detector.media
АУП
канал ТСН на youtube
16.10.2014 12:59
Увага до виборів низька, до «ДНР» - висока. Моніторинг АУП
Увага до виборів низька, до «ДНР» - висока. Моніторинг АУП
На третьому тижні вересня лідером уваги серед політичних об’єднань є самопроголошена ДНР – вона ж отримує найбільше негативних оцінок. Телеканали продовжують нехтувати стандартом балансу думок. Найбільше новин з декількома точками зору на СТБ та Інтері.

На третьому тижні вересня (22-27 вересня) увага до виборів низька – вибори до ВР як головна тема фігурують лише у 4% повідомлень і у 3% як додаткова тема. Найчастіше згадувана тема повідомлень – війна на сході України - 28% (на другому тижні вересня – 35%).

Такі дані моніторингу презентувала сьогодні Академія Української Преси. Дослідження здійснювалося за участі вчених Інституту соціології НАН України методом контент-аналізу новин прайм-тайму восьми провідних українських телеканалів — «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного та 5-го каналу.

Частка репортажів із східних областей склала 42% новинного потоку (на другому тижні вересня 44%, у травні 43%, у квітні 40%).

З боку України серед учасників конфлікту найбільша увага до збройних сил (34%), держави та її органів (31%), поранених і загиблих – по 11%. Вони найчастіше іменуються патріотами, активістами, волонтерами, добровольцями.

З боку іншої сторони – до Росії та її керівних органів (15%, на другому тижні вересня 23%), її збройних сил (15%, два тижні раніше - 17%), до озброєних формувань ДНР та ЛНР – 11%. Вони здебільшого позначаються як терористи, диверсанти, найманці, бойовики 

 Графік уваги до різних сторін конфлікту по телеканалам:

Серед учасників конфлікту позитивно оцінюються громадські організації та волонтери України (22%), збройні сили України (11%), добровольчі батальйони (7%), а негативні й іронічні оцінки найчастіше адресовані державним органам України – 26%. Цивільне населення на сході оцінюється переважно нейтрально (93%), а незаконні озброєні формування (87%), ДНР, ЛНР, Новоросія (79%), Росія та її державні органи (74%), ЗС Росії (59%) – переважно негативно.

Стандарти балансу думок продовжують залишатися вкрай низькими. У попередньому моніторингу АУП вже зафіксував рекордне зниження стандартів за весь час спостереження (починаючи з 2004 року). Отже, на третьому тижні вересня 12% повідомлень в цілому були з декількома точками зору (на другому тижні цього місяця 9%, на третьому тижні травня 11%, у квітні 21%). Найбільше таких повідомлень на СТБ – 26% та Інтері – 19%.

Лідерами уваги до політичних організацій у новинних програмах четвертого тижня вересня є самопроголошена ДНР (4%), ВО «Батьківщина» та «Партія Регіонів» – по 3%.

Про ВО «Батьківщина» говориться переважно позитивно, про ДНР – переважно негативно, про Партію Регіонів однаково часто негативно і позитивно.

Серед політичних персон в новинах четвертого тижня вересня найбільша увага програми приділена П.Порошенко (13%), А.Яценюку (6%) та А.Лисенко – 5%. Іронічні та негативні оцінки найчастіше адресувалися В.Януковичу (86%), М.Княжицькому (86%) та Г.Кернесу (80%).

Серед партій і блоків, що претендують на місця у вищому законодавчому органі, найчастіше згадуються Президент и Блок П.Порошенко (15% та 7% відповідно), Народний фронт (19%), Батьківщина – 7%, прибічники ДНР та ЛНР – 5%. Високою є увага до позапартійних представників центральних органів влади – 21%. Опозиційний блок присутній у 3%, як і кандидати-самовисуванці.

В цілому увага до представників влади у 8 разів більша за увагу до опозиції – 72% проти 9%.

Розподіл уваги до політичних сил по телеканалам:

Найбільший синхрон у працівників центральних органів влади – 24%.  У представників Народного фронту – 19% синхрону, у Опозиційного блоку – 10% (на початку місяця 1%), Блока П.Порошенко – 9% (два тижні тому 7%), у Батьківщини 5% синхрону (два тижні тому 13%).

В цілому частка коментарів та повідомлень представників влади у 6 разів більша за частку прямої мови тих, хто належить до опозиції - 72% проти 12% (на початку місяця теж у 6 разів.

Розподіл синхрону політиків по телеканалам:

Серед політичних гравців найбільша частка синхрону у П.Порошенко (13%), А.Лисенко (10%), А.Яценюка (9%), а двома тижнями раніше у П.Порошенко (13%), А.Лисенко (9%), Р.Чубарова (5%), П.Клімкіна (5%).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY