detector.media
Олександр Крумін
13.12.2018 16:18
Тарифний суїцид. Огляд політичних ток-шоу 3-9 грудня 2018 року
Тарифний суїцид. Огляд політичних ток-шоу 3-9 грудня 2018 року
«Право на владу» пройшло без політиків, Ганапольський ще відвертіше піарив Порошенка, а на NewsOne знайшли заміну геноциду.

Більшість ток-шоу тижня вийшли в ефір у форматі «для своїх». На «1+1» зібрали лише журналістів, Прямий дав змогу безперебійно піаритися представникам чинної влади, а на ICTV створили «теплу і лампову» атмосферу для Петра Порошенка. Тоді як на опозиційних «112» та NewsOne більшість гостей традиційно ганили владну верхівку.

3 грудня. «Свобода слова», ICTV

У програмі говорили про запровадження воєнного стану і агресію Росії проти України.

До студії прийшли: Президент України Петро Порошенко (виступав біля центрального мікрофона); директор Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко; політексперт Володимир Цибулько; заступник голови Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв; начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко; уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова; політекспертка Олеся Яхно; волонтер Мирослав Гай.

Автори програми вирішили повернутися до практики «теплої ванни» для високопосадовців. Адже гості студії або вихваляли Президента і чинну владу, або принаймні не висловлювали зауважень до слів головного спікера.

Старт програмі дали слова Порошенка про наближення отримання томосу УПЦ. Судячи з того, що Президент легко оперував історичними датами і майже не запинався, стало зрозуміло: промову, а може, й запитання від ведучого та гостей готували і погоджували заздалегідь.

Ефектний виступ Порошенко супроводжував фразами типу «держава і Президент зробили все можливе», «Господь з нами» та «є велика честь стояти біля витоків єдиної православної церкви». А запрошені до студії «Свободи слова» гості лише відтіняли його постать.

Зокрема, прихильний до чинної влади політексперт Володимир Цибулько почав критикувати Юлію Тимошенко за те, що та, мовляв, виступає проти автокефалії УПЦ. (Насправді Тимошенко не раз схвально висловлювалась про автокефалію). Відмова Порошенка коментувати дії конкурентів за президентське крісло була жестом увічливості, однак про справжню позицію Тимошенко щодо томосу глядачі так і не дізналися.

Потому учасники ефіру перейшли до обговорення морської агресії Росії та воєнного стану. В момент, коли Порошенко говорив на цю тему, у студії стався доволі незвичний випадок: уповноважена Парламенту з прав людини Людмила Денисова впала. Президент разом з іншими гостями вивели посадовицю за куліси.«Вона (Денисова — авт.) працює по 24 години на добу, прагнучи визволити полонених моряків», — сказав Порошенко. Проте вже за кілька хвилин пані Людмила повернулася до студії з усмішкою.

«Чи може бути воєнний стан продовжений?» — запитав Порошенка ведучий Вадим Карп’як. На що почув чимало піднесених слів на кшталт «гарантую вибори 31 березня». Проте прямої відповіді на питання Президент так і не дав. Додавали пафосу і коментарі лояльних гостей на кшталт симпатика Президента, волонтера Мирослава Гая, який заявив, що «вірить у перемогу».

Згадав Порошенко і про розвиток української армії, зокрема про збільшення виплат військовим і забезпечення їх житлом. А говорячи про агресію Росії у Керченській протоці, відзначив, що «Росія зараз у тотальній ізоляції».

Загалом, у випуску «Свободи слова» тему морської агресії Росії та введення воєнного стану розкрили спокійно, уникаючи галасу та непотрібних суперечок під камери. Проте виступ Петра Порошенка перетворився на черговий піар-спіч, опонувати якому у студії було нікому. Це більше схоже на звернення президента до народу, ніж на полілогічне ток-шоу.

4грудня. «Пульс», «112 Україна»

Гостями ефіру стали: постійний представник «Опозиційної платформи За життя» в ефірах «112» та NewsOne Нестор Шуфрич; політолог Валентин Гладких;  нардеп від Блоку Петра Порошенка Олексій Гончаренко; телеведучий Андрій Пальчевський; політексперт Володимир Манько; екс-очільник Донецької ВЦА Павло Жебрівський; нардеп Дмитро Добродомов, депутат Київської облради Олександр Горган; військовий експерт Олег Стариков; екс-міністр закордонних справ Костянтин Грищенко; економіст Олександр Охріменко; екс-нардеп від ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко.

Мова у програмі йшла про припинення договору про дружбу між Україною і Росією та про запровадження воєнного стану.

«Регіони, які не підтримують Президента, отримали таку реакцію (воєнний стан — ред.)» — висловив «фахову» думку представник «За життя» Нестор Шуфрич. Нагадавши, що у 2014 році, коли чимало українців вже загинули на Донбасі, такий режим ніхто не запровадив.

«У воєнному стані країну не грабують», — додав нардеп Дмитро Добродомов.

«Порошенко считает украинцев дураками», — вже російською продовжував Шуфрич. Основною тезою, яку обігравали запрошені в студії «Пульсу» гості, було переконання, що воєнний стан Порошенко запровадив, аби зірвати президентські вибори-2019. Традиційно для цього ток-шоу викрики гостей зрештою перетворювалися на какофонію реплік та пересварок.

Однак навіть у такій атмосфері Нефтор Шуфрич мав вигідне становище. По-перше, політик традиційно сидів найближче до ведучих. А по-друге, саме до нього найчастіше зверталися Анна Степанець та Володимир Полуєв, бажаючи підсумувати той чи інший блок. При цьому нардеп пригадав, як ще 2014 їздив на Донбас разом зі своїм «товарищем Медведчуком».

Обговорюючи наслідки припинення угоди про дружбу, окремі гості прогнозовано тиснули на збитки, яких зазнає економіка України від такого кроку.

«Если мы не покупаем нефть, это называется назло маме отморожу уши!» — традиційно вправлявся в красномовстві телеведучий Андрій Пальчевський. Вторили цій тезі і запитання від глядачів, озвучені співведучими в студії: у них найчастіше звучали твердження про те, що українській економіці від непродовження договору про дружбу з РФ буде непереливки.

Торкнулися учасники ефіру й теми заробітчанства.«Почему вы Европу не обвиняете, что забирает наших граждан?» — маніпулятивно запитував Нестор Шуфрич, коментуючи доцільність поїздок українців на заробітки до Росії.

«Нам с этим народом (росіянами — авт.) надо налаживать отношения», — вів далі Андрій Пальчевський. — «Российский народ стал жертвой манипуляций».

Трохи провладного меду в діжку критики додав нардеп від БПП Олексій Гончаренко, спрямувавши негатив у бік Юлії Тимошенко. Промову гостя вимушений був зупинити ведучий «Пульсу» Володимир Полуєв.

Не обійшлося і без маніпулятивно-примітивних жартів від опозиціонерів.

– Вот введут военного комиссара во Львове, а Садовой пойдет на принудительные работы мусор собирать, — вигукнув Шуфрич.

– Садового немає у цій студії, — резонно осадила гостя ведуча Анна Степанець.

– Чому засідання РНБО і Верховної Ради йшли у прямому ефірі? — запитував Дмитро Добродомов.

– Ну яке закрите засідання? — опонував Олексій Гончаренко.

За закрите засідання Верховної Ради можна було проголосувати. Але голосування не було, — зупинив маніпуляції представника БПП ведучий.

Іноді напружену обстановку в студії «Пульсу» розряджали іронічні діалоги гостей.

Перед вторым приездом Президента в Раду были два звонка. Кто ему звонил? — запитував Пальчевський.

– Может, жена? — жартував Гончаренко.

А жену звали Ангела, — додав Шуфрич.

Один із глядачів начебто запитав, чому до військкомату викликають навіть батька трьох дітей. На що отримав відповідь від військового експерта, що такої ситуації бути не могло.

Під кінець чотиригодинного ефіру, який цього разу йшов без перерв, гості студії тонули у власному багатоголоссі. Хоча й тут Нестор Шуфрич зміг озвучити окремі проросійські тези.«У нас конфликт не только с РФ, но и с Румынией, Венгрией, Польшей», — переконував політик, намагаючись відвести увагу від агресії Росії проти України.

5 грудня. «Ехо України», Прямий канал

Як і анонсував ведучий, автори переформатували проект. Тепер «Ехо України» виходить щодня, з понеділка по четвер, блоками по 1,5 години, а також у незмінному підсумковому форматі в п'ятницю, тривалістю 3,5 години. Для аналізу взяті ток-шоу за 5 та 6 грудня. В обох випусках у студії вже не було гурту запрошених, а були спікери, які приходили поодинці щопівгодини.

5 грудня до студії завітали: політичний оглядач Микола Давидюк; член Ради НБУ Василь Фурман; нардеп з групи «Відродження» Віктор Бондар.

З Миколою Давидюком ведучий Матвій Ганапольський обговорив топ-тему тижня — припинення договору про дружбу з РФ.

«Влада перестала сидіти на двох стільцях», — висловив думку ведучий.

Діалог з одним гостем, на відміну від попередніх випусків, коли на «Ехо» сходилися понад десяток запрошених, вигідно вирізнявся. Адже нині у студії не було пересварок та викриків, а ведучий міг вільно спілкуватися з гостем.

При цьому, для надання ефіру драматизму, у полівікні наживо показували церемонію прощання з Джорджем Бушем-старшим.

Після того, як на екрані показали пряму мову Володимира Путіна, який стверджував, що не буде брати участі у «передвиборчій кампанії Петра Порошенка», Ганапольський сказав: «Путін показує: оберіть іншого кандидата». Гра на протиставленні була схожа на приховану агітацію за Петра Порошенка. За принципом «якщо агресор вважає особистим ворогом Президента України, отже саме чинний очільник країни і є найкращим другом українців».

Далі — більше: у провладних репліках Матвій Ганапольський на кілька секунд забув елементарні норми етики. Бо, коментуючи парламентську пересварку представника БПП Олексія Гончаренка та Олександри Кужель із «Батьківщини», ведучий промовив: «Смотря на Кужель, я не возбуждаюсь».

В ефірі «Прямого» звучала й критика самої Юлії Тимошенко. Цього разу за — «розпродаж» армії за часів прем’єрства.Ілюстрували цю тезу прямою мовою нардепа Івана Винника з БПП.

Другий гість «Еха України» від 5 грудня — член Ради НБУ Василь Фурман — говорив про стан справ у банківському секторі, перейшовши зрештою на доведений до банкрутства «шахрайськими оборудками Коломойського» «Приватбанк», який потім оздоровила нова команда управлінців. Особливо колоритно при цьому виглядав один із титрів на екрані: «Коломойський «нагрів» акціонерів «Приватбанку» на 3 млрд доларів». Коломойському або його представникам, звісно, висловитись не дали.

Для імітації плюралізму думок до студії запросили нардепа Віктора Бондара з групи «Відродження». Говорили про агресію РФ, воєнний стан та реакцію світу на події в Керченській протоці. На стриману критику влади з уст гостя ведучий відповідав обережними спробами її захисту. Хоча в інших випадках Ганапольський слів не добирав. «Це — емоції нездорової людини», — наприклад, сказав він про заяву нардепа Сергія Капліна щодо зменшення ціни на газ учетверо.

6 грудня. «Ехо України», Прямий канал

У студії Прямого виступали тільки представники чинної влади: нардеп від БПП Ірина Луценко (з окремої студії) і міністр оборони Степан Полторак.

На початку ефіру Матвій Ганапольський згадав, що «у Києві Прямий посідає 2 місце у рейтингу телеканалів» (яку саме аудиторію, вибірку, період він мав на увазі, ведучий не уточнив). Додавши, що канал користується повагою у думаючої аудиторії столиці (це вже була вочевидь його суб’єктивна оцінка).

З дружиною Генпрокурора Іриною Луценко ведучий обговорив договір про дружбу з Росією. Нардепка пояснила, чому парламентарі прийняли рішення не продовжувати угоду. Розповіді Ірини Луценко супроводжувалися інфографікою, в якій відобразилася кількість голосів «за» по кожній фракції. Ганапольський при цьому нагадав, що на момент голосування в залі не було Юлії Тимошенко.

Ірина Луценко розповіла про «титанічну роботу влади». А ще згадала, що «російський народ прозріває», натякаючи, що час президентства Володимира Путіна скоро може добігти кінця.

Вона й собі покритикувала Юлію Тимошенко, нагадавши, скільки військової техніки продали за часів прем’єрства лідерки «Батьківщини». Завершила пані Луценко цю частину промови повторенням меседжу Петра Порошенка про армію, яка «ввійшла до топ-10 найсильніших у Європі». Матвій Ганапольський промовчав. Українські та міжнародні ЗМІ вже не раз посміювались над Петром Порошенком через посилання на рейтинг GlobalFirepower, а в останньому випуску по ньому  і Тимошенко за це проїхались колеги Майкла Щура.

Не обійшлося без прихованого піару Петра Порошенка. За схемою попереднього випуску «Еха», коли глядачам показали пряму мову Путіна, де той критикує Президента України.

«В українців з Порошенком вийшло, а в тебе (звертаючись до Путіна — авт.) — ні», — поспілкувалась з уявним президентом Росії Ірина Луценко.

Другим гостем ефіру став міністр оборони України Степан Полторак. Пояснюючи, чому він тепер є цивільним, міністр сказав, що практика призначення на цю посаду військових — це «досвід СРСР». Хоча експерти критикували Петра Порошенка за казуїстичний підхід до вимоги НАТО призначити міністром внутрішніх справ цивільного: замість змінити людину на чолі міністерства президент зробив цивільним Полторака.

Показовою була і ситуація, коли, після привітання від міністра з Днем ЗСУ ведучий попросив глядачів підтримати спікера оплесками. Далі Полторак очікувано пройшовся здобутками нинішньої армії: мовляв, і платити стали більше, і житлом забезпечують.

Після завершення промови Матвій Ганапольський звернувся до аудиторії:

«Погодьтеся: більшість з того, що говорив міністр, ви не знали». Хоча насправді все те саме можна почути в паркетних сюжетах лояльних до Порошенка телеканалів, а нічого насправді нового Полторак не сказав. «Він розказав, що реально діється в армії», — продовжив підлабузництво ведучий. Можна констатувати, що піар влади в програмі Матвія Ганапольського стає безсоромно відвертим.

6 грудня. «Право на владу», «1+1»

У випуску з назвою «Четверта влада» зібрали тільки представників українських ЗМІ. Не запросивши до студії жодного політика. Так-так, навіть від партії УКРОП!

До студії 1+1 прийшли: головред «Бульвару Гордона» Дмитро Гордон; засновник проекту Skrypin.ua Роман Скрипін; шеф-редактор «Лівого берега» Соня Кошкіна; голова Нацспілкижурналістів Сергій Томіленко; ведучий проекту «Гроші» на 1+1 Олександр Дубинський; головред «Цензор.нет» Юрій Бутусов; блогер Денис Казанський; головний редактор «РБК-Україна» Сергій Щербина.

Дубинський скористався запрошенням в ефір, аби пожалітися на утиски, яким влада піддає канали «112» та NewsOne. «Власть твердолоба и тупа», — не добирав слів ведучий «Грошей». Про реальні підстави вважати ці канали агентами російського впливу глядачі «1+1» не почули.

Дмитро Гордон та Роман Скрипін посперечалися щодо Савіка Шустера, канал якого закрився кілька років тому.

Савик Шустер привел свободу слова, — казав Гордон.

Він обслуговував всіх — парирував гострий на язик Скрипін.

Було в ефірі «Права на владу» й кілька маніпуляцій. Наприклад, коли ведуча Наталя Мосейчук заявила, що «в нас така країна: якщо мама не може виплатити кредит, то його виплачуватимуть її діти» (відсилаючи глядача до трагічного випадку, коли мати заподіяла смерть власним дітям та наклала руки на себе, не в змозі погасити заборгованість по кредиту). Навіщо ведуча згадала про цей випадок, обговорюючи медійну тему, не зрозуміло.

Потому Мосейчук пригадала опитування, яке Дмитро Гордон проводив у Київському інституті міжнародних відносин. Студенти, з великим відривом, проголосували за кандидата в президенти Володимира Зеленського. Тож «1+1» використовує вже не лише новини, а й ток-шоу для просування свого фаворита.

Після перегляду нарізки фейків російського телебачення ведучий «плюсів» Дубинський заявив, що «украинская власть создает фейки для своих целей». Згадавши як приклад постановочне «вбивство» журналіста Аркадія Бабченка.

Ще одна суперечка між Гордоном та Скрипіним розгорілася на тему «ліберальних» ЗМІ Росії.

Канал «Дождь» — дружественный нам, — переконував Гордон.

Ліберальних російських ЗМІ немає! Що ви таке говорите? Сором бере, — опонував колезі Скрипін.

Загалом ідея провести ефір без політиків виглядала оригінальною. Проте якоїсь надважливої інформації від гостей глядачі так і не почули. Суперечка медійників на практиці мало відрізнялась від звичних для політичного ток-шоу суперечок політиків.

7 грудня. «Український формат», NewsOne

Підсумковий випуск ток-шоу цього разу тривав три години. На NewsOne прийшли: екс-нардепи: від «Свободи» Ігор Мірошниченко та від «Народної самооборони» Кирило Куликов (зараз близький до Партії миру Вадима Новинського); нардепи Дмитро Лінько (РПЛ) та Сергій Шахов («Наш край»); економічний експерт Олександр Колтунович та політекспертка Олеся Яхно.

Першою темою випуску став продаж військової техніки та інші проблеми української армії різних часів. У сюжеті, що передував дискусії, автори, зокрема, згадали скандальне відео, на якому військовослужбовці пиляють м'ясо, заморожене ще 1968 року.

«Країну розкрадають ще з 90-х. Тепер ті ж самі люди йдуть до влади», — завів звичну опозиційну риторику нардеп Сергій Шахов. А загальний хор критиків влади розбавила Олеся Яхно, звернувши увагу на дії в царині оборони прем’єрки Юлії Тимошенко. Це вже третя програма цього тижня, де нагадують глядачам про начебто невправне господарювання в армії за тих часів. Цікаво, що відповідальність покладається саме на Тимошенко, хоча Міністра оборони призначає президент.

Далі гості обговорювали збільшення соцвиплат з 1 грудня.

– Це суїцид народу, — сказав нардеп Сергій Шахов.

– Суїцид? — перепитав ведучий.

– Так, бо колеги не радили мені вживати слово «геноцид», — додав депутат, якому вочевидь не слід боятись зазирати у словник.

Під час ефіру ведучий Василь Голованов читав повідомлення від глядачів, які зводилися до того, що люди отримують платіжки з величезними сумами, які не можуть оплатити. Зерно логіки в промову внесла Олеся Яхно, зауваживши, що ніхто з політиків не каже, як саме можна підняти пенсії.

«Была бы моя воля, я добавил бы зарплаты и пенсии», — парирував найактивніший цього вечора екс-регіонал Сергій Шахов. Так і не сказавши, за рахунок чого міг би збільшити виплати.

Обговорення непродовження договору про дружбу з РФ очікувано пішло у площину економічних втрат для України. На яких зокрема наголосив частий гість «112» та NewsOne Олександр Колтунович. На боці держави аргументовано ніхто не виступив.

В цілому цей ефір «Українського формату» пройшов без сварок та гострих дискусій. Гості не перебивали один одного, на відміну від «базарного» темпу розмови в ефірі «Пульсу» на 112-му. Таке враження, що політичні ток-шоу потроху заспокоюються перед святами, аби не дисонувати з передріздвяним настроєм аудиторії.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY