detector.media
Зоя Красовська
01.03.2019 17:05
Бути президентом-кандидатом вигідно. Моніторинг теленовин 18–24 лютого 2019 року
Бути президентом-кандидатом вигідно. Моніторинг теленовин 18–24 лютого 2019 року
Порошенко тримається на позиції найпопулярнішого кандидата, просто виконуючи свої посадові обов’язки. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5-го каналу.

Кількість матеріалів із ознаками замовності в новинах за тиждень досягла тризначного числа. Щодня одразу на кількох каналах піарили Юлію Тимошенко й Петра Порошенка. Майже щодня — Олександра Вілкула й Анатолія Гриценка.

Політики не спромоглися повністю відмовитися від використання для піару пам’яті вбитих на Майдані. У новинах можна було побачити, як ушанували пам’ять загиблих Юлія Тимошенко та Ольга Богомолець. Остання скаржилася, що люди стояли за справедливість, а її більше не стало. Андрій Садовий утримався від критики і просто пообіцяв працювати, аби ці жертви не виявилися даремними. А Петро Порошенко опинився в найвигіднішій ситуації. Він цього дня проводив зустрічі з Дональдом Туском, тому вшанування загиблих було складовою офіційної програми й автоматично потрапило в репортажі.

На цей тиждень припадають роковини найтрагічніших подій Майдану. Проект Бориса Сачалка «Я пам’ятаю» на СТБ — серія інтерв’ю учасників і свідків Революції гідності.

На «1+1» до того підійшли з іншого боку. Згадали, що результатами майдану стали перетворення в уряді, зокрема запровадження системи ProZorro. Спецпроект Мирослава Ганущака «Кому гроші» розібрав кілька різних історій, коли підприємці розширюють свій збут завдяки участі в державних тендерах, коли посадовці маніпулюють тендерами тощо.

18 лютого, понеділок

З акцій до роковин розстрілів на Майдані «Інтер» показав коментар Ольги Богомолець. Вона заявила, що люди виходили, «щоби змінити політичні еліти, щоби не було олігархів і злиднів, а чи щось змінилося? Ні, справедливості не стало більше», «потрібно далі боротися, що ми і продовжуємо робити». Кандидатку у президенти протитрували координаторкою медичної служби Майдану.

Про поїздку Петра Порошенка на Івано-Франківщину розповіли на 5-му каналі, ICTV, «Інтері», СТБ та «Україні». Нічого нового в цих новинах не було: президент хвалився економічним зростанням, кількістю релігійних громад, що перейшли в підпорядкування автокефальної Православної церкви України, й закликав молитися за її незалежність: «Зняли московське ярмо, побудували духовний фундамент» (CТБ).

«Інтер» знову маніпулював соціологією на користь Юрія Бойка. Спершу показали сюжет, як він у Харкові обіцяв вирішити проблеми переселенців. А потім виділили його найвищий рейтинг серед кандидатів на Одещині. Канал «Україна», навпаки, його шанси зводить до нуля, але каже про нібито суттєві шанси Олега Ляшка вийти у другий тур. Такі версії озвучили без жодного посилання на дослідження й лише з коментарем Костя Бондаренка, якого титрують політологом, хоча доречніше назвати піарником. Про маніпуляції соціологічними рейтингами більше читайте тут.

У студії Олег Ляшко говорив про субсидії та справедливі, на його думку, механізми формування тарифів на комуналку; закликав видобувати більше вугілля й газу (хоча цей показник в Україні й так зростає). Вдруге Ляшко з’явився в піар-дайджесті, де вимагав, щоб людям, які доглядають за своїми рідними з інвалідністю, це зараховувалося у трудовий стаж.

«Інтер» та «Україна» стали на сторожі репутації Валентина Наливайченка. Вони повідомили про справу, порушену через те, що політик начебто літав до Москви на чартері Медведчука у 2015 році. Вочевидь, ідеться про справу за підозрою співробітників спецслужб у сприянні незаконному перетину кордону Медведчуком.

ICTV та СТБ в сюжетах із Мюнхенської конференції включили виступ Віктора Пінчука, наголосивши на тому, що саме він організував український ланч. У цих сюжетах виділили присутність Юлії Тимошенко, яка закликала об’єднатися всередині країни та з її зовнішніми друзями для перезавантаження ситуації в державі, та Анатолія Гриценка, якийзакликав «підставити плече» Україні. На ICTV компанію доповнив Сергій Тарута, який представив свій план «три основи». Зміст плану так і не розкрили глядачам.

На ICTV та СТБ показали, як Олександр Вілкул відвідав Херсонщину, де закликав припинити «блокаду» окупованих територій, стверджував, що «влада відштовхує два мільйони кримчан», «и главное – вернуть сердца и умы крымчан».

Про обшуки в журналіста видання «Новое время» Івана Верстюка сказали лише на «1+1».

Канал «Україна» продовжує щодня піарити свого власника. У випуску — традиційний сюжет про діяльність благодійного фонду Ахметова та соціальний ефект від роботи його компанії ДТЕК.

19 лютого, вівторок

Петро Порошенко в парламенті підписав зміни до Конституції щодо затвердження курсу на НАТО і ЄС, а також зустрівся з керівником Ради Європи Дональдом Туском. Тому новини кожного з каналів були переважно позитивними щодо Порошенка. Жодної шпильки на його адресу не відпустив навіть «1+1», який чи не єдиний дозволяє собі критикувати Порошенка (як із приводом, так і без).

Критику на Порошенка цього дня роздавала його опонентка Юлія Тимошенко. Вона заявила в поліцію про факти, які вважає підкупом виборців в інтересах Порошенка. Незбалансовані новини лише з версією Тимошенко вийшли на ICTV та «Інтері». «1+1» показали версію Тимошенко й відповідь штабу Порошенка. У штабі Гриценка на ICTV та СТБ закликали інших кандидатів вести чесну агітацію і протидіяти брудним технологіям разом. У дайджесті на каналі «Україна» та СТБ він закликав боротися з корупцією.

Другим із політиків, які згадували про Небесну сотню, став Андрій Садовий. На ICTV з презентації майбутнього меморіалу у Львові дали лише його коментар, де він обіцяв зробити все можливе, щоби пам’ять про Небесну сотню стала фундаментом «України, якою ми будемо гордитися». Його титрували як кандидата у президенти й лише потім — як міського голову Львова.

Вілкула підтримали працівники гірничо-металургійної галузі. Про це йшлося на каналах ICTV, СТБ та «Україна», власниками яких є олігархи, що мають свій металургійний бізнес. На підтримку Вілкула виступав директора ахметовського заводу «Запоріжсталь» Ростислав Шурма. У відповідь Вілкул запевнив у підтримці галузі: «Я производственник и не дам уничтожить промышленность». В ефірі каналу «Україна» він навіть виставив норми, скільки сталі має купувати держава (хоча зараз не купує, бо продукція просто не потрібна), і скаржився на важку долю вітчизняної металургії.

На «Інтері» соратниця Юрія Бойка з «Опозиційної платформи — За життя», народна депутатка Наталія Королевська назвала монетизацію субсидій передвиборчою маніпуляцією з роздачі грошей виборцям. Матеріал містить лише її точку зору. У цьому ж випуску показали, як пенсіонери скаржилися Ляшкові на тарифи за комуналку. А на каналі «Україна» Ляшко закликав повернути державне фінансування закладам професійної освіти, опіка над якими з децентралізацією перейшла на місцевий рівень.

Також у випуску каналу «Україна» — сюжет, спрямований проти екс-власників «Приватбанку». Приводом стало те, що господарський суд Дніпра передав державі колишні офіси «Приватбанку» через збитки, завдані державі виведенням коштів.

На «Інтері» вийшов матеріал в інтересах УПЦ МП: «Кажуть, із 360 святинь Волині під юрисдикцію ПЦУ незаконно забрали 20 храмів». Перехід до ПЦУ називають рейдерством храмів; у матеріалі немає ані позиції правоохоронців, ані іншої сторони.

20 лютого, середа

Порошенко виступав на Генасамблеї ООН. На 5-му, «Інтері» та «1+1» давали не тільки виступ Порошенка, а й тези інших дипломатів, зокрема й російської делегації: «Наприклад, також звучала цитата, що там де Порошенко, там пахне порохом» (5 канал).

Продовження конфлікту Тимошенко й Порошенка щодо підготовки фальсифікацій не показали «Україна», 5 канал, «UA: Перший», СТБ і «112» — тобто більшість. ICTV, «1+1», «Інтер» давали паралельно коментарі представників Тимошенко й Порошенка.

Найбрудніший випуск — на «Інтері»: ознаки замовності мають 11 із 21 матеріалу (серед інших — матеріали на невинні теми на зразок вручення «Оскара»).

У цьому випуску Юрій Бойко у Дніпрі обіцяв підтримку промисловості, зниження тарифів на газ і мир, а на завершення поставив свічку в церкві Московського патріархату. Потім повідомили про перше місце Бойка за електоральними симпатіями. Щоправда, лише в Харківській області. Далі Наталія Королевська і Нестор Шуфрич з «Опозиційної платформи — За життя» говорили в Харкові про соцстандарти і критикували владу за неналежний, за їхніми оцінками, рівень соціального забезпечення людей. Також у випуску Ольга Богомолець відзвітувала про свою участь у жіночій конференції в Туреччині, студенти Медичної академії в Одесі пікетували посольство США із критикою Уляни Супрун. У цьому репортажі показали лише критику й не дали можливості звинуваченій стороні на неї відповісти. Сергій Рудик вивчав проблеми медзакладів Черкащини, Сергій Каплін у Шостці на Сумщині відвідав завод «Зірка» й обурювався, що виробництво простоює. Олег Ляшко в Маріуполі перевірив, як працює новий томограф у лікарні. Ці матеріали використовують формальні приводи, щоби показати політиків у позитивному ключі.

Також «Інтер» просував інтереси бізнесу брата екс-міністра часів Януковича Миколи Рудьковського, Сергія Рудьковського. У сюжеті Оксани Григор’євої йдеться про ідею побудувати швидкісну вантажну залізничну лінію. Подається все це як дуже вигідний інвестиційний проект. А висновки про це робить Рудьковський та його бізнес-партнер.

На каналі «Україна» дайджест розпочався з Юлії Тимошенко, яка вшанувала пам’ять Небесної сотні. Далі про Ляшка в Маріуполі та його обіцянки відбудувати промисловість. Сергій Тарута пообіцяв економічне зростання та досягнення миру, а Валентин Наливайченко зустрівся з медиками Ужгорода «попри тиск влади»: «Зустріч Валентина Наливайченка з персоналом Ужгородської лікарні намагалися зірвати. Приїзд кандидата планували заздалегідь, але сьогодні керівництво закладу зустріч скасувало, нібито через тиск із боку влади», — розповідає автор за кадром. Виклик Наливайченка про «аферу у “Приватбанку”» підтримали Гриценко, Каплін і Купрій. У матеріал, як і в кожному сюжеті проти екс-власників банку Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, наголосили на тому, що через махінації державі довелося влити суттєве дофінансування з бюджету: «Це, для порівняння, понад 60 мільйонів пенсій або майже 20 мільйонів зарплат українських працівників».

21 лютого, четвер

Заява СБУ про виявлення виборчої «піраміди» в інтересах Тимошенко. У відомстві з цього приводу провели окремий брифінг для журналістів. Більшість каналів просто передали зміст сказаного, не намагаючись розібратися, про кого і що саме йдеться.

«1+1» додзвонилися до одного з фігурантів списку куплених агітаторів, який оприлюднили в СБУ. Він запевнив, що працює на волонтерських засадах, але в сюжеті чомусь немає спроби з’ясувати, яку політичну силу він підтримує.

«UA: Перший» з’ясував, що на сайті СБУ в копіях документів фігурує ім’я народного депутата від «Батьківщини» Руслана Богдана. Сам Богдан у коментарі назвав це брудними технологіями. Згодом «Українська правда» з посиланням на свої джерела повідомила, що ймовірним організатором піраміди може бути народний депутат Валерій Дубіль. 5 канал почав зі звіту СБУ, а потім повідомив, що в рамках цього провадження обшук провели у квартирі активіста «Батьківщини».

Порошенко під час візиту до Філадельфії отримав відзнаку «Міжнародний державний діяч». Про це в «паркетному» форматі радо розповіли на ICTV, «Україні», «Інтері» та СТБ. Арсеній Яценюк у парламенті закликав тиснути на Кремль. ICTV процитував його слова: «Після веселих президентських виборів будем плакати». Заклик лідера «Народного фронту» посилити боротьбу на дипломатичному рівні процитували в новинах каналу «Україна».

Кілька каналів показали форум «Влада та бізнес — суспільний договір» із трьома президентами: Кравчуком, Кучмою та Ющенком. На ICTV сюжет завершується закликами Кучми ставити економіку на перше місце державних пріоритетів. Після цього показали Тимошенко, яка пообіцяла, що нова влада забезпечить умови інноваційного розвитку України й це дасть нові робочі місця. Також кандидатка отримала в подарунок булаву, надруковану на 3D-принтері. Про це йшлося на ICTV, «Інтері» та «Україні».

Також у випусках піарили й інших кандидатів: Тарута обіцяв соціальну підтримку на ICTV, Гриценко підписав меморандум із Асоціацією роботодавців (ICTV, СТБ), Вілкул у Відні розповів про шляхи досягнення миру в Україні європарламентарям та обіцяв мешканцям Донбасу виплати й розблокування транспортного сполучення (ICTV, «Україна», СТБ), Ляшко на Дніпропетровщині розповідав, як вивести село з кризи («Україна»). Юрій Бойко обіцяв відродити автомобілебудування («Інтер»). Також в інтересах Бойка показали коментар керівника компанії SeeTarget Олексія Боровського, який ствердив, що з вирішенням проблеми війни чітко асоціюється кандидат від «юго-востока» Юрій Бойко. І компанія, й експерт фігурують у базі псевдосоціологів.

«Україна» в сюжеті про форум президентів виділила внесок SCM в економіку. А також, як і щодня, розповіла про благодійність свого власника Ріната Ахметова.

До «челенджу» проти екс-власників «Приватбанку» на «Україні»долучилися Андрій Садовий, Євгеній Мураєв і навіть Микола Габер. У матеріалі той самий бекґраунд: «Зрештою за багатомільярдні шахрайства екс-власників “Приватбанку” розплачуються всі українці-платники податків».

У студії Ігор Смешко розмірковував про обстановку на Донбасі, загрозу російського вторгнення й перспективи завершення війни.

Народний депутат від «Опоблоку» Вадим Новинський взяв участь в обговоренні церковної ситуації під час зустрічі представників УПЦ МП та грузинського патріарха у Тбілісі. Зміст зустрічі в матеріалі не є головним: найважливішим виявилося, що політик помолився за мир в Україні.

У сюжеті про Святогірську лавру на «Інтері» йдеться про те, що хоча спроб нападів ще не було, але настоятелі їх усе одно очікують. І жодного слова про те, що СБУ викриває проросійський слід організаторів цих нападів. Далі заява церкви Московського патріархату: «Якщо влада не почне протидіяти захопленню храмів УПЦ, за це питання візьметься світова спільнота». Заявили, що переходи до ПЦУ не є масовим, відбуваються під тиском місцевої влади і в рейдерський спосіб. Жодної іншої версії не показали.

Також на «Інтері» представники «Опозиційно платформи — За життя» Наталія Королевська й Нестор Шуфрич обіцяли вирішити соціальні проблеми мешканців Донбасу. А Сергій Рудик на Черкащині розповідав, як він посприяв, щоби освітня субвенція пішла на розвиток школи, а не на щось інше.

22 лютого, п’ятниця

Не аналізується випуск «Інтера», оскільки цього дня виходять підсумкові новини. Про що вони були, можна прочитати в моніторингу тижневиків.

На «1+1» вийшов сюжет про те, що в Сумах стався конфлікт між правоохоронцями. Поліцейські затримали людей, яких підозрюють в організації підкупу виборців. Але в результаті під слідством опинилися самі поліцейські, оскільки їм закидають перевищення повноважень. У сюжеті прозоро натякають, що «схема підкупу» працювала в партії Порошенка, адже саме під приймальнею місцевого депутата від БПП збиралися підозрілі групки людей.

Гендиректор StarLightMedia Олександр Богуцький та керівниця громадської мережі «Опора» Ольга Айвазовська заявили про старт телепроекту «Вільні чесні вибори». Про це повідомили на каналах медіагрупи: ICTV та СТБ.

Не допустити маніпуляцій на виборах обіцяє Юлія Тимошенко (ICTV), а також «вважає: збільшити доходи громадян мінімум втричі цілком реально» («Україна»).

Олександр Вілкул запевнив, що розробив мирний план, який дозволить зупинити війну (ICTV, «Україна»).

Анатолій Гриценко закликав політиків публічно дискутувати й показувати свої команди (ICTV) та зустрівся з роботодавцями, щоб обговорити, як повернути заробітчан додому («Україна»).

Олег Ляшко вручив рятувальникам ключі від квартир, придбаних бюджетним коштом («Україна»).

У піар-дайджесті на каналі «Україна» також розповіли про зустріч Петра Порошенка з президентами Литви і Польщі. А у студії каналу «Україна» був один із керівників штабу Порошенка Ігор Гринів, який розповідав, як багато хорошого на посаді президента зробив його шеф.

На «1+1» розповіли, що позов кандидатки й телеведучої Юлії Литвиненко до кандидата й шоумена Володимира Зеленського суд відхилив. Литвиненко побачила агітацію у програмі «Ліга сміху». І хоча матеріал передає за кадром її позицію, але не містить її живих коментарів.

Про обшуки НАБУ в керівників Полтавської обладміністрації сказали тільки на ICTV та «UA: Першому». І лише на «112» почали випуск із того, що до суду передали обвинувальний акт у справі міністра інфраструктури Володимира Омеляна: «Обвинувальний акт стосується збагачення та декларування недостовірної інформації».

23 лютого, субота

На ICTV, «Інтері» та «Україні» процитували Порошенка, який сказав, що у країни два вороги: Росія й бідність. Президент також закликав не тиснути на ІТ через ФОПів і обіцяв добиватися, щоби зростання економіки позначилося на кишені кожного українця.

Тимошенко сказала, що треба не допустити відтоку мізків, та підписала меморандум із роботодавцями (ICTV, «Інтер»). Те саме раніше говорив Анатолій Гриценко.

Вілкул обіцяв підтримати розвиток легкої промисловості (ICTV). «Інтер» показав учорашню новину про те, як Ляшко вручав ключі від квартир для рятувальників, придбані бюджетним коштом, і про те, як Каплін узяв участь у з’їзді європейських соціалістів.

На каналі «Україна» випустили сюжет за підсумками ток-шоу «Головна тема. Вибір». І хоча обіцяли обійтися без агітації, це не дуже вдалося. У сюжеті кандидатам опонував представник Мінсоцполітики, але все, що він казав, політики заперечували, а з’ясовувати, хто каже правду, журналісти не стали. Тож балансом це назвати не можна. Спершу Ляшко розказував про несправедливі тарифи. Далі Тимошенко прийшла із платіжками, заявила, що ретельно їх вивчила й дійшла висновку, що ціни на тепло за рік зросли вдвічі. Далі у студії Вілкул розказував, що за п'ять років тарифи на газ зросли вдесятеро, тому треба їх знизити. Також Вілкул заявив, що не вірить у монетизацію субсидій: «Итог — не будет ни льгот, ни денег». Здоровий аналіз ситуації підміняли політичними спекуляціями.

Потім у студії кандидат у президенти Валентин Наливайченко розмірковував про те, як зупиняти агресію Росії. Також він повідомив, що в різних регіонах зустрічав агітаторів за гроші, що законом заборонено. Але не сказав, на які політсили ці агітатори працювали.

У сюжеті «1+1» про забудову історичного центру Києва йдеться про ділянку, що за документами нібито належить співачці Оксані Білозір. Здавалося би, до чого тут Порошенко? «Всім можна по чотири, а президентській кумі — сім», — сказала ведуча в самій підводці. Виявляється, Білозір є кумою Порошенка (а також Ющенка). І те, що вона отримала цю ділянку у 2004 році, а Порошенко став президентом у 2014-му, не зупинило авторів матеріалу. До речі, в сюжеті є й коментар самої Білозір. Вона каже, що передала права на ділянку й не має ніякого стосунку до забудови.

На «Інтері» показали чергове «екстрене засідання соціального комітету» на Донеччині, де Наталія Королевська обіцяла соціальну підтримку мешканцям регіону.

24 лютого, неділя

Аналізується лише випуск «Інтера» замість підсумкових новин п’ятниці. У цьому випуску Юрій Бойко розповів про досягнення миру прямими переговорами, діалогом із суспільством, і «потім питання потрібно винести на референдум».

Верховний суд розглянув позов Тимошенко до Порошенка за трансляцію форуму «Відкритий діалог» і не знайшов порушень. Свою оцінку рішення дали як народний депутат Сергій Власенко з боку Тимошенко, так і представник Петра Порошенка. У матеріалі також повідомили з посиланням на Арсена Авакова, що в агітаційних «сітках» можуть бути задіяні державні кошти. Таке міністр внутрішніх справ справді казав. Але про те, що цього тижня СБУ викрила і схеми, які, ймовірно, були орієнтовані на забезпечення високого результату Тимошенко, тут вирішили не згадувати.

Підсумки

Жоден із каналів не ігнорував позитивних інфоприводів від Порошенка. Він виступав на Генасамблеї ООН, зустрічався з Туском і урочисто підписав зміни до Конституції, що закріплюють курс на НАТО і ЄС.

Порівняно з попередніми тижнями наростив свою присутність у піар-дайджестах Анатолій Гриценко. Але трійка лідерів за кількістю матеріалів, що мають ознаки замовності, лишається незмінною: Порошенко, Тимошенко і Вілкул.

У моніторингу аналізувалися новинні випуски «Подробиці» о 20:00 («Інтер»), «ТСН» о 19:30 («1+1»), «Новини Прайм» о 19:00 («112 Україна»), «Час новин» о 19:00 (5 канал), «Новини» о 21:00 («UA: Перший»), «Факти» о 18:45 (ICTV), «Сьогодні» о 19:00 («Україна»), «Вікна» о 22:00 (СТБ).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY