detector.media
28.04.2019 10:45
Зеленський вибачився за жарт про «термос», і церква на нього не ображається - патріарх Філарет
Зеленський вибачився за жарт про «термос», і церква на нього не ображається - патріарх Філарет
Такі жарти образливі для церкви, але вона не ображається, сказав почесний патріарх Православної церкви України Філарет.

Жарт новообраного президента Володимира Зеленського Філарет прокоментував в інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Звичайно, не можна називати томос, за який ми боролися понад 25 років, "термосом". Зеленський вже вибачився за це. Це образливо для церкви – томос, який має для нас велике значення, називати його "термосом". Але ми вибачаємо новообраному президенту за ці слова і не ображаємося», - сказав він.

На питання, чи справді отримання томосу є заслугою Філарета, а не Петра Порошенка, як заявив Зеленський під час дебатів на стадіоні, патріарх відповів, що Зеленський правий.

«Якби не було Київського патріархату, який я створив разом з народом православним, з архієреями, з духовенством, то могла би мова йти про томос, якби церкви не було? Ясно, що не було б. І тому заслуга в тому, що ми отримали томос, насамперед тих, хто побудував церкву. Але не треба применшувати і значення президента. Тому що церква була, і президенти попередні зверталися до Вселенського патріарха, але томосу не було. Тому звичайно, що є заслуга і президента Порошенка. Але основна заслуга – те, що Київський патріархат є. Оце є основа. Без цієї основи ніякого томосу не було б. І тому Володимир Зеленський правий, що основна заслуга – це те, що був Київський патріархат, який я очолював як патріарх», - зазначив він.

Нагадаємо, раніше під час концерту «Кварталу 95», Володимир Зеленський сказав «термос» замість «томос». У мініатюрі він грав роль президента Петра Порошенка, який начебто записував новорічне звернення до українців на вулиці, через що змерз та сказав: «Єдине, що зігріває душу, - це надання Україні термосу. [...] Це вообщє нє в тєму я. Хоча, ви знаєте, термос з гарячим чайком зараз був би в тєму. Єдине, що зігріває душу, - це надання Україні томосу».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY