detector.media
Зоя Красовська
29.12.2018 13:45
Бійка дідів морозів, Бойко-Миколай та архівний Ахметов. Моніторинг теленовин 17‒23 грудня 2018 року
Бійка дідів морозів, Бойко-Миколай та архівний Ахметов. Моніторинг теленовин 17‒23 грудня 2018 року
Що ближче до свят, то менше сенсу в новинах і більше піару політиків. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 Україна» та 5-го каналу.

Останній пленарний тиждень парламенту запам’ятався не так політичними сварками, як святковим піаром. На каналі «Україна» щодня звітують про допомогу нужденним від Ріната Ахметова, але самого олігарха в кадрі побачиш нечасто. Та цього разу глядачам нагадали, як виглядає головний благодійник країни. Щоправда, використали архівні кадри.

На каналах «Україна» та «Інтері» знову поширювали взаємовиключні рейтинги потенційних кандидатів у Президенти і тримали напругу в інформаційному протистоянні між уламками «Опозиційного блоку». На «Інтері» піарили Бойка й розповідали, як він приходив до дітей із подарунками. А на «Україні» почали виборчу кампанію Олександра Вілкула. Він відвідував різні промислові підприємства, обіцяючи їм свою підтримку та допомогу.

Найбільш далекоглядною виявилася Юлія Тимошенко. На кількох каналах вийшли матеріали, схожі на типову політичну рекламу, де лідерка «Батьківщини» закликала єднатися й долучатися до акцій «Ланцюг єдності». Це буде в День Соборності, 22 січня.

17 грудня, понеділок

У новинах багато говорили про наслідки негоди в Україні. Однією з гарячих новин було затримання підозрюваного у вбивстві Віталія Олешка, але це подали тільки «Україна», 5 канал, «1+1» та «UA: Перший».

Митрополит Епіфаній із Петром Порошенком побували у Дніпрі. Це висвітлювали на 5-му, ICTV та «Україні». На «Україні» та 5-му дали один і той самий фрагмент промови Порошенка. Тільки на «Україні» він додає пафосу Президентові: «Це подія всього православного світу. І весь православний світ радіє, дає нам можливість будувати країну, захищати країну, будувати церкву. Об'єднана церква — це об'єднана країна. А об'єднана країна, вона дуже сильна. І ми нікому не дозволимо розколоти країну». Це вже майже гасла з білбордів.

На 5-му подали це стриманіше, скоротивши цей коментар, а начитка ведучого суто інформативна, без прикрас. «Це не завершення процесу, а це лише початок процесу. Просто розумійте, що це подія не України, не лише України, це подія не лише Вселенського патріархату, це подія всього православного світу», — так тут дали синхрон Президента.

Про скандал в Інституті серця напередодні виборів директора установи розповіли лише на «1+1». Активістка націоналістичної організації С14 потрапила на тренінг для медперсоналу, де обговорювали, як провокувати активістів. Зняті матеріали пізніше з’явилися в медіа.

 

Випуск на «112» сформували переважно кримінальні новини. Перший матеріал — ДТП на Київщині, в результаті якої загинула людина. Якихось виняткових обставин аварії не було, надважливих змін у русі це не спричинило. Втім, випуск починається зі включення з місця події, де журналістка розповідає, що встановити обставини не вдалося, але вони намагаються це зробити. Потім такого ж жанру сюжет про побутовий кримінал: п’яний чоловік облив бензином і підпалив жінку та її сина. Журналісти намагаються отримати коментарі потерпілих, але марно. «Она его пиляла за то, шо он типа водку пьет. Ну, трезвому ты можешь говорить, но на пьяну… они его начали буцкать, и он, соответственно, сделал такой…», — виправдовує герой сюжету свого товариша.

Сумнівні

Поповнення в команді Анатолія Гриценка привітали новиною на ICTV: до «Громадянської позиції» приєднався Микола Томенко.

«Законотворці подовжать мораторій на продаж земель сільгосппризначення. А Радикальна партія вимагає ще одного табу — на підвищення тарифів на газ», — сказали на каналі «Україна». Ляшко говорить про це чи не щоразу, коли з’являється в ефірі.

У студії каналу «Україна» був Олександр Вілкул. Говорив про плани роботи парламенту на останній пленарний тиждень року. Двома днями раніше «Опозиційний блок» вирішив висунути його кандидатом у Президенти.

Також на каналі «Україна» розповідали, як Рінат Ахметов допомагає вижити мешканцям прифронтових територій на Донбасі.

На «1+1» та «Інтері»  розповіли, як міністр внутрішніх справ Арсен Аваков урочисто вручив ключі від нових автомобілів працівникам служби з питань надзвичайних ситуацій.

На «Інтері» показали Юрія Бойка на Буковині. Там він доповідав про плани роботи парламенту: «Є тільки декілька проектів, за які наша “Опозиційна платформа — За життя” підтримує. Це, перш за все, продовження мораторію на продаж землі — це потрібно для людей. Підтримуємо закон про заборону вирубки лісів у Карпатах — для того, щоб зупинити цей хижацький процес, ми цей закон підтримуємо». Сюжет починається заставкою з підписом: «Захистити інтереси українців». Ще трохи — й у новинах «Інтера» почнуть просто крутити передвиборчі ролики Бойка.

Далі Бойко знову ’явився на «Інтері» з заявою, що «політики не мають втручатися у справи церкви».

Сергій Каплін у цьому ж випуску вимагав підвищити пенсії. Його ситуативна напарниця Наталія Королевська, яка належить до пробойківського крила «Опоблоку», на камери роздавала дітям подарунки до Миколая. Голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична, ще одна улюблениця «Інтера», коментувала нове обладнання для лікарень.

Знову на «Інтері» розповідали, що хтось намагається захопити підприємство «Каховка протеїн агро» на Херсонщині, а суди, мовляв, цю справу гальмують. «Інтер» час від часу висвітлює цю тему й завжди робить це однобоко. Кінці цієї справи ведуть до бізнес-інтересів Дмитра Фірташа, який є співвласником «Інтера».

Також на «Інтері» критикували Євгена Мураєва. «Інформаційна атака. Нардеп Євгеній Мураєв звинуватив колишніх соратників чи не в усіх політичних гріхах. Що криється за цими заявами, розбирались наші кореспонденти», — повідомила ведуча. І далі: «Спроба звести рахунки з колишніми однопартійцями і врятувати власний політичний рейтинг, що дорівнює нулю. Так блогери та політологи відреагували на скандальну заяву нардепа Євгена Мураєва». Матеріал однобокий, містить не відокремлені від фактів судження ведучої, озвучені як власні оцінки, а також недостовірні посилання. Про те, що в «Опоблоку» відбувся конфлікт, тут майже не йдеться, але Мураєву закидають, що «зміна політичної риторики свідчить про роботу Мураєва на владу».

Забагато «подарунків» від Порошенка було на «Інтері»: «Петро Порошенко зауважив, що завдяки децентралізації у регіонів з'явилася можливість розвиватися… Не зміг не згадати Президент і суботню подію, коли відбувся об'єднавчий собор. Порошенко вкотре наголосив: автокефалія — одна з найважливіших умов існування незалежної держави».

На СТБ піарили шоу «Вінтерра», яка є комерційною виставою, а сюжет у теленовинах із захопленими коментарями громадян підвищує до неї інтерес.

На «Україні» незбалансовано розповіли, як суд зобов’язав блогера спростувати інформацію про те, що Яценюк нібито живе в розкішному маєтку. Не вказано, яка саме інформація є недостовірною. Немає коментарів та оцінок рішення від самого блогера, але ведуча стверджує, що він «збрехав». У таких рішеннях підставою для спростування може бути брак документальних підтверджень точності інформації або ж нюанси формулювань.

18 грудня, вівторок

Про переобрання директором Інституту серця Бориса Тодурова йшлося на кількох каналах. На ICTV, «1+1» та «Інтері» замовчали критику від Міністерства охорони здоров’я на адресу Тодурова, а дії активістів, що зчинили скандал напередодні, відверто засуджували, не давши їм слова. На 5-му та СТБ дали версію як самого Тодурова, так і наголосили на незгоді з його кандидатурою в МОЗі. А «UA: Перший» видав зразковий щодо балансу думок матеріал: тут врахували позиції Бориса Тодурова, Уляни Супрун, активістів С14 та опонента міністерства, народного депутата з профільного комітету Олега Мусія.

На «Україні» та СТБ з’явилася учорашня новина про бійку «дідів морозів» в Одесі. Крім того, що це сумнівний привід для новини, новинарі ще й знехтували оперативністю. На «1+1» вирішили розвинути цю тему й були майже на правильному шляху. Матеріал розпочали з того, що після бійки поліція вирішила перевірити законність роботи аніматорів.

Про те, що ООН ухвалила резолюцію в безпекових інтересах України, повідомили лише ICTV, 5-ий, «Україна», «Інтер» та «1+1».

Сумнівні

Святослав Вакарчук раптом дає глобальні політичні прогнози на ICTV та СТБ. Кілька коментарів від музиканта увійшли до сюжетів про дискусію, організовану виданнями «Новое время» та The Economist. «На переконання Святослава Вакарчука, країна має обрати зовсім нові обличчя, здатні зламати систему. Та про свою участь у президентських перегонах Вакарчук говорить завуальовано», — йдеться в сюжеті Олега Корнієнка на ICTV.

На СТБ ж Вакарчуку присвятили ледь не половину сюжету. Намагалися розібратися, чи йтиме він у політику, але питання залишилося відкритим.

На «Україні» дали коментар Арсенія Яценюка, який похвалив резолюцію Генеральної асамблеї ООН щодо вимог до Росії припинити окупацію в Криму та агресію в Азовському та Чорному морях. Новинної цінності це схвалення не має, бо важливий сам факт ухвалення резолюції. Також вийшов сюжет із Верховної Ради, в якому з малоцінними коментарями фігурували інші улюбленці каналу: Олег Ляшко, Максим Бурбак та Олександр Вілкул. Наприклад, ось як кореспондент Єгор Логвінов підводить до виступу Олександра Вілкула: «Олександр Вілкул кілька тижнів їздив країною. Каже, змін на краще в житті українців майже не побачив. Люди змушені виживати, отримуючи мізерні зарплати та пенсії».

На «Україні» паркет Гройсмана: «Економічне зростання, верховенство права, боротьба із корупцією та питання безпеки. Такі пріоритети уряду на 2019-й озвучив прем'єр Володимир Гройсман». Дуже ймовірно, що такими ж були пріоритети минулого й наступного років. Тому це не є новиною. Те саме, але більш розтягнуто, показали на «Інтері»: лише хороші обіцянки без думок експертів чи реально неупереджених оцінок результатів роботи уряду.

Також на каналі «Україна» переконували, що компанія Ріната Ахметова ДТЕК не є монополістом. Приводом стало перенесення рішення в цій справі. Тож висновку по суті ще немає, але ведуча без посилання на джерела переконувала, що ДТЕК виробляє лише чверть електроенергії, а монополістом насправді є «Енергоатом». Наступний матеріал — звіт про благодійність Ахметова.

Також на «Україні» показували, як Петро Порошенко запалював ялинку в Тернополі. А на «Інтері» поширили його обіцянки гарантувати підтримку дітей військових та бажав усім миру.

На «1+1» розповіли, що президент Українського союзу промисловців та підприємців Анатолій Кінах та лідер Аграрної партії Віталій Скоцик «закликали і бізнес, і владу, і політиків до єднання».

На «Інтері» говорили про продовження мораторію на продаж сільгоспземель. У матеріалі є лише думка опозиції, яка виступила за продовження мораторію.

На «Інтері» також просували Бойка як єдиного легітимного кандидата від опозиції та звинувачували колишніх колег по «Опозиційному блоку» в рейдерському захопленні партії. І знову скаржилися на Мураєва. Він заявив, що Бойко працює на Росію, за що його розкритикувати прибічники Бойка: «На заяву Мураєва жваво відреагували блогери та інтернет-коритстувачі. У мережі “Фейсбук” висловлювали думку про те, що рейтинг політика вже й так дорівнював нулю, а нинішній вчинок і підігравання владі — кінець його кар'єри як опозиціонера і політика взагалі». Це все подали упереджено й незбалансовано.

19 грудня, середа

Сумнівні

У різних містах відкрили ялинки, де засвітилися Марина Порошенко, Віталій Кличко та інші. На «Інтері» Миколайчиком був Юрій Бойко, а на «1+1» Миколай приходив у «Буковель».

«Мільйон гривень на завершення будівництва храму Успіня Божої матері дав у Києві сьогодні народний депутат Вадим Новинський», — розповіли на ICTV. І це банальний піар політика на благодійності, до того ж із політичним підтекстом, адже Новинський підтримує московську церкву в Україні та критикує створення автокефальної.

На каналі «Україна» Порошенко розповів студентам, що планує «з Божою поміччю» отримати Томос для української автокефальної церкви. Це лише анонс, що не містить важливої інформації. Паркетний матеріал про те, що Президент зустрівся з талановитою молоддю, був на «Інтері».

Також на «Україні» спочатку дали заяву Олега Ляшка з вимогою знизити ціни та підвищити пенсії, а потім дали політику сім хвилин у студії говорити про зниження цін на газ, мораторій на продаж землі й тому подібне.

Юлія Світлична на каналі «Україна» та «Інтері» розповідала, як Харківська обласна державна адміністрація багато працює над покращенням економіки області. Чиновниця фігурує в новинах цих двох каналів кілька разів протягом кожного тижня, тим часом як голів інших ОДА тут не показують практично ніколи.

Також у новинах каналу «Україна» можна було повернутися назад у часі: «За ініціативою уряду Арсенія Яценюка, за сприянням міністерства юстиції, та за підтримки посольства США і Канади з 2015 року відкрили 550 безплатних центів правової допомоги в містах та містечках України і за цей час до працівників звернулися півтора мільйона українців». І хоча Яценюк уже два роки як не прем’єр, він продовжує коментувати досягнення уряду.

На «Україні» розповідали про благодійний проект Ріната Ахметова для дітей. А ще поширили заяви Олександра Вілкула, який відвідав медичний завод на Київщині та обіцяв його працівникам підтримку та допомогу.

Леонід Кравчук передав Порошенкові звернення зі скаргами ветеранів футболу на нібито корупцію у Федерації Футболу України. Не зрозуміло, чому тема футболу раптом зацікавила першого Президента. Ситуація в ФФУ вже не раз ставала предметом журналістських розслідувань. Але матеріали, що вийшли на ICTV, «1+1» та «Інтері», є незбалансованими, неповними та не були спробою розібратися в ситуації — лише ретранслювали скарги, передані через Кравчука.

Сумнівний матеріал на «1+1» — історія про те, як на курорт «Буковель» приходив Миколай. Курорт, як і канал, належить Ігореві Коломойському.

На «Інтері» тричі давали матеріали в інтересах «Опозиційної платформи — За життя»: скарги на рейдерське захоплення «Опоблоку», заяву про те, що ветеранам мають збільшити пільги, і звіт про те, як Юрій Бойко відвідав вихованців Чернівецького інтернату та привіз їм подарунки. Також на «Інтері» Сергій Каплін вимагав звільнення в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, а Вадим Рабинович критикував уряд за співпрацю з МВФ. Ці матеріали маніпулятивні.

20 грудня, четвер

Верховна Рада продовжила мораторій на продаж сільгоспземель, а також зобов’язала православну церкву Московського патріархату вказати приналежність до Росії у своїй назві. На ICTV подавали позиції як прихильників, так і опонентів цього рішення, навіть згадали про те, що через це питання зав’язалася бійка, але в подробиці конфлікту не заглиблювалися. Так само збалансованими, але з детальнішим описом штурханини вийшли сюжети на 5-му та «112». На «1+1» бійка стала центральною відправною точкою для сюжету, хоча її передумови, а саме голосування в парламенті, висвітлили збалансовано. На каналі «Україна» дали слово лише опозиціонерам: Вілкул обурювався, що парламент нібито не опікується економічними питаннями, а Ляшко — що політики далекі від народу. На «Інтері» що в питаннях землі, що в церковній темі переважали оцінки опозиції — проти перейменування московської церкви та за мораторій на землю.

На СТБ в одному сюжеті висвітлили думки як прихильників, так і опонентів і мораторію на землю, й перейменування московської церкви.

На «UA: Першому» крім сварок між політиками звернули увагу на те, що під парламентом молитовно протестують проти перейменування віряни Московського патріархату.

Сумнівні

Паркетні новини з Петром Порошенком про посилення лінії оборони вийшли на «Україні» та «Інтері». Президент підбивав підсумки воєнного стану. Вибрати з його промов справді цінну інформацію змогли журналісти 5-го та «1+1», а на «Інтері» та «Україні» зосередилися на патетиці та загальновідомих речах, що не потребують повторення.

Сергій Тарута у студії каналу «Україна» розповів про підсумки роботи парламенту. Очевидних приводів, щоби виділити його з-поміж інших народних депутатів, не було. Тарута є одним із завсідників каналу вже не перший рік. Також на «Україні» знов звинуватили Юрія Бойка у зраді «Опозиційного блоку».

Нічим не збалансовану заяву Юлії Тимошенко про доцільність продовження мораторію на продаж сільгоспземель поширили на «1+1».

Сюжет про новорічний тур «95-го кварталу» вийшов на «1+1». Він був пересипаний політичними жартами від Володимира Зеленського та присмачений інтригою щодо його політичних планів. «На благодійний концерт кварталівці запросили медиків, вчителів, ветеранів. Зала переповнена», — повідомила журналістка Мар’я Уманська. У процитованих жартах ішлося про голосування за Зеленського.

Сумнівні політичні рейтинги озвучили на каналі «Україна». Знову Кость Бондаренко розповів про падіння рейтингів Бойка та зростання популярності Вілкула після розколу «Опозиційного блоку»: «Ось результати опитування Інституту маркетингу та консалтингу. У лідерах Юлія Тимошенко, Петро Порошенко та Олег Ляшко. Рейтинг Юрія Бойка з моменту переходу в іншу політсилу впав і нині трохи більше 5 %. А от Олександр Вілкул свої позиції значно поліпшив. Якщо тенденція збережеться, то до виборів, каже політолог Кость Бондаренко, Вілкул істотно випередить колишнього соратника».

І знову рейтинг, оприлюднений на «Інтері», навпаки, завищує шанси Бойка: «Якби вибори Президента України відбувалися зараз — найбільшу підтримку українців отримали б Юлія Тимошенко, Юрій Бойко та Петро Порошенко. За даними соцдослідження, проведеного на початку грудня Інститутом аналізу та прогнозування, за лідера “Батьківщини” готові голосувати 24,5 % опитаних. Засновника “Опозиційної платформи — за життя”, Юрія Бойка підтримують 13,1 % респондентів. Аналогічний результат у чинного Президента Петра Порошенка».

Про те, як фонд Леоніда Кучми підтримує молоді таланти на Sikorsky Challenge, говорили на ICTV та СТБ — каналах Кучминого зятя Віктора Пінчука.

21 грудня, п’ятниця

На аналізується цього дня випуск на «Інтері», оскільки виходять «Подробиці тижня». Прочитати про них можна в моніторингу тижневиків.

Про те, що у Дрогобицькій в’язниці помер засуджений російський бойовик Валерій Іванов, повідомили на «Україні» та «1+1». «Іванов був одним із 22 ув'язнених росіян, які писали до Путіна звернення з проханням про обмін, але Росія відмовилася від нього — і від живого, і від мертвого», — наголосили в сюжеті «1+1». Свого часу зв’язатися з Івановим намагалася Олена Лунькова з СТБ у своєму спецпроекті «Іхтамнєти». Але з чотирьох героїв лише родичі Іванова не захотіли спілкуватися з журналісткою й отримати новини від нього.

На «UA: Першому» говорили про справу викраденого росіянами українського юнака Павла Гриба та суттєве погіршення його здоров’я в ув’язненні.

Сумнівні

Про відкриття ковзанки в Маріуполі за підтримки (чи то просто участі) співголови «Опозиційного блоку» Бориса Колесникова розповіли ICTV та канал «Україна».

На ICTV поширили заяву Анатолія Гриценка: «Голова партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко закликає українську владу не позичати у міжнародного валютного фонду, а подолати корупцію і працювати настільки ефективно, щоб не брати більше кредитів, особливо на не вигідних умовах». Цей канал залишається єдиним, де Гриценко фігурує регулярно.

Також на ICTV та СТБ розповіли про підтримку фондом Леоніда Кучми «Україна» молодих талантів на Sikorsky Challange. «Постійно підтримує й опікується юними математичними талантами», — охарактеризувала фонд тестя власника каналів Оксана Михайлова на ICTV.

На каналі «Україна» вийшло інтерв’ю з Валентином Наливайченком у студії. Він говорив про українську дипломатію у зв’язку з російською агресією. «Ви закликаєте Захід незалишати Україну без підтримки, зокрема, звернулися до британців по допомогу у звільненні українців», — підігравала йому ведуча. «Я не просто вірю, а дію», — запевнив Наливайченко. Слова «не просто вірю, а дію» він повторив кілька разів протягом ефіру.

Також на «Україні» одразу два політики обіцяли захищати український бізнес. Олег Ляшко відвідав завод «Турбоатом». Виглядає це як типове передвиборче турне: Ляшко зустрівся з керівництвом та адміністрацією, обіцяв сприяти тому, щоб українського виробника підтримали, й похвалився ініціативами своєї політсили в парламенті. Олександр Вілкул був на металургійному заводі в Одесі й казав, що уряд мусить активніше захищати українських виробників та домовлятися про нові ринки збуту. «И Украина станет сильной, и экономика станет сильной, когда мы будем защищать свои интересы», — зацитували Вілкула.

Паркет із Порошенком вийшов на каналі «Україна»: «200 одиниць військової техніки, танки, броньовані машини, артилерійські установки, зенітно-ракетні комплекси, два літаки та десятки безпілотників надійшли сьогодні й до Збройних сил України. І оновлену техніку, і таку, яка щойно зійшла з конвеєрів “Укроборонпрому” верховний головнокомандувач передав особисто командирам підрозділів». Із цієї ж заяви зробили новину на 5-му, але зосередилися не на особистій присутності Порошенка, а на його повідомленні про обстановку на фронті та стягування сил російської армії ближче до кордону.

Щоденний сюжет про благодійність від Ахметова вийшов на каналі «Україна». Тут навіть з’явився сам Ахметов, щоправда лише в архівних кадрах 15-річної давнини.

22 грудня, субота

Нещасний випадок на святковому ярмарку у Львові: через вибух газового балона постраждали п’ятеро людей. Про це говорили в усіх новинах, на «1+1» провели пряме включення. На каналі «Україна» крім сюжету про ситуацію протягом ефіру додали інформацію про причини вибуху. В усіх випусках це дали першим або другим матеріалом, збирали коментарі від рятувальників, медиків та свідків інциденту.

Сумнівні

Тимошенко закликала українців стати в ланцюг єдності до Дня Соборності. Хоча такі акції є традиційними й відбуваються без нагадування політиків, ще й такого завчасного, заяву Тимошенко передали на ICTV та «Інтері».

Два сюжети поспіль на «Інтері» піарили благодійність церкви Московського патріархату: спершу сюжет Андрія Кравця про подарунки дітям віл Одеського митрополита Агафангела, далі — сюжет Юлії Жешко про те, як допомагає дітям митрополит Павло, чий маєток нещодавно фігурував у зведеннях СБУ.

Гройсман на каналі «Україна» та «Інтері» відзвітував про виділені урядом півтора мільйони гектарів землі у власність територіальних громад. Це подається, як велике досягнення прем’єра, й жодних коментарів від громад чи експертів у повідомленнях немає.

На «Україні» Ляшко знов заявив про потребу підтримати вітчизняного виробника: «Лідер радикальної партії у Запоріжжі сьогодні відвідав завод “Моторсіч”. Каже: якби держзамовлення отримало це підприємство, могло б забезпечити себе безперебійною роботою на 10 років».

На «Україні» та «Інтері» вийшли паркетні новини про Арсена Авакова, який вручав нагороди нагород учасникам змагань «Ігри нескорених».

На «Інтері» вийшов матеріал про те, як Петро Порошенко вручає техніку. Такий самий матеріал виходив на каналі «Україна» напередодні.

23 грудня, неділя

Оглядаються лише новини на «Інтері» замість п’ятниці. Розпочали репортажем із передової. У другому матеріалі — фінансовий звіт мера Києва Віталія Кличка. Він розповідав про бюджет столиці і згадав лише про хороше. Збалансувати сюжет могли би коментарі експертів, які би безсторонньо оцінили показники кошторису, але їх не взяли.

Далі новини світу: як готуються до Різдва в охопленій протестами Франції, опановують нові технології в армії Ізраїлю, змінюють законодавство в ЄС. Потім репортаж із ялинкових ярмарків вже в Україні.

Далі митрополит Павло зачитав заяву предстоятеля православної церкви Московськоо патріархату, який назвав розкольниками тих священиків, які взяли участь в об’єднавчому соборі. Транслюється лише позиція російської церкви.

Підсумки

Підрахунок сумнівних матеріалів включає матеріали з ознаками замовності та паркетні новини, що піарять чиновників і політиків без зрозумілої суспільної значущості їхніх заяв. Загалом сумнівних матеріалів протягом тижня було 81: 60 матеріалів із ознаками замовності та 21 паркетна новина. Таких було 33 матеріали на «Інтері», 30 новин на «Україні», дев’ять на ICTV, сім на «1+1», дві на СТБ. Жодної на 5-му, «112» та «UA: Першому».

Загалом в інтересах «Опозиційної платформи — За життя» — 12 повідомлень на «Інтері». Із них Юрія Бойка піарили в шести матеріалах на «Інтері».

Олександра Вілкула з «Опоблоку» піарили у п’яти матеріалах на каналі «Україна», Бориса Колесникова — у трьох матеріалах (два на «Україні», один на ICTV). Один матеріал на ICTV — про Вадима Новинського.

Дев’ять паркетних новин було про Петра Порошенка: п’ять на «Інтері» та чотири на каналі «Україна».

Олега Ляшка просували у восьми матеріалах: сім на «Україні» та один на «Інтері».

В інтересах Ріната Ахметова вийшло сім повідомлень на каналі «Україна».

П’ять паркетних новин із Арсеном Аваковим: по дві на «1+1» та «Інтері», одна на «Україні».

Чотири матеріали містили піар-заяви Юлії Тимошенко: дві на «Інтері», по одні на ICTV та «1+1».

Три матеріали просували позицію церкви Московського патріархату на «Інтері».

Три паркетні матеріали з Володимиром Гройсманом: два на «Україні» та один на «Інтері».

Двічі піарили Анатолія Гриценка на ICTV.

В одному матеріалі фігурували Сергій Рудик та підприємство Фірташа «Каховка протеїн агро» на «Інтері», Сергій Тарута та Валентин Наливайченко на «Україні», Володимир Зеленський та «Буковель» на «1+1» та Святослав Вакарчук на ICTV.

Матеріалів із упередженою критикою всього два: один на «Інтері» проти Євгена Мураєва один на каналі «Україна» проти Юрія Бойка.

Підрахунок згадок про політиків включає кандидатів, які вже заявили про свій намір брати участь у президентських виборах або фігурують у рейтингах. Він має на меті показати присутність таких політиків у новинах загалом: зі зрозумілим інформаційним приводом (переважно нейтральні новини) та без нього (переважно позитивні чи негативні згадки). Цей підрахунок також має виявити, чи блокують канали присутність окремих політиків в ефірі.

Найчастіше в новинах згадували Петра Порошенка: 33 матеріали, з яких 22 нейтральних та 11 позитивних за тональністю. Згадували президента на кожному каналі. Серед позитивних дев’ять матеріалів не мали вагомого інформприводу (майже порівну на «Інтері» та «Україні»).

Олег Ляшко: дев’ять згадок, із яких одна нейтральна на «Інтері» та вісім позитивних на «Інтері» та «Україні».

Юлія Тимошенко: дев’ять згадок, із яких три нейтральні (по одній на ICTV, «Інтері» та «Україні»).

Олександр Вілкул: п’ять позитивних піарних згадок на «Україні».

Юрій Бойко: шість позитивних піарних згадок на «Інтері».

Анатолій Гриценко: п’ять позитивних піарних згадок на ICTV.

Сергій Каплін: чотири позитивні піарні згадки на «Інтері».

Сергій Тарута: один позитивна згадка на «Україні».

Взагалі не згадували Андрія Садового, Дмитра Добродомова, Ольгу Богомолець, які вже заяви про свої президентські амбіції.

У моніторингу аналізувалися такі випуски новин: «Подробности» («Інтер», випуски о 20:00), «ТСН» («1+1», випуски о 19:30), «Новости» («112 Україна», випуски о 19:00), «Час новин» (5 канал, випуски о 19:00), «Новини» («UA: Перший», випуски о 21:00), «Факти» (ICTV, випуски о 18:45), «Сегодня» («Україна», випуски о 19:00), «Вікна» (СТБ, випуски о 22:00).

Моніторинг здійснює громадська організація «Детектор медіа» за підтримки уряду Королівства Данії. Висновки й погляди, висловлені в моніторинговому звіті, можуть не збігатися з позицією уряду Королівства Данії. Моніторинг здійснено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY