detector.media
MediaSapiens
ІМІ
14.07.2015 15:29
Моніторинг ІМІ зафіксував у червні зростання кількості матеріалів з ознаками замовлення в інтернет-виданнях
Моніторинг ІМІ зафіксував у червні зростання кількості матеріалів з ознаками замовлення в інтернет-виданнях
У червні Інститут масової інформації зафіксував зростання в півтора рази, порівняно з попереднім місяцем, кількості матеріалів з ознаками замовлення в інтернет-виданнях. Такими є результати моніторингу джинси та неналежного маркування реклами, який проводить ІМІ в шести інтернет-виданнях (УНІАН, LB.ua, «Обозреватель», «Українська правда», «ЛігаБізнесІнформ» та «Укрінформ»).

Тільки протягом одного тижня моніторингу джинси в шести інтернет-виданнях було виявлено 75 публікацій з ознаками замовлення. Для порівняння, у травні протягом тижня було 49 таких матеріалів, у квітні — 38.

За даними ІМІ, 89% матеріалів з ознаками замовлення — політичного характеру, лише 11% — комерційна прихована реклама.

Найбільше матеріалів з ознаками замовлення за тиждень ІМІ виявив на сайті УНІАН – 49, більшість з яких — політичного або ж іміджевого характеру. Зокрема, до числа таких матеріалів ІМІ зараховує повідомлення про Київську міську держадміністрацію, Українську православну церкву Московського патріархату, Гуманітарний штаб Ріната Ахметова.

22 матеріали з ознаками замовлення за тиждень виявлено на сайті «Обозреватель», 15 з них — політичного характеру. Зокрема, це матеріали про КМДА і Гуманітарний штаб Ріната Ахметова, а також про Олега Ляшка, Миколу Томенка, «Укрпошту», але найбільше публікацій з ознаками замовлення в «Обозревателе» ІМІ зафіксував про «Опозиційний блок».

Два матеріали з ознаками замовлення виявлено на сайті LB.ua, та вперше за час моніторингу один матеріал з ознаками замовлення виявлено на «ЛігаБізнесІнформ». Не виявлено таких матеріалів у виданні «Українська правда».

ІМІ нагадує, що згідно із законом «Про рекламу» рекламні матеріали мають маркуватися словами «Реклама» або «На правах реклами».

Нагадаємо, що в межах моніторингу експерти ІМІ перевіряють усі публікації стрічки новин шести інтернет-видань (УНІАН, Lb.ua, «Обозреватель», «Українська правда», «ЛігаБізнесІнформ» та «Укрінформ») протягом одного тижня в місяць на відповідність таким критеріям: матеріал відстоює або просуває інтереси лише однієї сторони конфлікту; подібного змісту матеріал надрукований в інших ЗМІ або в попередніх номерах того ж ЗМІ; експертами є особи, які некомпетентні коментувати подію або процес; політик коментує подію або процес і при цьому до коментування не залучено більш компетентних осіб; безпідставно акцентується увага лише на позитивних або негативних характеристиках суб’єкта; матеріал містить елементи, які сприяють політичній підтримці суб’єкта (політика, партії, блоку партій); «протокольні» матеріали з заходів чиновників/політиків, в яких відсутня зрозуміла суспільно важлива новина.

«Телекритика»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY