detector.media
Ярослав Зубченко
22.10.2018 12:15
Соціологія та соціалізм. «Інтер» маніпулює рейтингами Сергія Капліна
Соціологія та соціалізм. «Інтер» маніпулює рейтингами Сергія Капліна
Судячи із сюжету «Подробностей», кожен третій українець хоче бачити Сергія Капліна при владі.

13 жовтня телеканал «Інтер» ошелешив своїх глядачів. На фоні портрету Сергія Капліна та напису «Кого оберуть українці?» ведуча Катерина Лисенко заявила: «Кожен третій українець хоче бачити при владі представників соціал-демократичної партії — це результати спільного дослідження Інституту Горшеніна та Фонду імені Фрідріха Еберта». Далі в кадрі з’явився сам пан Каплін і декларував, що «європейський соціалізм і європейська соціал-демократія — це боротьба за гідні європейські пенсії, зарплати і нові робочі місця, а також мир над головою наших співвітчизників. В Україні є лише одна соціалістична, соціал-демократична партія, об'єднана в наш блок, — “За простих людей”...» Це повідомлення тривало трохи менше однієї хвилини, проте маніпуляцій у ньому вистачить на кілька абзаців.

12 жовтня вищевказані організації справді презентували результати всеукраїнського соціологічного дослідження «Ставлення українців до соціал-демократії». І вони відрізняються від тих, які подав «Інтер». По-перше, тут справді оцінювали ставлення: до соціал-демократів «дуже позитивно» та «скоріше позитивно» ставиться 42 % опитаних. «Подробности» ж заявляють, що «кожен третій українець хоче бачити при владі...». Погодьтеся, йдеться про трохи різні речі. Особливо враховуючи те, що голосування було не рейтинговим, — різні ідеологічні течії респондети оцінювали окремо. Ідеологія зелених набрала 35 % «позитиву», націонал-демократія — 32 %, комунізм — 20 %. Загалом у списку було дев’ять рухів і якщо про кожен говорити з позиції «частина українців хоче бачити його при владі» — виборців виявиться значно більше за 100 %.

Що ж до заяв Сергія Капліна, то політику чи журналістам слід було би ширше пояснити глядачам, що таке соціал-демократія. Про гідні пенсії та зарплати в її рамках справді йдеться, але в комплект входять також високі податки, націоналізація стратегічних підприємств, демілітаризація, лібералізація імміграційної політики. Актуальність цих кроків можете оцінити самостійно.

І, звісно, соціал-демократична партія Сергія Капліна — не єдина у країні. Є ще партія Іллі Киви зі схожим спрямуванням. Ознаки життя (на кшталт звітів у НАЗК) подає й Соціал-демократична партія України (об’єднана), яку колись очолював Віктор Медведчук. Якщо ж пан Каплін хоче бути єдиним, то виключно його стосуються заяви, озвучені на презентації дослідження: «Певні політики під соусом соціал-демократії намагалися просувати свої егоїстичні політичні інтереси. І ми з цим постійно стикаємося».

Загалом, телеканал «Інтер» вирвав із контексту цілого дослідження лише рейтинг політично-ідеологічних течій. Із дев’яти останніх журналісти подали в ефір відомості тільки про одну. Позитивне ставлення до соціал-демократії «Подробности» описали як бажання бачити її представників при владі. А єдиним в Україні таким представником назвали Сергія Капліна. На фоні всього цього, а також напису «Кого оберуть українці?» у глядачів природно мало сформуватися враження, що рейтинг підтримки партії Капліна — 33 %. Хоча справжній у 110 разів менший — 0,3 %, за серпневими даними фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва й соціологічної служби Центру Разумкова. За вересневими даними групи «Рейтинг» —  0,2 %.

Подібна розбіжність між прихильним ставлення до соціал-демократичної ідеології та підтримкою реальної партії могла би стати цікавою темою для сюжету. Проте журналісти «Інтера» обрали інший шлях. Із наближенням виборів подібних маніпуляцій у ЗМІ ставатиме все більше. І хоч ми не можемо дати простий рецепт щодо того, як врятуватися від них усіх, існує базове правило: не вірте сюжетам про соціологію, в яких фігурує лише один політик.

Детальніше про цей та інші особливо яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Святі справи. Моніторинг теленовин 8–14 жовтня 2018 року».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY