detector.media
Зоя Красовська
Скрін-шот Інтер
28.07.2018 13:28
Таємне послання від Гройсмана і працьовитий «Опоблок». Моніторинг теленовин 16–21 липня 2018 року
Таємне послання від Гройсмана і працьовитий «Опоблок». Моніторинг теленовин 16–21 липня 2018 року
Поки більшість політиків насолоджується літніми канікулами, невтомно (якщо вірити новинам) працюють уряд та його опоненти. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112 України» та 5-го каналу.

У новинах мирно співіснують паркетні новини про значні досягнення Кабміну та упереджена, подекуди маніпулятивна критика уряду та соціальних реформ. Присутність політиків у матеріалах помітно знизилася, дещо поменшало матеріалів з ознаками замовності. Лідерами за присутністю в новинах стали представники «Опозиційного блоку» та Володимир Гройсман.

На старті літнього інформаційного затишшя відшукати справді важливі та якісні новини було складно, але все ж продовжимо починання минулого тижня.

16 липня, понеділок

У центрі уваги — зустріч Трампа й Путіна. Також говорили про обрання запобіжного заходу голові Перечинської райадміністрації на Закарпатті Віктору Олефіру, звинуваченому в смертельній дорожньо-транспортній пригоді.

Сильні

5-й детально інформував про допит начальника служби охорони Януковича у справі про державну зраду. Цей канал найбільш послідовно та системно висвітлює справу проти екс-президента.

На «1+1» Оксана Солодовник з’ясувала деталі аварії літака, що сталася в полі на Сумщині. Це другий схожий випадок за тиждень у цьому районі. Розбираючись у подробицях, журналістка показала безконтрольність таких польотів: агрокомпанії, які обприскують поля хімікатами, не попереджають про вильоти, працювали пілоти неофіційно, а літаки не мають реєстраційних позначок. «Поки що нез’ясованим лишається й те, де і чим заправляли літаки, коли востаннє вони проходили техогляд і, найголовніше, хто координував польоти», — повідомила журналістка.

Антон Страшко з «1+1» поїхав до Туреччини, щоб дізнатися про обставини інциденту зі сваркою, через яку загинув український турист. Вперше поспілкувалися з безпосередніми свідками трагедії з числа персоналу готелю та з’ясували, чи справді загиблий упав на бордюр, що спричинило смертельну травму.

«Інтер» єдиний згадав у випуску про скандальне дослідження інституту Earthsight щодо незаконного експорту української деревини для відомих меблевих компаній.

Сумнівні

Голова Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична хвалилася результатами медичної реформи на Харківщині. Сюжети про це вийшли на каналі «Україна» та «Інтері». Світлична фігурує в новинах цих каналів дуже часто, хоча інші голови ОДА не з’являються практично ніколи.

На каналі «Україна» розповідали, як дбає про мешканців Донбасу Рінат Ахметов. Також на каналі — сюжет про те, як Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат, що входить до групи «Метінвест» Ахметова, піклується про екологію краю. Матеріал наголошує лише на позитивних рисах компанії та замовчує екологічні ризики від її діяльності.

17 липня, вівторок

Про річницю збиття літака МН-17 над Донбасом говорили всі. Лише «UA: Перший» окремим матеріалом нагадав про результати розслідування. Решта якщо і згадували про висновки розслідування, то дуже узагальнено.

Більшість каналів проігнорували акцію під Антикорупційною прокуратурою з вимогами відставки її керівника. А «1+1» та «UA: Перший», які все ж висвітлювали події, змістили акценти зі змісту акції до сутичок, які там відбулися. У випадку з «1+1» ще й упереджено. Детальніше — в колонці Ярослава Зубченка.

Сильні

Сергій Яременко на СТБ розбирався у проблемі приватних авіапольотів. В аварію потрапила дівчина, якій екстремальний подарунок зробили друзі. Після аварії знайти крайнього виявилося нелегко. Цю тему висвітлювали також на каналі «Україна». Але СТБ вдалося детальніше розпитати представника аероклубу про відповідальність. Зокрема про записи в журналі польотів, які чоловік на камеру показувати відмовився. Журналіст зробив усе, щоби в аероклубі могли обґрунтувати й захистити свою позицію. Небажання відкривати інформацію також є красномовною відповіддю на запитання.

Сумнівні

Паркетні новини Володимира Гройсмана з черговими звітами про боротьбу з контрабандою та обіцянками ще покращити цю роботу вийшли на ICTV та «Україні».

Також на «Україні» Юлія Дронник хвалила завод «Запоріжсталь» як одного з нібито зразкових роботодавців. У це складно повірити, якщо згадати, що після купівлі підприємства Рінатом Ахметовим почала з’являтися інформація про заплановані скорочення персоналу на третину. Спершу на заводі це спростовували, а через кілька років скорочення почали, посилаючись на складну економічну ситуацію.

Далі в ефірі каналу «Україна» Рінату Ахметову (власнику «Запоріжсталі» та каналу «Україна») дякують за благодійність на Донбасі.

На «Інтері» в сюжеті про напад на журналістку на Київщині кореспондент Богдан Вербицький стверджує: «Согласно официальным данным, в прошлом году зафиксировали 90 случаев агрессии против журналистов». Звідки ці «офіційні» дані, не вказано, але дивно, що кількість збігається з цифрами від НСЖУ, до яких у низки медійних організацій були зауваження. НСЖУ висловили недовіру, зокрема через зауваження до методології, яка фіксувала напади на осіб, не пов’язаних із журналістикою, а низка фактів не була підтверджена.

Далі народний депутат Сергій Рудик вимагав заборонити чорний експорт лісу. Виглядає це як спроба осідлати свіжу тему й потрапити в новини, лише висловивши свою думку, що не є новиною. Та й експертність політика в цій темі сумнівна, оскільки на «Інтері» він коментує все: стан доріг, соціальні проблеми, економіку, безпеку та екологію.

Вирішити проблеми з теплопостачанням у Коростені на Житомирщині обіцяли представники «Опоблоку». Авторка Ксенія Барвіненко безапеляційно стверджує: «Из-за завышенных тарифов на тепло у людей просто не хватает денег, чтобы оплачивать коммуналку, а все из-за государственной политики в сфере энергетики». Чи обґрунтовані вони насправді, вона не з’ясовує. А от народний депутат від «Опозиційного блоку» Юрій Павленко звинувачує владу в тому, що обласну адміністрацію перетворили на виборчий штаб. І тут з’являється Юрій Бойко: «Ситуация, когда подняли бездумно тарифы, субсидий не хватает и начинают отключать города, обкладывать штрафами за задолженность местные бюджет. Город вынужден будет рассчитываться за счет привлечения местного бюджета, который, вообще-то, направлен совсем на другие нужды: на развитие медицины, на учебники, на лекарства, на помощь социальную, а он будет вынужден платить за газ, потому что такие драконовские тарифы».

Одразу за цим — сюжет із критикою «Нафтогазу» через високі премії. Ця тема вже давно не свіжа, але продовжує мусолитися в новинах, до того ж без пояснень самого підприємства про природу таких винагород. Авторка сюжету Оксана Григор’єва запевняє, що премії керівники концерну отримують за рахунок подорожчання газу. Хоча це не так.

Також народний депутат від «Опоблоку» Микола Скорик заступився за вже колишнього ректора Одеської медакадемії, екс-регіонала Валерія Запорожана: «Кор. Анастасия Крылатова: Нардеп Николай Скорик считает: увольнения Валерия Запорожана — очередной пример произвола, которым занимается руководство Минздрава». Серія матеріалів почалася ще минулого тижня. Сюжет має ознаки замовності, оскільки просуває інтереси лише однієї сторони, не повідомляючи про критику екс-ректора, й не надає слово представникам Міністерства охорону здоров’я.

Далі народний депутат Сергій Каплін розмірковував, що не так із реформами. До критики уряду підключилася й колега Капліна по парламентському комітету Наталія Королевська з «Опозиційного блоку». Ведуча в підводці стверджує, що уряд не має системної соціальної політики, а медичну та пенсійну реформи взагалі треба скасувати. Позитивні результати реформ у сюжеті Андрія Кравця замовчано.

18 липня, середа

Cильні

Каналі «Україна» зафіксував, що робота табору «Славутич», у якому два тижні тому отруїлися діти, продовжилася, попри заборону. Хоча адміністрація відмовилася спілкуватися з журналістами, Валерія Шапоренко з оператором зафіксували, що діти там усе ж є; одна з них підтвердила, що їх годують, а отже роботу їдальні поновлено. Потрапити на територію ні журналістам, ні навіть прокурорам не вдалося. У сюжеті були не тільки висновки органів влади щодо порушень, виявлених у їдальні табору, а й коментар адвоката адміністрації. Цей матеріал виглядає найповнішим, хоча аналогічна новина вийшла також на «UA: Першому» та «1+1».

На «112» найдетальніше розповіли про шпигунський скандал в ОБСЄ, включивши коментар керівника Спеціальної спостережної місії Олександра Хуґа та військового експерта Олега Жданова. На «1+1» спілкувалися з автором розслідування, але реакцію представників місії ОБСЄ не передавали. Всі, крім «112», «1+1» та «Інтера», цю інформацію проігнорували.

Сумнівні

На ICTV поширили загадкову заяву Гройсмана: «Прем'єр Володимир Гройсман висловлюється за заборону надмірних виплат, винагород та бонусів у державних компаніях. За його словами, і зарплати, й премії мають бути достойними, щоб представники державних компаній не займалися корупцією. Але глава уряду проти фантастичних цифр і надмірних премій. Володимир Гройсман просить жадібністю не ображати український народ. Глава уряду закликав міністерство економічного розвитку визначити межу таких сум». Редакція вирішила не обтяжувати себе бекґраундом і не пояснювати глядачам, про що взагалі йдеться. Вочевидь, малися на увазі премії «Нафтогазу». Інакше це послання схоже на шифр — неповний і незбалансований.

Канал «Україна» невтомно звітував про благодійність фонду Ахметова. На ICTV ж розповіли, як фонд Леоніда Кучми «Україна» «щороку допомагає юним математикам, фінансово підтримує участь у міжнародних олімпіадах та пошук талановитих дітей […] Фонд Леоніда Кучми “Україна” постійно допомагає юним талантам, розуміючи, що саме такі хлопчаки майбутнє країни: це вони робитимуть літаки, ракети, розроблятимуть нові технології і рухатимуть країну вперед». Благодійність в Україні допомагає формуванню позитивного ставлення до осіб, за якими тягнеться шлейф неприємних історій.

На «1+1» лякали тим, що закриття «Дніпроазоту» залишить більшу частину країни без води. Насправді йдеться лише про питну воду, адже водоканали допускали можливість подачі технічної води в разі відсутності запасів рідкого хлору. Віце-прем’єр назвав позицію керівництва «Днірпоазоту» шантажем. Але нічого про це в сюжеті Олександра Романюка немає. Лише гра на емоціях та присутність ангажованих політиків: народний депутат, член партії «Укроп» Олександр Дубінін та віднедавна лідер соціалістів Ілля Кива захищають позицію власників підприємства. Як відомо, «Дніпроазот» належить до сфери інтересів Ігоря Коломойського, власника «1+1».

На «Інтері» Сергій Каплін та Наталія Королевська знов звинуватили уряд у соціальній незахищеності населення. Там же Юрій Бойко розказував, що завдання держави полягає в захисті інтересів українських підприємств.

19 липня, четвер

Сильні

На ICTV вийшов сюжет про військових медиків, які часто лишаються в тіні, рятуючи життя бійців. Вони не лише поділилися своїми переживаннями та проблемами, а й розповіли про стан системи домедичної допомоги та вміння бійців самостійно надавати собі допомогу до прибуття санітарів.

На 5-му каналі розбиралися, звідки в депутата Кременчуцької міськради посвідчення учасника війни на Донбасі, хоча ні МВС, ні ЗСУ не мають підтверджень про його статус. У сюжеті є коментарі всіх сторін, зокрема й самого депутата, якого колеги звинувачують у самозванстві. Депутат розповів, у яких районах та у складі яких підрозділів брав участь у бойових діях.

Сумнівні

Гройсман «проінспектував», як працюють на Київщині фермерські господарства. Відзвітували про це паркетними новинам на ICTV, «Україні» та «Інтері».

На каналі «Україна» знову піар фонду Ахметова. Борис Колесников одразу після паркетної новини від Гройсмана (хронометраж до хвилини) протягом шести хвилин безперестанку критикував уряд. Це є порушенням балансу.

Також у випуску Олег Ляшко заявляв про шкоду європейського мита: «Дополнительный сбор 25 % на украинскую металлургическую продукцию вводит Еврокомиссия. Взымать его начнут, если наша страна превысит лимит и предложит внешнему рынку больше товара, чем за предыдущий период. Пошлина грозит существенным снижением украинского экспорта, уменьшением объёмов валютной выручки и как результат — ослаблением гривны, — заявил лидер Радикальной партий Олег Ляшко». У матеріалі є лише позиція політика. Це повідомлення схоже на лобізм інтересів великого бізнесу, зокрема компанії Ріната Ахметова.

На «1+1» знову перехилилися на сторону «Дніпроазоту». Позицію Антимонопольного комітету щодо підвищення ціни на хлор сформульовано за кадром у двох коротких реченнях. Тоді як ситуацію на «Дніпроазоті» подають емоційно: «Ведуча: «Запаси рідкого хлору на складах водоканалів меншають, а питання із запуском “Дніпроазоту”, єдиного його виробника, досі не вирішене […] У “Дінпроазоті” стверджують, що опинилися в патовій ситуації, бо чіткої відповіді не почули, а якщо їх оштрафують, може не стати не лише хлору, а й всього заводу». На підтвердження — коментар директора заводу. Коментарів від АМКУ чи експертів на противагу чи уточнення інформації не додали.

На «Інтері» Олександр Вілкул та Микола Скорик із «Опоблоку» говорять про зниження позиції України в рейтингу логістики, але джерело даних не вказано. «Главная причина такого резкого падения — коррупция и война», — голослівно запевняє ведуча.

Далі на «Інтері» Сергій Каплін учергове вимагав перерахунку пенсій. Його позицію подано без жодного балансу. До того ж політик підхопив ще одну болючу тему й вимагав скасувати здорожчання проїзду в громадському транспорті Києва. Одразу за ним Наталія Королевська вимагала виплати компенсацій чорнобильцям, також без балансу.

20 липня, п’ятниця

Минуло два роки зі дня вбивства Павла Шеремета. Найменше ефірного часу цій темі присвятили на «1+1» — коротка інформація та два синхрони колег, котрі прийшли вшанувати його пам’ять. Найбільше — на «UA: Першому»: сюжет із акції пам’яті та окреме повідомлення про результати розслідування (чи, радше, їх відсутність). У більшості матеріалів головний меседж полягає у відсутності помітних результатів слідства. Не лише з колегами, а й родичами журналіста спілкувалися журналісти «112» та ICTV. «112» показали також, як рідні вшанували пам’ять журналіста у Білорусі, звідки він родом.

Одразу дві серйозні ДТП сталися на трасах: обидві з маршрутками, що врізалися у вантажівки, запарковані при дорозі. Новинарі використовували фразу «чорна п’ятниця», рідше — «фатальне зіткнення (аварія)». Геть не стримувала себе в емоціях ведуча ICTV Олена Фроляк: «Все через високу швидкість, необережність, відсутність на дорогах патрулів та безкарність. Якщо цей безлад і далі триватиме, Україні і війни не треба. Криваві зведення з українських трас насамперед у “Фактах”».

Сильні

«1+1», не чекаючи перевірок, самі стали досліджувати технічний стан маршруток. Ганна Бока використала в сюжеті відео краш-тестів для мінібусів, переобладнаних під пасажирські перевезення, щоб унаочнити загрози під час зіткнень. Також розпитувала водіїв маршруток про те, чи знають вони свої права, чи знайомі з нормами щодо техніки безпеки. Щоправда, експертів, на яких посилається кореспондентка, в сюжеті так і не було. Але сюжет дає уявлення про те, на що варто звертати увагу пасажирам, щоб убезпечити себе.

Петро Троць на 5-му каналі порушив практичну сторону проблеми із затримками авіарейсів. Він з’ясував, на які компенсації мають право пасажири та чи вдається їх добитися на практиці.

Сумнівні

На ICTV та «Україні» розповідали про ініціативу Бориса Колеснікова в підтримці молодих талантів — конкурс «Авіатор». Подібних змагань відбувається багато, але центральні канали розповідають чомусь саме про ти, які організовують Кучма і Колесніков.

Паркетні заяви Гройсмана про покращення на «Укрзалізниці» вийшли на «Україні», «1+1» та «Інтері». Йдеться про новий склад наглядової ради компанії. Видно, що відео розіслане каналам від прес-служби Гройсмана, адже на трьох каналах синхрон записаний з однієї точки. Журналісти не пояснили, що означає це рішення і як це впливатиме на життя глядачів.

На каналі «Україна» лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк коментував інформацію нібито про обговорення перспектив проведення референдуму на окупованій частині України між Трампом та Путіним. Ахметов тим часом обіцяв мирне літо дітям Донбасу.

На «Інтері» миру в усьому світі бажала Українська православна церква Московського патріархату. Сюжет Юлії Жешко перенасичений специфічною церковною термінологією, крізь яку важко розгледіти привід для новини. Матеріал хіба що посилює позиції московської церкви в Україні. Наступний сюжет про те, як харківський бізнесмен Олександр Фельдман («народний депутат і меценат», як його титрують), представник групи «Воля народу» в парламенті, підтримує мистецтво заради миру й порозуміння в суспільстві. Також у випуску — чергова серія відстоювання інтересів екс-ректора Одеської медичної академії: більшість коментарів просувають інтереси Валерія Запорожана, а призначення нового ректора називають нелегітимним.

Лише схвально про учасників акції проти «Нафтогазу» та лише негативно про опонентів говорили на «Інтері», подаючи власні оцінки замість фактів: «Такой антиакцией руководство "Нафтогаза" хотело отвлечь внимание от поднятия цен на топливо и в очередной раз оказать давление на Нацкомиссию, чтобы регулятор принял нужное газовикам решение, утверждают эксперты. Доказывает это и то, что монополист против открытого рынка газа в Украине». Серед учасників чомусь переважають літні люди, що викликає резонне питання про проплаченість масовки. Та й назва сюжету вже формує ставлення до сторін: «Остановить беспредел “Нафтогаза”» — такий заголовок супроводжує всю підводку ведучої.

21 липня, субота

У новинах продовжили відстежувати наслідки ДТП на Житомирщині. Про відсутність дозволу на перевезення пасажирів у загиблого водія повідомили на 5-му, «1+1», «112» та каналі «Україна». Далі на «Україні» разом зі співробітниками «Укртрансбезпеки» інспектували стан маршруток: «Ведущая: Возвращаемся к теме безопасности поездок на маршрутках. После смертельных ДТП в Житомирской и Николаевской областях на дороги вывели дополнительные патрули полицейских и инспекторов “Укртрансбезопасности”. В Киеве маршрутчиков особенно тщательно проверяют на каждом выезде из города. Спрашивают права, страховку и прочие документы. Нашим корреспондентам удалось найти перевозчиков-нарушителей. На какие уловки они идут, чтобы обойти закон? Расскажет Оксана Щербина». Знімальна група «UA: Першого» стежила за такими перевірками на міжміських перевезеннях: «Перевіряти пасажирські маршрутки на Рівненщині почали сьогодні. Які порушення виявили поліцейські і працівники “Укртрансбезпеки” — розкаже Юлія Друктейніте».

«1+1» грали на емоціях: сюжет почався з того, як родичка загиблих прийшла забрати тіла з моргу. І так страшну інформацію посилюють ще страшнішими епітетами: «У місиві тіл і металу вижило десятеро людей».

На «Інтері» розповіли, як люди на Прикарпатті вимагали відремонтувати дорогу й від розпачу почали перекривати автошляхи. На «UA: Першому» розбиралися з долею гуртожитку Товариства сліпих у Харкові. Люди просять передати будівлю інвестору, інакше вона просто руйнується, бо ні товариство, ні місцева влада не мають коштів на її капітальний ремонт та належне утримання.

«112» підготував репортаж про засилля щурів у запорізькій багатоповерхівці. Журналістка Марина Моісеєнко пригодувала одного зі щурів, тому вдалося зафільмувати докази їхнього існування. Помітно, що це рідкісний кадр, адже він кілька разів повторюється в сюжеті, разом зі «здивованим» котом, що сидить на підвіконні першого поверху. Кореспондентка поспілкувалася з фахівцями лабораторного центру МОЗу, які підтвердили зафіксовані випадки сказу та інших небезпечних хвороб серед щурів у місті.

Лише 5-й та «UA: Перший» висвітлили акції зі вшанування пам’яті Олени Теліги.

Усі ці матеріали важко назвати особливо потужними, це просто добре зроблені сюжети на гарячі та злободенні теми. Цього дня особливо відчувається брак цінних інформприводів. Переважають короткі повідомлення, новини з-за кордону, цікавинки, сезонні сюжети-поради та репортажі з фестивалів.

Серед сумнівних матеріалів — лише просування образу благодійника Ріната Ахметова на каналі «Україна».

Підсумки

Протягом тижня зафіксовано 42 сумнівних матеріали: 11 паркетних новин і 31 сюжет із ознаками замовності. Таких 19 матеріалів на «Інтері», 14 сюжетів на каналі «Україна», п’ять на ICTV, три на «1+1», один на «UA: Першому», жодного на «112 Україна», 5-му каналі та СТБ.

Десять матеріалів популяризували представників «Опозиційного блоку»: сім на «Інтері», два на каналі «Україна» та один на ICTV. У персональному розподілі: тричі на екранах з’являвся Борис Колесніков (двічі на «Україні», один на ICTV) та Наталія Королевська на «Інтері», двічі Микола Скорик та Юрій Бойко, по одному повідомленню з Юрієм Павленком та Олександром Вілкулом на «Інтері».

Дев’ять паркетних повідомлень із Володимиром Гройсманом давали однобоку інформацію про урядові ініціативи: по три на ICTV та «Інтері», дві на каналі «Україна» та одне на «1+1».

В інтересах Ріната Ахметова на каналі «Україна» — вісім сюжетів: шість про його благодійність та два просувають інтереси бізнесу.

В інтересах бізнесу Ігоря Коломойського, компанії «Дніпроазот», вийшли два сюжети на «1+1». В одному з них був присутній член партії «Укроп» народний депутат Олександр Дубінін та Ілля Кива.

Двічі піарили голову Харківської обладміністрації Юлію Світличну, хоча її присутність у матеріалі не мала інформаційної цінності: по одному матеріалу на «Інтері» та «Україні».

Знизив свою активність народний депутат від БПП Сергій Каплін — три матеріали з його однобокими заявами вийшли на «Інтері».

Двічі захищали інтереси екс-ректора Одеської медичної академії Валерія Запорожана на «Інтері».

По одній згадці: лідер Радикальної партії Олег Ляшко та лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк на «Україні»; фонд Леоніда Кучми на ICTV; паркетна новина з Володимиром Омеляном на «UA: Першому»; народні депутати Сергій Рудик, Олександр Фельдман та церква Московського патріархату на «Інтері».

Упереджено критичних повідомлень було два. Обидва на «Інтері» проти керівництва «Нафтогазу».

У моніторингу аналізувалися такі випуски новин: «Подробности» («Інтер», випуски о 20:00), «ТСН» («1+1», випуски о 19:30), «Новости» («112 Україна», випуски о 19:00), «Час новин» (5 канал, випуски о 19:00), «Новини» («UA: Перший», випуски о 21:00), «Факти» (ICTV, випуски о 18:45), «Сегодня» («Україна», випуски о 19:00), «Вікна» (СТБ, випуски о 22:00).

Підготовка цього моніторингового звіту стала можливою завдяки підтримці американського народу, наданій через проект USAID «У-Медіа», що виконується міжнародною організацією «Інтерньюз». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY