detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
25.04.2019 15:44
Комітет свободи слова підтримав податкові пільги для виробників фільмів, телепрограм і реклами на замовлення нерезидентів
Комітет свободи слова підтримав податкові пільги для виробників фільмів, телепрограм і реклами на замовлення нерезидентів
Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав законопроект про звільнення від оподаткування ПДВ послуг з виробництва фільмів, телепрограм і реклами на замовлення нерезидентів, але з винятком щодо держави-агресора. Відповідне рішення комітет ухвалив на засіданні 24 квітня.

Законопроект № 10224 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення конкурентоспроможності галузі відео- та кіно- виробництва» зареєстрували 12 квітня народні депутати Тетяна Острікова, Анатолій Євлахов, Владислав Севрюков та інші.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що в Україні надання послуг з виробництва кіно- та відеоматеріалів на замовлення нерезидентів не вважається експортом послуг і не звільнено від оподаткування, як у країнах Центрально-Східної Європі. Це, на думку авторів законопроекту, призводить до неконкурентноздатності української галузі кіно- та відео виробництва, порівняно з іншими країнами.

«Цей законопроект пропонує вирішення зазначеної проблеми шляхом внесення змін до пункту 186.3, ст.186 Податкового кодексу України, доповнивши його переліком послуг щодо виробництва відео- та кінофільмів, таким чином звільнивши експорт даної послуги від оподаткування ПДВ», - йдеться в пояснювальній записці.

Голова комітету Вікторія Сюмар запитала у співавтора законопроекту, члена комітету Владислава Севрюкова, чи є виняток щодо держави-агресора. Владислав Севрюков не зміг відповісти на це запитання, але наголосив, що цей законопроект підтримує галузь, об’єднання «Кінокраїна» і Міністерство фінансів. Основним з підготовки цього законопроекту є Комітет з питань податкової та митної політики.

Вікторія Сюмар запропонувала підтримати законопроект, але з її зауваженням щодо країни-агресора. Колеги підтримали.

Нагадаємо, що до 1 січня 2023 року звільнено від оподаткування ПДВ операції з постачання таких робіт і послуг у сфері кінематографії:

- виробництво національних фільмів;

- виготовлення архівних комплектів національних фільмів і фільмів, створених на території України;

- тиражування національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою на території України;

- дублювання, озвучення українською мовою іноземних фільмів на території України;

- збереження, відновлення та реставрація національної кінематографічної спадщини;

- демонстрування, розповсюдження, публічне сповіщення національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою на території України.

Фото: РБК-Україна

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY