detector.media
Зоя Красовська
ТСН
26.08.2018 13:00
Кохання замість новин. Моніторинг теленовин 13–18 серпня 2018 року
Кохання замість новин. Моніторинг теленовин 13–18 серпня 2018 року
Коли бракує надзвичайних подій, їх можна створити самим. Дотримання стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 України» та 5-го каналу.

Тиждень запам’ятався надзвичайними подіями: в італійській Генуї обвалився міст, серед потерпілих виявилася українська пара, негода спричинила потопи на вулицях Києва та Львова. А з міжнародних подій найбільш очікуваною та коментованою стала зустріч Ангели Меркель sз Володимиром Путіним.

«1+1» цього тижня робив новини все більше схожими на серіали. Мало того, що на весь тиждень розтягнули історію двох сестер, котрі виросли нарізно й шукають свою біологічну матір, так ще й перетворили на новину особисту драму власної співробітниці. Правда, якої, — так і не розповіли. Інтрига понад усе!

13 серпня, понеділок

Попереднього тижня, коли спалахнув скандал довкола сцени з Віктором Медведчуком у фільмі про Василя Стуса, тільки на 5-му каналі підхопили цю тему. За її розвитком не стежив жоден із восьми центральних каналів, крім «1+1».

Сильні

Детальний сюжет про те, чому збурився цей скандал, підготувала Ольга Кошеленко. Йдеться про зникнення сцени фільму з адвокатом-Медведчуком, проти якої виступають адвокати політика. У сюжеті є коментарі всіх можливих сторін. Режисер наголошує, що збурена громадськість не бачить потенційних юридичних ризиків. Раніше сам Медведчук казав, що відповідальність за страту поета лежить на всій репресивній системі. Схожої думки дотримується й син Стуса. Він узагалі сценарій фільму «Птах душі» розкритикував за надто плаский, на його думку, образ батька. Але юрист Ілля Костін, який вивчав справу Стуса, твердить, що Медведчук як адвокат порушив навіть радянське законодавство, визнаючи підзахисного винним, і не вжив жодних спроб його захистити й пом’якшити вирок. Кореспондентка підсумовує, що подальша доля фільму під питанням, оскільки його творці міркують, як і громадськість вдовольнити, і не наткнутися на позов від Медведчука, яким узагалі можуть зняти фільм із прокату.

На ICTV в сюжеті Тараса Корніюка йдеться про взаємодопомогу українців і грузинів у боротьбі з російською агресією. У матеріалі є розповіді про те, як дбають про ветеранів війни у Грузії та чому грузини готові захищати українську землю на Донбасі.

Сумнівні

На каналі «Україна» — Олег Ляшко у студії з критикою співпраці України з Міжнародним валютним фондом: «Чи дасть кредит МВФ? Дасть, але яка ціна буде? Драконівська плата за цей кредит. Рішення про підвищення цін на газ, закон про так званий ринок земель, а насправді дерибан земель і обезземелення українських селян, і цілий інший ряд драконівських заходів», — стверджує політик і жодних контраргументів ведуча на ці тези шукати не намагається. Ще одна тема для популізму в Ляшка — дешеві ліки: «Де взяти гроші? Менше красти!».

Жоден випуск каналу «Україна» не обходиться без сюжету про допомогу від Ріната Ахметова. До сюжету про відновлення філармонії в Харкові вставили коментар голови обласної державної адміністрації Юлії Світличної. Яку роль у роботах відіграє обласна адміністрація, кореспондентка Ірина Антонюк не каже, а коментар Світличної не є інформативним та цінним для новини: «Работы идут второй год. Десять лет до того стройка была заморожена.

Юлия Светличная, председатель Харьковской областной администрации: Важно, что это не просто строительный, а культурно-исторический объект, так как на этой сцене и в этом зале выступали Шаляпин, были со своими премьерами и концертами Чайковский, Рахманинов, Хачатурян. Поэтому сделаем все, чтобы уже в начале следующего года харьковчане услышали долгожданный концерт в долгожданной филармонии».

На «Інтері» лідер «Опозиційного блоку» Юрій Бойко закликав зберегти мораторій на продаж землі, альтернативних позицій попри те, що вони є в суспільстві й доволі виразні, не назвали. Далі Олег Ляшко роздавав «оригінальні» рецепти успіху: «Екатерина Лысенко, ведущая: В Украине нужно строить новые школы и детсады. Именно так можно решить проблему переполненных классов и нехватки мест в дошкольных заведениях, — считает лидер Радикальной партии Олег Ляшко». Також народний депутат Сергій Каплін включився в розбірки між колективом Полтавського театру та новопризначеним керівником закладу з метою «захисту прав колективу». Матеріал однобокий і спрямований проти нового очільника. Говорять у цій новині лише екс-керівник та сам Каплін.

14 серпня, вівторок

Воєнкори «України» та «Інтера» стали свідками бою під Майорськом на Донбасі та підготували репортажі в особливо небезпечних умовах.

Сумнівні

У студії каналу «Україна» з’явився Вадим Рабинович. Він розмірковував про курс гривні та наслідки співпраці з МВФ. Хоча його оцінки є не експертними, а політичними й націлені на загравання із виборцями. В результаті замість аналізу ситуації глядачі отримують такий діалог:

«Ведущая Анна Панова: Как сделать доллар по 18? Мой вопрос.

Вадим Рабинович: Ну если коротко в двух словах, выгнать тех, кто сегодня экономически руководить страной.

Ведущач: И значит вас туда направить?

Рабинович: Не надо меня сажать никуда. Давайте мы с вами будем сидеть в студии. Надо вернуться к нормальному механизму управления государством и понимать, что на гривну, на экономику нельзя кричать, на ней нельзя петь, гимн не помогает росту».

Також на «Україні» черговий сюжет про благодійність Ріната Ахметова.

«Інтер», висвітлюючи вимоги до Міністерства охорони здоров’я від людей, які чекають на трансплантацію, фокусувався лише на претензіях до міністерства. «Жертвами чьей игры становятся пациенты, разбирался Игорь Левенок», — анонсувала ведуча. Проблема реальна й дуже гостра. І хоча хворі вимагають фінансування від МОЗ, там пояснили, що механізм виділення коштів від них не залежить. Про це речник МОЗ Олександр Ябчанка розповів каналу «Україна».

Аналогічні коментарі з’являлися і в інших медіа. А от «Інтер» стверджує, ніби отримати коментар їм не вдалося: «Какой будет судьба пациентов нуждающихся в трансплантации, об этом "Подробности" спросили у Минздрава. Но ответа на запрос пока нет. Чиновникам нужно время, которым больные уже не располагают». Всі звинувачення скеровані на МОЗ, хоча з аналогічних матеріалів в інших ЗМІ можна зрозуміти, що відповідальність чиновників різних відомств у цій ситуації колективна.

 А от далі в сюжеті з Харкова навпаки — суцільний позитив. Про те, як варто рятувати онкохворих у новому приміщенні лікарні, розповідає голова Харківської ОДА Юлія Світлична. Кореспондентка Світлана Шекера спершу розповіла, в якому жахливому стані була стара лікарня і як її потроху оновлюють, а згодом взагалі перемістять у новий корпус. Крім медиків у сюжеті з’являється тільки Світлична, хоча цінної інформації для розуміння ситуації її поява не несе: «Юлия Светличная, председатель Харьковской облгосадминистрации: В области наблюдается рост онкозаболеваний. Каждый год добавляется 2–5,5 тысяч людей к этому списку, поэтому нужно спасать людей, нужно с этим бороться. Два основных момента — это хорошая диагностика, которая прямо влияет на процесс выздоровления и хорошие условия. Будем поддерживать ремонтными работами, и закупать новое оборудование, однако нужно кардинально менять ситуацию».

І знову «рятував культуру» в Білій Церкві Сергій Каплін: «Культурные проблемы Киевской области дошли до парламента. Ими занялся комитет по вопросам соцполитики. Профильная комиссия приехала с проверкой в Белую Церковь. Вчера мы рассказывали о конфликте в местном театре имени Саксаганского. Но оказалось, что жителей намерены лишить еще и двух музыкальных школ. Это при том, что в городе их всего шесть». Говорить лише Каплін, аргументи його опонентів замовчують.

Чергова історія про нібито тиск на підприємство «Каховка протеїн агро» на «Інтері». Як неодноразово йшлося в моніторингах, ситуацію «Інтер» подає однобоко, а саме підприємство пов’язане з бізнес-інтересами співвласника каналу Дмитра Фірташа. «Утро вторника, неизвестные в штатском проникли в здание, в котором находится офис компании "Каховка протеин агро". Без объяснений причин потребовали предоставить им прямой доступ в офис компании. Собственники вынуждены были обратиться к общественникам "Стоп коррупции", чтобы засвидетельствовать происходящий беспредел», — стверджує авторка матеріалу Оксана Григор’єва. У тиску звинувачують співробітника Генеральної прокуратури України. Але позицію прокуратури повністю проігноровано.

15 серпня, середа

Після трагедії в Генуї доволі очікувано взялися з’ясувати, в якому стані перебувають українські переправи. Такі матеріали вийшли на «112» та каналі «Україна».

На «1+1» та СТБ, порушуючи принципи професійної етики, показали історію про обпеченого окропом у дитбудинку малюка. На «1+1» показали обличчя травмованої дитини в кадрі, не маскуючи зображення. Також крупним планом — свідоцтво про народження, де вказано повністю прізвище, ім’я, по батькові й дату народження, що є персональними даними. На СТБ показали рідну матір дитини, хоча кореспондентка наголосила, що жінка просила її не знімати. За кілька секунд після цього в кадрі бачимо її обличчя крупним планом у профіль.

Сильні

На «1+1» звернули увагу постійних і потенційних донорів крові на брак препаратів для переливання. Це пояснюють сезонністю: хворих менше не стає, а через відпустки активність донорів зменшується.

На «UA: Першому» розповіли про проблеми зі слабким цифровим сигналом у Ватутіному на Черкащині. Сюжет Тетяни Недбайло хоч і критичний, але конструктивний. Журналістка з’ясовувала обставини щодо технічних нюансів у техніків телевежі, представників місцевого відділення Концерну РРТ та Національної ради телебачення і радіомовлення.

Сумнівні

На «Україні» за свій відпочинок у таборі діти дякують на камеру Рінату Ахметову. Один із героїв сюжету озвучує, хто такий Рінат Ахметов: «Он помогает людям, дает путевки в этот лагерь». Залучення дітей до участі в телесюжетах вимагає ретельного дотримання правил професійної етики та законодавства. Використання ж дітей для піару олігарха — особливо цинічне порушення, щонайменше, етичних принципів.

Паркетні новини за участі прем’єра Володимира Гройсмана вийшли на «Інтері» та ICTV. Йдеться про непризначення виборів у низці об’єднаних громад, старт яким має дати Центральна виборча комісія. І хоча таку бездіяльність ЦВК засуджували експертні організації, зокрема КВУ, їхніх заяв у цих матеріалах немає. Все базується лише на коментарі Гройсмана у Фейсбуку, де прем’єр акцентує на успішності реформи децентралізації:

«"Отсутствие выборов может затормозить децентрализацию", — написал он на своей странице в Фейсбук. А реформа, считает премьер, крайне необходима. Он отметил, что уже более 6 миллионов украинцев стали жителями ОТГ, а последние в свою очередь, получили больше денег на развитие» («Інтер»);

«Якщо цього не зробити, одна з головних реформ, децентралізація, буде заблокована. Гройсман нагадав, завдяки цим змінам вже понад 6 мільйонів українців, об’єднаних у громади, оцінили переваги, коли їхні населені пункти отримали повноваження та ресурси для розвитку» (ICTV).

На «Інтері» Юрій Бойко експлуатував тему захисту прав переселенців у своїх політичних інтересах: «Власть фактически закрывает глаза на нужды этих людей, отмечают в "Оппозиционном блоке". Денежная помощь от государства составляет меньше тысячи гривен в месяц. Более того, переселенцы до сих пор не имеют права голоса на выборах», — сказала ведуча.

Ще одна політично мотивована новина на «Інтері». «В ожидании шоу. До старта политического сезона в Украине осталось менее трех недель. Украинцев ожидает масштабная предвыборная кампания с целым созвездием одиозных персонажей», — анонсувала ведуча. Далі кореспондент Костянтин Редін начитав текст без жодного коментаря, де в один ряд поставив «несерйозних кандидатів» — представників шоу-бізнесу, чия компетентність у політиці викликає сумнів, — та народного депутата Вадима Рабиновича: «Не отстает в попытках усесться в президентское кресло и главный популист в парламенте — Вадим Рабинович, обладатель двух паспортов и нескольких судимостей». Отже, як бачимо, після кількох тижнів перерви «Інтер» знов узявся за дискредитацію Рабиновича.

Також на «Інтері» заява від громадської організації «Стоп корупції» про корупцію в Державній фіскальній службі. Немає коментарів правоохоронців, які могли би фахово прокоментувати якісь конкретні факти. Тим часом активісти цієї організації давали критичні оцінки правоохоронцям і суддям, що виносили рішення не в інтересах підприємства «Каховка протеїн агро», пов’язаного з Фірташем, а отже, вони не є безсторонніми журналістами.

На СТБ вийшов промосюжет про новий серіальний сезон на телеканалі з анонсом ситкому «Здається будинок біля моря».

16 серпня, четвер

Злива затопила Київ, стало відомо, що під зруйнованим мостом у Генуї вижила українка. Також у новинах говорили про чергову спробу захисників Віктора Януковича зірвати судові дебати у справі про державну зраду їхнього підопічного.

Сильні

На «Інтері» розбиралися в плюсах і мінусах акредитації для волонтерів, яку ініціює Міноборони. Кореспондент Ігор Левенок навів аргументи волонтерів, які вбачають шкоду в таких новаціях, тих, які ставляться до них із розумінням, та надав роз’яснення від МО, наголосивши, що в міністерстві цю процедуру ще обговорюють і закликають волонтерів до діалогу. Вчасне інформування про ці процеси дає можливість усім зацікавленим зреагувати та скоригувати плани чиновників, якщо вони не є конструктивними.

На СТБ вийшов сюжет із циклу «Фундамент», присвяченого річниці незалежності України. У цьому випуску йшлося про розхитування ситуації в Криму проросійськими силами ще у 1990-х та подолання сепаратизму на півострові.

Сумнівні

На «Інтері» знову Сергій Каплін «бореться за справедливість»: «В окружном админсуде Киева местные жители при поддержке нардепа Сергея Каплина оспаривают решение властей о повышении платы за проезд на всем коммунальном транспорте. По мнению инициаторов иска, тариф в 8 гривен завышенный». Коментує це лише Каплін на фоні мешканців, а не самі мешканці.

Далі сюжет від Олени Мендалюк про те, як народний депутат Сергій Рудик взявся рятувати річку Самару на Дніпропетровщині від забруднення. «С требование закрыть полигон люди обращались к чиновникам, перекрывали дорогу. Но безрезультатно. Сергей Рудык заверил местных жителей, что вскоре сюда приедут ревизоры. По результатам проверки, по мнению нардепа, полигон должны закрыть», — повідомила кореспондентка. Крім того, що це піар конкретного політика, його коментарі тут підміняють експертні оцінки. Жодного фахівця-еколога в матеріалі немає.

На каналі «Україна» знову розповідали, як Рінат Ахметова допомагає дітям, постраждалим від війни.

На «1+1» понад дві з половиною хвилини і, як стверджує ведуча, кілька годин роботи досвідченого журналіста Олександра Загородного пішло на сюжет про особисту драму співробітниці каналу. Але якої — так і не розповідають. Навіть без інтриги такий матеріал не містить ніякої суспільної значущості і взагалі не є новиною.

17 серпня, п’ятниця

Про поранення поліцейського молодиками, що писали графіті «Хто замовив Катю Гандзюк?» у Львові, повідомили тільки «1+1» та «UA: Перший». Лише «UA: Перший» сказав про нових затриманих за підозрою в нападі на чиновницю Херсонської міськради.

Також тільки «1+1» та «UA: Перший» повідомили про акцію протесту біля офісу Віктора Медведчука. На Суспільному намагалися отримати коментар від представників політсили Медведчука, але там від коментарів відмовилися.

Сильні

На СТБ сюжет Анастасії Єчкалової про маршрутки-привиди. Виявили, що кілька маршрутів у Києві працюють неофіційно й журналісти проаналізували, які це може мати наслідки для пасажирів. На цій темі у випуску через додаток медіагрупи опитували глядачів: більшість із тих, хто відповів, вважає неможливим пересування в місті без маршруток.

На каналі «Україна» оцінили реалістичність заяв міністра інфраструктри Володимира Омеляна про скасування поїздів до Москви. Говорили з пасажирами таких рейсів та експертом, який оцінив економічний ефект. Із дібраних коментарів можна дійти висновку, що люди як їздили, так і будуть їздити, але з більшим клопотом — це показав досвід скасування прямого авіасполучення з країною-агресором. Тож заява радше ідеологічна. Інші канали, які поширювали це повідомлення, давали лише заяву міністра.

Сумнівні

На «1+1» у матеріалі Олександра Романюка стверджується, буцімто гроші з бюджету на створення «патріотичного кіно» отримують фільми, що «працюють на русский мир». «Серед лідерів відбору опинилися компанії, які працюють в Росії та чиї стрічки Держкіно заборонили як пропагандистські», — повідомила ведуча Наталія Мосейчук. Йдеться про два кінопроекти з понад шістдесяти від однієї компанії «Стар медіа». Інформація про результати відбору з’явилася на початку серпня. Жодної позиції на пояснення, чому компанія із сумнівною репутацією потрапила до списку, в сюжеті не дали. «Сам міністр культури скандал із конкурсом не коментував. У Мінкульті ж на запит “ТСН” пообіцяли, що це зробить заступник міністра. Втім, нібито через зайнятість часу на інтерв'ю у нього так і не знайшлося. У компанії “Стар медіа” узагалі не відповіли на запит». Немає і згадок, чи намагалися отримати пояснення в Держкіно.

Підозріло, що цього сюжету не виявилося в жодній онлайн-версії випуску. Із відео повного випуску на Ютубі сюжет зник. Новину на його основі видалено із сайту «ТСН». На запит ГО «Детектор медіа» ще 22 серпня представники телеканалу пояснили це технічною помилкою, яку обіцяли виправити. Але на момент 24 серпня відео так і не додали.

На каналі «Україна» Вадим Новинський у студії розмірковував про нові парламентські вибори, прагнення України в ЄС і НАТО й наголошував від імені своєї політсили, що обрання курсу до НАТО може закріпити лише референдум. Він один із постійних гостей студії каналу «Україна», тоді як прихильники інших поглядів у студій майже не бувають.

 

Як і щодня на каналі «Україна» сюжет про благодійність Ріната Ахметова. Також у випуску вийшло неінформативне повідомлення, головним акцентом якого стала Марина Порошенко: «Сохранить и популяризировать украинский язык за рубежом — главная задача стартовавшего сегодня во Львове первого Всемирного форума украиноведческих воскресных школ. Обменяться инновациями съехались 200 учителей из 36 стран. Форум открыла Марина Порошенко, в течении пяти дней педагоги будут обмениваться опытом и рассказывать о своих достижениях. А по итогам разработают программу сотрудничества между учителями в Украине и за рубежом». Повідомлення ніби стосується освітян, але слово дали тільки першій леді. Її синхрон дублює вже озвучене ведучою в повідомленні й не несе нової інформації.

На «Інтері» в сюжеті Оксани Григор’євої «Укрзалізницю» звинуватили у блокуванні роботи хімічного підприємства Ostchem. Дають коментарі в матеріалі виключно представники компанії, яка, до речі, належить співвласнику «Інтера» Дмитру Фірташу. І лише наприкінці йдеться, що редакція направила запит до «Укрзалізниці». Тут важливо було б уточнити, коли запит надіслали, бо це би прояснило, скільки часу мала компанія, щоби відреагувати.

Також на «Інтері» — заява Сергія Капліна: «Нардеп Сергей Каплин, в свою очередь заявляет, что власти не хотят выплачивать бывшим правоохранителям положенные суммы и грозит массовыми протестами». Тут лише коментар Капліна, позиція уряду і факт попереднього підвищення виплат цій категорії пільговиків із початку року замовчується.

І під кінець випуску на «Інтері» сюжет Юлії Жешко про «молитву за мир» від УПЦ Московського патріархату. У сюжеті також є народний депутат Вадим Новинський. Він схвально відгукується про предстоятеля церкви і стверджує, що головна його заслуга — що церкву не втягують у політику. Сама присутність політика в цьому матеріалі це спростовує: «Вадим Новинский, народный депутат, "Оппозиционный блок": Блаженнейший Онуфрий ведёт корабль Церкви в соответствии с законами церковными, церковными традициями, не давая никуда уклоняться этому кораблю в сторону под всеми веяниями политической жизни. И не дал за четыре года втянуть церковь в политику, как бы этого ни хотели власть предержащие».

18 серпня, субота

Головні теми: ДТП з українцями в Польщі, наслідки зливи у Львові, очікування перед зустріччю Меркель і Путіна.

На «Інтері», говорячи про візит Путіна на весілля міністра закордонних справ Австрії, «забули» додати реакцію українського міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Про марш рівності в Одесі вийшли репортажі на «1+1», «Інтері» та «UA: Першому». Усі вони повідомили про затримання молодиків, які ледь не побилися з учасниками прайду, дали слово як прихильникам, так і опонентам легалізації одностатевих шлюбів.

Сильні

На 5-му розповіли про інститут наставників для дітей-сиріт, який із 2016 року закріплений законодавчо. Журналістка Анна Брикова поспілкувалася з вихованцем такого наставника, наставницею, психологом і пояснила законодавчий механізм, який дозволяє брати опіку над дітьми-сиротами.

Сумнівні

Очікування від зустрічі лідерів Німеччини та Росії на каналі «Україна» обговорили з народним депутатом Сергієм Тарутою. Замість експертних оцінок він озвучував меседжі своєї політичної сили, й ведуча не чинила цій агітації замість коментарів жодного спротиву: «Тарута: И нужно думать прежде всего здесь Украине о своих интересах. Проблемы Украины решит только сама Украина. К сожалению, наше руководство не приглашают, понимая, что власть в следующем году изменится. И они уже ожидают следующую власть, с которой можно будет вести переговоры. И здесь, я уже говорил, у партии "Основы" есть план, который называется "Три основы", который я презентовал на Мюнхенской конференции по безопасности, который и показывает как достичь мира, устойчивого мира на Донбассе». До того ж немає очевидних причини, чим мотивована поява саме Тарути у студії для розмови на цю тему. З початку року він з’являвся у студії каналу 17 разів.

Не обійшлося без щоденної рубрики — сюжету про те, як Рінат Ахметов допомагає дітям, пораненим під час обстрілів на Донбасі.

Підсумки

До сумнівних за тиждень потрапили 29 матеріалів: 26 сюжет із ознаками замовності, дві паркетні новини та один промоматеріал, що просував продукти медіагрупи.

Найбільше на «Інтері» — 15 матеріалів, на каналі «Україна» — дванадцять, по одному на СТБ та ICTV. У решті випадків порушення стандартів не враховувалися як ознаки замовності.

Стабільні шість сюжетів — по одному щодня на каналі «Україна» — про благодійність Ріната Ахметова.

Чотири рази з’являлися в новинах представники «Опозиційного блоку»: двічі Юрій Бойко на «Інтері», по одній появі Вадима Новинського на «Інтері» та каналі «Україна».

Чотири появи Сергія Капліна на «Інтері». Також двічі з’являвся Олег Ляшко: по одному матеріалу на «Інтері» та «Україні».

Двічі дали незбалансовані позитивні матеріали з коментарів Володимира Гройсмана: по одному на ICTV та «Інтері».

Два матеріали в інтересах Дмитра Фірташа на «Інтері»: щодо господарського конфлікту на підприємстві «Каховка протеїн агро» та з критикою «Укрзалізниці» в інтересах групи Ostchem.

Двічі підігравали позитивному іміджу Юлії Світличної: по одному сюжету на каналі «Україна» та «Інтері».

По одній появі: Марини Порошенко, Сергія Тарути й Вадима Рабиновича на «Україні», Сергія Рудика та УПЦ МП на «Інтері».

Упереджено критичних матеріали два, обидва на «Інтері»: з критикою МОЗ та Вадима Рабиновича.

Із методологією моніторингу можна ознайомитися за посиланням.

У моніторингу аналізувалися такі випуски новин: «Подробности» («Інтер», випуски о 20:00), «ТСН» («1+1», випуски о 19:30), «Новости» («112 Україна», випуски о 19:00), «Час новин» (5 канал, випуски о 19:00, та о 18:00 за 12 серпня), «Новини» («UA: Перший», випуски о 21:00), «Факти» (ICTV, випуски о 18:45), «Сегодня» («Україна», випуски о 19:00), «Вікна» (СТБ, випуски о 22:00).

Підготовка цього моніторингового звіту стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «У-Медіа», що виконується міжнародною організацією «Інтерньюз». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY