detector.media
Тетяна Гордієнко
для «Детектора медіа»
26.04.2019 19:25
Не знімати КПП та не їсти на вулиці: яких правил дотримуватися журналістам у зоні відчуження
Не знімати КПП та не їсти на вулиці: яких правил дотримуватися журналістам у зоні відчуження
Сьогодні, 26 квітня, — 33-та річниця вибуху на Чорнобильській АЕС. Щороку до цієї дати в зоні відчуження проводять заходи, на які запрошують і ЗМІ. «Детектор медіа» на власному досвіді перевірив, які обмеження виникають у роботі журналістів при відвідуванні зони.

Перше правило, з яким знайомлять медійників, — це те, що не можна знімати та фотографувати фізичні засоби захисту — контрольно-пропускні пункти, паркан по периметру зони, колючий дріт, працівників поліції, які працюють у зоні. Навіть якщо щось із перелічених об’єктів знаходиться на другому плані, зйомку проводити не можна. Це значно звужує рамки того, що можна знімати.

Друге правило — не відхилятися від маршруту, за яким рухається група супроводу. Як пояснила Анастасія Лігерська, яка працює в супроводі зони вже два роки, радіаційне забруднення поширилося по всій території не рівномірно, як припускали після аварії, а «плямами», тому в ній є такі місця, де протягом 5 хвилин можна отримати річну дозу радіації. Це друге обмеження, але воно напряму стосується безпеки, тому його порушувати теж не варто.

Журналісти знімають покладання квітів до меморіалу на території Чорнобильської АЕС

Головним джерелом забруднення (крім самого зруйнованого реактора) є радіаційний пил. Тому при в’їзді в зону є свій дрес-код — закрите взуття та закритий одяг, аби пил не потрапляв на ноги. Через пил також не можна нічого піднімати з землі, торкатися предметів у межах зони, не їсти та не пити на відкритому повітрі.

Площа перед входом до ЧАЕС

Ще одне з правил стосується ягід, грибів і рослин на території зони: їсти та збирати їх теж не можна. Здається, що це правило з категорії «капітан очевидність», але його повторили кілька разів, щоб нікого з журналістів не потягнуло на експерименти.

Відвідувачів зони запевняють, що якщо дотримуватись усіх вказівок, то боятися випромінювання не треба. Рівень випромінювання вимірюють у зівертах. Для порівняння, в 10-ти кілометровій зоні навколо АЕС він становить близько 1 мікрозіверта. А біля Нового безпечного конфайнменту (НБК) досягає вже 5 мікрозівертів. Втім, якщо проводити біля НБК по кілька годин щодня, то небезпеки для здоров’я не виникає.

Висота нового конфайнменту — 108 метрів, що дорівнює висоті 35-поверхового будинку. У прольоті арки (257 метрів) можна розмістити римський Колізей або два потяги київського метро.

Журналісти знімають візит прем’єр-міністра Володимира Гройсмана до зони відчуження до 33-ї річниці аварії

Працівники Нового безпечного конфайнменту вийшли поспілкуватися з журналістами після брифінгу прем’єр-міністра

Для пересування станцією обладнані спеціальні доріжки. Раніше навколо неї була просто земля з травою, але їх вирішили обробити спеціальними речовинами та засипати щебенем, аби уникнути пилу.

Зона відчуження є режимним об’єктом, на якому діють окремі правила (Більше про режимні об’єкти та порядок допуску на них журналістів можна почитати тут). Як пояснили в групі супроводу, є три зони: перша — 10 км навколо Чорнобильської атомної електростанції, друга — буферна, третя — місце перебування вахтового персоналу. І якщо в третій зоні є інфраструктура та гуртожитки для персоналу, який тут працює, то в 10-кілометровій зоні люди жити не можуть і не зможуть принаймні найближчі 500 тис. років.

Фото автора

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY