detector.media
Ігор Куляс
Фото: podrobnosti.ua
11.04.2017 10:27
Вибух на «Степовій»: як канали відстежували розвиток теми
Вибух на «Степовій»: як канали відстежували розвиток теми
Моніторинг за 3 березня — 3 квітня 2017 року.

Комплексний моніторинг дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики на прикладі висвітлення теми аварії на шахті «Степова» у Львівській області протягом місяця. Телеканали «1+1», «Інтер», «Україна», ICTV, 5-й та «112».

«Детектор медіа» продовжує публікувати моніторинг, у якому в комплексі (картинка й текст) оцінюється дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики.

Попередні тексти моніторингу:

Передмова

Масштабна аварія на шахті «Степова» з великою кількістю загиблих і поранених шахтарів сталася вже дуже давно. Її висвітлення одразу після події я аналізував на сторінках «Детектора медіа».

Чому я вирішив сьогодні повернутися до цієї теми? Ну, по-перше, численні й різноманітні розвитки й наслідки теми не завершилися й донині. У родинах загиблих і досі траур, люди змушені якось пристосовуватися до нових обставин свого життя після втрати рідних, до того ж — годувальників. Ще не всі поранені одужали й не відомо, чи всі вони зможуть повернутися до активного життя й до роботи на шахті. Не всі обіцяні державою компенсації виплачено. Не відомо досі достеменно про всі причини — як самої аварії, так і смертей і каліцтв людей. Точно не все ще зроблено для того, щоби на «Степовій» у майбутньому більше не було таких аварій, а що вже казати про інші державні шахти України, про всю вуглевидобувну галузь!

Одне слово, аварія на «Степовій» вимагала від ньюзрумів великих телеканалів журналістського дослідження причин і відстеження різноманітних наслідків. У цій подачі моніторингу я й вирішив відстежити, як канали вели цю тему протягом місяця після самої стартової події. (Узагальнюючи, можна сказати, що це спроба на прикладі однієї теми побачити загальну картину того, як ньюзруми взагалі уміють відпрацьовувати теми в розвитку.) По аварії на «Степовій» із найважливіших продовжень і розвитків насамперед заслуговували на журналістську увагу такі:

Для того, щоби побачити, що робили ньюзруми телеканалів протягом місяця про розвитки подій після аварії на шахті «Степова», яка сталася 2 березня, пропоную подивитися наступну табличку.

Умовні позначення: сюж — це сюжет, пв — пряме включення, бз — коротка форма репортажу (коли начитаний зі студії текст частково перекривається картинкою), сх — синхрон.

Дата

Ключова подія дня

«1+1»

«Інтер»

ICTV

«Україна»

5-й канал

«112»

2.03

Вибух на шахті

пв

сюж

пв

сюж

пв

сюж

бзсх

пв

пв

бзсх

3.03

Жалоба / рішення Кабміну про створення двох комісій

сюж

сюж

пв

сюж

сюж

бзсх

сюж

сюж

сюж

бз

4.03

Поховання загиблих

сюж

 

 

сюж

 

бз

5.03

ТИЖНЕВИКИ (без 5-го й каналу «112»)

сюж

бзсх

сюж

 

Х

Х

6.03

Брифінг віце-прем’єра Зубка

бзсх

бзсх

бзсх

бзсх

бзсх

бзсх

7.03

Рішення шахтарів про страйк

 

бз

 

 

 

 

8.03

Рішення шахтарів про страйк

 

бзсх

 

бзсх

 

 

9.03

Пікет / суд розблокував рахунки «Львіввугілля»

 

сюж

бзсх

 

 

 

10.03

 

 

 

 

 

 

 

11.03

Брифінг глави Львівської ОДА Синютки

 

 

 

бзсх

бз

 

12.03

 

 

 

 

 

 

 

13.03

Брифінг віце-прем’єра Зубка

 

 

 

 

бзсх

 

із 14 по 20 березня жоден із каналів не повертався до теми

21.03

Брифінг віце-прем’єра Зубка

бзсх

 

 

бзсх

бзсх

 

із 22 березня по 3 квітня жоден із каналів не повертався до теми

Із таблиці видно доволі хаотичну роботу телеканалів. Проаналізуймо її.

Отже, 2 березня всі канали висвітлюють суто в репортажному режимі саму стартову подію. Висвітлюють не найкращим чином (докладніше про це тут).

Наступного після аварії дня, 3 березня, — теж репортажно і теж не найкращим чином (про що буде далі в цій статті). Плюс до розфокусованих репортажних сюжетів «про все на місцях подій» (і про роботи в аварійній шахті, і про лікування поранених), «Інтер» і «Україна» цього ж дня по цілому сюжету присвячують засіданню Кабміну з цих питань. (До речі, симптоматично, що на «Інтері» сюжет із засідання Кабміну стоїть за версткою вище репортажу зі Львівщини. Чиновники для каналу — в пріоритеті над звичайними людьми — дарма що загиблими й пораненими.) Хоча вже цього дня, не кажучи вже про всі наступні дні, каналам слід було би зайнятися власними розслідуваннями — як причин аварії та окремих її складових, так і різних можливих наслідків цієї події. Але канали цим не займалися взагалі ні цього дня, ні в наступні.

4 березня «1+1», «Україна» і «112» розповідають про поховання загиблих. Прикметно, що «Інтер», ICTV і 5-й канал (принаймні у випуску о 19-й) про це взагалі нічого не кажуть!

5 березня в ефір на великих каналах виходять підсумкові тижневики. Вони не є предметом розгляду цього моніторингу, але можна констатувати, що окремі сюжети на цю тему зробили в тижневиках «1+1» і ICTV. Ці сюжети були просто узагальненням перебігу подій за темою протягом тижня. Вибачайте на слові, але в ньюзрумах такі сюжети в тижневиках давно уже називаються жаргонізмом «братня могила», — коли без серйозних додаткових зусиль просто в єдиний сюжет збирається вся «поточка» за темою, яка робилася в репортажному режимі протягом тижня. І хоч у тих сюжетах були окремі коментарі стосовно можливих причин аварії, але на повноцінні розслідувальні ці сюжети ніяк «не тягнули».

На ICTV в підводці до сюжету говорилося: «Тиждень гучних політичних скандалів. Але сьогодні я хочу почати не з них, а з того, що є справжньою цінністю — людське життя! Цього тижня його втратили 8 гірників шахти «Степова», що на Львівщині». І це було б дуже правильно, якби не те, що напередодні канал показав своє ставлення до цієї «справжньої цінності», взагалі «забувши» навіть про поховання цих загиблих, а в подальшому справжньої уваги людському виміру теми так і не приділяв (як, утім, і всі інші колеги-конкуренти).

«Інтер» у своєму тижневику 5 березня згадав аварію на «Степовій» лише куценьким бз (і це — в тижневику!), та й те — лише як бекґраунд до зовсім іншої теми:

«Ещё одна тема, которую СМИ связывают с блокадой на Донбассе — взрыв метана на шахте “Степовая” во Львовской области. <…> И сразу после трагедии эксперты предположили, что одной из причин может быть наращивание добычи угля, вызванное необходимостью компенсировать потери топлива от блокады».

Тут я вважаю прикметним те, що згадані «Інтером» «СМИ», які «связывают с блокадой на Донбассе» — це насамперед сам же «Інтер» і є! Адже саме в новинах «Інтера» гіпотеза про такий взаємозв’язок нав’язливо повторювалася журналістами протягом усіх попередніх днів. І ось ці «эксперты», які «предположили» — це журналісти самого «Інтера» і, певно, якісь їхні залаштункові «куратори».

Неймовірно, але факт: журналісти тижневика на телеканалі «Україна», мабуть, вирішили, що вибух на «Степовій» був не такою вже й важливою подією тижня, щоби розповідати про нього в підсумковому тижневику! (Це тим більш дивно, що сам канал «Україна» — «родом» із шахтарського краю.)

У понеділок 6 березня, не виключено, що канали вже й не поверталися б до цієї теми, аж тут раптом прес-конференцію дав віце-прем’єр Геннадій Зубко (який, імовірно, — бо про це нічого ніде не говорилося на каналах — очолював одну з двох урядових комісій). На цей захід журналісти всіх шести телеканалів дружно поїхали і дружно давали в себе в підсумкових випусках короткі звіти у формі бз з синхронами Зубка і з некоректним використанням архівної картинки.

Насправді віце-прем’єр ніяких реальних новин журналістам не повідомив (більше виглядало на те, що урядовці просто запланували такий захід, як прес-конференція когось із них «для годиться», ну просто щоби показати народу, що «уряд таки працює»). Тож було дуже цікаво і повчально спостерігати за тим, що саме різні канали з цієї інформаційно «порожньої» прес-конференції винесли в лід-речення в якості новини:

«1+1» повідомляв як «новину» таке: «Рятувальники і урядова комісія і досі не можуть спуститися в шахту “Степова”». Хоча повідомлення про те, що хтось і досі чогось не може — за визначенням новиною не є. Новиною могла би бути інформація про те, які саме роботи з ліквідації наслідків аварії проводилися саме цього дня і в якій стадії ці роботи станом саме на цей день.

«Інтер» повідомляв у якості «новини» таке: «Для расследования трагедии на шахте “Степная” расширили правительственную комиссию». Суто теоретично це могло б бути якоюсь новиною в тому разі, якби глядачі, затамувавши подих, стежили б за складом урядової комісії, бо, наприклад, саме від її складу щось би критично залежало. Насправді ж, про склад комісії ні до того, ні після телеканалами не повідомлялося нічого взагалі, й нічого такого вже особливого зокрема. (Взагалі про історію цих міфологічних комісій саме в цій темі буде докладно розказано трохи нижче.) А в цій ситуації без спеціальних пояснень навряд чи глядач зрозумів, чим було важливо те, що «в ее состав включили представителей Минюста, Минэкономразвития, а также Минтоплива и энергетики». Хіба що припущення про те, що в складі урядової комісії до цього не було представників Мінпаливенерго і Мін'юсту. Трохи дивно, правда? Чи вони були, а їх «доточили»? А якщо ні — то навіщо тоді взагалі про це говорити?

На ICTV в якості «новини» взагалі було подано голослівне журналістське припущення: «Причиною аварії на шахті “Степова” могла бути економія на безпеці». Коли притомний глядач чує таке по телевізору, в нього відразу ж виникає зустрічна думка «могла бути? — а могла й не бути!». А те, що журналісти в нас часто виступають у ролі «експертів», — не дивина. Але ніяк не може бути новиною якийсь далекоглядний висновок журналіста — це точно! А за великим рахунком, в новинах ніякого висновку журналістів бути не повинно взагалі.

«Україна» і канал «112» у ролі «новини» повідомляли те, що було відомо ще в день аварії: «Взрыв на шахте “Степная” произошёл во время ремонтных работ, а не добычи угля» («Україна»). «Вибух на шахті “Степова”, що на Львівщині, стався під час ремонтних робіт» («112»). От дивно, правда ж? Ціла урядова комісія працювала цілих три дні, щоби з’ясувати те, що було всім відомо і зрозуміло з самого початку! І за що ці урядовці отримують наші гроші?

А 5-й канал так само «новиною» вважав обіцянку, яку різні чиновники озвучували також іще в день аварії: «По півмільйона гривень компенсації родинам вісьмох загиблих гірників шахти «Степова» виплатить держава». Це є новиною на четвертий день після аварії? Питання незацікавленого глядача: так що, стільки говорили про це, а досі не виплатили?!!

7 березня до теми повертався лише «Інтер», який коротко повідомив про те, що шахтарі «Львіввугілля» зібралися страйкувати з 9 березня. «Інтер» знову згадав про це й наступного дня, але просто в якості бекґраунду до повідомлення про загибель шахтаря на Донеччині. А 8 березня про це теж коротко повідомив канал «Україна».

9 березня на «Інтері» був розфокусований сюжет, у якому було заявлено кілька споріднених тем: розповідалося і про стан поранених у лікарні, і про пікетування шахтарями суду, де було вирішено зняти арешт із рахунків «Львіввугілля», і про те, що обласна влада домовилася з шахтарями про скасування страйку. Поза тим цього дня на ICTV повідомлялося про страйк, а про його скасування не було сказано ні слова.

І от після 9 березня всі канали перестають цікавитися темою. Віднині вони реагують виключно на брифінги і прес-конференції посадовців.

11 березня «Україна» і 5-й канал коротко повідомляють про прес-конференцію глави Львівської ОДА Олега Синютки, який щось каже про виплати родинам загиблих («щось» — тому що канали подають інформацію суперечливо).

13 березня журналісти 5-го каналу побували на прес-конференції віце-прем’єра Зубка, який сказав лише, що «аварія сталася через проведення робіт без дозвільних документів». (Це, до речі, дуже «цінний» результат роботи цілої урядової комісії за цілих десять днів!). Якщо вже журналісти 5-го каналу знайшли в собі сили поїхати на прес-конференцію Зубка, то могли би з цього приводу поставити тому ж Зубку просте питання: «А чи це все, що урядовій вашій комісії вдалося з’ясувати за десять днів?». Мабуть, не спромоглися, бо в ефірі цього не було.

21 березня «1+1», «Україна» і 5-й канал знову їдуть на брифінг того-таки Зубка, щоби повідомити глядачам «сенсаційну» новину про те, що записи системи, яка фіксувала ситуацію на шахті в момент аварії, зникли.

І з 22 березня тема для каналів остаточно «вмирає». Журналісти нею самостійно не займаються. Імовірно, чекають наступних «паркетів».

***

Окремої уваги заслуговує те, як канали працюють із картинкою у розвитку теми.

У більшості випадків ньюзруми не знімають реальних подій. Адже вони мають в архіві певний набір картинок зі стартової події. Знімати їдуть лише на брифінг чи прес-конференцію. Тож будь-які продовження і розвитки великої теми (за дуже рідкісними винятками) робляться «ліниво». Коротке бз+сх. А студійний текст у бз бездумно й некоректно перекривається архівними картинками і «паркетними» планами. У кращому разі архівна картинка позначається титром як «архів», це роблять на «Україні» і на 5-му каналі. А інколи навіть і цього не робиться, як на «1+1», «Інтері» і ICTV. За великим рахунком, це все є ошуканням глядача, але коли архів журналісти не позначають — це вже якесь подвійне ошукання!

При цьому одні й ті ж архівні плани (часто одним і тим самим колись змонтованим шматком, не ускладнюючи собі життя новим монтажем) у різні дні «перекривають» текст про зовсім різні речі. Тобто архівна картинка є великою абстракцією, щоб «поговорити на тему», а не згадати в бекґраунді стартову подію, як це робиться в цивілізованому світі.

Ще кілька загальних спостережень

Питання оперативності подачі інформації в наступні після аварії дні, звісно, вже не стояло так гостро, як у сам день аварії. Тож можна було би вважати, що стандарт оперативності загалом не порушувався каналами. Але є одне застереження. Як я вже казав, жоден із каналів у наступні дні так і не спробував самостійно займатися пошуком причин аварії в різних їх аспектах. Журналісти чекають, коли це зроблять інші люди — члени урядових і неурядових комісій, правоохоронні органи чи прості люди, яким починає набридати бездіяльність влади і сліпота журналістів. А могли б уже з 3 березня починаючи робити це великі телеканали з їхніми винятковими можливостями і ресурсами! Із цього погляду питання оперативності щодо піддослідних телеканалів узагалі не розглядається.

***

А ось концептуальне питання, що напряму стосується стандарту точності. Точність означає, зокрема, й чітке й недвозначне визначення будь-якого поняття, про яке журналіст каже. Є кілька визначень, якими наші журналісти послуговуються постійно, взагалі не замислюючись над справжнім значенням цих слів. Це такі слова як «жертва», «постраждалий» й «потерпілий». Журналісти не замислюються, що ці три слова вкрай розмито позначають поняття. А точніше, — не позначають їх узагалі. Адже «жертвами» такої аварії, як на «Степовій», точно є не лише загиблі (як часто чомусь мають на увазі журналісти), але й поранені, й родини загиблих і поранених. «Потерпілими» чи «постраждалими» від аварії є також не лише поранені (як знову-таки чомусь думають собі ті ж журналісти), але й родини загиблих і поранених, і колеги загиблих. «Постраждають» же від аварії точно й інші люди (які на сам день аварії не зазнали ніяких, як знову-таки кажуть ті ж журналісти, «тілесних ушкоджень»), — наприклад, ті, хто втратить через цю аварію посаду, а може й свободу, якщо слідство і суд визнають їх винними в аварії та смертях людей. Визнаних винними цілком можна буде назвати ще й «жертвами обставин», тому що посадові особи нижньої ланки в ситуації урізаного фінансування цілком могли не мати реальної змоги запобігти такій аварії, бо змушені були «давати план», закриваючи очі на порушення техніки безпеки. І їхній вибір полягав або у втраті роботи, або в порушенні правил безпеки. Тому з погляду стандарту точності подачі інформації журналістам слід би було називати речі своїми іменами: є «загиблі», є «поранені», є «родичі загиблих» і «родичі поранених» тощо. Тоді все буде чітко зрозуміло. А інакше поняття розмиваються і глядач у певні моменти може неточно розуміти, про кого саме йдеться.

***

І знову канали плутаються, коли йдеться про поранених у випусках за 3 березня. Цього дня канали (буває й таке!) називають однаково загальну кількість «госпіталізованих» — 21 поранених шахтарів у лікарнях. Крім «1+1», який каже розмито про «два десятки шахтарів», (до речі, погодьтеся, якось не дуже по-людськи кількість поранених людей міряти на «десятки»). При цьому на ICTV додають, що «ще 30 людей звернулися зі скаргами на самопочуття, більшість дістали легкі опіки рук і голови» (інші канали про це нічого не кажуть). Плутанина ж починається з того, в якому стані поранені — тут канали, як заведено, кажуть дуже різні речі:

«Для їхнього життя загрози немає, проте троє гірників ще у важкому стані». Синхрон Василя Обранця, головного лікаря: «Троє пацієнтів є ті, які найважчі. Мають важку комбіновану травму, опікову травму», — повідомляє «1+1». Тут начебто слова журналістів підтверджуються компетентним синхроном.

«В ожоговом отделении восьмой городской больницы Львова — двадцать шахтеров. Тяжелых — нет». І теж синхрон Обранця, але без оцінки важкості поранень, на «Інтері».

«Шість чоловіків у тяжкому, але не критичному стані». Синхрон Володимира Зуба, начальника управління охорони здоров’я Львівської міськради: «Сьогодні всіх пацієнтів, абсолютно всім проведена саме радіаційна бронхоскопія. На щастя, нема важких уражень. Нема і це дуже добре». Так подано цю інформацію на ICTV. Тут слова журналістів і синхрон суперечать одне одному.

На «Україні» журналісти оцінок стану не наводять, обмежуються фактами: «У всех ожоги дыхательных путей и до 40 процентов обоженна кожа» (щоправда, ні на кого при цьому не посилаючись і не пояснюючи, що це означає) і синхроном Василя Савчина, завідувача опіковим відділенням лікарні: «Таких пацієнтів, які би на сьогодні стояла загроза життю, немає».

Журналісти 5-го каналу дають дещо суперечливу інформацію: «У них переважно опіки шкіри та дихальних шляхів, але лікарі запевняють, — загрози життю пацієнтів немає… В усіх постраждалих опіки дихальних шляхів, обличчя та тіла. Медики запевняють: стан шахтарів стабілізувався». І синхрон Обранця: «Важких з загрозою для життя пацієнтів немає. Які потребували б замісної вітальної терапії. Є важкі пацієнти, які потребують інтенсивної інфузійної терапії, яку вони отримують з моменту поступлення. Є троє пацієнтів, є середньої тяжкості на межі з важкими ще троє пацієнтів. Більшість пацієнтів середньої важкості».

Канал «112» каже без посилань на джерела: «Троє гірників, які у момент вибуху були у забої на шахті “Степовій”, досі залишаються у важкому стані».

Ще одна суперечність у повідомленнях різних телеканалів стосується того, в яких лікарнях перебувають поранені.

Так, журналісти ICTV і «112» кажуть, що до Львівської лікарні перевезли 20 шахтарів, а один залишився в Червоноградській лікарні.

«1+1» каже, що «усіх постраждалих впродовж ночі перевезли до Львівського опікового центру».

«Україна» каже, що «в ожоговом отделении сейчас 21 шахтер из “Степовой”. Кареты скорой помощи привозили пострадавших всю ночь».

«Інтер», повідомляє про 21 пораненого загалом, але потім дає суперечливо таке: «В ожоговом отделении восьмой городской больницы Львова — двадцать шахтеров». Де ще один поранений — канал просто не повідомляє.

«Краще» за всіх виступив 5-й канал, де у підводці ведучий каже: «Постраждалих напередодні від вибуху на копальні “Степова”, гірників тієї ж ночі евакуювали до Львова» (виходить, усіх). А в репортажі: «У Червоноградській районній лікарні залишився один постраждалий шахтар. У нього незначні травми. Решту, 20 пацієнтів, вночі доправили до Львова».

Ну і останнє щодо поранених. Незрозуміло виглядає на ICTV інформація щодо компенсацій пораненим: «Ще 20 постраждалих гірників отримають по 75 тисяч гривень». Тимчасом як поранених у лікарнях 21, про що канал також повідомляв. Тут виходить, що одному пораненому чомусь компенсацій не дадуть. То було би непогано пояснити уважним глядачам, чому цей поранений залишиться без компенсації.

***

Про гроші загалом різні канали також говорять по-різному.

«1+1» каже про те, що «держава вже виділила мільйон гривень на організацію похоронів загиблих і на медикаменти». А голова Львівської ОДА Олег Синютка в синхроні на «Україні» каже інакше: «Держава виділила на сьогоднішній момент додатково один мільйон гривень. З них “Львіввугілля” 100 тисяч направило на закупівлю додаткових медикаментів і 200 тисяч скерували на організацію похоронів». Тобто «1+1» каже неточний факт. А «Україна» не поцікавилася в Синютки, куди підуть ще 700 млн грн. Там — порушено стандарт точності, тут — стандарт повноти інформації. Інші канали про це не кажуть нічого.

***

І повна суперечливість із роботою якоїсь загадкової комісії. Загалом, якщо вже йдеться про роботу певної комісії, слід чітко визначати: 1) який орган влади і коли утворив цю комісію, 2) хто її очолює (конкретне ім’я і посада) і хто входить до її складу (принаймні за компетентністю), 3) якими є завдання роботи цієї комісії, 4) що конкретно ця комісія зробила сьогодні. Нічого цього в повідомленнях телеканалів, звісно ж, немає. Натомість є повний хаос. У сам день аварії кілька каналів повідомляють про те, що якась — міфологічна! — комісія начебто працює:

«Інтер» каже, що «Владимир Гройсман примерно час назад прибыл на шахту “Степная”. Сейчас он провёл заседание комиссии по ликвидации последствий аварии». Далі сам Гройсман в інтерв’ю каже про зовсім інше: «Завтра уряд ухвалить рішення про створення державної комісії …я б хотів, щоб це була державна комісія на найвищому рівні». Відчуваєте якусь, м’яко кажучи, неузгодженість у часі — теперішній і майбутній?

На ICTV кажуть, що «причини аварії вивчає спеціальна комісія» («спеціальність» цієї комісії ніяк не пояснено). А в синхроні керівника обласної поліції Валерія Середи чуємо таке: «Це буде створюватися державна комісія згідно законодавства і вимог нормативних документів». Певно, в цей момент щось «вивчає» ще не створена комісія?

На «Україні» кажуть просто: «Выяснять точную причину взрыва из Киева прибыла специальная комиссия под руководством премьер-министра Владимира Гройсмана». Навряд чи урядовий десант у день аварії прибув саме займатися з’ясуванням причин вибуху. Вони й не фахівці в тому, і компетенція їх інша. І Гройсман зі свитою прибули туди не в якості якоїсь «спеціальної комісії, яка з’ясовуватиме точну причину вибуху»!

5-й канал каже не про комісію, а про «штаб»: «Щойно на місце події приїхав прем'єр-міністр України Гройсман, разом із ним міністр енергетики та вугільної промисловості Насалик, а також голова Державної служби з надзвичайних ситуацій. Вони очолять оперативний штаб, який буде з'ясовувати усі причини трагедії та винуватців». Тут уже і «штаб», і ще ширші повноваження (як у прокуратури!): Гройсман та інші урядовці, виявляється, не лише фахово визначать причину вибуху на шахті, але й «призначить» винуватців!

Наступного дня після аварії, тобто 3 березня, «Інтер» і ICTV повідомляють про створення двох урядових комісій, одна з яких саме й займатиметься з’ясуванням причин аварії. При цьому журналісти не кажуть ні того, хто цю комісію хоча би очолив, ні хоча би її склад за фаховістю. На інших каналах про рішення Кабміну не кажуть, а про комісії взагалі кажуть суперечливо:

«1+1»: «Щойно закінчаться ці роботи, у шахту спуститься спеціальна комісія, яка має встановити остаточну причину вибуху»;

«Україна»: «Для расследования причин аварии, на шахте уже работает правительственная комиссия» (уже! Надоперативно);

5-й канал: «Нині роботу шахти “Степова” призупинено. Там працює спеціальна комісія, яка з’ясовує причини спалаху метану» (те ж саме).

Крім того, — так працює вже комісія чи не працює, виникає ще одне питання: чим «спеціальна» комісія відрізняється від «урядової»? Чи, може, це одне й те саме?

А 4 березня вже виявляється, що, можливо, ніяка комісія на шахті ще не працює. Принаймні так стверджує мінімум два високоповажних телеканали:

«1+1» дуже настійливо: «Самі працівники шахти нарікають на те, що державна комісія, яка мала би встановити причини трагедії, досі не працює»; «…у профспілці гірників сумніваються. Кажуть — на шахті досі не запрацювала державна комісія з розслідування аварії». І ще й наводить синхрон голови НПГУ Михайла Волинця: «Комісія мала б працювати тут, на місці і ефективно провести розслідування. Такого я ніколи ще не бачив, такої безвідповідальності».

А на «Україні» кажуть взагалі таке: «С понедельника(а це значить — лише з 6 березня, тобто лише за два дні!) за выяснение причин аварии на “Степовой” возьмётся специальная комиссия».

Натомість канал «112» цього дня стверджує протилежне: «Причини з’ясовує новостворена урядова комісія». Тобто вже «з’ясовує», тобто вже працює.

Зрештою залишається абсолютно невизначеним, є якась комісія чи її немає, працює вона чи ні, і що саме ця комісія визначає — чи причини аварії, чи питання ліквідації наслідків.

Уся ця «історія з комісією» дуже наочно ілюструє якість інформування від вітчизняних телеканалів: усе приблизно, все розмито, суперечливо, неповно. Одні кажуть одне, інші — інше. Звідки яка інформація в каналів береться — невідомо, бо справжніх джерел інформації вони не кажуть. А в підсумку глядач отримує від журналістів переважно таке собі заспокійливе: «комісія працює». Мабуть, «все буде добре»? А як вона працює, що робить конкретно, і чи працює взагалі, а чи може цієї комісії в природі ще не існує — це все залишається десь за кадром новин наших телеканалів.

Далі — докладніше про всі інші порушення стандартів на каналах у матеріалах із цієї теми. По відсутності взаємодії картинки й тексту за кадром (як порушення стандарту точності подачі інформації) я наводитиму лише найбільш кричущі приклади.

«1+1»

Оперативність

Відсутність власних досліджень причин, відсутність власного відстеження віддалених наслідків.

Точність

3 березня

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

 

 

У лаві, де стався вибух, накопичення…

Це не лава.

 

…газу досі перевищує норму

 

 

 

 

Щойно закінчаться ці роботи, у шахту…

 

Це пішли архівні плани, відзняті 2 березня. При цьому вони не позначені як архів.

 

…спуститься спеціальна комісія,…

 

 

…яка має встановити остаточну причину вибуху.

Цей рятувальник точно не має відношення до комісії, яка встановлюватиме причини вибуху.

 

Попередня версія — несправність обладнання,…

На цій і двох наступних картинках точно не те обладнання, «яке мало сигналізувати про критичне скупчення газу».

 

…яке мало сигналізувати про…

 

 

…критичне скупчення газу.

Цей предмет журналісти «1+1» настійливо показували 2 березня, тепер показали 3 березня, показуватимуть його і в наступні дні. А що це таке — жодного разу не пояснюють.

 

…проте троє гірників ще у важкому стані.

 

 

 

 

Андрій Олійник 11 років віддав «Степовій».

 

Це типовий спосіб «представлення» героя в нашій тележурналістиці. Кажуть про конкретну людину, а де ця людина на картинці — взагалі незрозуміло.

 

Учора був на ділянці,…

 

 

…де стався вибух. І вцілів. Міг…

 

 

…і не йти на зміну, бо мав день народження.

Яке відношення до дня народження Олійника має цей прилад? Більше того, трьома картинками раніше можна роздивитися (на скриншоті, глядач цього роздивитися не зможе), що цей прилад — не на ліжку Олійника.

 

 

 

 А ще чоловік нарікає на жахливі…

Це все архів без позначення. Ця та дві наступних картинки жодним чином не показують, чому умови праці на шахті є «жахливими». Крім того, на цій і наступних картинках — брехливий геотитр. Це точно не «Львів»!

 

…умови праці. Мовляв, те, що сталося,…

 

 

…можна було передбачити.

 

 

 

 

Те, що шахта фінансувалася недостатньо, визнають…

Це не «Львів».

 

…і в уряді. Після трагедії на «Степовій»,…

Це не уряд.

«Ще два десятки шахтарів постраждали». Загалом поранених людей рахувати на «десятки» є і некоректним, і неточним. Коли є чітка кількість — на цей момент у лікарнях перебував (це якщо вірити всім іншим телеканалам, звичайно) 21 поранений шахтар.

«Зараз усі потерпілі в опіковому центрі Львова», «Усіх постраждалих впродовж ночі перевезли до Львівського опікового центру». Знову-таки, якщо вірити іншим телеканалам, в опіковому центрі Львова в цей момент перебували не «усі потерпілі», а двадцять із них, ще один поранений залишився в Червоноградській лікарні. Про некоректність визначень «потерпілий», «постраждалий» — див. вище.

Невідомо, наскільки точними є оцінки стану поранених шахтарів (див. вище).

Абсолютно некоректне використання архівних картинок без позначення, що це є архів.

4 березня

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

…попрощатися з Василем Михничем сьогодні прийшло усе село Себечів.

 

 

На шахту чоловік повернувся після того,…

Повна абстракція, говорять про конкретного чоловіка, показують плани шахти. Логічно було би показати фотографію людини.

 

…як понад рік відвоював у зоні АТО.

 

 

Він загинув на сорок першому році життя,…

 

 

…у гірника залишилася дружина…

Хто з них дружина загиблого?

 

…та трирічний син.

Тут немає трирічного сина.

 

 

 

…цілодобово відкачують воду та газ, концентрація якого

 

 

залишається вибухонебезпечною.

Незрозуміло, що це. Не факт, що цей агрегат має відношення до відкачування води чи газу.

 

Тож потрапити до місця аварії, щоб назвати бодай приблизні

 

 

її причини, експерти поки що не можуть.

Навряд чи це і є експерти.

 

 

 

Та в те, що причини трагедії встановлять,…

 

 

…у профспілці гірників сумніваються.

Це не профспілка гірників.

 

Кажуть — на шахті досі не запрацювала державна комісія з розслідування аварії.

Тут ніхто нічого не «каже».

 

 

 

У профспілці гірників вважають, що поки запрацює комісія,

Тут незрозуміла за своїм змістом панорама з робочого моменту спілкування журналіста з Волинцем на купу вугілля.

 

вода, яка заливає лаву, поступово знищить

Це не вода, а вугілля, і не в лаві, а на поверхні.

 

всі сліди аварії і побоюються,що встановити правду

Ще одна незрозуміла панорама. З якогось папірця на Волинця. Що це за папірець і навіщо його нам показують — невідомо.

 

і знайти винних у загибелі шахтарів буде неможливо.

 

«Тоді від вибуху метану восьмеро смертей і ще двадцять троє людей з травмами в лікарні» — досі казали про 21 пораненого. Раптом, без жодних пояснень, кажуть про 23 поранених.

«Поруч у сусідньому селі Муроване люди оплакують вісімнадцятирічного Тараса Старошельського». Напередодні казали, що йому було 19 років, тобто в якийсь із двох моментів помилялися, про помилку нічого не кажуть.

«Наслідки аварії на шахті ліквідували, але роботи там тривають і досі. Рятувальники цілодобово відкачують воду та газ, концентрація якого залишається вибухонебезпечною». Тут одна з двох частин речення є неточною, найімовірніше — перша. Як це так «наслідки… ліквідували», якщо досі відкачують воду і газ, і не можуть потрапити в аварійну лаву. І це триватиме ще багато днів!

6 березня

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

Внаслідок обвалу обвалилася порода…

Тут уже йде суцільний архів без позначень.

Це не обвал породи.

 

…і розпочалося підтоплення,…

А це — не підтоплення.

 

…через яке сталися нові обвали…

 

 

…і знову почав виділятися метан.

Метан не тут виділяється.

 

Тож зараз гірничорятувальні служби…

 

 

…лише подають усередину повітря, щоб провести…

Цей чоловік, якого ми вже бачимо не вперше, точно «зараз» «не подає повітря». Він розмовляє по телефону.

 

 

 

…вже зараз, стверджує віце-прем'єр Геннадій…

Знову знайоме устаткування, яке є невідомо чим.

 

…Зубко, можна констатувати,…

Де тут Зубко?

 

…що «Степова» була однією з найбільш…

 

 

…аварійних копалень. Видобуток…

Певно, цей і попередній плани мають показувати «аварійність» шахти? Але не показують.

 

…вугілля за останні роки там зменшився…

 

 

…вчетверо. І в сам момент вибуху…

Взагалі-то цинічно фотографіями загиблих перекривати якийсь зовсім відв’язаний текст!

 

велися ремонтні роботи.

Без коментарів.

«23 потерпілих досі залишаються в лікарні», — розмите визначення.

«Внаслідок обвалу обвалилася порода» (мабуть, обмовка, але ж вийшло фактично неточно).

Ніде архів не позначено як такий.

21 березня

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив віце-прем'єр Геннадій

Не позначений архів.

 

Зубко. 2 березня обвал породи

Зубка тут немає й близько.

 

на «Степовій», яка розташована у Львівській області,

 

 

забрав життя восьми гірників.

 

 

Ще 12 — досі в лікарні.

Це фото загиблих, а не відео поранених!

 

В момент катастрофи повітря під землю майже не надходило, до того ж не спрацювала

Це не момент катастрофи.

 

система екстреного оповіщення «УТАС»,

А це не система оповіщення.

 

яка мала вимкнути електрику на шахті, щоб уникнути загоряння.

 

 

А її записи таємничо зникли.

Можливо, ці записи несе оцей чоловік, який крокує по коридору?

Помилка в бекґраунді: «2 березня обвал породи на “Степовій”, яка розташована у Львівській області, забрав життя восьми гірників». І досі причиною загибелі і поранень всі називали не обвал породи, а вибух метану.

Достовірність

3 березня

«У копальні могли не спрацювати датчики сповіщення про критичне скупчення газу метану» — це невідомо хто сказав, джерело не зазначено.

«Гірники, які вижили після вибуху метану на шахті "Степова", не приховують», — узагальнено-розмите посилання.

«… Ідуть рідні, друзі та колеги загиблих. Такої трагедії за весь час існування копальні вони не пам'ятають». «Попередня версія — несправність обладнання» — версій не існує в природі без їхнього автора. Чия це версія, та й що саме вона «попереджає»?

«Мовляв, те, що сталося, можна було передбачити». Це прекрасне посилання для серйозних новин.

«Те, що шахта фінансувалася недостатньо, визнають і в уряді». Хто саме «визнає» в тому уряді?

«Після трагедії на “Степовій”, перевірять усі українські копальні і виділять гроші на їхню модернізацію». Хто перевірить? І хто це сказав? Журналісти, коли так формулюють, навіть не розуміють, наскільки абсурдно це звучить. Якби по-чесному позначити як є, то мало би звучати приблизно так: «Невідомо звідки відомо, що невідомо хто перевірить копальні й невідомо хто виділить гроші на модернізацію».

4 березня

«Самі працівники шахти нарікають на те…» — як і будь-яке узагальнення є крім того, що повністю недостовірним, та ще й неправдою.

 «Та в те, що причини трагедії встановлять, у профспілці гірників сумніваються». Хто саме?

«Кажуть — на шахті досі не запрацювала державна комісія з розслідування аварії». Хто каже?

«У профспілці гірників вважають, що поки запрацює комісія, вода, яка заливає лаву, поступово знищить всі сліди аварії і побоюються,що встановити правду і знайти винних у загибелі шахтарів буде неможливо». Хто «вважає» і хто «побоюється»? Насправді це все журналістам казав Волинець. То чому він раптом виявився у множині? Навряд чи він казав журналісту: «Ми, Михайло Волинець, вважаємо»!

6 березня

Цього дня майже вся фактична інформація подавалася взагалі без зазначення джерел. (Певно, журналісти «1+1» отримують її через зв’язок з космосом?)

Повнота інформації

6 березня

Не було бекґраунду як такого.

21 березня

«В момент катастрофи повітря під землю майже не надходило, до того ж не спрацювала система екстреного оповіщення "УТАС", яка мала вимкнути електрику на шахті, щоб уникнути загоряння» — це потребувало пояснення.

Ну й окремі картинки в більшості матеріалів потребували за кадром пояснень, а не «закадрового тексту».

Баланс думок

4 березня

І у журналістському тексті й у синхроні Волинця звучать дуже серйозні звинувачення:

«Та в те, що причини трагедії встановлять, у профспілці гірників сумніваються.

Волинець (синхрон): «Згідно Закону про охорону праці, згідно порядку про проведення розслідування, згідно з правилами безпеки комісія мала працювати тут, на місці і ефективно провести розслідування. Такого я ніколи ще не бачив, такої безвідповідальності».

«У профспілці гірників вважають, що поки запрацює комісія, вода, яка заливає лаву, поступово знищить всі сліди трагедії і побоюються,що встановити правду і знайти винних у загибелі шахтарів буде неможливо».

Журналісти зобов’язані були надати слово у відповідь урядовцям — найпевніше тому, хто очолював комісію.

6 березня

Було подано лише суб’єктивну думку віце-прем’єра Зубка.

«Втім вже зараз, стверджує віце-прем'єр Геннадій Зубко, можна констатувати, що “Степова” була однією з найбільш аварійних копалень».

Зубко (синхрон): «Шахта “Степова” є дійсно наднебезпечною з високим рівнем дегазації, з високим рівнем обвалів. І тому, я думаю, що безпосередньо ми розглянемо, яким чином заходи по безпеці фінансувалися на протязі двох останніх років».

Очевидно, що мали бути й інші оцінки, насамперед експертні. До того ж, ще 3 березня у спілкуванні з журналістами після засідання Кабміну міністр Насалик казав таке: «Це одна з небагатьох шахт, яка мала УТАС, систему управління газами. Тобто автоматизована система управління. Тому дуже дивно, що саме на цій шахті відбулося». (Цей синхрон прозвучав у ефірі телеканалу «Україна».)

21 березня

«1+1» надає слово віце-прем’єру Зубку, який каже: «Остання інформація була в 7:30, а наступна інформація була тільки в 12:38, аварія відбулася в 11:58. Датчиків стільки, скільки стояло від УТАСу в цій шахті, я думаю, що мабуть, не на всіх шахтах є. А от чому вони не працювали, або чому була знищена інформація? Це питання буде до правоохоронних органів».

Слід було запитувати в керівників шахти, відповідальних за роботу систем безпеки. Цього зроблено не було.

Відокремлення фактів від думок

3 березня

Значна кількість оцінної лексики й журналістських висновків:

«Такої трагедії…», «Після трагедії…»; «Гірники, які вижили після вибуху метану на шахті "Степова", не приховують, що останні роки працювали в жахливих умовах»; «Держава вже виділила…»;  «У самій шахті досі тривають роботи…»; «…накопичення газу досі перевищує норму»; «Для їхнього життя загрози немає, проте троє гірників ще у важкому стані»; «…11 років віддав “Степовій”»; «А ще чоловік нарікає на жахливі умови праці»; «Те, що шахта фінансувалася недостатньо, визнають і в уряді»; «Сьогодні родичі вже забрали тіла п'ятьох померлих шахтарів»; «Ховати гірників найпевніше будуть завтра».

4 березня

«Тоді від вибуху метану восьмеро смертей і ще двадцять троє людей з травмами в лікарні»;  «Концентрація його залишається високою»; «Самі працівники шахти нарікають на те, що державна комісія, яка мала би встановити причини трагедії, досі не працює, а з кожним днем зволікання дізнатися правду буде важче»; «Наслідки аварії на шахті ліквідували, але роботи там тривають і досі»; «Тож потрапити до місця аварії, щоб назвати бодай приблизні її причини»; «Та в те, що причини трагедії встановлять, у профспілці гірників сумніваються»; «Кажуть — на шахті досі не запрацювала державна комісія з розслідування аварії»; «У профспілці гірників вважають, що поки запрацює комісія, вода, яка заливає лаву, поступово знищить всі сліди аварії і побоюються, що встановити правду і знайти винних у загибелі шахтарів буде неможливо».

6 березня

«Рятувальники і урядова комісія і досі не можуть спуститися в шахту “Степова”»; «Тож зараз гірничорятувальні служби лише подають усередину повітря»; «23 потерпілих досі залишаються в лікарні. Всі в стабільному стані» (тут оцінку їхнього стану дано від імені журналістів).

21 березня

«Про це на сьогоднішньому брифінгу заявив віце-прем'єр Геннадій Зубко»; «Ще 12 — досі в лікарні»; «А її записи таємничо зникли».

Доступність інформації

3 березня

Потребувало пояснень: «У копальні могли не спрацювати датчики сповіщення про критичне скупчення газу метану».

21 березня

Потребувало пояснень: «В момент катастрофи повітря під землю майже не надходило, до того ж не спрацювала система екстреного оповіщення «УТАС», яка мала вимкнути електрику на шахті, щоб уникнути загоряння».

«Інтер»

Оперативність

Відсутність власних досліджень причин, відсутність власного відстеження віддалених наслідків.

Точність

3 березня

Перший сюжет — це повний «паркет», де шукати відповідності картинки закадровому тексту зась. Щось таке (фрагмент):

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

 

 

И создали две комиссии. Одну — для…

 

 

…расследования причин трагедии — вердикта от нее ждут через месяц.

 

 

Вторую — для проверки, как соблюдают правила безопасности…

 

 

на других шахтах Украины.

 

 

Місцями «паркету» не вистачає, тож у хід ідуть архівні картинки, звісно, без позначення, що це «архів».

 

Для семей погибших и пострадавших во время

Тут немає сімей загиблих і поранених.

 

вчерашнего взрыва шахтеров — деньги Кабмин нашел.

Це — і не вчорашній вибух, і не Кабмін.

 

 

 

А самых тяжелых — если понадобится — пообещали

Це точно не поранені, тим більше, не «самые тяжелые».

 

перевезти в столичные больницы.

Це — не столичні лікарні.

 

Уже и самолет санитарный для этого подготовили.

Де тут літак — праворуч чи ліворуч?

Далі було пряме включення, частково некоректно «перекрите» картинкою, відзнятою раніше. Крім того, пряме включення чомусь робилося не з місця якоїсь із подій, а просто з якоїсь львівської вулиці (тож оперативна цінність його є нульовою).

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

… люди собираются, чтобы почтить память горняков…

 

 

…минутой молчания. В вестибюле шахты…

 

 

…«Степная» стенд с фотографиями.

 

 

Их восемь. Вчера была их последняя смена.

 

 

Самому молодому 19 лет. Шахтеры смотрят…

Тут фото того, про кого мова, якраз перекрите мультивікном.

 

…на фото товарищей и шепотом обсуждают случившееся.

 

 

 

 

Вот только с финансированием беда.

 

 

Работники не раз выходили на акции, требуя выплатить…

 

 

…зарплату. До сих пор они не получили денег…

 

 

…за январь.

 

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

 

 

Он мог не спускаться в шахту/. По традиции, в день рождения горнякам это разрешают, если показать начальнику…

 

 

…паспорт. Но паспорт Андрей забыл.

Це не паспорт.

 

Потом был взрыв. Олийнык оказался в тридцати метрах от эпицентра.

Це не вибух.

 

 

 

 

Как и почему произошла трагедия?

 

Незрозуміло де відзнято цю картинку.

 

Главная версия — внезапный выход метана. О нем…

Тут не зрозуміло, яке взагалі відношення до цієї історії має фасад шахти «Червоноградська».

 

…говорят все — и работники профильного министерства,…

Зовсім не факт, що саме про це розмовляють якісь люди, яких ми бачимо на картинці.

 

…и дирекция шахты, и профсоюзы. Вот только можно…

Це дирекція шахти чи профспілки?

 

…ли было этого избежать, и не было ли сопутствующих…

 

 

…причин — предпочитают отмалчиваться.

 

 

 

 

Замминистра парирует — связи никакой.

 

Хто з них «замминистра»?

 

Вчера мол уголь вообще не добывали.

Тут точно ніхто не видобуває вугілля, але хто ці всі люди, де вони й чому нам їх показують?

 

 

 

Правительство уже пообещало, что выделит…

Тут якісь дуже складні асоціації.

 

…200 миллионов на средства индивидуальной защиты шахтеров…

У цій картинці — ні грошей, ні «средств».

 

…и наконец-то выплатит январские…

 

 

…зарплаты.

Яке відношення ці дві картинки мають до «январских зарплат», невідомо.

Вже згадана в передмові неточність про те, що серед поранених «тяжелых нет».

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман каже таке: «Після того, як буде проведена перевірка, ми ретельно визначимо, що потрібно зробити для того, щоб безпека на шахтах була підвищена. Попередньо фахівці міністерства говорять, що треба додатково 200 мільйонів. І ми знайдемо цей ресурс». Тут нібито йдеться про 200 млн грн на підвищення безпеки на всіх українських шахтах. На «Інтері» журналісти трактують ці слова прем’єра інакше: «Правительство уже пообещало, что выделит 200 миллионов на средства индивидуальной защиты шахтеров и наконец-то выплатит январские зарплаты». Тобто, за версією журналістів «Інтера», підвищення безпеки складається лише з закупівлі засобів індивідуального захисту і… виплати боргу з зарплати.

І ще одна — набагато більша неточність. Журналістка в сюжеті каже таке: «Все из-за того, объясняет профильный министр Игорь Насалик, что большинство шахт в Украине — старые. В эксплуатации — от 30 до 70 лет. Но денег на модернизацию, как и на средстваиндивидуальной защиты, постоянно не хватает. “Степной”, например, впервые выделили деньги на это лишь месяц назад». І далі йде синхрон самого Насалика, де він каже зовсім інше: «Ми виділили цій шахті перші 11,5 млн для того, щоб вони проводили освоєння лави». Тобто сам міністр каже, що ці гроші виділялися зовсім не на модернізацію й не на засоби індивідуального захисту!

«Такого количества жертв на шахтах в Западной Украине еще не было», — розмите визначення понять.

Логічна помилка: «Андрей Олийнык вчера потерял напарника. Он мог не спускаться в шахту». Тут виходить, що до шахти міг не спускатися той напарник, який загинув.

«Олийнык оказался в тридцати метрах от эпицентра». Епіцентру на півкілометровій глибині в природі не буває, він завжди на земній поверхні.

«Главная версия — внезапный выход метана. О нем говорят все». Як і будь-яке безпідставне узагальнення — є категоричною неточністю.

«Напомню вчера в результате взрыва на шахте “Степная” это во Львовской области погибли восемь горняков. Еще 21 получили ожоги». Тут уже «Інтер» каже лише про опіки, хоча напередодні дуже наполягав на тому, що був не лише вибух, але й обвал породи та ще й кріпильних конструкцій.

Ну і просто є великий сумнів щодо такого: «“Степная” — самая молодая из здешних и самая крупная в Европе, говорят в шахтерском профсоюзе». Таке твердження не можна давати без перевірки.

Архів використовується без позначення.

6 березня

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

 

 

На месте работают спасатели. Что же касается…

Немає тут на картинці рятувальників.

 

…пострадавших, то в больницах Львова до сих пор…

Це вже точно не лікарні Львова.

 

…находятся 23 человека.

У цьому автобусі?

 

Их состояние удовлетворительное,…

Дивно: кажуть про живих, показують жалобний прапор.

 

 

 

…взорвалась воздушно-метановая смесь на глубине более…

Не схоже на вибух. До того ж цього чоловіка ми вже неодноразово бачили.

 

…500 метров. Правительственная комиссия проверит безопасность…

Два плани — явно не на глибині 500 метрів. Там сонце не світить і автівки не їздять.

 

…на всех предприятиях этой отрасли. Поскольку в момент аварии…

 

 

…на «Степной» не сработала ни одна из…

 

 

…систем сигнализации, которые должны были…

Дивно виглядають «системи сигналізації».

«Сейчас к шахте нет доступа». Якщо нема доступу, то як там працюють рятувальники?

«Что касается пострадавших, то в больницах Львова до сих пор находятся 23 человека». Досі йшлося лише про одну тільки лікарню Львова — 8-му, а ще один поранений при цьому — взагалі-то в Червонограді. «Пострадавших» — розмите визначення поняття.

«Правительственная комиссия проверит безопасность на всех предприятиях этой отрасли». Тут неточно вжитий майбутній час. Комісію було створено 3 березня, тобто на цей момент вона вже четвертий день працює.

7 березня

 

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

СТУДІЯ

C 9 марта все шахты «Львовуголь» приостановят отгрузку угля.

 

 

 

Такое решение принял Независимый профсоюз горняков Украины. Об этом на своей странице в Фейсбуке сообщил Михаил Волынец. Профсоюзники в частности требуют — разблокировать счета предприятия для выплаты зарплат, сократить аппарат управления и выделить…

Загалом показ на екрані таких документів є нонсенсом — глядач не може прочитати цього тексту. А якби міг, побачив би, що його знову дурять: кажуть про весь НПГУ, а рішення насправді ухвалене лише Червоноградсь-ким його осередком.

 

…не менее 200 миллионов гривен на охрану труда. Только после выполнения этих условий отгрузка угля возобновится.

 

 

После обеда стало известно, что на шахте «Степная» горняки второй смены отказались спускаться…

Тут якась незрозуміла за змістом панорама.

Незрозуміло, як сказане видно з цієї картинки. До того ж, відзнятої трьома днями раніше. І не позначеної як архівна.

 

…под землю и потребовали гарантий…

Це — над землею.

 

…безопасности труда.

Остання картинка повністю суперечить сказаному, бо на ній — фрагмент робочого процесу.

8 березня

Це — згадка про аварію на «Степовій» як бекґраунд до повідомлення про загибель шахтаря на Донеччині. Тут нарешті архів начебто позначено, щоправда, позначено зовсім неправильно: «март 2017». Тимчасом як усі ці кадри треба було позначати справжньою датою зйомки, тобто «2 марта 2017».

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

Напомню, неделю назад на шахте «Степная»…

 

 

…во Львовской области произошел…

 

 

…взрыв метана — 8 горняков…

Це вже вкотре нам показують цього чоловіка, і вже вдруге стверджують, що він — це «взрыв метана».

 

…тогда погибли, 23 были госпитализированы с ожогами…

Ця картинка до госпіталізації має дуже віддалене відношення.

 

…различной степени тяжести.

 

 

Открыто уголовное производство…

Це не схоже на «уголовное производство».

 

…по статье нарушение правил безопасности.

 

 

И завтра с 9 утра шахтеры Львовской области…

 

 

…начинают акцию протеста — они требуют…

Дві останні картинки суперечать змісту сказаного.

 

…выплатить задолженность…

Це не має жодного відношення до заборгованості.

 

…по зарплате, а также — разблокировать…

А це — до зарплати і розблокування рахунків.

 

…счета предприятия «Львовуголь», которые…

Так само.

 

…были арестованы из-за долга шахт…

Так само.

 

…за электроэнергию.

Це — не електроенергія.

«…Они требуют выплатить задолженность по зарплате, а также — разблокировать счета предприятия “Львовуголь”, которые были арестованы из-за долга шахт за электроэнергию». Тут повністю порушено логіку: адже вони вимагають розблокувати рахунки саме для того, щоб їм виплатили зарплату, яка саме через блокування рахунків не може виплачуватися.

9 березня

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

 

 

Счета «Львовугля» арестовала…

 

 

…исполнительная служба. Из-за того, что шахты задолжали…

Неправда, це — не «исполнительная служба», це суд.

 

 

 

Также губернатор сообщил — несмотря на то, что еще вчера независимый профсоюз…

 

 

…обещал прекратить отгрузку угля с шахт Львовской области,…

 

 

…удалось добиться компромисса — и сегодня все шахты работают…

Так виглядає компроміс?

 

…в обычном режиме. Когда же именно горняки получат свою зарплату…

Тут якраз бачимо роботу шахт «в обычном режиме».

 

…пока не ясно. Единственные, кто завтра…

Як «не ясно» і те, що це за будівлю нам показують і навіщо.

 

…точно получит деньги — это пострадавшие на шахте "Степная"…

 

«Единственные, кто завтра точно получит деньги — это пострадавшие на шахте “Степная”». Розмите визначення поняття.

Достовірність

3 березня

«А самых тяжелых — если понадобится — пообещали перевезти в столичные больницы». Хто пообіцяв?

«“Степная” — самая молодая из здешних и самая крупная в Европе, говорят в шахтерском профсоюзе». Хто конкретно там таке сказав?

«Главная версия — внезапный выход метана. О нем говорят все — и работники профильного министерства, и дирекция шахты, и профсоюзы». Узагальнено-розмиті посилання.

«Вчера, мол, уголь вообще не добывали». Тут ось це «мол» взагалі виглядає дивно. Або «добывали», або «не добывали». І це журналісти могли з’ясувати абсолютно точно — поцікавившись нарядом і поспілкувавшись із шахтарями аварійної зміни. А при чому тут якесь «мовляв»?!

«Правительство уже пообещало, что выделит 200 миллионов». Тут уряд виступає якоюсь живою істотою середнього роду. Мабуть, цю обіцянку все ж таки озвучував хтось конкретний, — у цьому випадку Гройсман. То чому б так і не казати: «Гройсман пообіцяв»?!

6 березня

«По предварительным данным, взорвалась воздушно-метановая смесь на глубине более 500 метров». Чиї ці дані і що саме вони «предваряют»?

7 березня

«Об этом на своей странице в Фейсбуке сообщил Михаил Волынец». Посилання на сторінку в соцмережі є повністю недостовірним.

«Профсоюзники в частности требуют», — це хто ж конкретно?

«После обеда стало известно». Це взагалі за межею професіоналізму: як це так «стало известно»? Звідки, з космосу?

9 березня

«Врачи говорят — горняк идет на поправку».

 

Повнота інформації

7 березня

«Профсоюзники в частности требуют — разблокировать счета предприятия для выплаты зарплат, сократить аппарат управления и выделить не менее 200 миллионов гривен на охрану труда». Історія з блокуванням рахунків потребувала бекґраунду.

Баланс думок

3 березня

Канал надає слово посадовцям, які кажуть різне «правильне»:

віце-прем’єр Зубко: «…Потрібно буде додатково створити урядову комісію, яка перевірить ті ж факти в інших шахтах ДП і унеможливить створення таких техногенних ситуацій»;

прем’єр Гройсман: «Ми ретельно визначимо, що треба зробити для того, щоб безпека на шахтах була підвищена. Попередньо фахівці кажуть, що треба 200 млн і ми знайдемо цей ресурс. Ми не можемо далі з року в рік терпіти то стан справ, яке відбувається на шахтах».

Із погляду балансу думок тут є велике питання до урядовців, які вже при владі більше року і які складають бюджетний законопроект: а що вони закладали в бюджет поточного року на підвищення безпеки державних шахт? Доречною була би думка з цього приводу експертів.

6 березня

Віце-прем’єр Зубко: «Безпосередня робота комісії вона дасть не тільки причини, наслідки і ті, хто відповідальний за ситуацію, яка сталася трагедією. Тому що ми розуміємо, що є відповідальність і на рівні шахти, і на рівні ДП “Львіввугілля”, а також ті заходи, які повинні бути прийняті на рівні міністерства палива і енергетики для того, що унеможливити це в майбутньому». Тут мало би бути слово у відповідь від керівника шахти і від керівника «Львіввугілля».

7 березня

А тут навпаки — немає слова у відповідь урядовцям: «Профсоюзники, в частности, требуют — разблокировать счета предприятия для выплаты зарплат, сократить аппарат управления и выделить не менее 200 миллионов гривен на охрану труда. Только после выполнения этих условий отгрузка угля возобновится».

9 березня

У сюжеті стверджується таке: «Губернатор Львовской области Олег Синютка уверен — счета госпредприятия Львовуголь заблокировали специально — чтобы обанкротить шахты, а затем — за копейки продать в частные руки».

Синютка (синхрон): Це було зроблено для того щоби дестабілізувати ситуацію в шахтарських колективах, таким чином взбудоражити і забезпечити, на мою думку, ключову річ — це є припинення видобутку і це є в унісон тим діям. які сьогодні ведуться на сході України, поставити енергетичну систему України на межу випробування».

Це серйозне звинувачення. Тут мало би бути слово у відповідь від тих, хто заблокував рахунки, — в сюжеті немає жодного слова про те, хто це. Сказано лише, що рахунки заблокувала Виконавча служба через борги шахт за електроенергію. Але ж це, певно, було рішення суду за позовом енергетиків?

Відокремлення фактів від думок

Величезна кількість оцінок і висновків у журналістських текстах.

3 березня

«И создал две комиссии по следам трагедии на шахте “Степная” во Львовской области»; «Заменив Насирова его замом, министры перешли к другому, не менее актуальному вопросу, — вчерашней трагедии на шахте “Степная” во Львовской области»; «И создали две комиссии. Одну — для расследования причин трагедии — вердикта от нее ждут через месяц»; «Но денег на модернизацию, как и на средства индивидуальной защиты, постоянно не хватает. «Степной», например, впервые выделили деньги на это лишь месяц назад»; «Для семей погибших и пострадавших во время вчерашнего взрыва шахтеров — деньги Кабмин нашел»; «А самых тяжелых — если понадобится — пообещали перевезти в столичные больницы. Уже и самолет санитарный для этого подготовили»; «Вот только с финансированием беда»; «До сих пор они не получили денег за январь»; «По традиции, в день рождения горнякам это разрешают, если показать начальнику паспорт. Но паспорт Андрей забыл»; «Как и почему произошла трагедия?»; «Вот только можно ли было этого избежать, и не было ли сопутствующих причин — предпочитают отмалчиваться»; «Сегодня под землю спускаются только горноспасатели. Эксперты пока не могут. На участок, где произошла трагедия, все еще прибывает вода. Еще одну пусть не прямую, а косвенную причину произошедшего озвучивает глава Львовской обладминистрации»; «Замминистра парирует — связи никакой».

6 березня

«Для расследования трагедии на шахте “Степная” расширили правительственную комиссию».

«Об этом заявил министр регионального развития Геннадий Зубко»; «Что касается пострадавших, то в больницах Львова до сих пор находятся 23 человека»; «Их состояние удовлетворительное»; «Кроме того, Геннадий Зубко заявил также, что в последние несколько лет в Украине катастрофически упала добыча угля и ситуация в этой сфере критическая».

7 березня

«Профсоюзники в частности требуют…»

9 березня

«23 горняка пострадавшие во время аварии на шахте “Степная” во Львовской области все еще в больнице»; «А сегодня горняки госпредприятия “Львовуголь” митинговали…»; «До свадьбы заживет. Эту пословицу похоже придумали специально для Сергея»; «Тем временем шахтеры госпредприятия “Львовуголь” сегодня вышли на акцию протеста»; «Около сотни горняков собрались у здания областного Хозяйственного суда»(тут не справа журналіста оцінювати їхню кількість, хай оцінюють організатори мітингу і правоохоронці); «Деньги они не получают уже два месяца»; «Олег Синютка уверен…»; «…удалось добиться компромисса»; «Когда же именно горняки получат свою зарплату — пока не ясно»; «Единственные, кто завтра точно получит деньги…».

Доступність інформації

3 березня

Заплутаний синхрон Насалика: «Ми виділили цій шахті перші 11,5 млн для того, щоб вони проводили освоєння лави. В січні — на початку лютого, але вони ще не могли бути освоєні. Бракує засобів індивідуального захисту. Можу навести такі цифри: в 2015-16 році з бюджету взагалі нуль було виділено».

6 березня

Заплутаний синхрон Зубка: «Тому що ми розуміємо, що є відповідальність і на рівні шахти, і на рівні ДП “Львіввугілля”, а також ті заходи, які повинні бути прийняті на рівні міністерства палива і енергетики для того, що унеможливити це в майбутньому».

***

Окреме зауваження. Загальною для наших теленовин вадою є перевага форми над змістом, хоча мало би бути з точністю до навпаки, адже в новинах головне, — не форма, а саме зміст. У більшості випадків намагання вдосконалити форму за рахунок змісту дає дуже поганий результат — і для змісту, але й для тієї ж форми (як би парадоксально це не звучало). Ось якраз наочний приклад. Пряме включення на «Інтері» 3 березня виглядало так:

 

Тут неначе творці «Інтера» хотіли сказати світу: подивіться, що в нас є — отакий спецефект, отаке мультивікно. Що вийшло в підсумку — бачимо на картинках. Мультивікном постійно перекрита змістовна частина картинки. Особливо ж це ріже очі саме на цих трьох планах.

А в наступних планах — повний когнітивний дисонанс: 

 

Журналістка на нічному тлі, а в кадрі — сонячний день. За вікном у глядача ніч, а на сонячній картинці написано: «Прямое включение». Якщо ще додати, що насправді ці картинки було відзнято не цього дня, а напередодні, — виходить повний змістовний хаос!

ICTV

Оперативність

Відсутність власних досліджень причин, відсутність власного відстеження віддалених наслідків.

Точність

3 березня

Першим того дня йшло бз із синхроном Гройсмана. Бз «перекривалося» частково архівними картинками з попереднього дня, без зазначення того, що це архів, а частково — «паркетними» планами. Тому, звісно, ніякої відповідності тексту і картинки не було.

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

Студія:

…ще 20 постраждалих гірників…

 

 

…отримають по 75 тисяч гривень. Крім цього прем’єр…

І де тут прем’єр?

 

…запропонував перевезти тих, хто потребує спеціального лікування до…

 

 

…столиці. Для цього мають виділити медичний літак. Сьогодні ж створили…

Беззмістовна панорама.

 

Це не «столиця». Немає тут згаданого літака.

 

…дві комісії, одна розслідуватиме причини аварії на шахтах,…

А це — не «комісія».

 

…інша перевірить решту копалень. На їхню модернізацію прем’єр…

Оце більше схоже на «комісію».

 

…готовий виділити до двохсот мільйонів гривень.

Що означає цей папірець? І чи має він якесь відношення до теми?

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

Україна у жалобі за вісьмома…

 

 

…загиблими гірниками. Опівдні жертв вибуху в шахті…

Беззмістовна панорама.

 

…вшанували хвилиною мовчання.

 

 

З неї розпочав свою робочу поїздку на Харківщину і президент.

Повна розбіжність тексту й картинки.

 

 

 

Тим часом постраждалих виходжують медики.

Це велика абстракція, коли нам показують під такі слова фасад будівлі лікарні.

 

20 травмованих у Львівській лікарні,…

І табличку.

 

…ще один залишився у медзакладі Червонограда,…

Це вже повна неправда, бо на картинці — якраз львівська лікарня.

 

…ще 30 людей звернулися зі скаргами на самопочуття..

Ці тридцятеро, певно, теж зверталися до медиків не у Львові, а нам знову-таки показують львівську лікарню.

 

більшість дістали…

 

 

…легкі опіки рук і голови,

Це точно — не про цих людей картинка.

 

6 чоловіків у тяжкому, але не критичному стані

 

 

 

 

З усіма пацієнтами працюють…

 

 

…а дехто навіть рідних. Коли на глибині 550 метрів…

 

 

…вибухнув метан в шахті працювали 150 людей, на аварійній ділянці…

Ну тут точно картинка про зовсім інше, ніж кажеться за кадром.

 

…було 34 гірники.

 

 

 

 

Наймолодшому із загиблих шахтарів щойно виповнилося 19 років.

Точно не про це картинка.

 

 

 

Андрій Олійник — один із гірників, які опинилися…

Типова помилка, коли неможливо на картинці ідентифікувати людину, про яку каже журналіст.

 

…в епіцентрі вибуху на «Степовій».

 

 

Вчора йому виповнилося 38 років.

 

 

Йому мали дати вихідний, але для підтвердження…

Далі йде конкретна історія, розказана конкретною людиною, яку замість дати синхроном журналістка переповідає, а «перекривати» доводиться картинками, які взагалі не мають відношення до цієї розповіді.

 

…потрібен був паспорт. Чоловік документ…

 

 

…не взяв і відпрошуватися не захотів. Від вибухової…

 

 

…хвилі знепритомнів…

 

 

 

 

Шахта була одна з найкращих, та на індивідуальний захист гірників… .

Це — не шахта.

 

…держава не виділяла гроші останні два роки. Це визнає профільний міністр.

Бачимо повну абстракцію у взаємодії картинки й тексту.

 

Щоправда, вибух викликає у нього багато запитань,…

Мабуть, це й є «профільний міністр»?

 

…адже «Степова» мала протиаварійну систему управління газами.

Ну не «Степова» це на картинці й не «система управління газами», а лікарня.

 

У січні саме цій шахті виділили 11 мільйонів на освоєння нової лави.

«Саме цій»? Це ж на якій шахті є «хірургічне відділення»?

«Для цього мають виділити медичний літак». Тут хтось каже неправду, бо на «Інтері» було сказано: «Уже и самолет санитарный для этого подготовили».

«На їхню модернізацію прем’єр готовий виділити до двохсот мільйонів гривень». Насправді Гройсман називав «рівне» число — 200 мільйонів.

«Шість чоловіків у тяжкому, але не критичному стані». Про плутанину зі станом поранених — у передмові.

«Наймолодшому із загиблих шахтарів щойно виповнилося 19 років». За іншими даними, ще не виповнилося.

«Андрій Олійник — один із гірників, які опинилися в епіцентрі вибуху на “Степовій”. Епіцентрів під землею не може бути.

«У січні саме цій шахті виділили 11 мільйонів на освоєння нової лави». Насправді міністр Насалик каже про 11,5 млн.

«Серед жертв начальник дільниці, гірничий майстер і шестеро шахтарів». І «опівдні жертв вибуху в шахті вшанували хвилиною мовчання». Розмитість визначення понять.

6 березня

Звіт із прес-конференції Зубка, зроблений у формі бз+сх, «перекритий» «паркетом» і архівом. Тому текст за кадром повністю не збігається із картинкою. А архів не позначено як архів.

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

 

 

…2 березня через спалах метану на шахті "Степова" на глибині 550 метрів…

Беззмістовна панорама.

 

…загинули 8 гірників…

 

 

…і 23 з опіками у лікарні.

 

 

Остаточно назвати причини та винних…

 

 

…мають за місяць. Зубко також зазначив, дивно,…

 

 

…що на шахті перед трагедією зменшили…

 

 

…видобуток вугілля.

Так само «дивно», як те, коли про лікарню кажуть на картинці шахти, а про шахту — на картинці лікарні!

9 березня

Коротка розповідь про пікетування шахтарями суду і про рішення суду про розблокування рахунків ДП «Львіввугілля». Тут (як це й буває весь час в подібних бз) текст за кадром перестає «дружити» з картинкою тоді, коли від розповіді про сам пікет журналісти переходять до різних бекґраундів.

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

Студія:

Шахтарі з львівського Червонограда оголосили страйк. Припинили відвантажувати вугілля…

 

 

…і вийшли пікетувати Господарський суд…

 

 

…області, де розглядатимуть справу щодо розблокування…

 

 

…рахунку "Львіввугілля". Наприкінці лютого виконавча служба…

Отут уже взаємодія картинки і з/к тексту стає абстрактною.

 

…заблокувала рахунки компанії, бо підприємство…

 

 

…заборгувало за електроенергію 96…

 

 

…мільйонів гривень. Відтак понад 8,5 тисяч працівників…

 

 

…не отримали частини зарплати ще за січень

 

 

 

 

І суд таки ухвалив рішення на користь гірників. І зобов’язав виконавчу службу протягом…

Тут знову з’являється відповідність.

 

…трьох днів розблокувати рахунки.

 

 

Та зарплатню гірники отримають вже сьогодні, запевняє голова Львівської…

А тут знову картинка перестає відповідати з/к тексту.

 

…облдержадміністрації Олег Синютка.

 

Ведуча ICTV стверджує таке: «Та зарплатню гірники отримають вже сьогодні, запевняє голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка». А на «Інтері» з цього приводу було сказано інакше: «Когда же именно горняки получат свою зарплату — пока не ясно. Единственные, кто завтра точно получит деньги — это пострадавшие на шахте “Степная”. Из областного бюджета им выделили около шестидесяти тысяч гривен каждому на лечение». Хтось із двох каналів каже неправду.

Достовірність

3 березня

«На самій копальні вже більше доби працюють майже півсотні бійців Гірничорятувальної служби. Щогодини вони беруть проби повітря, кажуть, аналізи вже кращі, але небезпека ще є». Хто саме сказав це журналістам?

«Головна версія — датчики, які мали визначити, що об'єм метану небезпечний для шахтарів, не спрацювали». Чия це версія — невідомо.

6 березня

«Причиною аварії на шахті “Степова” могла бути економія на безпеці». Це висновок ведучої!

«Остаточно назвати причини та винних мають за місяць», — чомусь вирішила ведуча (бо посилань ні на кого немає).

Баланс думок

3 березня

Перший матеріал цього дня — про урядове засідання (вшанували хвилиною мовчання, вирішили виділити гроші родинам загиблих і пораненим, створили дві комісії тощо). І слово надається прем’єру Гройсману, який каже: «Найголовніший пріоритет це безпека українських шахтарів. Вони пропрацюють в надзвичайно складних умовах. Сьогодні є сучасні технічні засоби, які дозволяють зробити цей рівень безпеки достатньо високим. Ми не можемо далі, із року в рік, терпіти той стан справ, який сьогодні відбувається на шахтах».

І другий матеріал на каналі цього дня — знову починається з високопосадовців, цього разу з Президента Порошенка: «Україна у жалобі за вісьмома загиблими гірниками. Опівдні жертв вибуху в шахті вшанували хвилиною мовчання. З неї розпочав свою робочу поїздку на Харківщину і президент». І слово Президенту: «Ми щиро співчуваємо і я пропоную вшанувати пам'ять наших шахтарі співвітчизників, вісьмох, що загинули».

Є в такому підході явний дисбаланс на користь влади. Яка виявляється «головнішою» за загиблих і поранених. До якої насправді з приводу цієї аварії і загального стану справ на державних шахтах України — дуже багато питань.

І в цьому ж сюжеті є те, що точно потребувало балансу думок: «Шахта була одна з найкращих, та на індивідуальний захист гірників держава не виділяла гроші останні два роки. Це визнає профільний міністр. Щоправда, вибух викликає у нього багато запитань, адже “Степова” мала протиаварійну систему управління газами. У січні саме цій шахті виділили 11 мільйонів на освоєння нової лави. Водночас Насалик спростував інформацію, ніби на гірників тисли, аби вони видобували більше вугілля через блокаду на сході України».

Синхрон Насалика: «Ні. Це подивіться, затверджується план шахтних робіт. Це ж не просто так. Це затверджується за півроку, і щоб сказати, щоб сьогодні ввести лаву. Це не просто вводяться там на протязі 6–8 місяців».

Тут точно слід було балансувати коментарями керівників шахти і рядових шахтарів.

6 березня

«Зубко також зазначив, дивно, що на шахті перед трагедією зменшили видобуток вугілля.

Синхрон Зубка: “Чому взагалі був зменшений видобуток вугілля і які були причини? Чи знали люди про те, що зменшуючи видобуток вугілля чи є несправність обладнання або його недостатність. Ми розглянемо яким чином заходи по безпеці фінансувалися на протязі там двох останніх років”». Сто відсотків повинні були прозвучати коментарі представників шахти.

Відокремлення фактів від думок

Значна кількість оцінок і власних висновків журналістів.

3 березня

«Сьогодні ж створили дві комісії»; «На їхню модернізацію прем’єр готовий виділити до двохсот мільйонів гривень»; «Ще вчора всіх гірників підняли на поверхню»;  «З неї розпочав свою робочу поїздку на Харківщину і Президент»; «Тим часом постраждалих виходжують медики»; «Декілька хлопців у вкрай важкому моральному стані, адже через вибух втратили друзів, а дехто навіть рідних»; «На самій копальні вже більше доби працюють майже півсотні бійців Гірничорятувальної служби»; «Шахта була одна з найкращих, та на індивідуальний захист гірників держава не виділяла гроші останні два роки»; «Це визнає профільний міністр»; «Щоправда, вибух викликає у нього багато запитань, адже "Степова" мала протиаварійну систему управління газами»; «У січні саме цій шахті виділили 11 мільйонів на освоєння нової лави»; «Тим часом на Львівщині сьогодні проходять панахида за загиблими».

6 березня

«Зубко також зазначив».

9 березня

«І суд таки ухвалив рішення на користь гірників»; «Та зарплатню гірники отримають вже сьогодні, запевняє голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка».

«Україна»

Оперативність

Відсутність власних досліджень причин, відсутність власного відстеження віддалених наслідків.

6 березня подача в ролі «новини» повністю застарілої інформації, яка була відомою ще в день аварії: «Взрыв на шахте “Степная” произошёл во время ремонтных работ, а не добычи угля».

Точність

3 березня

У першому сюжеті картинка збігалася з текстом за кадром, поки йшли розповіді про конкретних людей. Але з певного моменту пішли ширші бекґраунди й картинка перестала «дружити» з текстом, як у цих фрагментах:

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

 

 

…путей и до 40 процентов обоженна…

 

 

…кожа. Кареты скорой помощи привозили…

 

 

…пострадавших всю ночь. Некоторые люди начали…

 

 

…обращаться за помощью спустя несколько часов после аварии, когда…

Панорама.

 

…прошел травматический шок, и пришла боль.

 

 

 

 

У следствия пока одна версия…

 

 

…причин трагедии — взрыв метана.

 

 

Профсоюзные лидеры в один голос утверждают, этого можно было избежать.

 

 

 

 

 

«Степовая» — самая большая шахта…

 

 

…в объединении «Львовуголь». Ее запустили…

 

 

…в конце 70-ых годов прошлого века. Все оборудование тут…

 

 

…устарело Президент Украины распорядился —

 

 

сделать шахту максимально безопасной.

 

У другому сюжеті цього дня вже йде використання кабмінівського «паркету» й архівної картинки, що гарантовано дає повну розбіжність між словами й картинками. Щоправда, на «Україні» архівну картинку майже скрізь позначено титром коректно. Некоректним є її довільне використання для «перекривання» тексту про будь-що.

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

По 500 тысяч гривен…

 

 

…получат семьи погибших в аварии на шахте «Степовая».

Яке відношення до сімей загиблих має Гройсман?

 

По 75 тысяч Кабмин выделил…

 

 

…пострадавшим горнякам.

Це — не постраждалі гірники.

 

Если кому-то из раненых будет необходимо лечение в столице,…

 

 

…специальный борт готов доставить их в Киев.

Яка з цих трьох автівок є «спеціальним бортом»?

 

Для расследования причин аварии, на шахте…

 

 

…уже работает правительственная комиссия.

Тут бачимо, як «працює урядова комісія».

 

Но Премьер настаивает,…

Хто з цих трьох людей на картинці є прем’єром?

 

…проверить необходимо все украинские…

Чи, може, з цих двох?

 

…копальни.

 

 

 

 

Министр Игорь Насалик подтверждает,…

 

 

…в последние годы со средствами…

 

 

…индивидуальной защиты для горняков…

 

 

…на шахте было туго.

Тут важко сказати, яке відношення до теми мають кореспондентки «Інтера» і «UA: Першого», яких нам чомусь показують. Лише те, що вони теж роблять сюжети на цю ж тему?

 

 

 

В то же время, говорит министр,…

 

 

…взрыв на «Степовой» неожиданность…

 

 

…для многих. В шахтах Западной Украины метана…

 

 

…не так уж и много.

Навряд чи ці картинки хоч якось показують, що «метана не так уже и много».

 

 

 

Ко всему министр опроверг информацию о том,…

 

 

…что из-за блокады Донбасса львовских шахтеров заставляли…

Це — не блокада.

 

…увеличивать добычу угля.

А це — не видобуток вугілля. Навіть і близько.

Суперечлива інформація: «Если кому-то из раненых будет необходимо лечение в столице, специальный борт готов доставить их в Киев». Наприклад, на ICTV кажуть того ж дня, що літак лише «мають виділити».

Ще одна суперечлива інформація: «Для расследования причин аварии, на шахте уже работает правительственная комиссия». У наступному ж сюжеті сказано: «С понедельника за выяснение причин аварии на “Степовой” возьмётся специальная комиссия». І ще: наступного дня на «ТСН» журналісти і Волинець кажуть, що навіть і 4 березня ніяка комісія на шахті не працювала.

Розмитість у визначенні понять: «Кареты скорой помощи привозили пострадавших всю ночь»; «По 75 тысяч Кабмин выделил пострадавшим горнякам».

Мовні помилки — українізми: «Но премьер настаивает, проверить необходимо все украинские копальни»; «В ожоговом отделении сейчас 21 шахтер из “Степовой”»; «В то же время, говорит министр, взрыв на “Степовой” неожиданность для многих».

4 березня

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

 

 

Семьям погибших шахтёров государство выплатит компенсацию по полмиллиона гривен.

Якось некоректно говорити про гроші на відео прощання з загиблими.

 

По 75 тысяч на лечение получат

 

 

пострадавшие от взрыва. Их во Львовском ожоговом центре

 

 

уже 23. Горняки просят правительство

 

 

навести порядок на всех шахтах страны.

 

 

 

 

Добычу угля на шахте «Степовая»,…

 

 

…где произошёл взрыв, приостановили на неопределённое время.

 

 

Под землёй третьи сутки работают горноспасатели.

Під землею не світить сонце. І тут не видно, що «работают горноспасатели».

 

Они откачивают воду и газ.

Не відкачують.

 

 

 

 

С понедельника за выяснение причин аварии…

 

 

…на "Степовой" возьмётся специальная комиссия.

Так виглядає «специальная комиссия».

 

Предварительная версия трагедии в четверг, во время проходки…

 

 

…ремонтной бригады по забою, взорвался метан.

 

 

До конца смены оставалось полчаса.

 

«Самому младшему из них, Тарасу Старошельскому не исполнилось и девятнадцать», «Четыре дня не дожил до своего 19-летия самый молодой погибший шахтёр». Напередодні казали, що йому було дев'ятнадцять.

6 березня

Це брифінг Зубка, «перекритий» «паркетом» і архівом. Архів позначено титром «Архів».

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

Студія:

Предварительные результаты расследования…

 

 

озвучил вице-премьер Геннадий Зубко в Киеве…

Нелогічно казати про те, що відбулося в Києві, на картинці Глухова.

 

…после заседания специально созданной комиссии.

Тут і далі — просто хаотичний набір різних картинок із архіву, які зовсім не мають відношення до того, що розповідає ведуча.

 

На выяснение всех обстоятельств трагедии есть месяц.

 

 

Сейчас шахта простаивает.

 

 

Возобновить работу пока невозможно, слишком…

 

 

…высокая концентрация метана.

 

 

Сейчас там продолжается дегазация.

Навряд чи дегазацією займається медицина катастроф.

 

 

 

Свои версии аварии на шахте…

Далі пішов «паркет».

 

…озвучили в Независимом профсоюзе горняков. По мнению его…

 

 

…главы Михаила Волынца, который побывал на месте трагедии,…

Тут крупний план, Волинець щось показує на схемі й, мабуть, пояснює. Почути його неможливо, бо ж за кадром текст журналіста, пояснень цієї картинки немає.

 

…главной причиной аварии могла стать неправильно спроектированная…

 

 

…вентиляция, которая привела к накоплению…

Далі знову пішов архів.

Певно, вентиляція — це щось інше, а не те, що нам показують.

 

…в шахте метана. Также, по словам…

 

 

…Волынца, выяснилось, что…

 

 

…датчики контрольно-измерительной аппаратуры, которая…

Це вже точно не має жодного відношення до згаданих датчиків.

 

…следила за уровнем загазованности, размещены…

 

 

…были неправильно. Ещё одной возможной причиной могло стать…

 

 

…аварийное состояние электрооборудования, которое и вызвало искру.

 

8 березня

Картинка і текст взаємодіють у цьому бз дуже абстрактно.

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

Студія:

Рабочие требуют от руководства гарантировать…

 

 

…им безопасность труда, проветрить и укрепить шахту.

 

 

Бастовать будут, пока их условия не выполнят.

 

 

Сейчас на шахте во Львовской области, где неделю назад…

 

 

…в результате взрыва метана под завалами на шахте погибли восемь горняков,…

 

 

…работает специальная комиссия.

Тут і далі, — можливо, це й справді нам показують членів «спеціальної комісії» та «експертів». А, можливо, й ні. Це ж ніяк не пояснено.

 

Эксперты выясняют детали трагедии,…

 

 

…накануне они впервые спустились под землю и осмотрели место взрыва.

 

Фактична помилка: «Сейчас на шахте “Степная”, где неделю назад в результате взрыва метана под завалами на шахте погибли восемь горняков…». Не під завалами.

11 березня

Бз+сх з брифінгу Синютки — теж «паркет» і некоректно використаний архів.

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

Олег Синютка также сообщил: с понедельника…

 

 

…семьям погибших, в результате взрыва,…

 

 

…выплатят госпомощь по 500 тысяч гривен. Из обласного бюджета…

 

 

…родственники 8-ми погибших горняков уже…

Це повна абстракція, яку в ньюзрумах чомусь називають «адресним планом».

 

…получили по 100 тысяч. Компенсации дадут и…

 

 

…пострадавшим шахтерам.

 

 

Те, 23, до сих пор в больнице. Авария на шахте «Степная»…

Тут і в попередньому плані — геть не «пострадавшие», які «в больнице».

Крім того, обидва ці плани титровані: «Глухов, 2 марта». А це брехня, бо це зйомка 4 березня в селі Хлівчани.

 

…произошла 2 марта. Ее точную причину, а также…

 

 

…виновных устанавливают сразу две комиссии: правительственная…

Навряд чи саме цей поранений шахтар є «виновным»!

І цей і попередній кадр титровані як «Глухов, 2 марта». І це теж брехня, бо відзняті ці плани в Львівській лікарні 3 березня.

 

…и Госслужбы по вопросам труда.

 

Неконкретність у визначенні поняття: «Компенсации дадут и пострадавшим шахтерам».

21 березня

Бз за підсумками брифінгу Зубка повністю «перекрите» архівним відео. Жодних збігів картинки й тексту, звісно, немає.

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

По предварительным результатам расследования,…

 

 

оборудование не соответствовало нормам, не работала…

 

 

и система проветривания. По словам Зубко, все данные системы…

 

 

безопасности по состоянию на утро 2 марта исчезли.

 

 

Взрыв на шахте во Львовской области унёс жизни восьми горняков,…

 

 

больше двадцати получили ранения.

 

Достовірність

3 березня

«Семья обещают помочь». Хто саме обіцяє — не сказано.

«У следствия пока одна версия причин трагедии — взрыв метана». Хто конкретно представляє це «следствие» і хто конкретно озвучив журналістам цю версію, — не сказано.

«Профсоюзные лидеры в один голос утверждают». Це безпідставне узагальнення є водночас і порушенням стандарту точності, бо точно не всі профспілкові лідери таке кажуть.

«Ее запустили в конце 70-х годов прошлого века. Все оборудование тут устарело». Тут виходить, що журналісти самі експертно оцінили стан устаткування, бо посилань на кваліфікованого експерта такого висновку немає.

«После трагедии во Львовской области в Кабмине пообещали повысить уровень безопасности на шахтах». Хто конкретно пообіцяв?

«На это, по предварительным данным, нужно 200 миллионов гривен». Чиї ці дані й що саме вони «предваряют»?

«Ко всему, министр опроверг информацию о том, что из-за блокады Донбасса львовских шахтеров заставляли увеличивать добычу». Тут дуже цікавий виверт: просте припущення самих журналістів «України» і їхніх колег із «Інтера» раптом набуло статусу якоїсь «информации». Яка існує в природі сама по собі, бо немає посилань на те, звідки вона взагалі взялася.

4 березня

«Горняки просят правительство навести порядок на всех шахтах страны». Безпідставне узагальнення.

«Предварительная версия трагедии: в четверг, во время проходки ремонтной бригады по забою, взорвался метан». Чия це версія і знову-таки, що саме вона «предваряет»?

6 березня

«Свои версии аварии озвучили в Независимом профсоюзе горняков». «Озвучують» будь-які версії завжди цілком конкретні люди.

«Также, по словам Волынца, выяснилось» — тут теж цікава безособова форма. Питання — звідки, з чого саме оце «выяснилось».

«Ещё одной возможной причиной могло стать аварийное состояние электрооборудования, которое и вызвало искру». А це також було подано без посилання на авторство думки.

Баланс думок

3 березня

«Ко всему министр опроверг информацию о том, что из-за блокады Донбасса львовских шахтеров заставляли увеличивать добычу». Тут, певно, повинні були наводитися коментарі представників шахти.

4 березня

«Горняки просят правительство навести порядок на всех шахтах страны».

Синхрон Сергій Белінського, заступника голови НПГУ шахти «Степова»: «Неможливо працювати в таких важких умовах, при такій мізерній зарплаті і при такій техніці безпеки. Обладнання все старе. Я не знаю, як вони ті комісії проходять».

Тут навпаки — немає слова у відповідь посадовцям, які за це відповідають.

6 березня

Віце-прем’єру Зубку надається слово для звинувачень: «Питання відповідальності не тільки на керівниках шахти або на працівниках. Питання взагалі в розрізі самого об'єднання», — немає слова у відповідь керівників шахти і об’єднання.

Відокремлення фактів від думок

Велика кількість оцінок і висновків журналістів.

3 березня

«А в больнице с ожогами уже 21 горняк»; «Есть ли угроза их жизни, и можно ли было избежать трагедии»; «А в июле у него свадьба»; «Кареты скорой помощи привозили пострадавших всю ночь»; «Тела уже передали родственникам»; «У следствия пока одна версия причин трагедии — взрыв метана»; «Профсоюзные лидеры в один голос утверждают, этого можно было избежать»; «Президент Украины распорядился — сделать шахту максимально безопасной»; «Только после этого эксперты смогут спуститься в забой»; «После трагедии во Львовской области в Кабмине пообещали повысить уровень безопасности на шахтах»; «Деньги на средства защиты горняков и модернизацию оборудования найдут, заявил Владимир Гройсман»; «Для расследования причин аварии, на шахте уже работает правительственная комиссия»; «Но премьер настаивает, проверить необходимо все украинские копальни»; «…В последние годы со средствами индивидуальной защиты для горняков на шахте было туго»; «В шахтах Западной Украины метана не так уж и много»; «Ко всему министр опроверг информацию о том…».

4 березня

«Их во Львовском ожоговом центре уже 23»; «Горняки просят правительство навести порядок на всех шахтах страны»; «Предварительная версия трагедии…».

6 березня

«На выяснение всех обстоятельств трагедии есть месяц»; «Сейчас шахта простаивает»; «Возобновить работу пока невозможно, слишком высокая концентрация метана»; «…который побывал на месте трагедии…».

8 березня

«Эксперты выясняют детали трагедии».

11 березня

«Об этом заявил председатель Львовской обладминистрации»; «…родственники восьми погибших горняков уже получили по 100 тысяч»; «Ее точную причину, а также виновных устанавливают сразу две комиссии».

Доступність інформації

3 березня

Дуже заплутаний синхрон міністра Насалика: «Я можу вам привести такі цифри, що в 15-му і 16-му році з бюджету взагалі ноль було виділено. Ну на відміну на минулих роках. Так от в 15-му році було виділено з власних коштів 50 мільйонів, а в 2016-му, що він далеко також непростий, практично в два рази більше». Нічого не зрозуміло: так було виділено чи ні, і скільки.

***

І окремо хочу сказати, що подача деяких картинок крупних планів обпечених шахтарів — були на грані фолу з етичного погляду. Це відео могло бути шоковим для вразливого глядача:

 

5-й канал

Оперативність

Відсутність власних досліджень причин, відсутність власного відстеження віддалених наслідків.

6 березня подача в рлі «новини» того, про що було відомо ще в день аварії: «По півмільйона гривень компенсації родинам вісьмох загиблих гірників шахти “Степова” виплатить держава. Постраждалі ж отримають по сімдесят п'ять тисяч».

Точність

3 березня

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

Василь Сковрон 11 років працює…

Зараз не працює.

 

…у шахті «Степова». Під час вибуху…

 

 

…був за десять метрів від епіцентру, тож у нього…

 

 

…сильно обгоріле обличчя та руки.

Тут прикметно, що навіть маючи під такий текст відповідну картинку, журналісти змонтували все навпаки і невідповідно.

 

 

 

У Червоноградській районній лікарні залишився один…

Тут повна невідповідність, бо це — не Червоноградська, а Львівська лікарня, ще й титр «Львів».

 

…постраждалий шахтар. У нього незначні травми.

Тут немає «постраждалого шахтаря», про якого йдеться і який у цей момент у Червонограді.

 

 

 

Нині роботу шахти «Степова» призупинено. Там працює спеціальна…

Тут і далі — архів, неправильно титрований як «Львів 2 березня». Бо це не Львів, а шахта у Глухові.

 

…комісія, яка з’ясовує причини спалаху метану.

Не схоже це на комісію.

 

Водночас у копальні проводять дегазацію.

І знову-таки це не дегазація.

 

3 березня в Україні оголосили днем жалоби…

 

 

…за вісьмома загиблими гірниками.

Яке відношення до загиблих мають ці авто?

Фактична неточність, яку спростовує навіть колега ведучого в наступному за цим студійним текстом сюжеті: «Постраждалих напередодні від вибуху на копальні “Степова”, гірників тієї ж ночі евакуювали до Львова». Не всіх, бо один залишився в лікарні в Червонограді.

«Нині роботу шахти “Степова” призупинено. Там працює спеціальна комісія, яка з’ясовує причини спалаху метану». Комісія запрацювала на шахті значно пізніше.

«Під час вибуху був за десять метрів від епіцентру». Епіцентру під землею не може бути.

Неточність у визначенні понять: «Василь Сковрон, постраждалий». «Андрій Олійник, постраждалий». «У Червоноградській районній лікарні залишився один постраждалий шахтар». «В усіх постраждалих опіки дихальних шляхів, обличчя та тіла».

6 березня

Бз з брифінгу Зубка перекрите «паркетною» картинкою.

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

Студія:

Нині рятувальники продувають шахту, щоби зменшити там концентрацію метану і дати можливість…

 

 

…експертам оглянути місце трагедії.

Це не «експерти».

 

Урядова комісія має з'ясувати, чому саме 2 березня…

А це — не «урядова комісія».

 

…не спрацювали датчики, що мали б попередити…

Це — не «датчики».

 

…про накопичення вибухонебезпечного газу.

А це — не «накопичення газу». Це радше накопичення журналістів.

Неконкретність у визначенні поняття: «Постраждалі ж отримають по сімдесят п'ять тисяч».

11 березня

Брифінг Синютки — бз, некоректно «перекрите» архівом. Повна абстракція. Єдиний плюс, що архівну картинку скрізь відтитровано правильно.

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

По 60 тисяч видали…

Тут, певно, видають ці гроші?

 

…дев'ятьом тяжкопораненим і по 40 тисяч…

 

 

…вісьмом шахтарям, які зазнали травм середнього ступеня тяжкості.

Може, сам Гройсман дає?

 

Натепер в лікарні перебувають …

Дивне поєднання: «натепер» і картинка 9-денної давнини.

 

…23 гірників. На момент…

 

 

…аварії в забої працювали…

Це не забій.

 

…172-є шахтарів — тоді чомусь не спрацювали…

 

 

…датчики, які мали б відреагувати на…

Це не датчики.

 

…перевищеня вмісту небезпечного газу, причини цього тепер…

 

 

…має з'ясувати державна комісія.

А це — не «державна комісія» точно.

13 березня

А от через два дні, «перекриваючи» звіт із чергового брифінгу віце-прем’єра Зубка, 5-й канал подає всі архівні плани так, як і 11 березня. Хоч би трохи перемонтували, чи що! З другого боку, це дуже хороший приклад того, як на вітчизняному телебаченні використовується архівна картинка. Яка різниця, про що ми говоримо за кадром. Там говорили під цю картинку про гроші, які видали пораненим, тут — говоримо про несправність обладнання під час аварії. А на картинці в нас лікарня з Гройсманом.

І ще одна цікавинка. 11 березня архівні картинки з шахти титрувалися як «2 березня», а через два дні ці ж самі картинки вже протитровано як «3 березня». Правда, цікаво?

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

Комісія вивчає питання,…

Оце так комісія вивчає питання.

 

…чому на місці аварії працювало обладнання для провітрювання …

Гройсман, мабуть, на цій картинці досліджує обладнання на місці аварії?

 

… з неналежною продуктивністю. Досліджує також, чому…

 

 

…не спрацювала система аварійного сповіщення.

 

 

Як ми повідомляли, вибух на шахті «Степова»…

 

 

…стався 2-го березня. Загинули тоді восьмеро гірників…

 

 

…та понад двадцять зазнали травм.

 

 

 

 

21 березня

І знову — черговий брифінг Зубка. І знову — вже втретє! — ті ж самі архівні плани в тій самій послідовності. І — зрозуміло — повна невідповідність картинки й тексту ведучого за кадром. Але, принаймні, виправили неправильну дату в титрі.

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

 

 

 

Зникнення зафіксовано в звіті урядової комісії…

 

 

щодо трагедії другого березня на Львівщині.

 

 

Через вибух метану, нагадаю, тоді загинуло восьмеро гірників,…

 

 

ще двадцять троє постраждали. Зі слів Зубка,…

 

 

розглядається одразу кілька причин інциденту.

 

 

Зокрема погана система провітрювання в шахті.

Це вже, виявляється, «система провітрювання»?

 

Вона подавала майже втричі менше повітря,…

Або оце вона?

 

аніж мала б. Також не працювала й система оповіщення, щодо збільшення метану.

 

 

Дані ж про кількість небезпечного газу в шахті…

 

 

на момент вибуху взагалі відсутні.

 

Неконкретність у визначенні понять: «ще двадцять троє постраждали».

Достовірність

3 березня

«…Але лікарі запевняють — загрози життю пацієнтів немає»; «Медики, запевняють стан шахтарів стабілізувався».

11 березня

Інформація: «По 100 тисяч гривень отримали з обласного бюджету сім'ї вісьмох загиблих гірників копальні “Степова”, де 2 березня стався вибух метану. По 60 тисяч видали дев'ятьом тяжкопораненим і по 40 тисяч — вісьмом шахтарям, які зазнали травм середнього ступеня тяжкості» — подається без посилань на джерела.

Баланс думок

21 березня

Віце-прем’єр Зубко повідомляє журналістам про зникнення записів систем фіксації даних на шахті. Логічним було би запитати того ж дня у відповідальних за роботу цих систем.

Відокремлення фактів від думок

3 березня

«У них переважно опіки шкіри та дихальних шляхів, але лікарі, запевняють — загрози життю пацієнтів немає»; «Під час вибуху був за десять метрів від епіцентру, тож у нього сильно обгоріле обличчя та руки»; «Радіє, що живий, бо каже мав підстави не спускатися в той день в забій»; «У нього незначні травми»; «Медики запевняють: стан шахтарів стабілізувався»; «Водночас у копальні проводять дегазацію».

6 березня

«…Дати можливість експертам оглянути місце трагедії».

11 березня

«…Тоді чомусь не спрацювали датчики…»

21 березня

«Про це заявив віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко»; «Зникнення зафіксовано в звіті урядової комісії щодо трагедії…»; «Розглядається одразу кілька причин інциденту».

Доступність інформації

13 березня

«…Чому на місці аварії працювало обладнання для провітрювання з неналежною продуктивністю». Яка продуктивність є «належною»?

Канал «112»

Оперативність

Відсутність власних досліджень причин аварії, відсутність власного відстеження віддалених її наслідків.

6 березня подача в ролі «новини» того, що було відомо ще в день аварії: «Вибух на шахті «Степова», що на Львівщині, стався під час ремонтних робіт».

Точність

3 березня

Бз перекрито архівом, частково позначеним, частково не позначеним. До закадрового тексту має абстрактне відношення.

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

Студія:

Троє гірників, які у момент вибуху були у забої на шахті "Степовій",…

 

 

…досі залишаються у важкому стані. Їх як і ще…

 

 

…17 травмованих перевезли до опікового відділення Львівської клінічної лікарні.

 

 

Один постраждалий відмовився їхати до Львова і лікується у Червонограді.

 

 

Вибух на шахті стався напередодні. Загинули восьмеро гірників. 21 дістав…

 

 

…ушкодження. Нині в Україні день жалоби.

 

 

Вибух розслідують за статтею «Порушення…

 

 

…правил безпеки».

 

4 березня

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

Студія:

До 23 зросла кількість шпиталізованих гірників шахти «Степова». Як повідомили…

 

 

…у прес-службі Львівської облдержадміністрації,…

Навіть віддалено це не нагадує «прес-службу».

 

…9 — у важкому стані, а ще 14 стан…

Коридор лікарні — дуже абстрактна ілюстрація до тяжкопоранених шахтарів.

 

…середньої тяжкості. Нагадаю, вибух на шахті…

 

 

…стався 2 березня. Загинуло 8…

 

 

…гірників. Розслідують справу за статтею…

 

 

…«порушення правил безпеки». Причини з’ясовує…

 

 

…новостворена урядова комісія.

Ось вона — в уніформі «медицини катастроф».

«Причини з’ясовує новостворена урядова комісія». Є великі сумніви, чи «з’ясовує», чи лише збирається з’ясовувати (див. вище).

«Дев'ять — у важкому стані, а ще чотирнадцять — стан середньої тяжкості». Дані щодо оцінки стану поранених розбігаються з такими ж на інших каналах. При цьому жодних посилань на компетентне джерело такої оцінки теж немає.

6 березня

Звіт із брифінгу Зубка некоректно перекритий архівною картинкою.

КАРТИНКА

ТЕКСТ

КОМЕНТАР

 

Стан здоров'я усіх постраждалих задовільний. Усього ж на лікуванні залишаються…

Певно, фасад якогось будинку якимось чином свідчить про стан здоров’я поранених?

 

…23 людини, з них 20…

 

 

…на стаціонарі в опіковому центрі у Львові. Шахта, на якій стався інциндент, зараз не функціонує.

Так це де — у Львові біля опікового центру, чи у Глухові, де не функціює шахта?

 

Там проводять дегазацію.

Отут точно не проводять ніякої дегазації!

 

 

 

Нагадаю, 2-го березня на шахті «Степова»…

 

 

…стався вибух. Під завалами…

 

 

…опинилися 34 гірники, з них 8 загинули,…

 

 

…понад 20 дістали травми.

 

 

Поліція відкрила кримінальне провадження, розслідують справу…

А 4 березня казали, що це не «поліція», а «урядова комісія».

 

…за статтею «Порушення правил безпеки».

 

Помилка в бекґраунді: «Під завалами опинилися 34 гірники, з них вісім загинули, понад двадцять дістали травми». Не опинялися вони під завалами.

Достовірність

3 березня

Вся інформація подана без жодних посилань на джерела.

4 березня

«Як повідомили у прес-службі Львівської облдержадміністрації, дев'ять — у важкому стані, а ще чотирнадцять — стан середньої тяжкості». По-перше, про стан поранених явно не там треба з’ясовувати. По-друге, «у прес-службі» — це хто?

6 березня

Усю інформацію про стан здоров’я поранених шахтарів подано без жодних посилань на джерела.

Відокремлення фактів від думок

3 березня

«Троє гірників, які у момент вибуху були у забої на шахті “Степовій”, досі залишаються у важкому стані».

Доступність інформації

6 березня

«Там проводять дегазацію». Термін, який потребував пояснення.

Післямова

Цей приклад, — як телеканали відстежували в розвитку тему аварії на шахті «Степова», — дає достатню кількість підстав для маловтішних висновків. Українська тележурналістика взагалі не звикла до системного висвітлення картини життя.

По-перше, журналісти не мають здорової професійної звички самотужки відстежувати віддалені наслідки суспільно значущих подій, особливо ж ті наслідки, які стосуються людських доль. Є лише звичка реагувати на саму подію репортажно (та й те — не найліпшим чином, як свідчать усі приклади, які я розбирав у цьому і в попередніх подачах моніторингу). А далі… знову реагують лише репортажно, але вже на інші події. Продовження тем для глядача залишається невідомим.

По-друге, не вміють тележурналісти якісно працювати з бекґраундами й архівами.

По-третє (й це точно найгірше), телевізійні ньюзруми віддають формування порядку денного на повний відкуп політикам і чиновникам (які в нас зазвичай є «два в одному»). І це стає справжньою бідою для всього суспільства.

Адже політики-чиновники зі своїм інтересом «годують» журналістів штучними новинами, формують штучний порядок денний, штучну інформаційну картину кожного дня. Тож журналісти з їхньої подачі «годують» суспільство викривленою картиною реальності.

Що відбувається, коли суспільство не знає про справжні події, ми бачимо вже давно. Навіть якщо брати ту ж вугільну галузь, можна пригадати величезну кількість масштабних аварій на шахтах за часи незалежності. Одні аварії на шахтах імені Скочинського й імені Засядька чого були варті! І тоді журналісти так само «налітали» на подію репортажами, а потім швидко її «забували», а «згадували» лише з послужливої подачі чиновників-політиків, коли ті кликали на брифінги і прес-конференції, де давали вигідну для них «офіційну версію». У підсумках винними в аваріях завжди залишалися рядові «стрілочники». І десятиліттями нічого не робилося для реформування конкретних шахт і цілої галузі, для підвищення безпеки праці шахтарів.

Так само канали доволі швидко «забували» й інші події. Наприклад, що суспільству відомо на сьогодні з телеканалів про розслідування смертельної перестрілки між правоохоронцями в Княжичах (те, як канали «репортажили» про цю подію, було розглянуто в першій подачі цього моніторингу)?!

Так само канали вже, вважайте, «забули» про вибух на «Степовій». Сидять, чекають чергового брифінгу… Тобто коли посадовцям це буде вигідно, тоді вони й покличуть журналістів. За власною ініціативою переважна більшість наших тележурналістів до нерозкритих тем не повертається. Інформаційна картина світу продовжує залишатися такою, якою її хочуть показувати суспільству чиновники-політики. І роблять вони це руками журналістів, насамперед телевізійних.

Символом усього цього в історії смертей і каліцтв на шахті «Степова» цілком могла би стати отака розкадровка:

 

Цей плакат на шахті виглядав, звісно, підкреслено символічно після смертельної аварії. І журналісти різних каналів це, звісно ж, помітили. І відзняли. Ще в день вибуху. А потім ці два архівних плани продовжували «працювати» на нікчемних повідомленнях про чергові «порожні» брифінги високопосадовців. Коли в майбутньому хтось із тих же високопосадовців (чи Синютка, чи Насалик, чи Зубко, чи навіть «сам» Гройсман) раптом згадають аварію на «Степовій» (на черговому брифінгу, прес-конференції чи засіданні Кабміну), в тележурналістів, які на тому «паркеті» працюватимуть, уже буде готове й символічне відео в архіві. Навіть перемонтовувати не треба буде…

Про проект:

Комплексний моніторинг дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики оцінює дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики, а саме:

Раніше в моніторингах переважно оцінювалося дотримання стандартів на рівні аналізу текстових версій (розшифровок ефірів). Для оцінки в комплексі (картинка і текст) у цьому моніторингу аналізуватимуться такі моменти.

Із погляду стандарту оперативності: чи встигли журналісти зняти необхідну для розкриття теми картинку (чи замінюють її невідповідною картинкою або архівною картинкою).

Із погляду стандарту точності: чи відповідає коментар журналіста за кадром тій картинці, яку в цей момент показують. Чи не спотворено картинку (графічним редактором, фільтрами, спецефектами, неприродними для ока ракурсами зйомки). Чи немає зайвого, нічим не виправданого руху камери (панорами, трансфокатор, зйомка без штатива). Чи є монтаж планів послідовним і комфортним. Чи коректно використовується відеоархів і чи позначено його чітко: титром від першого до останнього кадру й поясненням словами за кадром.

Із погляду стандарту повноти інформації: чи є повноцінні розкадровки всіх основних об’єктів та мізансцен. Чи на кожній картинці є інтершум. Чи доповнені незрозумілі картинки необхідними поясненнями за кадром.

Із погляду стандарту балансу думок: чи є підтвердженими дальнім загальним планом оцінки кількості учасників масової акції протесту. В окремих, відповідальних випадках звертатимемо увагу на картинку, за допомогою якої забезпечується баланс думок.

Із погляду стандарту достовірності інформації: чи достатньо верифікованими журналістами є картинки, взяті з інтернету. Чи пояснюється джерело фото й картинок, відзнятих не журналістами телекомпанії.

Із погляду стандарту доступності інформації: чи в кожному плані зрозуміло, що є основним об’єктом уваги (за рахунок правильної композиції кадру). Чи кожний план, який потребує пояснень за кадром, має їх. Чи є логічною послідовність монтажу планів. Чи візуалізовано велику кількість чисел (зокрема, за допомогою інфографіки).

«Детектор медіа» моніторить чотири загальнонаціональних канали («1+1», «Інтер», «Україна» й ICTV) і два інформаційних (5 канал і канал «112»). Для моніторингу обираються дні, в які відбуваються суспільно важливі події, аналізуються матеріали про ці події. Для аналізу беруться підсумкові (вечірні) випуски новин на загальнонаціональних каналах і випуски о 19-й годині — на інформаційних (на інформаційних каналах, де новини виходять щогодини, ці випуски не аналізуватимуться як підсумкові, тобто з погляду повноти інформації до них не висуватиметься вимога подання повної картини події).

Моніторинг здійснює медіаексперт Ігор Куляс.

Комплексний моніторинг дотримання телеканалами стандартів інформаційної журналістики здійснюється за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина. Зміст оглядів є виключно відповідальністю ГО «Детектор медіа» й не обов’язково відбиває позицію Міністерства закордонних справ ФРН.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY