detector.media
17.04.2019 17:55
Суд арештував фігуранта розслідування «Схем» Крючкова
Суд арештував фігуранта розслідування «Схем» Крючкова
Солом'янський районний суд Києва 17 квітня обрав запобіжний захід у вигляді у арешту колишнього народного депутата Дмитра Крючкова, який фігурує в журналістському розслідуванні «Схем». Голову правління ПрАТ «ХК «Енергомережа» підозрюють у завданні збитків державі на суму понад 346 млн грн.

Про це повідомляє «Громадське телебачення».

Дмитра Крючкова взяли під варту на 45 діб від моменту затримання та із правом внесення застави у сумі 7,11 мільйона гривень.

Крім того, зазначається, що на нього поклали всі обов‘язки передбачені Кримінальним процесуальним кодексом, у тому числі – здати закордонні паспорти і носити електронний браслет.

Своєю чергою, екс-нардеп заявив, що гроші на заставу зможе знайти.

Екс-депутат Дмитро Крючков — про свідчення проти Петра Порошенка pic.twitter.com/Xpw9QZsLlV

— Hromadske.UA (@HromadskeUA) 17 апреля 2019 г.

Як повідомляв «Детектор медіа», у міжнародному аеропорту «Бориспіль» Національне антикорупційне бюро України 15 квітня затримало голову правління ПрАТ «ХК «Енергомережа», підозрюваного у завданні збитків державі на суму понад 346 млн грн.

Авторка програми журналістських розслідувань «Схеми: корупція у деталях» (проект «Радіо Свобода») Наталя Седлецька згодом повідомила, що в Україну ввечері 15 квітня рейсовим літаком з Мюнхена повернеться екс-нардеп Дмитро Крючков. За її даними, по прильоту Крючков буде затриманий працівниками Національного антикорупційного бюро України та доставлений в СІЗО, після чого протягом 48 годин в Солом'янському суді йому має бути обраний запобіжний захід. Зазначається, що точний час судового засідання за його участі буде відомий зранку 16 квітня.

Нагадаємо, ввечері 28 березня 2019 року вийшло журналістське розслідування «П. дав добро: як друг президента Кононенко заробляв на аферах в енергетиці» проекту «Схеми: корупція в деталях - RFERL» (спільний проект «Радіо Свобода» і телеканалу «UА: Перший»).

Журналісти проекту стверджують, що колишній нардеп від «Батьківщини» Дмитро Крючков через керовану ним компанію «Енергомережа» начебто організовував у 2015 році схеми виведення коштів з державних енергопостачальних компаній (обленерго) в інтересах бізнесменів Ігоря і Григорія Суркісів, а також народного депутата з фракції «Блок Петра Порошенка» Ігоря Кононенка.

Ігор Кононенко того ж дня звинуватив журналістів проекту у маніпуляціях, порушенні журналістських стандартів та Кодексу журналістської етики. Він написав на своїй фейсбук-сторінці, що редакція проекту надіслала йому запит на коментар, і він пообіцяв надати відповідь протягом п'яти днів, як того вимагає українське законодавство, але журналісти випустили програму в ефір того ж вечора, без його коментарів.

У коментарі «Детектору медіа» керівниця проекту «Схеми» Наталія Седлецька повідомила, що Ігор Кононенко підміняє поняття, бо «запит на публічну інформацію (на який законом справді відводиться п'ять днів) і прохання журналістів про коментар – зовсім різні речі». Вона також додала, що журналісти намагалися отримати коментар різними способами, а не лише запитом, який пан Кононенко опублікував на своїй фейсбук-сторінці.

Кононенко збирається подати до закордонного суду на «Радіо Свобода», яка є виробником проекту журналістських розслідувань «Схеми: корупція в деталях». «Схеми», у свою чергу, повідомили, що передали до НАБУ записи розмов Кононенка. НАБУ підтвердило, що додасть їх до справи про зловживання.

У ГПУ повідомили, що направили до Німеччини запит на екстрадицію екс-нардепа Дмитра Крючкова, який фігурує в розслідуванні «Схем».

Фото: скріншот

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY