detector.media
Зоя Красовська
Скрін-шот канал Україна
09.02.2019 13:37
Ставки на всіх. Моніторинг теленовин 28 січня — 3 лютого 2019 року
Ставки на всіх. Моніторинг теленовин 28 січня — 3 лютого 2019 року
Тимошенко обігнала Порошенка за кількістю згадок у теленовинах. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5-го каналу.

На початку року Юлії Тимошенко майже не було в новинах. Можна було припустити, що її кампанія спрямована на інші телеформати та способи комунікації. Але протягом минулого тижня з приводом чи без про Тимошенко говорили щодня на каналі «Україна» й майже щодня — на «Інтері». Її в новинах згадували навіть частіше за Петра Порошенка, який оголосив, що балотуватиметься на пост президента, й дав кілька справді новинних приводів, просто виконуючи свої обов’язки: підписав закон про можливість купувати іноземне озброєння, нагородив військових, подав документи в ЦВК. Втім обійти Тимошенко не зміг.

Щоденна присутність Тимошенко на «Україні» виглядає цікаво, якщо звернути увагу, що минулого року «Україна» дуже активно доклалася до піару Порошенка, та й далі це робить. Найчастіше Юлія Володимирівна з’являється в дайджестах, які просто подають заяви кількох кандидатів. Нічого спільного з балансом думок це не має, адже кожен фрагмент подає тільки те, що вигідно конкретному кандидату.

На СТБ повернулися тижневі спецпроекти. Цього тижня Яна Бринзей розповідала про аргументи «за» і «проти» дискусійних питань легалізації зброї, марихуани, проституції, а також узаконення права на одностатеві шлюби. Крім аргументів прихильників кожної зі сторін аналізувала наукові дослідження, які можуть підкріпити чи спростувати ці аргументи. Тож тим, хто ще не визначився зі своїм ставленням або ж шукають підкріплення своїм переконанням, спецпроект «За / Проти» в цьому допоможе.

Минулого тижня ми стартували з моніторингами за новою методологією. Тепер в оглядах передусім ітиметься про все, що стосується виборів і кандидатів. Але й намагатимемося не оминати увагою найважливіше поза виборами.

28 січня, понеділок

Святослав Вакарчук заявив, що у президенти не балотуватиметься, але політикою займатиметься. Про це повідомили в новинах тільки «1+1», ICTV, СТБ, «112» та 5-й. Причому справді нейтрально це зробили лише на 5-му. Решті забракло навички відділяти інформацію від піару: не нагадали нічого про історію участі Вакарчука в політиці й не розповіли, як розвивалася інтрига з його участю у президентських виборах. Для повноти та балансу можна було поцікавитися оцінками заяви в політичних експертів. Але в новинах просто повідомили, що Вакарчук за все хороше і в джинсах, але у президенти не піде.

На ICTV говорили про те, як зможуть голосувати переселенці та військові. Це пояснювальний матеріал, який включає думки експертів і самих виборців із цих груп. Загалом корисний сюжет тематично підводить до наступного матеріалу, де кандидат Олександр Вілкул нарікає на перешкоджання виборчим правам переселенців.

На СТБ в огляді, що складається з незбалансованих заяв в інтересах політиків, першим фрагментом дали відмову Вакарчука, а далі — заяву Вілкула про порушення прав переселенців на голосування (таку ж давали й на каналі «Україна») та Анатолія Гриценка, який звинуватив ЦВК в порушенні його права на доступ до виборчих списків. Версію ЦВК щодо цього не дали.

На ICTV, «Україні» та «Інтері» розказали, як Тимошенко забрала посвідчення кандидатки й похвалилася своєю програмою:

«Новий економічний курс дасть можливість розвиватися фермерським господарствам, дасть можливість зробити повну модернізацію української промисловості і вступити Україні як повноправному учаснику в мейнстрім четвертої промислової революції» («Інтер»).

На каналі «Україна» ці заяви вийшли в піарному дайджесті, де крім Тимошенко був Олег Ляшко, який закликав кандидатів не давати порожніх обіцянок. Тим часом із цитат самого Ляшка за 2017 рік менше половини виявилися правдою за підрахунками VoxCheck. Вже цього року в межах проекту #ВибориБезБрехні журналісти спіймали Ляшка на поширенні неправди про українську енергетику. Але це не завадило редакції новин «України» запросити саме Ляшка до студії поговорити про тарифи на газ та енергонезалежність. Також на «Інтері» Олег Ляшко заявив, що треба знизити ціну на газ.

«1+1» та «Інтер» подали рейтинг від «Соціопрогнозу». На «Інтері» наголосили: «Рейтинг Юрія Бойка продовжує зростати. За засновника “Опозиційної платформи — За життя” готові віддати голоси майже 12 % респондентів». Його виділили з-поміж інших кандидатів та з коментарів аналітика «Соціопрогнозу» взяли лише той фрагмент, що стосувався саме Бойка: «“Опозцийну платформу — За життя” підтримують переважно мешканці сходу і півдня».

Лише на 5-му повідомили про напад на активіста громадської мережі «Опора», яка стежить за чесними виборами.

Двічі піарили Сергія Капліна на «Інтері»: він вимагав виплат пенсіонерам МВС і разом із представниками ОПЗЖ обіцяв одеситам захистити узбережжя від забудови.

Про заяву батька вбитої Катерини Гандзюк сказали на 5-му, «UA: Першому», «Інтері» й «1+1». Подавали нейтрально, акцентуючи, що звинувачення стосуються регіональних партійців «Батьківщини» та Блоку Петра Порошенка, не наголошуючи на персональній відповідальності лідерів партій. «UA: Перший» спробував отримати коментарі від голови Херсонської обладміністрації Андрія Гордєєва, чиє ім’я пролунало в заяві. Він пообіцяв відповісти згодом, а матеріал доповнили коментарем його колеги — голови облради Владислава Мангера.

Справу Мартиненка незбалансовано висвітлювали на «Україні» й «Інтері». На цих каналах уже систематично переконують, що справа є замовною. Детальніше про це в матеріалі.

Паркет Володимира Гройсмана про норвезькі інвестиції дали на ICTV та «Україні»: це незбалансована позиція прем’єра.

На ICTV та СТБ розповіли про меценатський проект фонду Віктора Пінчука, присвячений вшануванню жертв Голокосту. На «Україні» — про допомогу Донбасу від Ріната Ахметова та входження його компанії ДТЕК у десятку найкращих роботодавців за версією сайту для пошуку роботи. Щоправда, таке звання компанія отримала ще в грудні минулого року.

29 січня, вівторок

Одна з ключових новин: висування Петра Порошенка на другий термін. Майже однотипні сюжети вийшли на ICTV, «Україні», «Інтері» та «112»: здобутки п’яти років, безвіз, Томос, зближення з Євросоюзом, плани на вступ до ЄС до 2024 року та закріплення курсу на НАТО, підтримка міжнародних партнерів в особі Расмуссена і підтримка родини. Детальніше про акценти каналів зі з’їзду — в огляді Отара Довженка. Проблема цих сюжетів у тому, що вони не ставили критичних запитань, не апелювали до присутності неоднозначних гостей і говорили лише про те найкраще, що хотів показати про себе сам кандидат.

Репортаж «112» ключовою тезою з’їзду зробив питання миру з Росією: про це йдеться в анонсі та повторюється в самому сюжеті. На СТБ вийшов звичайний репортаж, хоча й без думки експертів. Єдиним натяком на критичність можна назвати коментар міського голови Дніпра, який скаржився на тиск Антимонопольного комітету.

На «1+1» ставили свої запитання, а не просто зняли з фасаду все, що лунало зі сцени. Наприклад, цікавилися, чому Порошенко йде не від партії, а самовисуванням. Але наприкінці вдалися до маніпуляцій. Дали рейтинги соцопитувань: «... Гарант входить до п’ятірки лідерів, і очолює антирейтинг недовіри…». Графікою на екрані в цей момент показали лише його антирейтинг. І на завершення — про банер «Хто замовив Гандзюк?» із відкритим для інтерпретацій завершенням: «Пікетувальники підозрюють: сліди замовників вбивства тягнуться до найвищих кабінетів країни». І одразу після цього Анатолій Гриценко повідомив, що був на допиті у справі за його заявою: «Гриценко обвинувачує СБУ і особисто президента в причетності до побиття голови представників його команди в Одесі невідомими наприкінці листопада».

Одночасно відбувався з’їзд «Опозиційного блоку — За життя», який показали в новинах лише каналів, пов’язаних із партійними лідерами — Юрієм Бойком (із групи впливу власника «Інтера» Дмитра Фірташа) та Віктором Медведчуком (чий соратник є власником «112 Україна»). На «Інтері» з мінімумом закадрового тексту дали нарізку виступів лідерів політсили: про зростання тарифів, «зубожіння» та обіцянки побудувати міцну країну. На «112» дали скандальну заяву Віктора Медведчука з вимогою автономії для зараз окупованої частини України.

Не минулося без піару на вшанування пам’яті Героїв Крут. «UA: Перший» зробив сюжет із критикою політиків, які до меморіалу Героям Крут прийшли під партійною символікою: в кадрі були прапори партії «Укроп», «Свободи» й Радикальної партії. Щоправда, передувало цьому повідомлення про марш представників «Нацкорпусу» в Києві. Але до них таких претензій не висували. Кореспондентка поставила критичні запитання Олегові Ляшку й зафіксувала організоване звезення людей перед приїздом Тимошенко. Невибагливими були на «Україні»: там просто показали, як політики шанують історію. Причому першою дали Юлію Тимошенко, хоча хронологічно вона прийшла останньою. Далі — Олега Ляшка та Валентина Наливайченка. А потім без жодних переходів дали заяву Вілкула, який нарікав на корупцію.

На «Інтері» серед усіх «шанувальників Героїв Крут» показали лише Тимошенко.

На ICTV пропіарили Дмитра Добродомова, який сказав, що до влади мають прийти молоді та амбітні. Також на ICTV використали схему попереднього дня. Після сюжету про технології підкупу на виборах дали окремим повідомленням заяву Олександра Вілкула: «Кандидат у президенти, лідер “Опозиційного блоку — Партії миру та розвитку” Олександр Вілкул застерігає насамперед провладні партії від будь-яких спроб фальсифікувати вибори».

Його однопартійця Бориса Колеснікова піарили на ICTV та «України», розповідаючи, як політик організував поїздку молодих талантів на професійну виставку кондитерів у Кельні. Мовляв, так Колесніков робить внесок у майбутнє української економіки.

Знову двічі з’являвся Сергій Каплін на «Інтері»: спершу заявляв, що уряд має підвищити зарплати соціальним працівникам, а далі — заборонити високі премії в «Нафтогазі». Це все однобоко, без доповнень і відповідей із боку структур, до яких він апелює.

Після матеріалу про з’їзд Порошенка на «Інтері» показали, як Юлія Світлична готова захищати чесні вибори на Харківщині. Голову Харківської обласної державної адміністрації традиційно показують у новинах «Інтера» та «України» в паркетному форматі, тим часом як інші голови областей не фігурують на цих каналах практично ніколи.

30 січня, середа

ЦВК зареєструвала кандидатами Володимира Зеленського, Інну Богословську та Ігоря Смешка. Про це повідомили на 5-му, «UA: Першому», СТБ і частково на «Україні».

На каналі «Україна» у традиційному сюжеті з циклу про перебіг виборчої кампанії говорили про доцільність великої трудової застави. Але наприкінці все вилилося в переконування, що Порошенко буде найкращим вибором для України.

«Усі гадають лише, коли документи подасть Петро Порошенко, який лише учора оголосив, що іде на другий термін. Політологи кажуть, інтрига йому лише на руку. Ті українці, хто ще не визначився, без поспіху та більш ретельно зважать на його здобутки.

Тарас Кузьо, політолог: Реформи, які в Україні потрібно, вони почалися, але треба їх скінчувати. Приватизація державної фабрики, заводи. А по-друге, приватизація землі. Все, що відбулося за ці останні п'ять років, потрібно їх продовжувати, а за п'ять років не можна все змінити. Як президент буде Порошенко, за ті п'ять років, наступні п'ять років, до 2024 року Україна стане повним членом у Європі». Такі ж тези команда Порошенка озвучувала на форумі, а Тарас Кузьо не раз висловлював симпатії до нинішнього президента, а отже навряд чи може вважатися неупередженим експертом.

У дайджесті каналу «Україна» піарили Тимошенко, Ляшка, Вілкула та Гриценка. Тимошенко побувала на базарі, вибирала сало, купила зятю вишиванку і критикувала ціни на газ; Ляшко показово вакцинувався від кору і скаржився на погану роботу МОЗ; Вілкул побував на підприємстві «Метінвесту» на Запоріжжі, заявив про шкоду іноземних інвестицій для економіки й закликав лишати в місцевому бюджеті екологічні збори забруднювачів довкілля; Гриценко приїхав у Дніпро «на запрошення ветеранів»: «У 2014-му, вважає політик, саме тут вберегли країну від подальшого розповсюдження агресії Росії». Цьому візиту політика присвятили сюжет на ICTV. Колишній міністр оборони розповідав, якою бачить реформу армії.

Крім «України» роздуми Вілкула на тему підтримки української металургії поширив СТБ. Тут варто пригадати, що найбільшим холдингом країни є «Метінвест» Ріната Ахметова.

На «1+1» почали просувати інтереси кандидата від партії «Відродження» Віктора Бондаря. Цю партію також відносять до орбіти впливу власника «1+1» олігарха Ігоря Коломойського. «Рішення ухвалили одностайно на з'їзді політсили в Києві. Підтримала партія і передвиборчу програму 44-річного політика. Серед її пунктів економічний патріотизм, інноваційні технології, підвищення зарплати. Обіцяють в “Відродженні” скасувати недоторканість Президента і нардепів, вдвічі скоротити чисельність Верховної Ради, зменшити податки і спростити дозвільну систему», — розповіла ведуча. Далі повідомили про реєстрацію Зеленського й дали коментар голови партії «Слуга народу», що не має інформаційної цінності: «Іван Баканов, голова партії “Слуга народу”: Ми дуже радіємо з цього приводу. Володимира Олександровича Зеленського зареєстровано на пост кандидата у Президенти на чергових виборах 2019 року. З чим Володимира Олександровича і вітаємо. Ура!».

Юрій Бойко на «Інтері» розповів, як досягне миру й реформує освіту. Також у випуску Каплін і Королевська вимагали підвищити пенсії, а Тимошенко — знизити ціни на газ.

На каналі «Україна», як і щодня, звітували про благодійність фонду Ріната Ахметова. А також розповідали, що його холдинг SCM входить до числа топ-десятки найсумлінніших платників податків. На СТБ представниця фонду Віктора Пінчука розповідала, який фурор зчинив організований її босом Український сніданок у Давосі. Віктор Пінчук — власник каналу СТБ.

31 січня, четвер

Порошенко підписав закон, що дозволяє закуповувати зброю за кордоном: ICTV, «Інтер» та СТБ поширили це із фрагментами заяви президента. Ці заяви не були необхідними для висвітлення теми. Очевидно, що президент може використовувати цілком значущі інформаційні приводи для нарощування свого політичного рейтингу. І тут перед каналами стоїть дилема: як втримати баланс між інформуванням і не стати інструментом у піар-кампанії кандидата. Виходить погано.

Спільне соцдослідження КМІС, Центру Разумкова та «Социс» показали на 5-му та «1+1». На цих же каналах дали короткі повідомлення про зафіксовані порушення у виборчій кампанії, які відстежує «Опора». На «1+1» серед усіх порушень наголошують на адмінресурсі, акцентують, що найбільше зауважень до Порошенка й зовсім не згадують, що використання адмінресурсу закидають також Ляшкові.

Уже звичний піар-дайджест на «Україні» зміксував заяви Тимошенко, Ляшка, Вілкула та анонс з’їзду «Народного фронту».

Вілкул на підприємствах Ахметова говорив про те, що екоподатки мають лишатися в місцевих бюджетах. Такі матеріали, крім каналу Ахметова «Україна», дали на пінчуківських ICTV та СТБ.

Підтримку молодих потенційних рестораторів декларував Борис Колесніков на «Україні». Його однопартієць Вадим Новинський отримував нагороду в Єрусалимі за допомогу церкві. Значущості для країни ця новина не має.

На «Україні» розповіли, що голова Харківської обладміністрації Юлія Світлична опинилася на першому місці в рейтингу голів ОДА. У цьому немає якоїсь значущої для всеукраїнської аудиторії інформації. У матеріалі відзначили відкритість чиновниці до медіа, й тут не посперечаєшся. За минулий рік її показували в новинах без реальної на це потреби більше, ніж топ-посадовців. Але робили це лише два канали.

На «1+1» Віктор Бондар заявив, що йде на вибори, бо має бачення відродження країни.

На «Інтері» Наталія Королевська виступала на заході Girls2Leader, демонструючи підтримку рівних прав для жінок. Сергій Каплін на «Інтері» хвалився, що допоміг Білоцерківській громаді опротестувати підвищення вартості проїзду в громадському транспорті, а Юлія Тимошенко зустрілася із громадою Лебедина й пообіцяла, що їхні доходи можна збільшити втричі.

Про відсторонення гендиректора Суспільного мовлення Зураба Аласанії йшлося стисло на «1+1»; пообіцяли, що він прокоментує згодом. Перший сюжет на Суспільному також про це. У матеріалі немає перехиляння на чийсь бік, є ключові позиції основних сторін конфлікту.

На «1+1» Одеська кіностудія хвалилася своєю співпрацею з норвезькою компанією. Ця інформація не є важливою для глядачів. Це радше іміджевий сюжет, адже в Одесі в нових власників (до акціонерів входить гендиректор «1+1 медіа» Олександр Ткаченко) є опоненти. А що більше хорошого про успіхи нових власників знатимуть глядачі, то більшою буде їхня підтримка. Можливо, поки ви готували вечерю під фоновий шум новин, десь у пам’яті відклалося, що на Одеській кіностудії робиться щось хороше.

На каналі «Україна» знову піарили благодійність Ріната Ахметова: діти називають його доброю людиною, а представники його ж іменного фонду звітують про допомогу найбіднішим.

1 лютого, п’ятниця

Не аналізується «Інтер» — цього дня виходять «Подробиці тижня», про них можна почитати в моніторингу тижневиків.

Цього дня зареєстрували кандидатами народного депутата Юрія Дерев’янка та Миколу Габера, який працює помічником народного депутата від «Народного фронту» Андрія Реки. Про Дерев’янка сказали на «UA: Першому» та «Україні» в дайджесті новин із ЦВК. Габера, який уже не раз був технічним кандидатом на виборах президента, проігнорували.

Так вийшло, що саме напередодні з’їзду «Народного фронту» на «Україні» та «1+1» повідомили, що Генпрокуратура оголосила підозру російському слідчому, який висунув звинувачення Яценюку в «чеченській справі». Раніше російські силовики офіційно висунули Яценюку звинувачення за нібито участь у воєнних діях у Чечні у 1994-1995 роках.

Напад на Вілкула подали лише з позиції політика ICTV, СТБ та «Україна», нейтрально й коротко — «1+1». На «Україні», наприклад, зазначили: «В “Опозиційному блоці” кажуть: правоохоронці, які були присутні на заході, жодним чином не втручалися. Політику та його колегам довелося самостійно чинити опір та захищати людей». Але жодних коментарів від самих правоохоронців або свідків тощо немає. Коментар політика переконує в тому, як багато людей мали непохитне бажання з ним зустрітися й навіть інцидент цьому не завадив: «Олександр Вілкул, кандидат на посаду президента України: Радикалы захватили здание. Аргумент у нас один — нас больше и мы вас не пустим. Там и правда какое-то огромное количество людей. Но я очень благодарен всем людям, которые пришли со мной на встеречу, что никто не разошелся, не смотря на такую минусовую погоду, и мы провели встречу на улице. И я ответил на все вопросы» (синхрон із матеріалу СТБ).

Продовжили розбиратися в ситуації в НСТУ лише «1+1» і власне суспільний мовник «UA: Перший». Сюжети на обох каналах містили позиції всіх ключових сторін. Але «1+1» перебрав з емоціями: «Ситуація, коли за два місяці до виборів звільнили голову Суспільного каналу, на голову не налазить — прокоментував у соцмережі міністр закордонних справ Павло Клімкін. Ряд вітчизняних та міжнародних медійних організацій та журналісти заявили, що це прояв цензури. Офіційні ж причини дострокового розірвання контракту будуть описані у протоколі засідання. Його обіцяють оприлюднити наступного тижня», — йдеться за кадром.

На «UA: Першому» про це був перший сюжет випуску — нейтральний. Основа повідомлення: Наглядова рада може переглянути своє рішення щодо відсторонення Зураба Аласанії за пропозицією її члена Євгена Глібовицького, а ЄС хоче зрозуміти, що ж відбувається.

На ICTV повідомили, що Гриценко представив свою програму у Вінниці, а Тимошенко відвідала форум підприємців у Полтаві. На «Україні» Ляшко у студії скаржився на стан медицини, в піар-дайджесті вже згадані Тимошенко, знову Ляшко й Валентин Наливайченко: «Екскурсія бездоріжжям від Валентина Наливайченка. На шляху до Сум політик натрапив на вщент розбиту дорогу». Таким досвідом можуть похвалитися багато українців, але вони щодня не стають через це героями новин.

2 лютого, субота

Із технічних причин не аналізується випуску 5-го каналу.

Важливою подією став з’їзд партії «Народний фронт». Її лідер Арсеній Яценюк до останнього тримав інтригу, чи буде він висуватися на президентських виборах. Із його заяв зрозуміло, що партія робить ставку на парламентські вибори та боротьбу за посади в уряді. Менш очевидним є, що таке рішення, по суті, є підтримкою Петра Порошенка. Про це опосередковано свідчать заяви про курс на ЄС і НАТО, першочерговість безпекових питань і посилення дипломатичних позицій, присутність на обох з’їздах (висування Порошенка та партії «Народний фронт») прем’єра Гройсмана, спікера Парубія та керівника РНБО Олександра Турчинова.

Сюжет на ICTV починається з тези: «Не тарифи і зарплати, а національна безпека і вступ до НАТО та ЄС — задача президента». Авторка сюжету підводить до виступу Андрія Парубія: каже, він переконаний «за п'ять років команда “Народного фронту” кардинально змінила країну. Її представники не бігали за рейтингами, адже інтереси держави партія ставила вище за власні».

На каналі «Україна» — ключовий меседж, що Яценюк лишається у великій політиці. У стендапі Віра Свердлик починає з того, що «Народний фронт» — партія-переможниця минулих парламентських виборів. За кадром ідеться, що Яценюк очолив країну в найкритичніший час і фактично її врятував. Підтримують ці тези політологи Кирило Сазонов і Тарас Березовець. Із заяви Яценюка виділили: «Ми це робили разом особисто з Петром Порошенком і Блоком Петра Порошенка». А попри факти, які засвідчують падіння рейтингів, авторка сюжету наголошує: «“Народний фронт” міг би переконати проголосувати за себе чимало українців, переконують політологи». Також із заяв Яценюка акцентували на зверненні до Порошенка «звільнити Україну від кума Путіна». Йдеться про Віктора Медведчука.

На «1+1» сюжет Олександра Романюка також акцентував на досягненнях команди «Народного фронту» в уряді. Зумисне сказано, що «Народний фронт» на президентських виборах нікого не підтримуватиме. Досить очевидні натяки на підтримку Порошенка, які можна було чути на з’їзді, автор сюжету проігнорував. І також наголосив на проханні звільнити «кума Путіна».

На «Україні» гостею студії була Юлія Тимошенко і розповідала, що треба знизити ціни на газ. У піар-дайджесті на «Україні»: Тимошенко закликала підтримати малий і середній бізнеси, Ляшко — звернутися до ядерних держав, щоби «припинити гонку озброєнь», а Вілкул вимагав «зупинити радикалів». Ідеться про групи людей, які можуть протидіяти його агітації, як це відбулося напередодні. Такі ж заяви Вілкула дали на ICTV, а заклики Ляшка до «миру в усьому світі» також транслювали на «Інтері».

3 лютого, неділя

Аналізується лише випуск на «Інтері» замість підсумкових новин п’ятниці. Лише два матеріали можна назвати такими, що мають ознаки замовності, й обидва стосуються Петра Порошенка. Перший матеріал про те, як президент подав документи в ЦВК і ще раз повторив свої програмні цілі: «Сьогодні ми вже розуміємо, що за ці п'ять років країна пройшла шалені випробування. Дуже важливо, щоб ті жертви, ті зусилля, які докладав український народ, щоб їх не змарнували, щоб ми не зупинилися на пів дороги, і щоб наші дії були рішучими у напрямку реформування країни щодо відповідальностей критеріям, які необхідні для членства в Європейському Союзі, в НАТО. Це принципова наша ключова позиція». Також дали його синхрон із Софійського собору після інтронізації митрополита Епіфанія. Інших коментарів не було.

Підсумки

Вперше лідером за кількістю згадок не є Петро Порошенко. Трохи обігнала його Юлія Тимошенко. Переважна частина нейтральних згадок — це присутність політиків у результатах соціологічних досліджень або ж нагадування про вже зареєстрованих кандидатів. Частина позитивних чи негативних матеріалів не мають ознак замовності, а просто свідчать про порушення балансу чи не відокремлені від фактів авторські оцінки в доволі змістовних темах.

За тиждень вийшло 93 матеріали, що мають явні ознаками замовності чи паркетних новин. Найбільше таких на каналі «Україна», «Інтері» та ICTV.

У моніторингу аналізувалися такі випуски новин: «Подробности» («Інтер», випуски о 20:00), «ТСН» («1+1», випуски о 19:30), «Новости» («112 Україна», випуски о 19:00), «Час новин» (5 канал, випуски о 19:00), «Новини» («UA: Перший», випуски о 21:00), «Факти» (ICTV, випуски о 18:45), «Сегодня» («Україна», випуски о 19:00), «Вікна» (СТБ, випуски о 22:00).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації Детектор медіа та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Моніторинг здійснено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY