та Анни Степанець завітали здебільшого старі знайомі: народні депутати Олег Осуховский (позафракційний, висуванець ВО «Свобода»), Олексій Гончаренко та Олександр Лівік (Блок Петра Порошенка), Олександр Кірш («Народний фронт»), політкоментатор Ростислав Балабан, екс-міністр юстиції Олександр Лавринович, колишня членкиня Венеційської комісії та заступниця голови Адміністрації Президента часів Януковича Марина Ставнійчук, економічний коментатор Олександр Охріменко, журналіст Юрій Молчанов, екс-голова Київської ОДА Олександр Горган, політкоментатор Руслан Бортник, екс-міністр із питань ЖКГ Олексій Кучеренко та лідер Соціалістичної партії України Ілля Кива.

Разом 12 чоловіків та одна жінка. Говорили як про актуальні питання — роздачу російських паспортів на окупованих територіях, закон про імпічмент, вартість газу, — так і про звичну для ефірів телеканалів Медведчука лякалку — закон про державну мову.

Навіть після другого туру виборів, коли градус напруги впав у всіх студіях центральних телеканалів, в ефірі «Пульсу» чимало суперечок закінчувалися традиційними перекрикуваннями та звинуваченнями спікерів.

Почалися «дебати» з обговорення закону про імпічмент. Представники БПП вимагали якихось дій від Зеленського, тоді як опоненти влади нагадували, що чинним Президентом України є Порошенко.

– Путин тестирует Зеленского, — згадав про роздачу паспортів Росії на окупованій частину Донецької та Луганської областей Олексій Гончаренко. Додавши, що новообраний глава держави не відреагував також і на загибель шахтарів під окупованим Луганськом.

– А як на це зреагував чинний президент? — запитав ведучий. Народний депутат точної відповіді дати не зміг.

На всі нападки провладних депутатів у бік Зеленського жваво реагувала заступниця голови Адміністрації Президента часів Януковича Марина Ставнійчук. Нагадуючи, що вимагати політичної відповідальності за ситуацію в країні варто від чинного президента, а не від того, хто ще не набув повноважень. Критикувала юристка й намагання поборників влади хвалити досягнення Порошенка.

«90 % технічної роботи було зроблено до нього», — коментувала Ставнійчук отримання безвізу.

Далі градус дискусії підвищувався під час обговорення ринку землі та закону про державну мову, який автори та опозиційні гості подавали як ініціативу, яка «не на часі» та розділяє Україну.

Коли ж мова зайшла про здешевлення газу з 1 травня, екс-міністр ЖКГ Кучеренко переконував: це явище тимчасове, і вже восени вартість блакитного палива знову зросте.

Тим часом Гончаренко не полишав спроб зачепити Зеленського, нагадавши, що за його президентства олігарх Коломойський має шанс повернути собі «Приватбанк», що призведе до фінансового колапсу.

– А що має робити президент, коли тривають суди? — цікавився Кучеренко.

– Наші суди не можуть похвалитися незалежністю, тож дивитимуться на дії президента, — відповів Гончаренко.

Натомість постійний «експерт» ток-шоу — лідер СПУ Ілля Кива — переконував, що нині основна задача — «разрушить монополию Рината Ахметова».

1 травня. «Український формат», NewsOne

У глядачів «Українського формату», які напередодні подивилися «Пульс», на перших хвилинах випуску міг настати ефект дежавю. Адже до студії NewsOne прийшло чимало з тих, хто напередодні сидів у кріслах студії «112 Україна». Зокрема, лідер СПУ Ілля Кива, народний депутат від «Народного фронту» Олександр Кірш, журналіст Юрій Молчанов. Компанію їм у першій частині програми склали нардепи Нестор Шуфрич (ОПЗЖ), Сергій Шахов («Воля народу»), позафракційний свободівець Михайло Головко, журналіст Юрій Луканов, громадський діяч Дмитро Співак, політкоментатори Михайло Дяденко та Валерій Димов.

Стартували з обговорення закону про державну мову. Настрій присутніх у студії опозиціонерів намагався передати екс-кандидат у президенти від СПУ Ілля Кива, сказавши, що прийняттям закону представники чинної влади «какую-то гадость нам еще кинули». Журналіст Молчанов твердив, що «закон противоречит здравому смыслу», а Дмитро Співак — що «закон отдаляет от нас Донбасс». «Насильної українізації не буде», — опонував свободівець Головко.

Відчуття дежавю у глядачів проекту сягнуло максимального рівня, коли Олександр Кірш із «Народного фронту» дослівно повторив промову, яку виголосив в ефірі «Пульсу» напередодні. Він також продекламував свій вірш, написаний українською та російською. До поезії того вечора звертався й Сергій Шахов, цитуючи Василя Симоненка.

Маніпуляції щодо наслідків мовного закону не припинялись. Юрій Молчанов бідкався, як важко буде «все переводить», Дмитро Співак завів традиційну пісню про «сначала экономика», а Кива знов, як напередодні, говорив про «разрушение монополии Ахметова». Раз-по-раз до дискусії включався і Нестор Шуфрич, російською наголошуючи, що нині маємо не розділяти, а «сшивать страну».

Опонував промовцям нардеп Михайло Головко, наголошуючи, що закон — один із елементів, за допомогою якого «ми будуємо українську державу». На диво схвально висловлювався про закон і народний депутат Сергій Шахов. Хоча партія «Наш край», до якої він належить, формулювала більш негативне ставлення до цієї ініціативи.

У другій частині «Українського формату» в ефірі залишилися Шуфрич, Кива, Шахов, Луканов, Співак, Дяденко, Кірш та Димов. Приєдналися до них нардепи Олег Осуховський (позафракційний, висуванець «Свободи») та представник «Батьківщини» Сергій Власенко.

Загалом участь у програмі взяли 12 чоловіків. Дискусія тепер точилася про доцільність відзначення свят, актуальних із радянських часів: 8 березня, 1 та 9 травня.

Дехто з гостей не припиняв спроб маніпулювати на законі про мову. Зокрема, постпред ОПЗЖ на каналах Медведчука Шуфрич, коментуючи ситуацію, вжив словосполучення «этот язык». Отримавши зауваження від нардепа Осуховського, що обговорює «не “этот язык”, а державну мову».

Далі дискутували на ще одну улюблену тему каналів Медведчука — збереження радянських свят. Дмитро Співак говорив, що для нього «была и будет Великая Отечественная война». а «Вятрович (голова Українського інституту національної пам’яті. — Авт.) получает 100 млн и ведет подрывную деятельность». «Война для меня — и Великая, и отечественная», — давив на емоції глядачів Нестор Шуфрич, вимагаючи проведення параду ветеранів тієї війни 9 травня на Хрещатику.

3 травня, «Ехо України», Прямий канал

У студію прийшли народний депутат Олександр Черненко (Блок Петра Порошенка), волонтер Мирослав Гай, екс-народний депутат від «Свободи» Ігор Мірошниченко, письменник Володимир Яворівський, народний депутат 2–6-го скликань Григорій Омельченко, російський журналіст Сергій Лойко, громадський діяч Тарас Шкітер і політкоментатор Валентин Якушик. Разом 8 чоловіків.

Розпочали з майбутньої інавгурації нового президента та можливості дострокового розпуску парламенту. Прихильники Порошенка очікувано висловлювалися проти дострокових парламентських виборів. Волонтер Гай на генерал-лейтенант Омельченко, зокрема, аргументували це зниженням обороноздатності України. Перші хвилини випуску йшли настільки спокійно, що присутній у студії медпрацівник навіть задрімав.

«Ми молотимо цю тему, не знаючи позиції Зеленського», — піддав жару розмові екс-народний депутат Яворівський. Коли ж письменник згадав, що в українському політикумі є ще й «5-та колона на чолі з Медведчуком», ведучий попросив «не змінювати тему».

Суперечка у студії проекту розгорілася, коли політкоментатор Валентин Якушик висловив думку, що президент Зеленський зможе бути успішним і без підтримки Верховної Ради. Нападки на гостя з боку симпатиків Порошенка переривав… ведучий, наголошуючи, що кожного варто дослуховувати.

Далі обговорили нещодавнє інтерв’ю олігарха Ігоря Коломойського журналістам «Бігус.інфо». Особливо зосередилися на фразах власника «1+1» про «громадянський конфлікт» на Донбасі та ситуацію з «Приватбанком».

– Можливо, Зеленський каже Коломойському: «Вибудовуй стосунки з державою сам», — висловив припущення Ганапольський. Надалі ситуація повторилася: симпатики Порошенка критикували олігарха, а Валентин Якушик висловлювався на його захист.

– Коломойський нав’язує світові російський наратив, — коментував слова про «громадянський конфлікт» волонтер Мирослав Гай.

– Він подає сигнали у Кремль, — додавав народний депутат Олександр Черненко.

Перейшовши до розмов про ймовірну команду президента Зеленського, Матвій Ганапольський, зокрема, озвучив слова письменниці Лариси Ніцой про згоду очолити Мінкульт. Водночас Тарас Шкітер переконував, що в команді Зеленського «будуть старі обличчя». Олександр Черненко спрогнозував, що призначення будуть «вибухові, але малоефективні».

Якушик намагався змістити акценти, згадавши про міністра соцполітики Андрія Реву і його фразу про «мразей на окупованих територіях». Ведучий попросив гостя не перекручувати (адже міністр мав на увазі колаборантів, через яких гинуть українські солдати. — Авт.).

– Зеленський не усвідомлює, з чим стикається, — говорив, у свою чергу, волонтер Гай.

– З чого ви взяли? — запитав ведучий.

– Він часто робить неадекватні заяви, — відповів Гай, згадавши ідею про перенесення АП у відкритий офіс. — Мова про спецзв’язок, особливу систему охорони.

Володимир Яворівський, взявши слово, провів паралелі з першими кадровими призначеннями Порошенка: Борисом Ложкіним та Ігорем Кононенком, додавши, що тепер «ми всі боїмося кадрових рішень».

Наостанок Матвій Ганапольський запитав користувачів Youtube, які дивляться пряму трансляцію, кого ті бачать в команді президента Зеленського. За кілька хвилин він зачитав відповіді, серед яких домінували представники чинної влади. Зокрема, за словами ведучого, декілька глядачів бачать прем’єром Петра Порошенка, міністром охорони здоров’я — Уляну Супрун. Хтось також запропонував призначити Генпрокурором ведучого Прямого та відеоблогера Андрія Карпова.

Згадали про роздачу російських паспортів на окупованих територіях. На думку ведучого, попри заклики української сторони, документи візьмуть 100 % тамтешніх мешканців. Бо це, певен Ганапольський, «додатковий шанс» для людини. Та й мешканці окупованих територій, вважає ведучий, не матимуть через це істотних проблем.

«Треба ухвалювати закон про позбавлення громадянства», — висловився екс-народний депутат Мірошниченко. Мирослав Гай назвав роздачу паспортів «актом воєнної агресії». Додавши, що «українські спецслужби знатимуть всі ті 100 %, хто візьме російські паспорти». Президента Зеленського ж Путін, на думку волонтера, відверто зневажає.

Останньою темою були прийдешні вибори до Європарламенту. У сюжеті, що передував обговоренню, йшлося про те, що до мандатів там «рвуться популісти».

Обговорюючи міжнародні відносини, Матвій Ганапольський нарешті взявся хвалити Петра Порошенка.

– Він був абсолютно неперевершеним у зовнішній політиці. Все там зробив, — сказав ведучий.

– Но Украину объединить не смог, — заперечив росіянин Сергій Лойко.

– Він — не Господь Бог, — виправдовував Порошенка Ганапольський. Словом, після завершення виборчих перегонів у ток-шоу стало значно менше критики Володимира Зеленського, але нікуди не поділося вихваляння Порошенка.

3 травня, «Протистояння», NewsOne

Із ведучими говорили бізнесмен Андрій Пальчевський, політкоментатори Ігор Рейтерович, Руслан Бортник, Василь Вакаров і Ростислав Балабан, екс-голова Київської ОДА Олександр Горган, нардепи: від РПЛ — Дмитро Лінько, позафракційний (висуванець «Свободи») — Юрий Левченко, від фракції «Народний фронт» — Олександр Кірш, журналіст Юрій Молчанов, заступник міністра окупованих територій Георгій Тука, заступниця головного редактора інтернет-видання «Страна.ua» Світлана Крюкова. Тобто 11 чоловіків та одна жінка.

«Битву інтелектів та шалені емоції» анонсували в ефірі Василь Голованов та Діана Панченко. Першою темою для обговорення стала інавгурація нового президента. Наводячи цитати звернень Володимира Зеленського, ведучий наголосив, що «звернення Зеленського почалися саме з відеокоментаря NewsOne».

Першу пару біля трибун сформували постійні гості телеканалу: Андрій Пальчевський та Олександр Горган.

«Народ голосовал не против Порошенко, а против него и Верховной Рады», — робив висновки Пальчевський, називаючи симпатиків чинної влади «наши оппоненты». Хоча в подальшому завсідник ток-шоу назвав себе «не зеленоботом, а україноботом».

Олександр Горган висловлювався лояльно щодо Володимира Зеленського, нагадуючи аудиторії, зокрема, що критикувати новообраного президента до отримання повноважень не варто. Та додавши згодом, що ми «не маємо чекати, поки Зеленський обісреться». За що отримав зауваження від ведучого.

Говорячи про можливий розпуск парламенту, ведуча Діана Панченко запитала у присутніх депутатів Мілька, Кірша та Левченка, чи готові ті достроково скласти мандати. Чіткої відповіді ніхто з обранців не дав.

«Саджати чиновників будемо теж через референдум?» — тролив новообраного президента Тука. Тоді як Горган наголосив, що останні заяви Зеленського щодо Криму й Донбасу додали йому оптимізму.

Цікавою була і фраза Горгана про те, що «ми — мультикультурна країна, бо обрали президентом іудея». Політик не уточнив, звідки знає про віросповідання Зеленського, адже той сам ніколи не зараховував себе до цієї релігії. Василь Вакаров навіть звинуватив його в антисемітизмі. «Люди діляться на порядних і покидьків», — спробував розрядити напругу ведучий проекту.

Другу пару у «Протистоянні» склали журналіст Юрій Молчанов та заступник міністра Георгій Тука. Зайшлося про роздачу російських паспортів в ОРДЛО.

«Великі черги за російськими документами мешканців окупованих територій — чи це не відповідь на дії української сторони останні п'ять років?» — запитувала у посадовця Діана Панченко. Потому згадавши фразу міністра соцполітики Андрія Реви про «мразей» на окупованій території. Цього разу про те, що ці слова вирвані з контексту, ніхто не сказав.

«Чому ви не засуджуєте слова колеги?» — запитував у Туки Василь Голованов. Чиновник так і не дав на це питання чіткої відповіді.

Згадали у студії і про п’яті роковини подій, що сталися 2 травня в Одесі.

– Як зшивати Україну? — запитував ведучий заступницю головного редактора інтернет-видання «Страна.ua» Світлану Крюкову. Згадавши при цьому слова окремих політиків, які вважають те, що сталося, перемогою України і порятунком від створення ОНР.

– Нельзя танцевать на костях врагов, — толерантно відповідала медійниця.

«Оскотинивание людей поощряется властью», — додав журналіст Молчанов.

Далі зайшлося про мовний закон. Захищати його взявся народний депутат від РПЛ Дмитро Лінько, який підтримав законопроект. Він наголосив, що бажання мешканців окупованих територій стати громадянами Росії — наслідок російської пропаганди, а не ухвалення закону про мову в Україні.

Георгій Тука, своєю чергою, згадав, що Росія навіть виплачує стипендії вчителям російської мови, які працюють на вільній частині Донецької і Луганської області.

– Якщо людина вагається на запитання «Чий Крим?», мені немає про що з нею говорити, — сказав Горган.

– Таким чином ви навішуєте людям ярлики, — зробила дивні висновки ведуча.

Цікаві фрази лунали з вуст Діани Панченко і при згадці про роль в україно-російських відносинах Віктора Медведчука. «Як людина, яка звільнила триста людей, може вважатися ворогом?» — догоджала роботодавцю ведуча.

Далі настав час інсайдів від Світлани Крюкової. За її словами, вона має інформацію, що «есть группа людей, заинтересованных посадить действующего президента и его окружение». Прізвищ політичних месників медійниця не назвала, додавши, що частина з них за кордоном, а інша — на території України. Та Зеленський, на думку Крюкової, «никого не посадит».

Під завісу Олександр Горган таки покритикував новообраного президента, зауваживши, що перемога Зеленського — це розбалансування політичної системи.

«Святославе, поки система не збалансувалася, користуйтеся шансом», — жартівливо звернувся ведучий до Вакарчука, натякаючи, що той може повторити успіх Зеленського на виборах до Верховної Ради.

3 травня, «Народ проти», «ZIK»

До Наталі Влащенко у студію прийшли журналісти Володимир Бойко, Сергій Лямець та Юрій Бутусов, екс-кандидат у президенти Роман Безсмертний, народні депутати: від БПП — Сергій Каплін, «Батьківщини» — Іван Крулько, «Народного фронту» — Антон Геращенко, РПЛ — Юрій Чижмарь, позафракційні Сергій Тарута та Андрій Іллєнко, політкоментатор Михайло Чаплига, екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. Резонували традиційно Макс Бужанський та Юрій Михальчишин. Разом — 14 чоловіків.

Питання, винесені на обговорення, звучали так:

В режимі очікування: як працюють народні обранці в період виборів президента?

Що буде з Верховною Радою після інавгурації новообраного президента?

Як співпрацюватиме нова еліта зі старою та як це позначиться на українцях?

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY