detector.media
02.05.2019 11:04
У Великій Британії засновника WikiLeaks засудили до майже року позбавлення волі
У Великій Британії засновника WikiLeaks засудили до майже року позбавлення волі
Лондонський королівський суд району Сазерк засудив до 50 тижнів (11,5 місяців) ув'язнення засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа за порушення умов звільнення під заставу в 2012 році.

Про це повідомляє АFP.

Зазначається, що сім років тому він сховався в лондонському посольстві Еквадору, щоб уникнути екстрадиції до Швеції, та не з'явився в суд у належний час.

Адвокат засновника WikiLeaks Марк Саммерс під час судового засідання зазначив, що в його клієнта були побоювання через можливу екстрадицію в США, саме тому він попросив притулку в посольстві Еквадору. Захисник також передав судді лист з вибаченнями від Ассанжа. Крім того, Саммерс попросив суддю врахувати той факт, що його підзахисний сім років провів у закритому приміщенні, не пристосованому для життя.

Суддя Дебора Тейлор, своєю чергою, сказала, що «важко уявити більш серйозний приклад» порушення застави та звинуватила Джуліана Ассанжа в експлуатації «привілейованого положення».

Згідно з повідомленням, найбільше занепокоєння в адвокатів викликає прохання США про екстрадицію. У четвер, 2 травня, заплановане початкове слухання, на якому суд розглядатиме питання про екстрадицію в США засновника WikiLeaks.

Як повідомляв Детектор медіа, 11 квітня у Великій Британії поліція затримала засновника сайту Wikileaks Джуліана Ассанжа, який з 2012 року жив на території посольства Еквадору в Лондоні.

У поліції Лондона повідомили, що Джуліана Ассанжа затримали за ордером, виданим Вестмінстерським магістратним судом 29 червня 2012 року за відмову з'явитися до суду. Його взяли під варту в центральному поліцейському відділенні Лондона, де він залишиться до того, як постане перед судом. Згодом стало відомо, що засновника WikiLeaks можуть екстрадувати до США. Згідно з повідомленням поліції, Джуліана Ассанжа ще раз затримали за запитом США відповідно до закону про екстрадицію.

Міністерство юстиції США звинувачує засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа в змові з аналітиком розвідки США Челсі Меннінг з метою злому секретного урядового комп'ютера.

Як відомо, у 2012 році він попросив притулку в посольстві після того, як британський суд постановив екстрадувати його в Швецію через звинувачення у зґвалтуванні. З того часу справа була закрита, але тепер Ассанж побоюється екстрадиції до США, оскільки сайт WikiLeaks опублікував американські дипломатичні та військові засекречені документи.

У грудні минулого року Еквадор надав громадянство Ассанжу й спробував призначити його членом дипломатичної місії країни в Англії та Росії, що могло б стати захистом для нього та дало б змогу залишити посольство. Однак Британія відхилила запит про призначення Ассанжа до дипмісії.

Фото: АFP

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY