detector.media
Володимир Малинка
Скриншот
16.08.2018 12:57
П’ять абсурдних цитат у російських медіа про кримську декларацію США
П’ять абсурдних цитат у російських медіа про кримську декларацію США
MediaSapiens вибрав для вас перли серед меседжів, які активно просувалися в російських ЗМІ після жорсткої заяви США щодо окупації Криму.

25 липня Державний секретар США Майк Помпео проголосив заяву під назвою «Декларація щодо Криму». В ній чітко зазначено позицію Америки з цього питання: «Спільно із союзниками, партнерами й міжнародною спільнотою Сполучені Штати відкидають спробу анексії Криму Росією й обіцяють дотримуватися цієї політики, доки не буде відновлено територіальну цілісність України».

Сам документ американський уряд порівнює з аналогічною Декларацією Веллеса, яка 1940 року засудила окупацію Радянським Союзом країн Балтії. Вона допомогла сформувати політику невизнання таких дій СРСР, яка продовжувалась аж до отримання Литвою, Латвією та Естонією незалежності. Тобто більше 50 років.

Представники українського політикуму сприйняли цю заяву як справжню перемогу. Адже, по-перше, вона вийшла після зустрічі Дональда Трампа і Владіміра Путіна в Гельсінкі. А по-друге, 14 червня видання Buzzfeed із посиланням на дипломатичні джерела написало, що за вечерею на саміті G7 Трамп назвав Крим російським, бо «всі там говорять російською».

Чи справді він так сказав, чи ні, ми не знаємо — як і того, що саме обговорювали Путін і Трамп у Гельсінкі за зачиненими дверима. Але це дало привід для спекуляцій у російських медіа, які вже готові були проголосити перемогу Путіна над Трампом, визнати США «другом Росії» і сподівалися на визнання Криму російським.

Тому після оголошення Декларації російські ЗМІ дещо розгубилися, адже мали знову переходити до створення зі США образу ворога. День вони мовчали, а потім почалося.

Стратегія висміювання та применшення

Спочатку медіа Росії транслювали сарказм від речниці Міністерства закордонних справ Марії Захарової та їхнього посольства у США. Посміялися і з заяви Петра Порошенка та назвали неадекватною пораду американцям від Держдепартаменту не їздити до Криму.

Допис Марії Захарової, який передруковували російські ЗМІ.

Далі почали просувати такі тези: «Вашингтон підтримує нацистський режим у Києві», «Кримська декларація» дискредитує міжнародний імідж США», «мінлива зовнішня політика США сприяє активному розвитку світової економічної та політичної кризи» тощо.

Розгляньмо кілька феєричних цитат детальніше.

1. Декларація — то просто слова. Чи слова — це слова, а декларація — документ?

Для початку звернімо увагу на одіозного коментатора Юрія Селіванова. Він є постійним дописувачем пропагандистського сайту NewsFront, який у деталях транслює заяви ДНР / ЛНР та нині заблокований в Україні. Звісно, без такого «експерта» російське ток-шоу обійтися не могло. Тож у програмі «Час покаже. Українське питання» на «Первом канале» Юрію дали можливість висловити все, що він думає про заяву США по Криму:

«Після, безумовно, успішного російсько-американського саміту обов'язково — навіть чисто психологічно — повинен був піти якийсь відкат. Якась зворотна реакція. І ця декларація по Криму — це і є прояв цієї мімікрії американської політики, яка зобов'язана якимось чином продемонструвати Україні, що вона зберігає свої проукраїнські позиції (…). По суті декларація — щоб внести психологічну рівновагу в українські уми. Точніше, в уми київського режиму, який дуже стурбований тим фактом, що Трамп і Путін про щось там говорили», — каже Селіванов.

Юрій Селіванов

Юрій Селіванов

Ведучий передачі впродовж цього виступу активно підтакував. Мовляв, хіба в СРСР комусь заважала жити та Декларація по Прибалтиці! І всі ці декларації просто слова.

І неочікувано Юрій із ведучим програми так зманіпулювали, що декларація американського уряду перетворюється на пшик. Порівняно з «безумовно, успішними російсько-американськими переговорами».

Пішли далі.

2. Згадуємо Османську імперію. Добре, що не кроманьйонців.

Думки російського депутата Леоніда Калашнікова рікою лилися в програмі «60 хвилин» на каналі «Россия 1». Серед них була й така дума: не треба Декларації надавати великої ваги. А ще у Калашнікова дивовижний зір.

«Я бачу, що Трамп хотів би якось розрядити обстановку і зблизити позиції наших держав. Я бачив це в ході його виборів. І хоча багато брешуть під час передвиборної риторики, я бачив, що він більш-менш щиро це робив, — розповів він про своє бачення й перейшов до Криму. — Англосакси ніколи не хотіли, щоби Крим належав Росії, і вони були на боці Османської імперії, коли ми воювали за Крим. І тепер усі розуміють стратегічне значення Криму, не випадково навіть сьогодні кораблі НАТО вже стоять в Одесі. Вони, звісно, ніколи не схвалять цього, але й не потрібно особливо надавати цьому великого значення».

Леонід_Калашніков

Леонід Калашніков

Кораблі НАТО, Османська імперія, англосакси… Чого тут тільки не було. Хіба що справжніх аргументів.

3. Яке значення Декларації? Російський режисер не зрозумів.

Програму «60 хвилин» не можна просто так взяти й покинути. Візьмімо звідси ще одну цитату. Після англосаксів від Калашнікова своїми думками щодо політики США поділився з росіянами кінорежисер Карен Шахназаров. Серед його творчого доробку є, наприклад, фільм «Любов до СРСР» 2012 року. Але не любов’ю він ділився з глядачами «Россия 1».

«На мій погляд, Декларація не має ніякого суттєвого значення. Нічого нового не прозвучало, бо вони з самого початку не визнають анексію Криму», — казав Шахназаров.

Карен-Шахназаров

Карен Шахназаров

Ведуча блискавично зреагувала на «недозволене» слово «анексія» й почала його перебивати, додаючи оті чутки, поширені BuzzFeed про «Крим російський, бо там по-російськи говорять». Аплодисменти у студії.

«Та він однозначно заявляв про свою позицію. Трамп може робити, що завгодно, але як політик він цього не заявить. Тому розраховувати на це дарма. В даному випадку [Декларація] це була “кістка” Сенату, Конгресу, антитрампівцям, яка не спрацювала. Боротьба в них наростає. Мені Трамп дуже симпатичний тим, що він розвалює і Америку, і Європейський Союз [аплодисменти у студії].

Чи робить він це свідомо, чи інтуїтивно? Мабуть, інтуїтивно, бо він внутрішньо антиглобаліст. Думаю, для Трампа ідеал — це довоєнна Америка. До того, як Рузвельт зробив її світовою імперією. І основна маса американського середнього виборця за нього. Він як шоумен відчуває виборця», — поділився своїм баченням Карен.

За декілька хвилин режисер «зробив психоаналіз» американському президенту й визначив актуальні вподобання виборців в Америці. Ще трохи — й він зможе скласти конкуренцію екстрасенсам на СТБ.

4. Декларація — це змова проти Трампа. Історія нових масонів.

Не ток-шоу єдиними. Маємо колонку на сайті «Известия» від Александра Добріна, професора факультету права Вищої школи економіки. Він відомий, наприклад, такими своїми заявами на пропагандистському радіо Sputnik: «Русофобією страждають “шістки” США», «Росія перестала бути банановою республікою».

У своєму тексті «Реванш американських залаштунків» Добрін сіє в уми чергову теорію змови. Цього разу росіянам розповідають про «глибинну державу» — міжпартійний істеблішмент, що орієнтується на інтереси фінансової глобалістської еліти. Начебто ці люди — чим вам не масони — протистоять Трампу після того, як «демократи зазнали нищівної поразки в ході президентської виборчої кампанії».

«Глибинна держава» виступала також проти зустрічі Трампа з Путіним. І саме через цих «недомасонів» не відбудеться друга їхня друга зустріч. І зовсім не тому, що спецпрокурор Роберт Мюллер веде незалежне розслідування зв'язків членів передвиборчого штабу Трампа з Росією. Просто Мюллер теж у таємній змові проти Дональда Трампа.

Сарказм.

Помалу ми підходимо до «Декларації щодо Криму». Звісно, що Держсекретар Помпео, за словами Добріна, теж на боці «глибинної держави» і заважає Трампу миритися з РФ.

«Але справа навіть не в цьому. Декларація Уеллеса не завадила альянсу СРСР і США в роки Другої світової війни, як і пізнішій політиці розрядки», — пише Добрін.

Чергова неймовірна теорія змови. Але вона може добре піти в маси — люди полюбляють дивовижні міфи.

5. Це не Декларація, а якісь пустощі.

Завершуємо наш парад пропаганди матеріалом у «Российской газете», яка транслює позицію заступника голови окупаційної Ради Криму Єфіма Фікса. Текст має назву «“Кримську декларацію” США в Держраді півострова назвали пустощами».

Коротка замітка рясніє дивовижними епітетами — й не лише про пустощі. Тут Декларацію ще називають «ідеологічним заклинанням».

А взагалі Фікс укотре заприсягнув на вірність Росії: «Нам важлива точка зору Росії, президента Росії і конституції РФ, тому вони там бавляться, граються в ігри, і нехай вони цим продовжують займатися, якщо це їм подобається. Ми живемо своїм життям, ми живемо в рамках законодавства Російської Федерації, і це нас влаштовує».

Хіт-парад цитат від російських пропагандистів добігає кінця. Бажаємо вам мислити критично, перевіряти інформацію і протистояти маніпуляціям.

Якщо вам хочеться ще, інші перли шукайте в моніторингу «Никчемная бумажонка и крах империи. Как российская пропаганда пережила крымскую декларацию США» від «Детектора медіа».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY