detector.media
MediaSapiens
Скрін-шот Подробности
07.12.2016 10:18
«1+1» та «Інтер» знайшли своїх винуватців для поганих новин тижня
«1+1» та «Інтер» знайшли своїх винуватців для поганих новин тижня
Аваков зірвав допит Януковича, а Путін — безвізовий режим України з ЄС — так вважають на «Інтері» та «1+1». Про це свідчить моніторинг порушень журналістських стандартів у підсумкових випусках новин центральних телеканалів, здійснений громадською організацією «Детектор медіа» за 27 листопада 2016 року.

Головними темами новин стали: чергове перенесення запровадження безвізового режиму України з ЄС, третя річниця Революції гідності, підготовка до виборів у Франції.

Найяскравіші порушення:

«Інтер» перетворив сюжет про річницю Майдану на пасквіль проти МВС

«Допрос Януковича сорвался, зато шоу, не без помощи влиятельных людей в Украине, состоялось», «Кто постарался, чтобы даже самые аполитичные украинцы его [Януковича — MediaSapiens] заметили?», «Кто подтанцовывал Януковичу», — все це у «Подробностях недели» на «Інтері» Олексій Ліхман обіцяє розповісти в сюжеті. І цей сюжет неочікувано починається згадками про трагічні події Революції гідності, а потім — про кримінальні справи, відкриті за фактом розстрілів на Майдані. Те, що підводкою не помилися, стає зрозуміло лише через чотири хвилини: «Еще в прошлом году Генпрокурор Юрий Луценко пообещал, что в 2016-м заочно будет осужден и президент-беглец Виктор Янукович».

Проте наступні 15 хвилин і Майдан і Янукович фігурують на каналі лише як приклади. Справжня ж тема матеріалів — критика МВС. Мовляв, саме активісти, «пов’язані з радником міністра МВС та депутатами “Народного фронту”», заблокували виїзд підозрюваних екс-беркутівців із СІЗО, а отже й зірвали допит Януковича. При цьому поліція, за словами «Інтера», могла, але не зупиняла цієї акції. Далі, розповідаючи про неефективність правоохоронців, «Подробности» подають коментар єврочиновника сера Ніколаса Братци, який заявляв, що: «Министерство внутренних дел не только не взаимодействовало, но и препятствовало расследованию [розстрілів на Майдані — Mediasapiens]». Звісно, пан Братц це казав, але 21 місяць тому, тож інформація відтоді могла актуалізуватися. Хоча що взяти з МВС, якщо там, за словами адвоката родичів загиблих, працюють ті ж люди, що розстрілювали майданівців. Далі виявляється, що Україна неправильно «спихає все до міжнародного кримінального суду» і в арешт Януковича, за словами очільника закарпатської ОДА Геннадія Москаля, можна не вірити.

«1+1» вважає, що безвізовий режим України з ЄС зриває Путін

«Саміт зруйнованих надій», — сюжет про безвізовий режим України з ЄС, що починається цими словами, завершується фразою: «Попередній досвід спілкування з тим, хто не визнавав кордонів, закінчився кривавою бійнею Другої світової». Такий дисонанс можливий тому, що сюжет «ТСН» умовно поділяється на дві частини: про сам саміт і про ракети Путіна. Логіка журналістів така: в цьому році запустити безвіз уже навряд чи встигнуть, а в наступному на його заваді можуть стати нові проблеми, читай — Росія. Зокрема, вибори у Франції, де за словами журналістів «ТСН», будуть змагатися «великий друг Путіна» та «просто друг Путіна». Інший фактор тиску Кремля — силовий. Це й нові націлені на Польщу ракети, і переведені на схід Федерації збройні системи. Ба більше, «ТСН» знаходить глибокий сенс у жарті Путіна про те, що «кордони Росії ніде не завершуються». Ця фраза, яку Президент РФ сказав хлопчикові на церемонії вручення премії Російського географічного товариства, для «1+1» означає, що «атаки не припиняться і нашими головними союзниками є тільки власне військо». Сам же сюжет про безвізовий режим України з ЄС зводиться до вже озвученого вище — світові слід остерігатися кривавої бійні.

ICTV розказав про ніндзь із Омська

Як і минулого разу «Факти тижня» на ICTV присвятили значну частину свого випуску новинам із Росії. Цього разу тут розповіли про підлих ФСБшників, агресивних військових та хитрих провокаторів, назнімавши про Росію в сумі більше 40 хвилин. Але найбільше телеканал здивував сюжетом «Кремлівські маразми». У ньому журналісти «Фактів» відверто насміхаються над росіянами та висміюють малозначимі історії локального масштабу. У праймтаймі національного телебачення «Факти» знущаються з чиновниці, що вжила слово «сосуля», замість «сосулька». У рамках матеріалу вони подають тематичні уривки програми «ПрожекторПерісХілтон» та саркастично анонсують коментар Миколи Валуєва як заяву «інтелектуалів Держдуми». Також у сюжеті «Фактів» розповідають про те, як ніндзі з Омська тренуються кидати валянки, на російських ток-шоу б'ються через заяву «росіяни живуть у лайні», автомати Калашникова насправді ламаються, якщо в них потрапляє глина. Усе подається з максимальною кількістю іронії та знущання й завершується фразою про те, що «навіть у Білорусі починають, хоч і повільно, бачити справжнє обличчя російських ЗМІ».

Детальніше про це читайте на «Детекторі медіа» у статті «Поки Брюссель відтягує. Огляд підсумкових тижневиків за 27 листопада 2016 року

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY