detector.media
Ірина Андрейців
Скрін-шот fakty.ictv.ua
18.10.2015 09:40
Канали відробляють Порошенку та Кличку
Канали відробляють Порошенку та Кличку
Місцеві вибори вже зовсім близько, але порівняно з попереднім голосуванням чорного піару чи війни між кандидатами в ефірі центральних телеканалів мало. Канали піарять «свої» політичні сили, а також Президента Порошенка та мера Кличка. Критика влади спрямована проти уряду. 5 канал стабільно ретранслює заяви Президента, які подекуди не мають важливої суспільної ваги. Порушення стандартів інформаційної журналістики в новинах «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», 5-го протягом 5–10 жовтня 2015 року.

5 жовтня, понеділок

«1+1» традиційно висвітлює виступи членів партії «Укроп», близької до Ігоря Коломойського. У сюжеті про дозвіл застовування зброї цивільними, який не має подієвого приводу, журналіст розповідає, що є декілька «тематичних законопроектів» і в ефірі з’являється укропівець Геннадій Корбан: «Наша задача и задача законодателей прежде всего расширить права на самооборону для людей. То есть в каких пределах, в каких полномочиях они могут применять оружие в рамках самообороны».

Продовжує «ТСН» піарити й партію «Відродження», яку теж називають близькою до олігарха Коломойського: «Майже півтора мільйона тих, хто переїхав з Донбасу, не зможуть голосувати на майбутніх місцевих виборах 25 жовтня. Це питання досі залишається не вирішеним. Поставити на голосування депутати групи "Відродження" пропонують вже цього тижня»

Тим часом «Інтер» відкрито і в негативній конотації  називає «Відродження» проектом Коломойського, причому робить це в сюжеті про Геннадія Кернеса, якого обвинувачують у викраденні людей: «Свой обвинительный акт мэр Харькова, который пытается усидеть в этом кресле и после выборов, на сей раз при помощи партии "Відродження", новом проекте Коломойского, слушает, не отрываясь от телефона». 

І вкотре працює прес-секретарем опозиціонерів: «"Оппозиционный блок" обратился в Центризбирком c просьбой навести порядок в Харьковской области, где партию пытаются не допустить к участию в местных выборах. По словам нардепов, политическую силу зарегистрировали в последний день — 30 сентября. А на следующий день областная территориальная комиссия отказала им в регистрации списка кандидатов». Коментарів територіальної комісії, яка відмовила в реєстрації списку кандидатів від партії, в сюжеті немає. Як і коментарів незалежних експертів чи правоохоронців, до прикладу. Ідентичний однобокий матеріал вийшов і на каналі «Україна».

У цьому ж випуску «Подробностей»  заява ще одного опозиціонера і кандидата в мери столиці Олександра Пузанова. Він переконує, що «Киеву грозит банкротство из-за миллиардных долгов»: «Это дефолт, это объявление неплатежеспособности города, и этот дефолт, он был ожидаемый, потому что, к сожалению, управление городскими финансами оставляет желать лучшего…».

«Україна» натомість піарить позафракційного депутата Сергія Таруту. Матеріал вийшов із порушенням професійних стандартів. По-перше, в ньому немає подієвого приводу. Сюжет починається з того, що «бизнес готов привлекать общественность и экспертов для разработки законодательных инициатив». Далі журналіст розповідає про безіменних підприємців, готових дати на це кошти. Але скільки, коли й на які конкретно ініціативи не каже, чим порушує принцип достовірності. Завершується матеріал єдиним, але беззмістовним коментарем Сергія Тарути: «Необходима более широкая консолидация бизнес-сообщества, и была идея высказана со стороны бизнеса  создать более широкую платформу, и эта площадка чтобы была также субъектом для переговоров с властью в отношении таких реанимационных диалогов, и также это была главная площадка выработки новой стратегии экономической».

Також в ефірі «Событий»  інтерв'ю Леоніда Кравчука з такою підводкою: «Вспомнил о скандальных откровениях российского бизнесмена Григоришина и первый президент независимой Украины Леонид Кравчук в эксклюзивном интервью программе "События недели"».

На забула «Україна»  про свого власника Ріната Ахметова. У випуску традиційний матеріал про благодійність олігарха: «Лишенные опеки люди ежедневно обращаются в штаб Рината Ахметова за адресной помощью».

ICTV тим часом піарить Леоніда Кучму: «П'ятеро найкращих студентів Національного авіаційного університету отримали стипендії від президентського фонду Леоніда Кучми "Україна"».

Ідентичний сюжет вийшов і на «Інтері».

Натомість 5 канал продовжує розставляти акценти з наголосом на Петрові Порошенку. У цьому випуску журналісти розповіли про дві його заяви:

1. «Забезпечити бездоганне проведення місцевих виборів,  найголовніше завдання для влади. На цьому наголосив Президент на нараді із головами обласних державних адміністрацій».

2. «Голову Малинської райдержадміністрації Володимира Литвиненка, якого упіймали на хабарі, у Житомирській області відсторонили від посади. Відповідний указ підписав Президент Порошенко».

На ICTV  піар Віталія Кличка: «У півсотні столичних будинків встановлять систему погодного регулювання подачі тепла, що дасть змогу мешканцям економити енергію та гроші. Якщо встановлення теплових лічильників дає можливість заощадити третину тепла, то система погодного регулювання економить додатково ще 20%. Вартість реконструкції одного теплопункту приблизно 300 тисяч гривень. Цього року з міського бюджету виділено 20 мільйонів гривень. Наступного року програму продовжать,  пообіцяв мер Києва Віталій Кличко. Сьогодні він проінспектував перші два будинки з новими приладами». «Факти» навіть запросили кандидата в мери столиці в гості до студії, де він повторив ті ж тези, що і в матеріалі. Матеріали про інспектора Кличка вийшли ще на «Інтері» та «Україні».

6 жовтня, вівторок

5 канал побив цього дня свої власні «паркетні» рекорди. В одному випуску вийшло аж чотири новини, які стосувалися Президента та його оточення:

  1. «Скасування фейкових виборів на Донбасі відкриє шлях до плебісциту за українським законодавством, за стандартами ОБСЄ та без окупаційних військ. Так прокоментував рішення ватажків незаконних збройних формувань Президент. Про це глава держави написав у "Фейсбуці"».
  2. «Українських заручників, які нині перебувають в полоні на Луганщині, можуть звільнити вже найближчим часом. Принаймні на таке сподівається представник України в підгрупі з гуманітарних питань. Про це Ірина Геращенко (уповноважена президентом.  І.А.) написала на своїй сторінці в "Фейсбуці" після засідання підгрупи».
  3. «Виділити один день для обговорення і голосування законопроектів, які стосуються реформи освіти, запропонував голова парламенту на вчорашньому засіданні Ради реформ. Про це повідомив заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків»
  4. «500 осіб притягнуто до відповідальності за такі правопорушення тільки за останні два місяці. Про це заявив Петро Порошенко на першому засіданні національної ради із питань корупційної і антикорупційної політики».

Тим часом «UA: Перший» послався в новині на ненадійне російське джерело і теж на фейсбук Порошенка: «Псевдовибори, що їх планували провести на окупованому Донбасі 18 жовтня та 1 листопада, терористи з "ДНР" та "ЛНР" перенесли на наступний рік,  про це повідомляє російська агенція "РИА Новости". У Facebook Президент України Петро Порошенко написав: "Скасування псевдовиборів на окупованих територіях є кроком до їх повернення під контроль України"».

ICTV теж ретранслював не зовсім суспільно важливу заяву гаранта: «Президент Петро Порошенко вважає: для подолання корупції в Україні найперша, що потрібно  завершити приватизацію держпідприємств і пришвидшити запровадження систем електронних закупівель. Про це глава держави заявив під час першого засідання Антикорупційної ради. І наголосив, що Україні конче потрібно припинити практику, коли підозрюваних у корупції чиновників суди відпускають під заставу».

Єдиним коректним використанням заяви Порошенка була новина СТБ, зроблена нейтрально й по суті: «Прямі наслідки скоординованих дій України і наших партнерів на переговорах в Нью-Йорку і Парижі  незаконні вибори, які загрожували відновленням бойових дій і ліквідації Мінських домовленостей, скасовано,  сказав Порошенко.  Це відкриває шлях до повернення України на Донбас за допомогою виборів за українським законодавством, на основі стандартів ОБСЄ і звичайно ж без окупаційних військ».

І далі в ефірі центральних телеканалів  парад передвиборчої агітації.

ICTV пропіарив лідера партії «Народний контроль» Дмитра Добродомова в сюжеті про те, що депутати внесли зміни до законів і дозволили іноземцям служити в українській армії: «Тепер законом це буде набагато простіше зробити і чіткіша буде процедура. Загалом, за нашими підрахунками, мова йде на сьогоднішній день про 300–400 іноземця ті, що бажають отримати г громадянство України. Але самих іноземців воює більше». Ідентична заява кандидата в мери Львова з’явилася й на каналі «Україна».

СТБ прорекламував «Рух за реформи»: «Головна особливість нинішніх перегонів суворе заборонення самовисування до рад будь яких рівнів. Утім, у партії "Рух за реформи" знайшли вихід залучати до співпраці громадські організації, тож пропонують свою політичну силу і як майданчик для волонтерів, які і увійдуть до складу партії. Наразі "Рух за реформи" набирає кандидатів до виборів районних рад столиці».

І не забув про «Опоблок»: «Ще один кандидат на посаду мера Дніпропетровська Олександр Вілкул взявся допомогати місцевим підприємцям, в місті влаштували Українську морську конференцію і відкрили представництво Угорського національного торгівельного дому». Ідентичний матеріал вийшов і на «Україні», яка не забула розповісти і про свого благодійного власника Ріната Ахметова.

«Інтер» тим часом у сюжеті про Раду зробив мікс із заяв політиків: коментарі депутатів від Блоку Порошенка йшли пліч-о-пліч з думками «Опоблоку»: за Іриною Геращенко говорив Юрій Бойко, за Юрієм Луценком  Сергій Льовочкін. Причому заяви опозиціонерів не мають суспільної ваги:

Юрій Бойко: «"Опозиційний блок" вітає рішення про відведення зброї калібром до 100 мм і проведення виборів на території Донбасу за українським законодавством. Це дає можливість для припинення збройного протистояння і відкриває шлях для політичного врегулювання. Завдання парламенту  підтримати міжнародні рішення»;

Сергій Льовочкін: «Я оптимист, и сейчас те предложения, которые Оппозиционный блок предлагал еще в прошлом году, они находят свое воплощение, принятие законодательства, чтобы обеспечить выборы на территории Донецка и Луганска и в первую очередь это реализация Минских соглашений. Я убежден, что в ближайшее время весь пакет будет принят и мы проведем выборы в Донецкой и Луганской областях и добьемся мира».

Те саме стосується й виступу Юлії Тимошенко, який у сюжеті не супроводжувався ні коментарями експертів, ані альтернативними законопроектами: «Якщо ми ставимо одні податки одному господарюючому суб'єкту, а другі податки іншому  це створює на ринку абсолютно неконкурентні умови. Це абсурд. Наш законопроект передбачає з 70% ставки ренти для всіх без виключення видобувних підприємств, встановити для глибоких скважин 29%, для надглибоких скважин 14%». Аналогічний виступ Тимошенко вийшов і на «ТСН», однак там  їй в опозицію став чинний прем’єр Яценюк.

Також в ефірі «Інтера»  піар Сергія Капліна. «Сьогодні профспілки разом зі мною, своїм представником профспілок у ВР, домагаються суттєвого зниження тарифів прийняття законопроектів, які розроблені безпосередньо ними і які стосуються по суті справжньої соціальної модернізації, соціальної реформи в Україні. Це і збільшення прожиткового мінімуму, це і нова якість соціального захисту»,  неконкретно заявив політик.

Тим часом «1+1» продовжує займатися «справою Гонгадзе». Журналісти «ТСН» уже більше двох місяців активно намагаються довести заангажованість суддів: «Ще два роки тому до Вищої ради юстиції на служителя феміди поскаржився потерпілий Олексій Подольський. Зокрема він заявляв про те, що Мельник неодноразово порушував закон і діяв в інтересах екс-президента Кучми і це потім не дало змоги встановити замовників вбивства Гонгадзе. У Вищій раді юстиції, щоправда, заявили, через зміни в законах справа стосовно Мельника тепер у компетенції Вищої кваліфікаційної комісії суддів, тому скерували документ туди. Олексій Подольський переконаний, це призведе до подальшого затягування розгляду, а суддя Мельник може уникнути покарання, хоче перевірка ГПУ після заяви Подольського встановила численні порушення ним закону». Жодного коментаря компетентного органу, жодної позиції незалежних експертів у матеріалі каналу немає.

7 жовтня, середа

5 канал знову піарить Петра Порошенка: «Україна має готуватися до нової дезінформаційної кампанії. Про це повідомив Президент Петро Порошенко. Глава держави зазначив, що Росія ще не закінчила війну проти нашої країни. І Федерація всіма силами буде намагатися дестабілізувати ситуацію насамперед в українській армії, й буде робити це інформаційно». Ідентичне повідомлення вийшло й на «Інтері», «1+1» та ICTV. СТБ ретранслювало іншу новину про гаранта: «Дату початку окупації Криму закріпив Президент. Це 20 лютого 2014 року. Петро Порошенко підписав закон, який встановлює офіційну дату початку окупації Росією Автономної Республіки Крим. Сьогодні Президент виступив із промовою перед вояками, говорив про Мінські домовленості та становище на сході».

Тим часом «1+1» продовжує транслювати повідомлення «Укропу» та «Відродження»: «Народний депутат, член партії "Укроп" Віталій Купрій вимагає негайних парламентських слухань з приводу ситуації на сході, де влада в повному обсязі звітувала про домовленості в Мінську та Парижі. За словами депутата, суспільство лишається необізнаним про подробиці переговорів і рішення, які стосуються не тільки майбутнього Донбасу та окупований територій, а й всієї країни»;

«Щойно Центральна виборча комісія зобов'язала зареєструвати "Опозиційний блок" на Харківщині. Тервиборчком має ухвалити таке рішення до кінця завтрашнього дня. Водночас, в іншому регіоні іншу політичну силу фактично усунули від перегонів. Дніпропетровський осередок партії "Відродження" заявляє, що міська виборча комісія ігнорує рішення суду. Сьогодні останній день для реєстрації і міська виборча комісія мала зібратися на засідання. На ньому за рішенням окружного та апеляційного суддів повинна була повернутися до питання про реєстрацію кандидатів у депутати міськради та на посаду міського голови від партії "Відродження"». Коментарів тервиборчкому в сюжеті каналу немає.

Натомість на «Інтері»  критика цих партій: «Очередные фото депутатской переписки появились в сети. На них видно, как якобы депутат от партии "Укроп" Борис Филатов общается по телефону со своим коллегой нардепом Денисенко об избирательной кампании. В переписке идет речь об отказе регистрировать в Днепропетровске на местных выборах партию "Відродження". Из выложенных фото становится ясно  на местный избирком планируют осуществлять давление всеми возможными способами. В том числе планируют задействовать побольше депутатов от разных политических сил. Чтобы добиться своего  собираются, цитирую - "кошмарить всех"». Можливості пояснити свої слова Борису Філатову не дали. Зате в ефірі знову  три піар-матеріали від «Опоблоку»:

  1. «Альтернативный проект бюджета на следующий год разрабатывает оппозиционное правительство. Представить документ планируют 15 октября, на следующем своем заседании». Про засідання тіньового уряду розповіли також «Україна», ICTV та СТБ.
  2. «Николай Комаров  сельский голова села Троицкое под Одессой. Кандидат от "Оппозиционного блока" на эту же должность. Рассказывает, сегодня днем местный предприниматель, когда они вместе ехали в машине, попытался дать ему взятку. Комаров дважды отказался. Тогда бизнесмен засунул деньги в карман его пиджака. За машиной Николая Комарова тут же началась погоня - позже выяснилось, это были сотрудники управления по борьбе с экономическими преступлениями. Они же  прямо посреди села  открыли огонь, рассказывают свидетели».
  3. «Центральная избирательная комиссия приняла решение зарегистрировать кандидатов в депутаты от "Оппозиционного блока" в Харькове до четверга. Об этом сообщил корреспондент "Подробностей" Вениамин Трубачов».

 Ідентичне повідомлення вийшло й на «Україні», яка не відстає  від «Інтера» й видає в ефір піар опозиціонерів без будь-якого балансу думок. Лише обвинувачення з боку «Опоблоку»:

«Предвыборный скандал в Мариуполе. Кандидаты возмущены порядком отбора членов участковых избирательных комиссий. В "Оппозиционном блоке" уверяют  городской комиссией управляют провластные партии. Представители этих политсил составляют большинство и давят на других членов избиркома. Поэтому до последнего они создавали районные избирательные комиссии и препятствуют их законному формированию и работе до сих пор. Заседание затягивают и срывают»;

«На юго-востоке прокотилась волна нерегистрации "Оппозиционного блока" либо кандидатов от этой политсилы. В Харькове, в частности, в Славянске, Мариуполе, Бердянске, Энергодаре. Члены избирательных комиссий заявляют об угрозах и давлениях».

Олександра Вілкула навіть запросили до студії каналу, аби він сповна висловив своє незадоволення чинною владою: «Оппозиционный блок объективно лидирует. "Оппозиционному блоку" доверяют люди. Поэтому единственный способ вот таким вот образом не допустить победы для провластных сил, для власти  это просто украсть у людей выборы. То есть, фактически, недопустить к выборам "Оппозиционный блок"». Не забув канал і про традиційний матеріал про благодійника Ріната Ахметова.

А в ефірі «Інтера»  й критичний матеріал проти Андрія Садового, який вибачився перед львів’янами за слова керівника управління культури ЛМР Ірини Магдиш і сказав, що не зможе більше з нею працювати в одній команді. Чиновниця в інтерв’ю «Українській правді» сказала, що у віддалених районах Львова повинна бути не лише церква, але й культурні речі. Інакше Церква стає монополією і заробляє на цьому. Після такої заяви мера Ірина написала заяву на звільнення. На її захист стало багато львів’ян та громадських активістів. Пропіарився на скандалі й конкурент Садового Дмитро Добродоов: «Людину зі своєї команди за правдиві слова звільнив, думаючи виключно про свій рейтинг на найближчих виборах. Церква грає величезну роль, особливо в західній Україні. Емоційно просто сказала ту правду, яка правдою і є». Наступний матеріал «Подробностей»  теж проти «Самопомочі»: «В своем допросе в ГПУ по делу о давлении на депутатов при голосовании за децентрализацию 31 августа сегодня "Украинским новостям" рассказала исключенная из фракции "Самопоміч" Виктория Пташник. Нардеп подтвердила факты давления со стороны однопартийцев. На вопрос, кто именно угрожал, Пташник сказала  цитирую  целая группа депутатов "Самопомочі", в частности  вице-спикер Рады Оксана Сыроид». Офіційної позиції обвинуваченої партії в сюжеті немає.

Тим часом на ICTV  передвиборча реклама партії «Наш край»: «Партія "Наш край" зареєструвала понад 14 тисяч кандидатів на місцевих виборах на посади депутатів місцевих рад та міських голів. Про це повідомив співголова партії Олександр Мазурчак. За його словами, це свідчить про зростання довіри громадян та бажання людей приєднуватися до нової політсили. Він також наголосив, що всі намагання влади не допустити до виборів кандидатів від "Нашого краю" провалилися. Суди визнали незаконними дії виборчкомів на Волині, Львівщині, Київщині, Миколаївщині, Житомирщині, Запоріжжі та зобов'язали зареєструвати представників партії».

8 жовтня, четвер

«1+1» продовжує відстоювати інтереси партії «Відродження»: «У Дніпропетровську іншій партії  "Відродження"  сьогодні відмовили в участі в мерських перегонах та виборах до міськради. Представники цієї політичної сили кажуть, що так влада намагається зробити місцеві вибори безальтернативними, не допускаючи до них впливових і рейтингових партій та кандидатів», і піарить партію «Автомайдан»: «Центральна виборча комісія під головуванням пана Охендовського, який призначав  ще Янукович, зобов'язала окружну комісію зареєструвати "Опозиційний блок". Ми вимагаємо скасувати дане рішення Центральної виборчої комісії для того щоб сепаратисти і ті люди, які підтримували сепаратизм, не мали можливості приймати участь у цих виборах»,  вимагав лідер партії Олексій Самохін.

Також у випуску «ТСН»  відстоювання інтересів партії «Укроп»: «Вперше в історії України закон вимагає, щоб у виборчих списках було щонайменше тридцять відсотків осіб однієї статі. Втім, партії  й передусім лобісти цього закону Блок Петра Порошенка  повсюди цю норму порушують, а Центральна виборча комісія офіційно заявила, що виконувати статтю закону необов'язково. Ба більше  на бік ЦВК стали і деякі судді». Обурюється цим керівник обласного осередку партії "Укроп" Микола Палійчук: «До ти пір, доки в Україні будуть по-різному трактувати закон і своїм дозволяти порушувати, а чужих заставляти жити по закону, в нас порядку не буде». Чому цю норму закону не виконують і офіційною позиціэю БПП журналісти «ТСН» не поцікавилися.

В ефірі «Інтера»  протистояння між Віталієм Кличком і кандидатом-опозиціонером Олександром Пузановим. Кличко сказав в ефірі каналу, що якраз зараз тривають переговори з кредиторами столиці, щоб укласти мораторій на виплату зовнішніх боргів. Чинному меру протистоїть Пузанов, який стверджує: «О том, что нам придется выплатить в этом месяце 250 млн долларов, было известно еще в 2005 году, когда этот долг брали. Соответственно, нынешняя киевская власть как минимум в начале этого бюджетного года, понимая, что денег на выплату этого долга нет, обязана была провести консультации с правительством, провести переговоры с кредиторами относительно возможности рассрочки и действовать, а не доводить дело до последней минуты». На цей закид Кличку відповісти не дали.

Також в ефірі «Інтера»  традиційні піар-матеріали «Опоблоку»:

«Посол США в Украине Джеффри Пайет поддержал решение ЦИК обязать территориальную комиссию зарегистрировать "Оппозиционный блок" в Харьковской области»;

 «Сегодня на Закарпатье в Свалявском районе "Оппозиционный блок" представил команду, которая идет на местные выборы  в сельские, районный и областной советы».

Не забув канал похвалити й організацію свого власника, голови Федерації роботодавців України Дмитра Фірташа: «Около ста украинских товаров могут успешно конкурировать на европейском рынке. К такому выводу пришли в Федерации работодателей Украины, проанализировав экспорт из Китая и Индии». Ідентичний матеріал вийшов і на «Україні».

Тим часом ICTV уже традиційно рекламує Леоніда Кучму: «Леонід Кучма пропонує у рамках контактної групи створити окрему робочу підгрупу з повернення Україні контролю над державним кордоном з Росією», «Президентські стипендії від фонду "Україна" - найкращим студентам. Сьогодні у Харкові Леонід Кучма нагородив сімох майбутніх авіаторів, вихованців Національного аерокосмічного університету імені Жуковського».

Також в ефірі «Фактів»  піар мера Чернігова: «Вкрай необхідного ремонту дочекалися тротуари і дороги. Плюси децентралізації позначилися не лише на оновленні інфраструктури,  каже мер Чернігова Олександр Соколов. Цьогоріч місто додатково заробило майже 84 мільйони гривень. 30 із них спрямували на індексацію зарплат бюджетникам».

Натомість «Україна» показує активну політичну позицію заводів Ахметова «Азовсталь» та меткомбінат Ілліча: «Не допустить срыва выборов в Мариуполе призывают руководители меткомбината Ильича и "Азовстали". Промышленники обратились к Президенту. Просят повлиять на работу территориальных комиссий, которые якобы допускают многочисленные нарушения в свой работе. Например, вчера представителям кандидата в депутаты и мэры не позволили присутствовать на заседании теризбиркома и показательно вывели из зала, а также отстранили от должностей нескольких глав районных комиссий». Не забула «Україна» й Ахметова за благо чинність похвалити.

9 жовтня, п’ятниця

«Інтер» повертається до «старої» теми  критики Сергія Пашинського: «Громкое возмущение, сошедшее на нет. Сергей Пашинский вновь не явился на заседание суда, на котором хотел обелить свою репутацию. Напомню: нардеп-фронтовик подал иск на коллег по парламенту  Добродомова и Соболева за клевету. Полгода назад они в прямом эфире ток-шоу назвали его фамилию, как одного из возможных фигурантов, причастных к распродаже нефтепродуктов беглого миллиардера Курченко. Ни сам Пашинский, ни его адвокат так и не явились, чтобы отстоять честь». Ідентичний матеріл вийшов і на ICTV.

Також «Інтер» піарить чинного мера столиці Віталія Кличка, який балотується на другий термін: «Отопление в Киеве включат в субботу, 10 октября. Об этом Виталий Кличко рассказал на открытии спортивной площадки в Святошинском районе». Ідентичний сюжет вийшов і на «Україні».

На заяву Кличку другий день поспіль одразу зреагував його конкурент Олександр Пузанов: «Люди должны будут платить за отопление по новым тарифам, и далеко не каждый киевлянин может себе позволить оплатить эту услугу. Мэрии необходимо задуматься о том, как помочь малообеспеченным киевлянам, пенсионерам. О том, где взять деньги, за счет чего оплатить вот эти неподъемные тарифы на комуналку».

Наступні три матеріали «Подробностей»  теж присвячені «Опоблоку»:

«В Одесской области неожиданный поворот в деле о задержании Николая Комарова - кандидата на выборах от "Оппозиционного блока". Почему милиционеры, которые проводили операцию, теперь сами могут оказаться в статусе подозреваемых расскажут наши корреспонденты»;

«ЦИК решил распустить Харьковский областной теризбирком. На этом настаивала областная организация "Оппозионного блока". Мотивируя тем, что местная комиссия дважды отказывала ее кандидатам в облсовет в регистрации. Хотя на днях ЦИК обязал теризбирком пересмотреть свое решение». Аналогічний матеріал вийшов і на «Україні», яка також традиційно розповіла про Гумштаб Ахметова.

І «підколюють» на «Інтері» Геннадія Кернеса: «О нечестной предвыборной кампании в Харькове заявляют в комитете избирателей Украины. Особо отмечают действующего мера Геннадия Кернеса, который баллотируется на второй срок от партии "Возрождение". В комитете обратили внимание на то, что он использует в гонке административный ресурс».

На ICTV передвиборча агітація за партію «Солідарність», яка, мовляв, змогла відстояти і «сквер, і дитячий майданчик»: «Київська міська влада стала щитом за людей. Було прийнято рішення щодо відміни договору оренди. Була скасована декларація на початок будівельних робіт. І тут залишиться сквер і дитяча площадка. І жодного будівництва тут ми не допустимо», переконував лідер групи "Солідарність" у Київраді Володимир Прокопів.

Наступний матеріал рекламує нардепа Миколу Фролова: «Запорізькі довгобуди мости через Дніпра можна зрушити з мертвої точки. Про це говорили сьогодні на виїзному засіданні бюджетного комітету Верховної Ради. Депутати проситимуть Кабмін виділити на вкрай важливі для міста об'єкти 240 мільйонів гривень. Будівництво мостів почали ще 11 років тому. Якщо уряд кошти таки виділить, то, на думку народного депутата Микола Фролова, вже наступного року можна буде закінчити першу чергу будівництва».

10 жовтня, субота

Теракт у будинку Ківалова. Політик одразу заявив, що через таку загрозу знімає свою кандидатуру в мери Одеси: «Они все хотят сделать, чтобы кандидат в мэры Кивалов не пошел на выборы. То стреляют, то кидают гранаты. Они ж и меня выталкивают с города этим самым, что понятно и ясно. Чтобы я уехал» (коментар «ТСН»). Хто такі «вони» й чого хочуть, Ківалов не уточнив. Не зробили цього й журналісти каналу. Ідентичні матеріали вийшли ще на «Інтері» та «Україні».

Тим часом «1+1», який раніше активно критикував Олега Ляшка, тепер його піарить і паралельно не забуває і про партію «Відродження»: «До представників радикальної партії, які балотуються на місцевих виборах, застосовується адміністративний ресурс. Їх залякують і переслідують, заявив лідер Радикальної партії України Олег Ляшко. Цю виборчу кампанію він назвав недемократичною. Особливо брудною вона стала на Дніпропетровщині, вказує Ляшко. Мовляв, через свавілля міської виборчої комісії постраждали кілька кандидатів від радикалів. Їм відмовили в реєстрації. І в партії кажуть за надуманими причинами. Я нагадаю, так само виборча комісія Дніпропетровська вчинила із кандидатами в міську раду та на посаду міського голови від партії "Відродження". Її усунули від участі й виборах навіть попри ухвали суддів. На знак протесту під стінами будівлі Дніпропетровської облради, де працює міськвиборчком, триває безстрокова акція протесту». Заява Ляшка вийшла й на «Україні».

Представники заводів Ахметова «Азовсталь» та меткомбінату Ілліча в ефірі «України» знову обурюються нечесною, на їхню думку, організацією виборів у Маріуполі. Жодному з представників виборчкому чи незалежним експертам слова не надали. Зате у студію запросили гендиректора «Азовсталі» Енвера Цкітішвілі:

«Ведущая: Изложенные только что события вам хорошо известны, вы были на внеочередном заседании теризберкома. Почему вы решили обратить внимание на то, как в городе происходит предвыборный процесс?

Энвер Цкитишвили, генеральный директор меткомбината "Азовсталь": Вы знаете, металлурги уже столько сделали для города Мариуполя, сохранили мир, навели порядок, помогая милиции города Мариуполя и его поддерживают до сегодняшнего дня. И когда сегодня являясь доверенным лицом, кандидата на должность городского головы Бойченка Вадима Сергеевича, я узнал о том, что вот такие нарушения, которые мы видели только что на камеру, проходят каждый день».

Далі він звинуватив владу в нечесній боротьбі. Ведуча йому в цьому підіграла:

«Ведущая: Ну что, получается, что демократические силы действуют не совсем демократическими способами. Как вы это объясняете?

Энвер Цкитишвили, генеральный директор меткомбината "Азовсталь": Конечно. Игорь Гамбург, который возглавлял комиссию городскую до того и Елена Ивановна Демина, которая возглавляла эту комиссию тоже, они все были представителями партии "Блока Петра Порошенко"».

Коментарів обвинувачених осіб у матеріалі, звісно, немає. Зате є на «Україні» піар Президента Порошенка: «Ордена и медали вручил сегодня бойцам АТО Президент Украины. Церемония награждения состоялась в рамках Всеукраинского форума участников антитеррористической операции». Ідентичний матеріал вийшов і на «Інтері».  

Також на «Україні» ще один піар компанії Ахметова: «На металлургическом комбинате "Запорожсталь" планируют за ближайшие 5 лет закончить модернизацию производства. На это нужно более одного миллиарда долларов. Всего же в модернизацию "Запорожстали" за три года вложили уже почти 3 миллиарда гривен», яка не забула й самого Ахметова похвалити.

ВИСНОВКИ

Центральні телеканали продовжують активно вести передвиборчі компанії. Тепер простежується тенденція до піару представників влади, зокрема, Президента Порошенка та мера столиці Віталія Кличка. Загалом в ефір центральних телеканалів вийшов аж 81 матеріал із ознаками замовності. Цього разу лідирує «Україна» (26), далі «Інтер» (25), за ними ICTV (14), «1+1» (10), сім незначущих заяв Порошенка вийшло на 5-му каналі й іще чотири матеріали з ознаками замовності на СТБ.  

»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY