detector.media
Василь Сергієнко
deviantART
13.11.2011 00:00
Приховані смисли
Українські телеканали майже одностайні у висвітленні тижневих тем. Шаблонність мислення дає шаблонні варіації (на користь влади/ проти влади). Огляд телевізійних тижневиків за 6 листопада 2011 року.

Українські телеканали майже одностайні у висвітленні тижневих тем. Шаблонність мислення дає шаблонні варіації (на користь влади/проти влади). Та всі ці сигнали поверхневі та межують зі щоденними інформаційними випусками.

За «Контент-Медіа», верстки ефірів виглядали наступним чином:

ICTV, «Факти тижня» (18:45)

Цього тижня в Україні масові чорнобильські протести.

Тема пільг стала гарячою і на розширеному засіданні уряду за участі Президента України.

Унікальна пригода сталася цього тижня в аеропорту Варшави.

Експерти назвали причину, у якій загинула хокейна команда «Локомотив».

Брудна білизна «Львівської залізниці».

Свавілля квартирних аферистів.

Найвпливовіших людей світу цього тижня назвав журнал «Форбс».

Життя стрімко переміщується в інтернет.

Українські феміністки вийшли на міжнародний рівень.

У столичному комплексі «Мистецький арсенал» відкрився масштабний арт-проект.

«Кроликам» – 30.

У Австралії маленька дівчинка живе поруч з маленьким левеням.

«1+1», «ТСН. Тиждень» (19:30)

Чому не стихають бої під Верховною Радою?

Одразу третину уряду разом із прем’єром Україна цього тижня могла втратити.

Проголошені МОЗ зміни ламають життя тисяч людей.

Чим ще запам’ятаємо останні 7 днів?

Нас – 7 мільярдів.

Політ на Марс.

Європа фактично змушує нас захищатися від підробок.

Про дива від чиновників.

Кадри, які обговорювали найбільше.

Золота молодь.

Найочікуваніша кінопрем’єра року.

«Інтер», «Подробиці тижня» (20:00)

Верховна Рада знову побувала в облозі.

Депутати інтенсивно пишуть новий закон про вибори.

Президент вимагає прискорити реформи.

Велика двадцятка вирішила рятувати Італію.

Світ стрімко наближається до продовольчої кризи.

Українцям загрожує ожиріння.

Жінки продовжують народжувати вдома.

Українка знайшла свою доньку в Африці через 20 років.

Чиновники сіли у в’язницю за крадіжку картин.

ТВі, «Сьогодні. Підсумки» (20:30)

Гучних кадрових ротацій в уряді так і не відбулося.

Знесені паркани під Верховною Радою: народна опозиція чи владні політтехнології?

Гість студії – Тарас Чорновіл, народний депутат, Партія регіонів.

Податкова система України – узаконений грабіж підприємців.

Життя у різних вимірах: підприємці, що не зустрічають на своєму шляху чиновників.

«Укрзалізниця» без зайвого галасу готується до акціонування.

Всесвітня продовольча криза могла б бути вигідна Україні.

Нардепи скоротили квоти на присутність в теле-, радіоефірі українського продукту.

Перший національний, «Підсумки тижня» (18:20)

Українці масово скуповують зброю.

На столі в Президента лежить закон, який значно спростить життя малих підприємців.

У Греції до кризи фінансової може додатися ще й політична.

З вітчизняних магазинів непродані продукти, якими можна було б нагодувати тисячі голодних, найчастіше йдуть на смітники.

Андрій Слюсарчук за довгі роки скалічив не одного пацієнта, а декому його нові методи недешевого лікування коштували життя.

Парламент проголосував за закон, який зменшує квоти для вітчизняного продукту в теле- і радіопросторі.

60 років тому в Україні з’явилося телебачення.

5 канал, «Час. Підсумки» (21:00)

Відвойоване у судах.

Громадські організації вимагатимуть відставки Верховної Ради і Президента.

Кадрові чистки.

Екс-прем’єр-міністр попросила не прив’язувати євроінтеграцію України до свого засудження.

Одразу дві небезпечні гуманітарні ініціативи влади.

ICTV

Володимир Соколов почав випуск темою соціальних протестів чорнобильців. Кореспондент спробував, по-перше, розвинути означений ведучою напрямок – «фальшиві чорнобильці». Та окрім цього, по-друге, центральним героєм свого сюжету чомусь обрав… паркан біля Верховної Ради України.

Щодо першого напрямку Соколов обмежився звинуваченням-натяком про несправжність пікетувальників (два речення + два синхрони) та трьома короткими репліками у відповідь. Балансу не дотримано. Глядач отримав незбалансовану і непідтверджену інформацію, що владу пікетували несправжні чорнобильці.

А ось тема «паркану» не зовсім корелювалася з підводкою ведучої. Попри те, що Оксана Соколова говорила саме про чорнобильців, Володимир Соколов на кінцівку сюжету підтягнув ще й протести підприємців. Єдине, що об’єднало пікетувальників – паркан.

Центральною темою сюжету Олександра Візгіна мало би стати засідання Кабміну, де урядовці дістали на горіхи від Віктора Януковича. Натомість кореспондент спробував продовжити лінію попередника Володимира Соколова про чорнобильців, яким через суди нараховують пенсійні виплати. На жаль, окрім позиції влади та підспівування адвоката, жодної альтернативної чи протилежної точки зору в сюжеті представлено не було. Баланс відсутній узагалі.

Саме такі «витягування жил із бюджету», стали, за логікою автора, причиною... відсутності в країні реформ. І лише наприкінці матеріалу відсутність реформ нарешті було пов’язано з анонсованими Оксаною Соколовою «горіхами» для урядовців – тобто з прорахунками чиновників...

Олександр Ільїних обрав для свого сюжету тему закупівлі Львівською залізницею урн по 5 тисяч гривень кожна. Історія, що вийшла на поверхню завдяки сайту «Наші гроші», здобула телевізійне продовження. Тож кореспондент подорожує потягом до Львова, спілкується з речником залізниці, журналістами, що розкрили інформацію, та виробником згаданих урн. Але сюжет було побудовано як суцільне звинувачення на адресу Львівської залізниці. І ці звинувачення були досить поверхові – адже чи важко було Олександру Ільїних запитати в іншого виробника урн про вартість продукції, яку запланувала закупити Львівська залізниця?.. Натомість, щоби посилити негатив щодо залізниці, кореспондент озброївся ще одним «аргументом» – ніби брудним рушником із потяга.

«1+1»

Верстка «ТСН. Тижня» була подібна до згаданої вище: спочатку соціальні протести, потім ледь не відставка частини Кабміну.

Григорій Жигалов головним героєм першого сюжету теж зробив... паркан. Кореспондент надає значно більше часу, ніж колега з «Фактів тижня», для висловлювань протестувальників. Але, на жаль, далі суперечки між людьми та урядовцями у висвітленні теми Жигалов не пішов. У повітрі повисли скарги людей щодо того, що, попри закони, вони отримують менше за прожитковий мінімум. Принцип повноти висвітлення теми порушено.

Ольга Василевська порушила мало обговорювану, але дуже важливу тему – фактичне знищення медицини нинішньою владою. За допомогою викладених кореспонденткою фактів щодо скорочення установ, невиплат зарплат тощо належало би жорстко питати владу, в тому числі використовуючи приховані камери. Та, на жаль…

Як і ICTV, «1+1» також порушив тему тендерів. Щоправда, автори сюжету почали з іншого виміру – як закуповують харчі за ціни ледь не вдесятеро вищі від ринкових. Автор сюжету Ольга Кашпор за допомогою колег-розслідувачів розкриває секрет махінацій:

«Юрій Ніколов, журналіст інтернет-видання: "У них есть такой маневр – они заключают дополнительные соглашения, по которым поставки ведутся по рыночным на текущий момент ценам. Из тысячи тонн 999 тонн и картошки поставили по 2 гривны, но последняя тонна – за тысячу гривен".

Ольга Кашпор, кореспондент: Про цю останню тонну журналісти не дізнаються: публікувати додаткові угоди закон не зобов'язує. Відтак, у чиновників напоготові ще одне алібі…»

Як і в схожому сюжеті ICTV, кореспондентка «1+1» більше звинувачує. Та, водночас, чесно зазначає, що принаймні зверталася до відповідних чиновників по коментарі.

«Інтер»

«Інтер» теж не був оригінальним та почав випуск із соціальних протестів. Та якщо «1+1» тему пенсій обмежив суперечкою між пікетувальниками та урядовцями, то журналіст «Інтера» Валентина Левицька провину за обмеження пенсій покладає на Пенсійний фонд. Але позиції самого Фонду в сюжеті немає.

Головний герой теми – традиційний для «Інтера» віце-прем’єр Сергій Тігіпко. Він домовляється, він обіцяє, він не боїться вийти до народу. Він заспокоює народ і заколисані люди припиняють мітингувати. RIP

Показово саме для «Інтера», що поряд із темою соціальних протестів, що недалеко відійшли від голодних бунтів, до програми також включили тему про те, що... українцям загрожує ожиріння. Загальне послання аудиторії від кореспондентки Крістіни Суворіної: їсти треба менше. J

А на тривожний сигнал для міністра охорони здоров’я Аніщенка, коли Янукович за відсутність реформ висловив йому догану, «Подробиці тижня» зреагували з «гумором» – кореспондент Дмитро Грузинський розповів, що навіть попри застереження народжувати вдома не страшно. Зовсім у стилі соціальної реклами від МОЗУ: «Захворів? – Сиди вдома!».

Перший національний

Державний телеканал, здавалося б, мав іти в руслі загальних трендів та говорити про соціальні протести. Та «Підсумки тижня» розпочалися з того, що громадяни України нібито озброюються. Кореспондент Ігор Климовський з’ясовує, які канали постачання зброї використовують українці. Й один із них – Міністерство внутрішніх справ, яке саме ж здіймає галас, що Україна нібито всуціль зі «стволами». Наприкінці кореспондент подає цілком слушну інформацію: «…І хоча в міліції обіцяють посилити контроль за ринком зброї, та, як свідчить статистика, за останній рік ситуація не надто змінилася. Минулого року загалом вилучили майже 3300 одиниць вогнепальної зброї. За десять місяців цього року – майже 2800. Так, за 10 місяців цифра справді рекордна, але, швидше за все, наприкінці року вона навряд чи буде сильно відрізнятися від торішньої».

Та асиметрична відповідь на соціальні протести, що відбуваються в Україні, на Першому національному все ж пролунала. У компліментарному тоні Тетяна Кухоцька розписала, який класний законопроект про покращення ведення малого бізнесу лежить на столі в Януковича. Втім, обіцянка, відкладена в часі – не новина.

Моніторинг здійснено громадською організацією «Телекритика» в рамках проекту «Моніторинг дотримання журналістських стандартів у підсумкових інформаційно-аналітичних телепрограмах із навчальним відеокомпонентом» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY