detector.media
Ярослав Зубченко
1lk.com.ua
03.09.2018 13:55
Навіщо глядачі, коли є вагони. Нові-старі цілі олігархічних каналів
Навіщо глядачі, коли є вагони. Нові-старі цілі олігархічних каналів
«Інтер» та «Україна» почали битву за дешеві перевезення для своїх власників.

Тарифи на перевезення вантажів «Укрзалізниці» на 87 % менші, ніж у приватних компаній, але державних вагонів на всіх не вистачає. У сумі ці факти провокують чимало проблем: розподіл вагонів називають «найбільш корупційним» для організації, «Укрзалізниця» хоче збільшити тарифи і свариться з бізнесом, міністр інфраструктури констатує хаос у вантажоперевезеннях. Але не хвилюйтеся, на фоні цього всього «Інтер» Дмитра Фірташа та «Україна» Ріната Ахметова намагаються комплексно розібратися у проблемі й дати українцям можливість зрозуміти всі сторони. Жартуємо. Канали просто вимагають іще більше вагонів та дешевих перевезень для своїх олігархів.

«Сегодня» в цьому жанрі вже заслужений ветеран, тут на кількість вагонів від «Укрзалізниці» жалілися ще минулого року, ігноруючи заяви компанії про «шантаж та лобізм». «Подробности» приєдналися цього серпня — 17-го та 22-го числа. У жодному з матеріалів не було коментарів «Укрзалізниці», зате вистачало звинувачень на її адресу.

«Укразализныця отказывается выполнять условия контракта с азотными предприятиями Ostchem. Перевозчик не поставляет на заводы железнодорожные вагоны для транспортировки минудобрений», — заявляє кореспондентка Оксана Григор’єва й наводить числа із буцімто договорів між компанією Фірташа та державним підприємством. Документів глядачу не показують, тож оцінити реальність претензій він не може. Зате може оцінити реальність загрози, адже кореспондентка запевняє: «Из-за перебоев в поставках азотных удобрений в первую очередь пострадают аграрии, утверждают эксперты. Осенняя посевная уже под угрозой срыва». Тобто вся посівна під загрозою, тому що одна компанія не може транспортувати добрива? Як стверджують анонімні експерти. Жодної монополії.

Слово також надають єдиному експерту, анонсуючи його коментар як ще один закид «Укрзалізниці»: «Железнодорожников это не пугает», «Укрзализныця регулярно нарушает условия...»Щоправда, сам Олександр Кава, якого, до речі, раніше «звільнили» з Мініфраструктури за антиукраїнську риторику, радше описував проблеми компанії, ніж її злі наміри: «Не имеет возможности покупать новые вагоны, а также ремонтировать локомотивы», «Позволить себе такое железная дорога уже не может».

Увесь сюжет «Інтер» розповідає тільки про ті елементи історії, які стосуються інтересів Фірташа, й зовсім не згадує про ширшу картину: ще березневі прогнози про проблеми з вантажними вагонами, корупційну складову в компанії, «колапс» із перевезеннями в інших галузях. А також про кроки «Укрзалізниці» з вирішення цих проблем. Загалом, новина формує враження про якесь вибіркове ставлення «УЗ» до компанії олігарха, замовчуючи глобальну ситуацію.

22 серпня на підтримку журналістам прийшли «добривні Месники» — група народних депутатів, яка постійно відстоює на «Інтері» цей бізнес Фірташа. «Химическая промышленность на грани коллапса. Посевной осенний сезон под угрозой срыва. Нардепы Сергей Шахов и Михаил Головко на заседании Кабмина заявили: "Укрзализныця" с начала августа саботирует работу азотных заводов», — такими зведеннями із фронту кореспондентка Оксана Григор’єва починає шестихвилинний матеріал. Незважаючи на тривалість, місця для позиції «УЗ» в ньому знову не знайшлося.

Зате виговорилися політики. Сергій Шахов із «Волі народу», наприклад, креативно представив проблему прем’єру: «[На «Укрзалізниці»] звернули увагу, що прем'єр-міністр відпочивав в той момент і все ж таки зробили злочин — не постачають вагони». Виходить, поки Гройсман на роботі, люди бояться порушувати закони? Керівник Кабміну в тому синхроні, що дав «Інтер», цього не прокоментував, а лише потурбувався та доручив: «А от для мене саме головне змінити систему [...] Доручаю Мінінфораструктури спільно з "Укрзалізницею" і народними депутатами спільно визначити проблему і допомогти вирішити». Цікаво, що раніше буцімто на прохання Гройсмана «УЗ» забрали з підпорядкування Мінінфраструктури. Але ні на цьому, ні на тому, як чиновники планують «визначити» проблему, про яку промисловці пишуть їм уже два роки, канал акцентів не робить.

Слово натомість знову отримують Сергій Шахов та його «добривний» колега Михайло Головко зі ВО «Свобода». Обоє в кулуарах ще раз поливають брудом «Укрзалізницю»: «Результат їхньої роботи є нульовий», «Залізницю просто заводять у борги», «Полный саботаж со стороны властьимущих». Усе це кореспондентка подає як «более подробное описание ситуации с “Укрзализныцей”». Далі компанію критикують також представники одного із заводів Фірташа та Союзу хіміків. Останній, за словами кореспондентки, згадує цікаву річ: «Ситуацию обострили искусственно». Мовляв, «УЗ» спеціально змушує виробників користуватися послугами приватних компаній, ціни яких, як ми згадували вище, майже вдвічі більші. При цьому «Інтер» так і не пояснює, навіщо державі втрачати клієнтів, тим паче, що «Укрзалізниця» начебто робить закупівлі для успішної конкуренції.

Тим часом на іншому олігархічному фронті інший політик критикував компанію за плани підвищити тарифи на вантажні перевезення. 20 серпня на каналі «Україна» Олег Ляшко розповідав: «Коли піднімають ціни на вантажні перевезення, це залазять в кишеню до кожної людини, [...] виробники збільшення вартості вантажних перевезень перекладають на вартість продукції». В «Укрзалізниці», взагалі, згодні з такою логікою, тільки уточнюють її розрахунками: «Буханець хліба може здорожчати менш, ніж на одну копійку, ціна 100 кВт електроенергії — на 0,55  %, [...] вартість будівництва 1 км автодороги — на 0,13 %». Крім того, тут переконують, що вартість товарів росте швидше, ніж вартість перевезень.

Також політик обурюється витратами самої залізниці: «Обіцяли нові вагони. Де нові вагони?». Насправді у квітні закупили 28 вагонів, у травні оголосили тендер на ще півсотні, вантажних закупили понад дві тисячі. Далі Ляшко жаліється, що «УЗ» не дає замовлень українським компаніям. «2606 вагонів було побудовано на власних підприємствах», — стверджують натомість у прес-службі. Незадоволений політик і доступністю послуг: «Без блата, без волохатої руки нічого не перевезеш». Узагалі, перевезення в деяких галузях зросло, а для боротьби з корупцією впроваджують автоматизовану систему розподілення вагонів. Наостанок народний депутат згадує про те, що «закривають станції по всій Україні. Більше сорока станцйя залізничних закривають». По-перше, їх закривають для «оптимізації», по-друге, переконують, що це консолідована позиція ринку та Європейської бізнес-асоціації, по-третє, запевняють, що зможуть відновити роботу, якщо це знадобиться.

«Україна» замовчує не лише все це, а й те, навіщо компанія взагалі піднімає тарифи: «Для відновлення конкуренції на ринку вантажних перевезень та ліквідації дефіциту вагонів». Тож проблеми існують і як їх планує вирішити Ляшко? «Шлях один. Не піднімати ціни», «Ситуацію врятує, коли мозги будуть», — пропонує політик.

Загалом, на телебаченні складається ситуація, коли замість аналізу цілком реальних проблем «Укрзалізниці» журналісти й політики просто намагаються протягнути потрібні олігархам меседжі. Причому інколи це виглядає навіть зайвим, адже те ж підвищення тарифів готові критикувати і в експертних центрах, і в Кабміні, й у Регуляторній службі. Але канали олігархів чомусь звертаються по коментарі до близьких політиків, які, замість конструктиву розповідають про «відсутність мозгів». І що найдивніше, майже не звертаються до самої «Укрзалізниці».

Усе це, а також численні емоційні закиди, тенденційне ігнорування фактів, замовчування глобальної ситуації дають підстави вважати, що журналісти роблять ці сюжети зовсім не заради глядачів. А заради вагонів для олігархів.

Детальніше про ці та інші особливо яскраві сюжети тижня читайте в публікації «Ми всі помремо! Моніторинг теленовин 20–25 серпня 2018 року».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY