detector.media
Ярослав Зубченко
19.04.2019 16:15
Він живий! Перший прямий ефір Володимира Зеленського
Він живий! Перший прямий ефір Володимира Зеленського
Жарти, маніпуляції та союзники «живої людини» Володимира Зеленського під час його першого й останнього походу на ток-шоу в якості кандидата у президенти.

18 квітня кандидат у президенти Володимир Зеленський уперше прийшов у прямий ефір до студії політичного ток-шоу. Цілком прогнозовано, обрав він рідний для себе канал «1+1» із його ток-шоу «Право на владу».

Перший прямий ефір Володимира Зеленського почався з маніпуляції та дискредитації опонентів. Причому ще до появи кандидата у студії. Справа в тому, що фейсбук «Права на владу» доволі специфічно пояснив зміст випуску: «До редакції проекту надійшов офіційний лист від штабу Володимира Зеленського, у якому з посиланням на Закон “Про вибори Президента України» міститься вимога надати їхньому кандидату ефірний час...”». Тобто, не те щоб кожну сьому секунду свого ефіру «Плюси» показували проекти Зеленського, не те щоб «ТСН» одноосібно відповідала за 62% його телевізійного піару, не те щоб «1+1» заповнював ним ефір у день тиші та під час новорічного звернення, і не те щоб із двох разів, коли Зеленський раніше «був» на ток-шоу, він був саме у «Праві на владу». Просто штаб звернувся з посиланням на Закон.

І для подібного звернення, судячи з фейсбуку «Права на владу», у штабу була серйозна мотивація: «Минулого четверга, нехтуючи правилами редакційної політики програми, студію найрейтинговішого політичного ток-шоу країни “Право на владу” без попередження та запрошення фактично окупував для власної агітації кандидат у президенти Петро Порошенко». Генеральний директор каналу Олександр Ткаченко навіть анонсував позов проти голови держави. А ось як в ефірі реагував на «окупанта» ведучий Сергій Іванов: «Приємний шок, звичайно», «Це дуже добре», «Хочу віддати належне, це дуже добре, це демонструє характер Петра Олексійовича», «Але я радий, бо це вже дає такий імпульс, це вже дає такий нерв, ти відчуваєш, що реальна політика, реальна історія робиться просто тут, на твоїх очах. І це дуже важливо». Але, хай там як, раз Порошенко поагітуав в ефірі (хоча, заради справедливості, він щоразу закликає опонента приєднатися), то й лідер рейтингів може поагітувати.

За 76 днів після початку кампанії й за один день до її завершення у прямому ефірі з журналістами нарешті особисто з’явився Володимир Зеленський. І не сам, а в оточені двадцяти людей, своєї команди, яку кандидат обіцяв презентувати до 19 квітня. Майбутніх посад, за відсутності таких домовленостей, глядачам не озвучили, натомість озвучили цілу купу обіцянок.

Презентуючи своїх соратників, екс-комік тиснув на «сильні сторони»: «Великий науковець, у всіх значеннях цього слова», «Дмитро Разумков, трішечки красівший за мене», «Олександр був міністром – це єдиний мінус», «Діджитал, бачте, я знаю це слово», «Тарифи в Україні не мають бути вироком, вирок чекає на тих, хто зробив такі тарифи». Ми щиро намагалися уникати подібних порівнянь, але останню фразу Зеленський озвучив точно як типовий жарт КВН. Хоча почуття гумору в усіх різне, про професійні якості союзників кандидат теж коротко згадав, і ці жарти точно кращі за анекдоти Євгенія Червоненка про венеричні хвороби.

На жаль, коли самі члени «Зе-команди» почали виходити до мікрофона, енергія та гумор покинули студію, а конкретика в ній так і не з’явилася. Очевидно, що презентаційна частина була заготовленою: і Зеленський, і його «побратими» читали з листків. От тільки там, де професійний актор робив це доволі легко, експерти з інших галузей виглядали досить неприродно: Олександр Данилюк відверто хвилювався, Ірина Венедіктова декламувала свій виступ напам’ять. Найближчим до природності був телевізійний лікар Євгеній Комаровський. Але важливо не як, а що говорили потенційні керівники держави, й тут «молода» команда Зеленського майже не відрізнялася від представників «старої системи»: «Ми змінимо систему освіти. З освіти минулого на освіту майбутьного», «Політична воля – це те, що є у Володимира Олександровича. І щире бажання змін. Це те, що переконало мене приєднатися до його команди», «Наша міжнародна суб’єктність буде базуватися на розбудові вільного, демократичного суспільства та сильної економіки, від якої отримає перевагу кожен українець». Звісно, можливо, «Зе-команда» говорить щиро і «всі слова були уже чиїмись», але кілька конкретних кроків замість гасел усе ж не завадили б. Крім цього, кілька їхніх «обіцянок» уже реалізуються, зокрема електронне оподаткування та академічна автономія, а на різниці підходів експерти не зупинялися.

Потім настала черга виступати самого Зеленського. Головний посил, який молодий політик намагався донести у відповідь на запитання ведучої, – це те, що він звичайна жива людина й планує нею лишатися. У хід пішли: обіцянки (нікуди не втечу за п’ять років), протиставлення (не ходжу на ток-шоу, бо там собачаться та піаряться представники старої системи), трошки нахабності (хотів показати, що ми їх «сделаем» без популізму та бахвальства, і ми їх «сделали»), дрібка вразливості («кажуть, я не вмію розмовляти, ну, отак»), крапля жалю («сегодня мой мальчик заболел и говорит: Зачем ты уходишь?»). Якщо коротко: «Я живой человек, я иду в политику как живой человек, я многого не знаю, у меня нет опыта, и все это правда. Но я такой же человек, как и все граждане Украины. И хочу в политике им остаться». Дуже багато політиків (особливо Олег Ляшко, Сергій Каплін, Юлія Тимошенко) намагаються апелювати до образу «близької до народу» людини. Але ще, мабуть, ні в кого не виходило зробити це переконливіше. Принаймні в рамках ток-шоу, адже у спілкуванні з журналістами Зеленський не виглядає таким вже «звичайним».

На цьому всі, навіть теоретичні заготовки закінчилися, й кандидат уперше зустрівся у прямому ефірі із журналістами. Кажуть, що під час екстремальних високогірних сходжень про себе починають нагадувати всі хвороби, якими перехворіла людина. Щось подібне сталося у прямому ефірі й із «політичними вадами» Володимира Зеленського, коли він почав різкий рух від коміка до можливого президента.

Спілкування із Сонею Кошкіною кандидат практично відкрив невдалим жартом: «Вам помочь с деньгами?» – це реакція на запитання про наявність коштів у «ПриватБанку». Потім невдало звалив відповідальність за судове рішення по «Привату» на «попередників»: «Я не знаю, каким образом кишеньковий суд діючого президента...». У цей момент Соня Кошкіна зупинила потенційного головнокомандувача одним виразом обличчя. Заготовочка «суспільство отримало відповідь, хто є маріонеткою Коломойського» не пройшла. Спроба дистанціюватися від олігарха теж якось не дуже вразила залу. Але принаймні Зеленський гарантував банківській системі стабільність.

У діалозі із Дмитром Гордоном простирадло на себе перетягував блогер. Він розповів Зеленському свій план по боротьбі з олігархами та закликав не йти на дебати на стадіон, де неможливо забезпечити безпеку й де Зеленського можуть підірвати. Кандидат від переносу дебатів відмовився і пожалівся, що «каждый день нам меняли условия. Для чего? Чтобы я официально отказался от дебатов». Очевидно, сам Зеленський вимагав аналізи та стадіон, щоби Петро Порошенко точно погодився.

Спілкування з Марією Жартовською із видання «Бабель» викрило проблему, про яку гості всіх інших ток-шоу регулярно запитували у спікерів Зеленського: де гарантія, що «Зе-команда» транслює офіційну позицію кандидата і після виборів він не скаже, мовляв, «я особисто такого не казав». Виявилося, що Олександр Харебін, екс-перший заступник гендиректора Національної телекомпанії України, який входить до списку «Зе-експертів», до нього не входить. І взагалі, «список, который вы получили, он не до конца мне понятен, честно говоря». І взагалі-2, «команде Квартала” не нужны специалисты в медиа. Они у нас есть». Так, стоп, інформаційною політикою будуть займатися члени «Кварталу 95»? «Квартал» стане частиною експертної команди й президента Зеленського чи вже є нею?

Олександр Мартиненко поцікавився в пана Зеленського енергетичною безпекою у зв’язку з останніми рухами Росії. Політик сказав, що ще не встиг глибоко вивчити це питання й переадресував його штатному експерту Андрію Герусу (подейкують, наближеному до Ігоря Коломойського, чого у студії не згадували). Сам Зеленський обіцяв, що не буде заробляти на тарифах. Сергію Щербині з «РБК-Україна» кандидат також обіцяв покинути потенційну посаду в разі порушення закону. Очевидно, це так і працює: президенти самі свідомо порушують закон, а потім самі себе за це карають. А от відповідальність за потенційні злочини Коломойського теоретичний лідер держави на себе так і не взяв. Адже, мовляв, він виходить із бізнесу й перестає бути партнером олігарха. Не те, що, мовляв, Гладковський та Порошенко, які «заробляють на крові».

Також ми дізналися, що Зеленський не планує пробачати сепаратистів, легалізувати зброю, слухати поради Коломойського про управління державою й віддавати накази про військове звільнення Донбасу. Процес декомунізації продовжиться, а мовні квоти залишаться, але якимось чином зміняться. Чи потисне Зеленський руку Порошенка? Після доволі театральної паузи (злегка схожої на заплановану) потенційний очільник держави відповів, що ще не знає, адже Петро Олексійович обіцяв відрубати їх корупціонерам. Тож може не бути, що тиснути. «Ни грамма Зеленский не позволил себе вылить, вот ложечку дёгтя на вас, ни на кого», – говорив Дмитро Разумков за 24 години до цього.

На цьому перше й останнє ток-шоу кандидата Зеленського закінчилося, адже Петро Порошенко минулого разу пробув у студії таку ж кількість часу. Насправді, трохи менше, але навряд чи в когось виникли би претензії до «1+1», якби вони протримали кандидата в ефірі до кінця шоу. Тим паче, що в журналістів лишилося ще багато важливих запитань. А так їм та спеціально запрошеним експертам довелося просто ділитися враженнями, які насправді були досить стриманими. Комусь не вистачило чітких планів та неприємних реформ, хтось переймався незалежністю команди, психолог почув апеляції до страху та демонізацію опонентів. Тільки блогер Дмитро Гордон відверто агітував за Зеленського та проти Порошенка.

Ми не беремося робити політичних висновків про майбутнє Володимира Зеленського та його команди, але перший прямий ефір лідера рейтингів виявився доволі спірним. У студії були справжні журналісти та справжні запитання, але сама студія «1+1» – це максимально тепличний, домашній «матч» для кандидата. Зеленський, як і обіцяв, публічно продемонстрував членів своєї команди. Але, по-перше, від них лунали банальні гасла, по-друге, зі списком «соратників» виявилися проблеми. Потенційний президент досить упевнено відповідав на запитання, і було видно, що він справді готується до відповідальної посади. Але заготовки про «попередників» та деякі дивні відповіді усе ж підзіпсували враження. І, звісно, ця година однозначно була найенергійнішою, найвеселішою та наймолодшою (у всіх сенсах) серед ток-шоу тижня. Побачимо, чи досить цього для наступних п’яти років.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY