detector.media
Ярослав Зубченко
26.09.2018 16:30
На «Опоблок» тиснуть через два гектари коноплі. Знову
На «Опоблок» тиснуть через два гектари коноплі. Знову
На регіональних членів «Опозиційного блоку» знову тиснуть через їхню позицію. І через 75 тисяч кущів коноплі.

Як добре відомо постійним глядачам «Інтера», депутати «Опозиційного блоку» ніколи не порушують закон, а всі обшуки, відкриті справи й підозри — це лише тиск влади на опозицію. Одразу два приклади подібної гри правоохоронців та політичних опонентів «Подробности» продемонстрували глядачам 11 вересня. А от два гектари коноплі одного з фігурантів «тиску» чомусь не показали.

Микола Скорик, народний депутат України, 11 вересня виступав на сесії Одеської облради і, як передають журналісти, ситуація в регіоні тривожна: «Аграрное рейдерство в Одесской области достигло угрожающих масштабов [...] Люди, которые пытаются сопротивляться, подвергаются репрессиям со стороны силовых структур». Прикладом подібного героя, який пішов проти системи й постраждав за це, є Анатолій Чередніченко, депутат облради від того ж «Опоблоку»: «После того, как я выступил, заступился, у меня начались колоссальные неприятности. Во-первых, у меня начались три проверки и на подходе четвертая проверка. На сегодняшний день у нас парализована работа предприятия, подорвана репутация его». Микола Скорик у сюжеті підтверджує слова однопартійця: «Развернута кампания дезинформации в отношении нашего коллеги». Традиційно для «Інтера» нічого більше глядачам вирішили не розповідати: ні про те, що за кампанію ведуть проти чиновника, ні про те, за якою справою в нього проводяться обшуки, ні про те, що з цього приводу кажуть інші депутати та, головне, правоохоронці.

А розповісти є що, адже на початку серпня на території компанії Чередніченка знайшли два гектари коноплі (75 000 кущів). Чиновник має одразу два пояснення. Перше добре описав у сюжеті Микола Скорик: «Это сделано было в ответ на его гражданскую позицию по противодействию рейдерству». Друге сам депутат облради надав колегам на засіданні, про яке «Інтер» розповідав, але цю цитату чомусь у матеріал не вставив:«Рабочие как раз пытались перепахать землю и избавиться от сорняков». У те, що цей «бур’ян» сам росте на полі політика, повірити можна, адже минулого року його там теж знаходили й теж вели слідчі дії. От тільки цей факт заважає посилу Чередніченка про те, що претензії до нього почалися «после того, как я выступил, заступился». «Заступався» депутат улітку цього року. Не передали «Подробности» й іще однієї цитати зі згаданого засідання, цього разу голови місцевої облдержадміністрації: «Не надо рассказывать про какие-то репрессии. Растут гектары конопли, а Национальная полиция не должна, по-вашему, никак реагировать?»

Звичайний український «бур’ян»

Наступна історія сталася з «Опоблоком» у Кропивницькому: «Сотрудники Управления защиты экономики в Кировоградской области давят на местных депутатов-оппозиционеров. Об этом заявили сами избранники[власне, як завжди. — ДМ]», — розповідає ведуча. Логіка політиків така: «Представители фракции "Оппозиционного блока" предложили заслушать отчет руководителя этого управления [...] После чего начались неожиданные "визиты" к депутатам, которые инициировали отчет». Один із членів партії змальовує просто-таки Дикий Захід у Кропивницькому: «З приходом такого псевдоначальника, як Духно Володимир, тиск відчувають не лише депутати [...] Ніхто в нашій області не застрахований, що завтра відносно нього не буде сфальшовано кримінального провадження [...] Адвокати несуть відомості щодо агентів-хабарників, зеків, які мають кримінальне минуле і приймають участь в якості заявників по різним справам».

Ситуація ускладнюється становищем регіональних ЗМІ в Україні. Про цю прес-конференцію на кропивницьких сайтах можна знайти, головним чином, два види повідомлень: клоновані тексти проти «Опоблоку» (ось, ось) та — за «Опоблок» (ось, ось). Разом із тим, проти керівника місцевого УЗЕ справді триває брудна кампанія, що підтверджують заголовки на кшталт цього: «Володимир Духно, корупціонер замішений всексуальних скандалах, під кайфом знайшов собі нову родину». Іншим дотичним доказом спрямованих маніпуляцій є, власне, цей сюжет «Інтера», в якому немає жодних інших коментарів, крім панічних звинувачень депутатів: «Ніхто в нашій області не застрахований...».Що ж до ймовірного мотиву, то, як пишуть місцеві ЗМІ, всього тижнем раніше відомство Володимира Духна затримало через підозру в хабарництві посадовця місцевої міськради, якого в суді брали на поруки члени «Опоблоку» та «Нашого краю». До речі, жалітися на місцевих силовиків мають причини не лише «опозиціонери» — 10 вересня на хабарі впіймали члена БПП. Сам Володимир Духно коментує ситуацію так: «Ні я, ні мої працівники не винні в тому, що хтось неправильно заповнює або взагалі не подає декларацію... Чи як можна ображатися на управління захисту економіки, коли когось затримали за хабар?!»

Усе це, звісно, не заперечує ймовірності того, що «опозиціонери» праві й на них справді чиниться незаконний тиск. Але «Інтер» подібними виправдальними сюжетами — парадоксально — змушує повірити в інше. Журналісти уникають будь-яких коментарів, крім цитат «опозиціонерів». Замовчують оприлюднений іншими ЗМІ контекст справ. Подають в ефір однобокі й відверто емоційні звинувачення. І повністю відкидають можливість того, що правоохоронці можуть діяти законно.

Детальніше про ці та інші особливо яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Бенефіс Порошенка. Моніторинг теленовин 10–16 вересня 2018 року».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY