detector.media
15.04.2019 16:40
Комісія з журналістської етики винесла дружнє попередження NewsOne через сюжет на користь Бойка
Комісія з журналістської етики винесла дружнє попередження NewsOne через сюжет на користь Бойка
Комісія з журналістської етики (КЖЕ) висловила телеканалу NewsOne дружнє попередження через сюжет від 8 березня, що виглядає як замовний матеріал для збільшення впізнаваності та популярності тодішнього кандидата в президенти Юрія Бойка.

Про це йдеться у рішенні комісії від 15 квітня.

У рамках моніторингу висвітлення в засобах масової інформації виборів Президента України, на розгляд Комісії з журналістської етики було подано скаргу на сюжет «Бойко: мы не позволим отобрать праздник 8 марта у наших женщин» на телеканалі NewsOne.

«Сюжет повністю присвячений тому, як Юрій Бойко, народний депутат, "Опозиційна платформа - За життя", привітав з 8 березня багатодітну сім'ю. Сюжет виглядає як замовний матеріал для збільшення впізнаваності та популярності Юрія Бойка, кандидата в Президенти України: подана виключно пряма мова Юрія Бойка, наведені передвиборні обіцянки щодо підвищення соціальних виплат, відсутні інші точки зору», – йдеться в повідомленні.

Комісія вважає, що NewsOne порушив вимоги статей 6 та 7 Кодексу етики українського журналіста.

«Комісія вважає, що сюжет містить ознаки "політичної джинси" та порушує вимоги статті 7 Кодексу етики українського журналіста. Так, сюжет повністю присвячений одному кандидату – Юрію Бойку та будується на повідомленні прес-служби політичної сили Опозиційної платформи "За життя". Інформаційний привід, використаний для сюжету, не є суспільно значущим. Майже половина сюжету відведена на слова привітання і побажань кандидата родині», – заявили в КЖЕ.

Крім того, Комісія вважає, що зазначений сюжет порушує вимоги об’єктивності та повноти подання інформації (стаття 6 Кодексу етики українського журналіста).

«Інформація у сюжеті подається однобоко. У матеріалі наводиться низка фактів з цифрами щодо зменшення соціальних виплат та зарплат, масового виїзду жінок з України. Усі факти подаються як позиція кандидата. При цьому жодного джерела такої інформації та її підтвердження у сюжеті немає», – наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, упродовж січня-квітня 2019 року Коаліція громадських організацій, до якої входять «Комісія журналістської етики», «Платформа прав людини», «Український інститут медіа та комунікації» та «StopFake» здійснює Незалежний моніторинг президентських виборів в Україні.

18 беерзня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) винесла інтернет-виданню GordonUA дружнє попередження через вибірковість у цитуванні даних соціологічних досліджень в інтересах кандидата Петра Порошенка.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY