detector.media
29.03.2019 14:33
Нардеп Кононенко звинуватив «Схеми» в маніпуляціях, а Седлецька його – в брехні
Нардеп Кононенко звинуватив «Схеми» в маніпуляціях, а Седлецька його – в брехні
Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко звинуватив журналістів проекту «Схеми: корупція в деталях» у маніпуляціях, порушенні журналістських стандартів та Кодексу журналістської етики. Керівниця проекту Наталія Седлецька каже, що Кононенко говорить неправду та підміняє поняття.

Вчора, 28 березня, Ігор Кононенко написав на своїй фейсбук-сторінці, що редакція проекту «Схеми» надіслала йому запит на коментар, і він пообіцяв надати відповідь протягом п'яти днів, як того вимагає українське законодавство, але журналісти випустили програму в ефір того ж вечора, без його коментарів. 

«Сьогодні я отримав запит від журналістів проекту "Схеми: корупція в деталях" з проханням до мене як народного депутата України надати коментар для однієї з їхніх програм розслідувань. У листі до редакції "Радіо Свобода" я повідомив, що готовий у визначений законом 5-денний термін офіційно відповісти на будь-які запитання журналістів та запропонував зустрітися у понеділок наступного тижня. Проте цього ж дня на сторінці проекту у Facebook з’явився анонс вже змонтованої програми "Схеми", яка мала вийти в ефір, але без моїх коментарів», - йдеться у дописі.

За словами Ігоря Кононенка, журналісти таким чином маніпулюють думкою глядачів та «перетворюють журналістику на політичну технологію в інтересах певного кандидата в президенти України напередодні виборів».

У коментарі  «Детектору медіа» керівниця проекту «Схеми» Наталія Седлецька повідомила, що Ігор Кононенко підміняє поняття, бо «запит на публічну інформацію (на який законом справді відводиться п'ять днів) і прохання журналістів про коментар – зовсім різні речі».

Вона також запевняє, що нардепу було повідомлено про дату виходу програми в ефір. «У своєму запиті ми чітко зазначили, що програма виходить ввечері у четвер 28 березня. Але Кононенко не скористався можливістю надати коментарі до ефіру. Прес-служба надіслала письмову відповідь не по суті поставлених нами запитань, а лише повідомила, що він готовий з нами зустрітись наступного тижня. Це його вибір, і наступного тижня ми обов’язково поїдемо до Кононенка на інтерв’ю, якщо він сам, звісно, не передумає», – відповіла Наталія Седлецька.

Керівниця «Схем» додала, що журналісти намагалися отримати коментар різними способами, а не лише запитом, який пан Кононенко опублікував на своїй фейсбук-сторінці. 

«Ігор Кононенко каже неправду. Журналісти “Схем” зробили все можливе, щоб отримати його офіційну позицію до виходу матеріалу в ефір. Відправили письмовий запит з детальним переліком усіх запитань. Телефонували йому на мобільний. Відправляли повідомлення з запитаннями у месенджер Телеграм, і є відмітка, що він ці повідомлення прочитав. Два дні поспіль їздили до депутата під офіс, спілкувалися з охоронцями на рецепції, просили передати наше прохання про зустріч. Але вони вимагали покинути навіть парковку біля офісу (публічне місце!), очевидно щоб журналісти не змогли записати коментар народного депутата, коли він сідатиме в машину», – додала вона.

Реакція Ігоря Кононенка з'явилася перед виходом розслідування «Схем» «П. дав добро: як друг президента Кононенко заробляв на аферах в енергетиці», яке було оприлюднено ввечері 28 березня. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY