detector.media
MediaSapiens
Universiteitleiden
16.03.2017 14:50
У 88% новин «Радіо-Ера» не дотримано стандарту балансу думок – результати моніторингу
У 88% новин «Радіо-Ера» не дотримано стандарту балансу думок – результати моніторингу
Аналіз дотримання стандартів інформаційної журналістики у новинах, які вийшли в ефірі «Радіо-Ера» за 9 лютого 2017 року, свідчать про те, що журналісти найчастіше порушують стандарт балансу думок і точок зору, а також не дотримуються стандарту повноти інформації.

Такими є результати  моніторингу дотримання стандартів інформаційної журналістики  розмовного радіо, здійсненого ГО «Детектор медіа».  До першої хвилі моніторингу увійшли «Радио Вести» (до позбавлення ліцензії) та «Радіо Ера».

Усього було проаналізовано 167 сюжетів з 30 випусків новин та тематичного випуску «У світі бізнесу». З них лише 15, або 9% відповідають усім вимогам стандартів інформаційної журналістики.  У решті ж, що становить 91% контенту, бодай один з критеріїв оцінювання не дотримано. Повний моніторинг й методологію можна прочитати тут.

Найгірша ситуацією із стандартом балансу думок (як і на «Радио Вести»).  У новинах «Радіо-Ера» відповідність сюжетів цьому критерію критично низька – її оцінено усього на 0,12  бала, що свідчить про порушення вимог стандарту у 88%  проаналізованого контенту.

Більшість новин, які виходять в ефір, складаються з кількох речень і, по суті, є «полегшеними»  повідомленнями  прес-служб різних відомств і здебільшого не розширюються журналістами до висвітлення позиції іншої сторони навіть у подальших випусках. Хоча ньоюзмейкери, що фігурують у таких сюжетах, переважно цілком доступні. Якщо ж у новині й присутній хтось зі спікерів, то це єдина з представлених позицій і вона – істина в останній інстанції.

Щодо стандарту оперативності, то здебільшого новини «Ери» подавалися слухачу свіжими і гарячими. Порушувався стандарт переважно у вранішніх випусках, де транслювалися новини попередньої доби, що призвело до порушення вимог оцінкового критерію у 16% повідомлень. У подальшому значна кількість цих новин доповнювалась новими деталями, актуалізуючи їх для сьогодення.

З джерелами інформації, які де-факто визначають ступінь достовірності новин «Радіо-Ера», журналісти радіокомпанії поводяться досить вільно. Навіть при лояльному оцінюванні вимог відповідності новин цьому стандарту порушення зафіксовані у чверті контенту (24% сюжетів). В таких повідомленнях джерела не вказуються узагалі, або вони настільки не окреслені, розмиті, що викликають обгрунтовані сумніви. Або ж у новинах журналісти посилаються на невідомих експертів. До того ж, чимало новин віднесені до категорії з забезпеченням достовірності досить умовно, адже джерелом інформації у них вказано інше ЗМІ, соціальні мережі, або міститься деперсоніфіковане посилання на відомство. Хоча, з контексту очевидно, що йдеться про офіційні сайти служб, міністерств тощо.

Стандарт повноти інформації  порушений у 77% повідомлень, а точності – у 48%.

Матеріалів з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури) в новинах «Радіо-Ера» експерти нарахували 15, що становить 9% проаналізованого контенту. Усі вони мали ознаки замовності політичної.

Беззаперечним лідером і героєм гаданої джинси був лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Протягом дня в новинах  вийшло 9 сюжетів, де він спікерує, що склало 60% усього замовного контенту.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY