detector.media
17.04.2019 11:46
Порошенко доручив СБУ перевірити дані про загрози нацбезпеці з боку «112 Україна» і NewsOne
Порошенко доручив СБУ перевірити дані про загрози нацбезпеці з боку «112 Україна» і NewsOne
Чинний президент Петро Порошенко доручив Службі безпеки України терміново перевірити інформацію щодо можливих ризиків та загроз національній безпеці з боку телеканалів «112 Україна» та NewsOne, про які йдеться в постанові Верховної Ради.

Про це він розповів в ефірі ток-шоу «Пульс» на телеканалі «112 Україна» 16 квітня.

«Верховна Рада України більшістю голосів від конституційного складу прийняла постанову (обов’язкову до виконання) щодо ризиків і загроз, які містять два телеканали для питань національної безпеки. Перед тим, як розглянути це питання, я доручив правоохоронному органу, який відповідає за національну безпеку в Україні – Службі безпеки Україні терміново перевірити інформацію вищого політичного органу держави – Верховної Ради України», – наголосив президент.

Він уточнив, що телеканали будуть ознайомленні з результатами перевірки після її завершення. За його словами, канали «матимуть можливість висловити заперечення, вони будуть взяті до уваги».

«І у випадку, якщо інформація буде підтверджена, це питання буде винесено на засідання Ради національної безпеки та оборони», – підкреслив Петро Порошенко.

Він також зауважив, якщо цього не зробить – «це буде злочинна бездіяльність».

Крім того, глава держави зазначив, що станом на зараз не отримував від СБУ інформації про порушення законодавства в сфері нацбезпеки цими телеканалами. Також він додав, що до конституційних повноважень президента не входить скасовувати ліцензії телеканалів , – «це робить національний регулятор, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення».

Як повідомляв «Детектор медіа», Рада національної безпеки та оборони України доручила Службі безпеки України завершити перевірку можливої причетності до терористичної діяльності каналів «112 Україна» та NewsOne.

Нагадаємо, що в постанові Верховної Ради про пропозицій санкцій щодо «112 Україна» і NewsOne наведено перелік із шести юридичних осіб телеканалу «112 Україна»: ТОВ «ТРК "112-ТВ"» (компанія, яка володіє супутниковою ліцензією каналу), ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «Лідер ТВ», ТОВ «ТВ Вибір», ТОВ «Новий формат ТВ» і ТОВ «Партнер ТВ» (п'ять компаній, що володіють цифровими ліцензіями каналу), а також юридична особа каналу NewsOne – ТОВ «Новини 24 години».

Генеральний продюсер телеканалу NewsOne Василь Голованов заявив, що це рішення РНБО є прямим тиском на свободу слова в країні напередодні виборів президента, повідомляє прес-служба каналу.

4 жовтня Верховна Рада прийняла постанову, якою схвалила пропозиції санкцій щодо семи компаній, яким належать ліцензії телеканалів «112 Україна» та NewsOne. Свої пропозиції парламент скерував до РНБО, яка могла розглянути їх і винести своє рішення про санкції, яке далі вводиться в дію указом Президента України. Деякі медіаексперти в коментарях «Детектору медіа» назвали рішення парламентунаслідком «неефективної роботи Нацради».

Появі постанови передувала петиція про припинення діяльності «112 Україна» та NewsOne, яка за 10 днів набрала необхідні 25 тис. підписів для подальшого розгляду. Автор петиції – Артур Переверзєв. У ній телеканали «112 України» та NewsOne названі «інформаційними активами Кремля в Україні», які «активно транслюють інформаційнійну політику “руского міра” в Україні та перебувають під управлінням кума Путіна – Медведчука та регіонала Мураєва, який виступає проти декомунізації та називав Олега Сенцова терористом».

Після ухвалення постанови Верховної Ради власником обох телеканалів став народний депутат Тарас Козак – близький соратник українського політика, лідера руху «Український вибір» і партії «За життя», кума Володимира Путіна Віктора Медведчука, їхні брати – бізнес-партнери. 5 жовтня 2018 року Тарас Козак став власником телеканалу NewsOne. 14 грудня 2018 року він став кінцевим бенефіціаром ще й каналу «112 Україна».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY