detector.media
Отар Довженко
СБтв
09.09.2018 18:55
Російські літаки розбомбили міст у Білорусі. Насправді ні
Російські літаки розбомбили міст у Білорусі. Насправді ні
Росіяни створили черговий фейк на підтвердження могутності російської зброї. Автор відео дуже здивувався.

Грізні російські винищувачі СУ-57 розтинають небо, випускають ракети, й солідний залізобетонний міст розсипається на порох, наче збудований з піску.  Ці кадри, які можна побачити у відео Lenta.ru, навіюють повагу до російської військової техніки… Поки не дізнаєшся, що насправді на відео контрольований вибух моста через Прип’ять. Білоруські надзвичайники висадили його в повітря ще в травні. 

Міст, яким проходила дорога між Житковичами та Туровом у Гомельській області, був зведений 1985 року за економними, так би мовити, радянськими технологіями, тож на тридцять третьому році життя потріскався і просів. Міністерство з питань надзвичайних ситуацій вирішило висадити його в повітря й збудувати новий. Відеозапис контрольованого вибуху, проведеного 25 травня 2018 року, розійшовся у медіа:

А потім про нього забули, аж поки 6 вересня у російському виданні Lenta.ruне вийшло кепшн-відео про винищувач СУ-57. На відео винищувач злітає й ширяє над засніженими полями й лісами, випускає град снарядів, а на 01:05 від цих снарядів начебто розлітається на друзки міст. На 01:29 бачимо ще один план того ж моста, який раптово водночас вибухає в кількох місцях і валиться. Жодних титрів із указівками на джерело або на те, де саме відбувається знищення моста, у відеоролику немає, проте у глядачів неминуче складеться враження, що міст розтрощили саме СУ-57. Наступного дня білоруська служба «Радіо Свобода» опублікувала викривальний ролик, у якому продемонструвала, що росіяни використали кадри демонтажу моста в Білорусі.

СУ-57 – новий винищувач, який поки що не виробляють серійно. Росіяни хвалилися, що випробували його у лютому 2018 року в Сирії «в реальних бойових умовах». Випробування тривали два дні. З цього приводу росіяни теж зняли ролик, але без мостів. Про інші бойові випробування цього винищувача, принаймні, не повідомляли – отже, якщо СУ-57 могли висадити в повітря міст, то хіба що в Сирії. Єдина річка в зоні тогочасних бойових дій, де можна знайти мости такої довжини – Євфрат. У ті дні відбувались бої за Дейр-ез-Зор, місто на Євфраті, але там після тривалих боїв не лишилось мостів – самі ж росіяни у квітні споруджували вже другий понтонний міст; перший зруйнували ще в січні. Логіки в тому, щоб знищувати мости через Євфрат у Дейр-ез-Зорі за допомогою СУ-57 в лютому 2018-го, немає. Росіяни справді це робили, але 2016-го.

До того ж, ділянка моста на відео зруйнована з обох боків. Який сенс випускати дорогі ракети в міст, яким ворог не зможе скористатись? 

Водночас самі росіяни повідомляють, що нові винищувачі випробовували свою зброю у Східній Ґуті, місцевості біля Дамаска. Жодних річок і мостів, схожих на висаджені в повітря на оприлюдненому росіянами відео, там немає. Отже, гіпотетичне пояснення, що Lenta.ru, мовляв, узяла перші-ліпші кадри для недокументального зображення аналогічних подій, не підходить: СУ-57 у своєму поки що недовгому житті не висаджував у повітря довгих мостів через річки.

Офіційний представник МНС Білорусі Віталій Новицький обурився, побачивши відео, й заявив, що відео вибуху знімав особисто він. Пізніше він прокоментував: мовляв, МНС звикло, що ЗМІ крадуть його контент. Попри те, що в ролику російського видання немає жодних згадок про Білорусь, у соціальних мережах і медіа саме такий вибір відеоматеріалу для ілюстрування неіснуючих перемог СУ-57 часто розцінюють як недружній жест і навіть погрозу.

Про фейк написали всі провідні білоруські видання. З’явився навіть новий мем – «распятый мостик» (із натяком на розіп’ятого хлопчика, про якого брехали російські пропагандисти в окупованому Слов’янську 2014 року). Проте для росіян викриття залишилось непоміченим: відеоролик залишився на сайті Lenta.ru, який входить до лояльної до Кремля Rambler Media Group,у незмінному вигляді. 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY