detector.media
Олександр Крумін
Скриншот
11.03.2019 11:42
«Б’ють у відновлену армію». Огляд ток-шоу за 4–8 березня 2019 року
«Б’ють у відновлену армію». Огляд ток-шоу за 4–8 березня 2019 року
Зміна формату на ICTV, активна Тимошенко, вдячний Шарію Вілкул та ображений Гордон.

На тижні з по 8 березня чи не найактивнішою кандидаткою у президенти стала Юлія Тимошенко, з’явившись в ефірі трьох ток-шоу на різних телеканалах. Тоді як на «112 Україні», NewsOne та «1+1» традиційно рахували промахи чинної влади, а у програмі на каналі «Україна» заохочували політиків до конструктивної дискусії.

4 березня. «Свобода слова», ICTV

Гостями випуску були: в першій частині — екс-кандидат у президенти Андрій Садовий, кандидат Анатолій Гриценко (обидва виходили до центрального мікрофону), народний депутат від «Самопомочі» Оксана Сироїд, лідер «Демократичного альянсу» Василь Гацько, представники руху «Дій з нами» — нардеп Мустафа Найєм та ініціативи «Спільно» — Михайло Лев.

Обговорювали зняття кандидатури Андрія Садового на користь Анатолія Гриценка. Розмова, учасниками якої стали два політичних соратники й ті, хто їм симпатизує, очікувано пішла в русло самопіару. Гриценко згадав про «міф, що я — недоговороспроможний» та ганив владу на чолі з президентом за корупційні оборудки в оборонній галузі. Опонувати словам гостей не було кому: у першій частині програми не було нікого з команди Петра Порошенка. Побіжно підпіарюватися могли й соратники кандидата. Зокрема, Мустафа Найєм, який трохи похвалив об’єднання «Дій з нами», куди входить сам.

Ведучий Вадим Карп’як, коментуючи продемонстровану в студії пряму мову Анатолія Гриценка з ефіру «Свободи слова» за 5 вересня 2011 року, сказав, що посадовець тоді «передбачив війну», та попросив кандидата дати прогноз розвитку нинішньої політичної ситуації. «Дуже важливо перед загрозою стати сильними», — пафосно відповів Гриценко.

У другій частині програми до студії «Свободи слова» прийшли суддя Конституційного суду Ігор Головатий, голова ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін та народні депутати: лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов, представник «Батьківщини» Сергій Соболєв, «Народного фронту» Ігор Алексєєв та позафракційний Сергій Лещенко, який задекларував підтримку Гриценка. Всі по черзі виходили до центрального мікрофону.

Загалом, участь у випуску «Свободи слова» взяли 11 чоловіків та одна жінка.

На відміну від першої частини, у другій, коли мова пішла про скасування Конституційним судом статті про незаконне збагачення, у студії таки виникла дискусія.

Суддя КСУ Головатий, який не підтримав рішення колег, розповів, що стаття 368-2 не суперечила ні Конституції, ні здоровому глузду. Сергій Соболєв, який вийшов до мікрофона слідом, пов’язував рішення суду з тим, що «чиновники вищого ґатунку, які мали обвинувачення (у незаконному збагаченні. — Авт.), були наближені до Президента».

Найбільш «гарячою» виявилася промова очільника фракції БПП Артура Герасимова, якого ведучий запитав, чи не вдарить по міжнародній репутації України скасування згадуваної статті. Натомість почув коментарі стосовно корупційного скандалу в оборонній галузі: затерті мантри про «оновлення армії» та Петра Порошенка, який «діяв як сильний лідер, звільнивши Гладковського». Також «Порошенко не захищає своїх», а опозиційні сили «б’ють у відновлену армію». Згадав Герасимов і про 500 мільйонів гривень, які президент віддав на потреби армії. Не втримався лідер фракції БПП і від критики політичних опонентів, які, на його думку, розпродали армію, а нині є агентами впливу Росії. Доказів цим словам Герасимов впродовж ефіру так і не надав.

Гриценко, якого Герасимов вочевидь мав на увазі, відповісти на закиди не зміг, адже вже не був у студії. Чому автори «Свободи слова» не звели опонентів віч-на-віч, щоб ті могли особисто з’ясувати спірні питання, не зрозуміло.

Відвертий піар Порошенка та очорнення конкурентів з уст Герасимова ведучий проекту не зупиняв. Опонували соратнику президента народні депутати Лещенко та Соболєв. Перший нагадав, що за часів перебування Гриценка на посаді міністра оборони очолював РНБО якраз Порошенко, а другий переконував, що «саме Петро Порошенко зараз і розкрадає армію».

«Солдату на передовій начхати, звідки запчастини», — далі маніпулював Герасимов, заробивши від Віталія Шабуніна ремарку, що «один танк, відремонтований за ціною трьох», можна вважати розкраданням коштів.

Коли ж розмова таки повернулася до скасування статті про незаконне збагачення, то більшість гостей очікувано розкритикували це рішення, назвавши його «канікулами для корупціонерів».

Випуск «Свободи слова» запам’ятався новою для проекту комбінацією зі зміною гостей посередині програми. Проте «тепла ванна» для представників демократичних сил, яку автори «налили» в першій частині випуску, виглядала зайвою. А чимало діалогів могли би бути змістовнішими, якби опонентів не розводили в часі ефіру, а запрошували дискутувати віч-на-віч.

5 березня. «Пульс», «112 Україна»

На ефір завітали народні депутати: представники ОПЗЖ Юрій Мірошниченко та Юрій Павленко, БПП — Олександр Лівік, «Батьківщини» — Сергій Євтушок, політкоментатори Олександра Решмедилова і Руслан Балабан, кандидат у президенти Ілля Кива, журналіст Юрій Молчанов, очільник партії «Сила людей» Олександр Солонтай, політкоментатор Валерій Димов та ціла низка «ексів»: екс-народний депутат від «Свободи» Едуард Леонов, колишній голова Київської ОДА Олександр Горган, екс-заступник голови НАЗК Руслан Радецький, колишній міністр із питань ЖКГ Олександр Попов.

У студії сперечалися 13 чоловіків та одна жінка.

Ключовою темою ефіру стало можливе ухвалення закону про мову, недотримання якого в публічних сферах нестиме за собою істотні штрафи. Як і належить каналу Віктора Медведчука, основний посил, який намагалися нести ведучі (меншою мірою) та гості (активніше), — документ репресивний і порушує права громадян України.

Хоч на екран і вивели опитування групи «Рейтинг», згідно з яким 64 % респондентів підтримують статус української як єдиної державної, гості студії підкреслювали роз’єднавчу для суспільства роль законопроекту.

«Це законопроект, який має каральну природу», — нагнітав обстановку представник ОПЗЖ Юрій Мирошниченко. «Підспівували» йому політкоментаторка Олександра Решмедилова та журналіст Юрій Молчанов. Останній, судячи зі сторінки у Фейсбуку, є прихильником проросійського вектору розвитку України, тож репліки про «утиски російськомовних» із його вуст звучали органічно.

Потроху оливи у вогонь маніпуляцій підливали й ведучі. Наприклад, Володимир Полуєв поцікавився в гостей, чи ухвалення законопроекту «не підштовхне мешканців окупованих територій дивитися російські ЗМІ?» (а зараз у так званих ДНР та ЛНР їх не дивляться?).

Другою темою автори «Пульсу» обрали здорожчання газу цього року. Хід цієї дискусії можна було передбачити не менш легко, ніж розвиток обговорення мовного законопроекту. Симпатики влади на кшталт екс-очільника Київської ОДА Олександра Горгана переконували глядачів, що дешевий газ вигідний олігархам. Представники опозиції (Євтушок із «Батьківщини» та Павленко з ОПЗЖ) наголошували на «зубожінні» та неможливості чинної влади ефективно керувати державою. Як і під час обговорення першої теми, не обійшлося без перекрикувань.

Активний того вечора Горган, завсідник ток-шоу на «112» і NewsOne, очікувано пригадав газові угоди прем'єрки Тимошенко, підписані 2009 року. На що отримав не менш прогнозовану відповідь від соратника Тимошенко Євтушка про «платіжки тоді і зараз».

Народний депутат від БПП Олександр Лівік, у свою чергу, завів традиційну владну мантру про те, що псевдозубожілі українці активно скуповують побутову техніку. Зокрема, мобільні телефони вартістю понад 5 тисяч гривень. На що отримав ремарку від свободівця Леонова: «Люди тратять на єрунду, не маючи змоги відкладати гроші». До жодних конструктивних висновків у програмі не дійшли.

6 березня. «Український формат», NewsOne

Участь у «Передмові» взяв журналіст Дмитро Гордон. Обговорювали погрози в його бік від екс-народної депутатки Ірини Фаріон та заступника голови Кропивницької облради, свободівця Ігоря Степури за неповагу до Степана Бандери.

У сольній промові, яка цього разу тривала 76 хвилин і яку час від часу переривав ведучий Василь Голованов, Гордон розповідав, що «лидеры “Свободы” — агенты РФ», а також переконував, що «Украину надо сшивать». Не втратив нагоди гість й поагітувати за екс-очільника СБУ Ігоря Смешка та закликати глядачів не агітувати за Петра Порошенка. При цьому отримавши зауваження від ведучого. Гордон уже не раз робив це, зокрема, в ток-шоу «Народ проти».

Також він скористався нагодою анонсувати «сенсаційне інтерв’ю» з Михеїлом Саакашвілі, яке має опублікувати найближчим часом, і вихвалявся тим, що «интервью с Дудем набрало 8,9 миллионов просмотров». Не уточнивши, що кожен випуск проекту «вДудь» набирає приблизно стільки ж.

У першій дискусійній частині «Українського формату» у студію прийшли політтехнолог Дмитро Раїмов, кандидат у президенти Ілля Кива, колишній міністр із питань ЖКГ Олександр Попов, політкоментатори Сергій Поярков, Олеся Яхно, Петро Кузик, екс-радник Президента України Валерій Івасюк, а до відкритого мікрофона час від часу підходив головред «РБК-Україна» Сергій Щербина.

У першій частині автори «Українського формату» запропонували гостям обговорити питання декомунізації та відзначення радянських свят. Найбільшим адептом тези «залишити як є» був Ілля Кива. Кандидат пригадав, що його дід був героєм СРСР, і переконував, що на таких «подвигах воспитаем не одно поколение». Чи то для маніпулювання, чи то через власну необізнаність у питанні Кива навіть сказав, що «весь мир празднует победу над фашизмом». Хоча насправді в різних країнах ситуація виглядає по-різному.

«Стыдно, что мы ставим под сомнение великую победу», — в унісон соціалісту говорив екс-міністр Олександр Попов. «Не забирайте у людей чувство победы», — додавав політтехнолог Дмитро Раїмов. Він також маніпулював цифрами, наводячи статистику, за якою Інститут національної пам’яті цього року має отримати 105 мільйонів гривень, «а дети с ДЦП — 19». Вочевидь витрати на «дітей із ДЦП» слід розглядати в контексті бюджету на охорону здоров’я.

У другій частині «Українського формату» в ефірі залишились Ілля Кива, Сергій Поярков, Петро Кузик та Валерій Івасюк. До них приєдналися екс-заступник міністра юстиції Грузії Григорій Вашадзе, журналіст Юрій Молчанов, політтехнолог Вадим Карасьов, а до відкритого мікрофона долучався медійник Юрій Луканов.

Загалом участь у програмі взяли 12 чоловіків та одна жінка.

Говорили цього разу про зовнішнє управління Україною, взявши за інформаційний привід закиди в бік очільника САП Назара Холодницького з боку посла США в Україні Марі Йованович.

Пулу традиційних критиків влади на кшталт Киви чи Молчанова опонував «єврооптиміст» (не плутати з однойменним політичним рухом. — Авт.) Григорій Вашадзе, який співпрацює з Порошенком. Вашадзе в кожній репліці нахвалював хід реформ та поступ України в бік Заходу і сказав, що «внешнее управление придумали люди, которые не хотят реформ».

Лагідно піарити чинного президента намагався й ведучий лояльного до Порошенка Прямого каналу Сергій Поярков. «Я не дякую владі, але мені подобаються і безвіз, і Томос», — казав він.

«Ни одна из реформ не сделала граждан счастливыми», — натомість звертався до глядачів Кива.

Показовим став діалог між політкоментаторами Кузиком та Кивою, який продемонстрував «обізнаність» кандидата від СПУ в соціальних стандартах держави.

– Ви виступаєте за підвищення соцстандартів. А скільки зараз коштує буханка хліба і куб газу? — запитав Кузик.

Буханка хлеба — от десяти, — відповів Кива, так і не пригадавши, якою нині є вартість 1 м3 природного газу та звинувативши опонента в маніпуляції. Та загалом суцільною маніпуляцією була сама програма, де гострі, дражливі теми, вигідні «Опозиційній платформі — За життя», обговорювали найбільші крикуни — завсідники телеканалів Медведчука, спроможні легко заглушити будь-якого випадкового опонента з провладного табору.

7 березня. «Право на владу», «1+1»

Участь у програмі брали кандидати у президенти Олег Ляшко, Анатолій Гриценко, Юлія Тимошенко, Сергій Тарута, Роман Безсмертний, Віктор Бондар, дипломат Богдан Яременко, який нині очолює київський осередок «Укропу», медіаюристка Тетяна Котюжинська та офіцерка морської піхоти Олена Білозерська. Скайпом до розмови долучався командувач ООС Сергій Наєв.

Загалом до дискусії цього разу доєдналися 7 чоловіків і 3 жінок.

Говорили про те, як досягти миру на Донбасі. Розпочали з історії про «ополченочку» Світлану Дрюк, яка днями перейшла на бік України. Гостей запитали, амністувати таких, як вона, чи ні.

Першою до мікрофона вийшла лейтенантка Олена Білозерська, яка переконувала, що пробачати військових злочинців не варто. Але таких, як Світлана Дрюк, якщо вони не вчиняли злочинів проти людяності, можна піддати амністії.

«Амністія — тільки тим, хто не вбивав», — гнув свою лінію Олег Ляшко, відповідаючи на репліки Сергія Тарути про необхідність миру.

Далі до мікрофона вийшов кандидат у президенти Анатолій Гриценко — частий гість ефірів програми. З його уст полилася традиційна критика в бік Петра Порошенка та його оточення.

«Країна не переможе, поки керують мародери», — говорив екс-міністр оборони, натякаючи на тему попереднього випуску програми — скандал з «Укроборонпромом».

Критикувала нинішню владу і Юлія Тимошенко. Цього разу — за нав’язування Мінських домовленостей та ігнорування інших міжнародних угод, на кшталт Будапештського меморандуму.

«Жінка-головнокомандувач не буде займатися мародерством», — не втратила нагоди пропіаритися лідерка «Батьківщини».

Олег Ляшко, вийшовши до мікрофона, нагадав, що його родичі, в тому числі брат, стали на бік сепаратистів. При цьому лідер РПЛ підкреслив, що «готовий вести прямі переговори з Путіним російською мовою».

Сергій Тарута пригадав, як «ми втримали Маріуполь», а також показав власний план досягнення миру на Донбасі.

– За які гроші будемо відбудовувати Донбас? За наші податки? — поцікавився співведучий проекту Сергій Іванов.

– За рахунок міжнародних донорів та власних коштів регіону, — відповів кандидат у президенти.

Наостанок Сергій Тарута підписав меморандум про чесні вибори, який раніше підписали інші гості програми.

У підсумку «Право на владу» залишилося збіговиськом, на якому опозиційні кандидати мають змогу посвітитися в ефірі перед виборцями та похвалити себе, «розраховуючись» за це з каналом критикою на адресу Петра Порошенка за цілковитої відсутності його прибічників, здатних сказати щось у відповідь.

8 березня, «Головна тема. Вибір», «Україна»

Гостями відносно нового продукту каналу «Україна» (в ефір вийшло тільки три випуски) цього разу були кандидати у президенти Юлія Тимошенко та Олександр Вілкул, а також екс-кандидат Євген Мураєв. Тобто 2 чоловіків та одна жінка.

Першою до студії прийшла Тимошенко. Опонували їй (бо питання переважно були з позиції незгоди), крім основної ведучої Олени Кот, інші ведучі телеканалу — Анна Панова та Олег Панюта.

Основною темою дискусії стало можливе зменшення цін на газ. Юлія Тимошенко, коментуючи питання, згадала і про обіцянки знизити тарифи вдвічі, і про неефективне, на її думку, регулювання ціни на природній газ.

До честі ведучої та гостей, ті не давали спікерці розтікатися в самовихвалянні, перериваючи задовгі промови гострими питаннями. Щоправда, кожного разу позиція ведучих повторювала тези чинної влади про неможливість знизити вартість газу й тарифи, платити вищі пенсії тощо. Логічно було б запросити до студії представників влади, аби вони могли опонувати, щоб це не мусили робити журналісти «України». Схоже, сама Тимошенко послідовно відмовляється від дебатів із представниками команди Порошенка, нижчими за рангом за главу держави.

– Очільник «Нафтогазу» говорить, що собівартість українського газу — 250 доларів за тисячу кубометрів. Додайте сюди ще вартість транспортування та інші витрати, — ретранслювала вислови Андрія Коболєва Анна Панова.

– У цю вартість, зокрема, заклали і високу зарплатню Кобєлєва (таку версію прізвища посадовця Юлія Тимошенко вимовляла кілька разів. — Авт.), — відповідала лідерка «Батьківщини». Згадала вона й корупційний скандал в оборонці, й неефективне управління державою загалом. Пообіцяла, що збільшить соціальні виплати та зменшить податковий тиск.

Динаміки програмі надало виведення на екран опитування від компанії «Социс» про те, які проблеми країни респонденти вважають найважливішими. 61,2 % назвали війну, 53,7 % — низькі зарплати та пенсії, 52,7 % — високі тарифи.

Цікавим ходом авторів «Головної теми» стало запитання спікерці від екс-прем’єра Арсенія Яценюка. Причому в довідці, що передувала прямій мові політика, його представили як прем’єра, очильника Кабміну, якому «вдалося стабілізувати ситуацію», «українці продовжували вчасно отримувати виплати» та за часів якого «в Україні розпочалися безпрецедентні реформи». Це цілком у дусі піару Яценюка, який можна бачити у щоденних новинах і тижневику «України».

Запитання ж Яценюка стосувалося ключових аспектів відродження економіки та повернення заробітчан за президентства Тимошенко. Відповідаючи, спікерка попросила ведучих подарувати екс-прем’єру примірник «Нового курсу».

Паузу між появою у студії гостей випуску автори заповнили сюжетом про міста-привиди, квартири в яких можна купити за кілька тисяч гривень. Після матеріалу до студії прийшли кандидат на посаду президента Олександр Вілкул та Євген Мураєв, який напередодні знявся на користь Вілкула з виборів. Політики зосередилися на критиці влади, хоча їх, як і попередню гостю, неодноразово зупиняли ведучі. Попри це Мураєв агітував за Вілкула та за об’єднану політсилу, з якою обидва підуть на парламентські вибори. Вілкул, у свою чергу, наголосив, що вони «объединили реальную оппозицию» та дякував за підтримку відеоблогеру Анатолію Шарію.

Також Вілкул маніпулятивно переконував, що вже в перший день його президентства на Донбасі «перестанут гибнуть люди». А Мураєв, своєю чергою, завів улюблену тему про мовний закон і квоти в медіа як порушення прав і засоби тиску на російськомовних громадян України.

Наприкінці програми автори продемонстрували сюжет про шахрайство під час неофіційного працевлаштування, а також про шанси отримати роботу для молодого фахівця на прикладі одного експерименту.

Загалом ток-шоу «України», на відміну від частини конкурентів, стисле й динамічне, а його ведучі намагаються скеровувати героїв у бік обговорення заявленої теми. Щоправда, герої їх легко ігнорують, а добір кандидатів, які приходять у студію, вочевидь тенденційний — це ті самі герої піар-дайджестів, яких «Україна» просуває у щоденних новинах.

8 березня, «Протистояння», NewsOne

Гостями «адреналін-шоу» цього разу стали політкоментатори Володимир Цибулько, Руслан Бортник, Михайло Чаплига, Ігор Рейтерович і Валерій Димов, екс-керманич Київської ОДА Олександр Горган, колишній народний депутат Василь Горбаль, народні депутати: від ОПЗЖ — Юрій Павленко, позафракційний, кандидат у президенти Юрій Тимошенко, телеведучий Андрій Пальчевський, громадські діячки Ніна Потарська та Маргарита Коротких. Загалом 10 чоловіків та 2 жінки.

У першій частині ток-шоу говорили про затримання людей, які начебто пропонували 5 млн грн за зняття з перегонів Юрію Тимошенко. Також порушили тему продажу голосів на виборах.

У другій частині мова пішла про те, чи скасовувати вихідний 8 березня.

У заключній частині гості «Протистояння» сперечалися, чи пускати на територію України російських артистів, внесених до «чорного списку» Міністерства культури.

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY