detector.media
Ярослав Зубченко
Фото: greeninstitute.gr/l
16.10.2017 13:00
Новий еталон популізму та новий головний ворог теленовин
Новий еталон популізму та новий головний ворог теленовин
У вересні першість за порушеннями традиційно утримують «Інтер» та «Україна», а от лідери у категорії чорного піару змінились.

Протягом першого місяця осені, згідно з моніторингами експертів ГО «Детектор медіа», теленовини випустили 185 сумнівних сюжетів (на 40 менше, ніж у серпні). Теми порушень можна було умовно розділити на дві частини: нова сесія Верховної Ради та креативні. До першої категорії увійшов, головним чином, політичний піар на реформах та їх критиці. А от в другій категорії протягом вересня можна було побачити демонізацію «євроблях», день народження Ріната Ахметова, «виселення» «1+1» із офісу та новини із життя чупакабри. Про слід, який в наших мізках   залишив телевізійний вересень, ви можете прочитати в детальному аналізі.

А нижче тезовий огляд основних трендів маніпуляцій місяця.

Найбільш маніпулятивний телеканал місяця:

У товариському матчі між «Україною» та «Інтером» перемогу із рахунком 70:75 (за кількістю сумнівних сюжетів) здобула команда «Подробностей». При цьому обоє телеканалів наманіпулювали практично удвічі більше, ніж усі ЗМІ після них. Цього разу успіх «Інтеру» забезпечив політичний піар: 36 появ Сергій Капліна та членів «Опозиційного блоку». При цьому, згідно з усіма правилами ефективного розподілу ресурсів, майже кожна поява цих політиків виступала також критикою ворогів «Інтера».

Найбільше піару:

У вересні найбільше піару в новинах отримав «Опозиційний блок»: 21 сюжет від «Інтера» та шість від «України». Члени цієї партії коментували на каналах усе: від медичної реформи до освітньої, від стану правоохоронних органів до введення в Україну миротворців, від «прориву» Саакашвілі до пожежі в Одесі. Не зрозумійте неправильно, думка опозиції в новинах це добре. Але в опозиції у нас чотири фракції, а не одна. На другому місці за кількістю піару знаходиться Володимир Гройсман 19 сюжетів. Як хороший керівник, він, замість профільних міністрів, взяв на себе піар за усі урядові реформи в країні.

І, так, звісно, як завжди, справжнім піарним переможцем вересня із 28 сюжетами став Рінат Ахметов. Рано чи пізно в сюжетах про його благодійність на «Україні» почнуть повторюватися люди.

Найбільше чорного піару:

Цього місяця в іменній рубриці «Народного фронту» переміг... Міхеїл Саакашвілі. Шість місяців партія Арсенія Яценюка була на першому місці, але вхід/вихід «грузинського реформатора» та постійна увага до нього «України» дали свої плоди 11 маніпулятивних критичних сюжетів та заслужене перше місце. «Сегодня» розповідали про політика всю найважливішу інформацію: коли й де спалювали його опудало, хто обурюється його коментарями, хто подає на нього в суд, захищаючи свої честь та гідність.

На другому місці у вересні опинився Вадим Рабінович, якого сім разів критикували на «Інтері», головним чином, за буцімто проплаченість його мітингів. А от «Народний фронт» «Подробности» згадували лише тричі й то на самому початку місяця. Невже й тут партія втратила рейтинги?

Цитата місяця:

Якщо у Міжнародне бюро мір та ваги колись вирішать додати еталон популізму, ми маємо гідного кандидата:

Олег Ляшко про інфляцію та збільшення зарплат, студійне інтерв’ю на каналі «Україна», 25 вересня:«Я знаю одне місце, де немає інфляції - на кладовищі. Давайте, може, взагалі припинимо людям платити зарплату, тому що інфляція? Треба платити зарплату так, щоб вона була вища, ніж інфляція, і тоді інфляція не страшна».

Вау-момент місяця:

Узагалі, ще 1 вересня перемогу в цій рубриці забронював собі телеканал «Україна», де, очевидно, освоїли технологію клонування і випустили два ідентичних сюжети про «День знань» із різницею в рік. Але першість знову вирвав «1+1» із матеріалами 11-12 вересня про жінку, що постраждала від вибуху в центрі Києва.

Виявилося, що потерпіла лягла в лікарню під вигаданим прізвищем і ні її родичі, ні, очевидно, вона сама не бажають публічності. Але у «ТСН» це виправили. Тут повідомили всій країні справжнє ім’я, як виявилося, пересічної жінки. Показали її сторінку в соціальних мережах та кадри її обгорілого тіла. Оприлюднили ім’я її доньки, що теж знаходиться у лікарні. Знайшли, показали та розпитали її колишнього чоловіка. Він повідомив «1+1» «ексклюзивні подробиці»: те, що жінка любить красиве життя, що з донькою вона не бачилися вже рік, що їй загрожує втрата зору та ампутація ноги.

Складно навіть перелічити, який величезний обсяг персональної інформації розкрили за два дні журналісти. І це все, нагадаємо, про, як виявилося, пересічну людину, що намагалася уникнути публічності. Як це, взагалі, пропустили в ефір?

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY