detector.media
03.04.2019 19:10
Зеленський кинув виклик Порошенку провести дебати на НСК «Олімпійський» за присутності «усіх телеканалів та усіх журналістів»
Зеленський кинув виклик Порошенку провести дебати на НСК «Олімпійський» за присутності «усіх телеканалів та усіх журналістів»
Кандидат у президенти Володимир Зеленський закликав свого суперника та чинного президента України Петра Порошенка провести дебати перед другим туром виборів на столичному НСК «Олімпійський».

Відповідне відеозвернення розміщене на сторінці «Команда Зеленського» у Facebook.

«Звертаюсь до Петра Порошенка: ви кличете мене на дебати. Мріяли, що я втечу, відморожусь, заховаюсь. Ні. Я приймаю виклик, ось мої умови. Чекаю на вас тут, на НСК "Олімпійський". Дебати відбудуться перед народом України. Усі канали мають право транслювати дебати наживо. Усі журналісти мають право бути присутніми. Кандидати повинні обов’язково пройти медичну експертизу і довести народу, що серед них немає ні алкоголіків, ні наркоманів. Країні потрібен здоровий президент. В знак поваги як мінімум до третини громадян України ви повинні публічно сказати, що дебати відбудуться не з маріонеткою Кремля чи Коломойського, не з ватником, не з малоросом, не з бидлом, не з клоуном, а з кандидатом в президенти України Володимиром Зеленським. Даю вам 24 години. Думайте», - сказав Зеленський на відео.

Проведення передвиборних дебатів у разі призначення другого туру президентських виборів передбачено законом «Про вибори Президента України» (стаття 62). Такі дебати фінансуються за рахунок коштів державного бюджету і проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19:00 і 22:00 у прямому ефірі тривалістю не менше 60 хвилин, транслюються на «Першому Національному каналі Національної телекомпанії України та Першому каналі Національної радіокомпанії України» (правонаступниками НТКУ та НРКУ є Національна суспільна телерадіокомпанія України), а також можуть транслюватися іншими каналами мовлення. За законом кандидати беруть участь у теледебатах особисто, а в разі відмови одного з кандидатів або неможливості його участі час надається іншому кандидату для проведення передвиборної агітації. Проведення теледебатів організовується Національною телекомпанією України (її правонаступник – НСТУ), тобто саме мовник визначає формат і місце проведення дебатів.

Нагадаємо, 31 березня 2019 року відбувся перший тур виборів Президента України. Актор і бізнесмен Володимир Зеленський та чинний президент Петро Порошенко виходять до другого туру, який відбудеться 21 квітня.

Після оголошення результатів екзит-полів чинний президент Петро Порошенко заявив, що дебати кандидатів обов’язково мають відбутися. Інший кандидат Володимир Зеленський зазначив, що готовий до дебатів. Втім, у його команді згодом припустили, що Зеленський не братиме участі в дебатах через їхню беззмістовність.

Радник з правових питань кандидата в президенти Володимира Зеленського Ірина Венедіктова повідомила, що він готовий до участі у дебатах перед другим туром голосування на виборах президента і ця участь є «більш цінною», ніж для його візаві.

Однак обидва кандидати поки що не повідомили, чи братимуть вони участь саме в дебатах, організованих Суспільним мовником, проведення яких передбачено законом перед другим туром виборів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY